un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

PSD ar putea lipsi din turul doi al prezidențialelor

18 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Mi se pare foarte amuzantă posibilitatea ca PSD să nu ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie, după cum atrag atenția diverși lideri PSD (unu, doi).

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că cei cinci pesediști – Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu – sunt cotați în sondaje cu un scor mai degrabă în marja de eroare, având sub 5% în intenția de vot.

Adică problema lor este că nu au candidat. Pe Firea n-au pus-o în sondaj, dar primaul nu mai are carisma de altădată, toate declarațiile ei din ultimii ani fiind mai degrabă arțăgoase și defensive. Teodorovici nu cred că are potențialul de a mobiliza electoratul clasic pesedist, arată și vorbește ca un miștocar elitist și este prea nou în fața publicului. Dăncilă, o altă variantă, are problemele ei.

Îmi place la nebunie cum Tăriceanu se trezește cu buza umflată. A stat în coaliție alături de PSD în toți acești ani și și-a dus partidul la sub 5% la europarlamentare, un dezastru. Spera măcar să fie candidatul alianței PSD-ALDE la alegeri, dar cei din PSD nu-l vor pentru că nu-i de-al lor și europarlamentarele au arătat că aduce o zestre foarte mică. Ca în celebrul proverb, este și f**** și cu banii luați.

Nu plângeți pentru el, că în 4 ani la putere și-a făcut un culcuș cald pentru viitor. Și personal cred că oricum candidatul final va fi totuși ales între Tăriceanu și Firea, dar măcar zilele acestea nădușește un pic și amenință cu ruperea coaliției.

Iohannis i-ar rupe la vot pe toți aceștia. Iohannis probabil că preferă să lupte împotriva unui candidat PSD-ALDE-Pro România în turul doi, că are discursul deja pregătit din ultimii ani și diaspora de partea sa.

Cea mai proastă veste pentru Iohannis ar fi ca PSD-ul să nu ajungă în turul doi. Atunci ar putea avea probleme.

Eu personal nu-l voi vota pe Iohannis în turul 1 din două motive:

  • Deși a avut energie mai mare în ultimul an, este metoda mea de a-l taxa pentru letargia din primii 3 ani de mandat.
  • Voi vota alt candidat chiar dacă știu că nu va ajunge în turul doi. Candidatul votat de mine își va putea însă “vinde” voturile către Iohannis în schimbul preluării unei părți din programul său electoral. Așa ar trebui să facă toată lumea în turul 1, de fapt.

Închipuiți-vă însă un scenariu în care Iohannis se va lupta cu Cioloș în turul doi. Cu cine ați vota atunci? Rezultatul final va fi mult mai strâns decât un Iohannis vs PSD, ba chiar s-ar putea lăsa cu surprize.

    32 comentarii

  1. Ciolos nu e om sa fie presedinte, stim cu totii ca presedintele trebuie doar sa “dea bine” pe sticla, sa vorbeasca corect englezeste (macar) si sa fie un bun diplomat in relatiile externe.
    Mi-e teama ca doar la ultimul punct s-ar califica Ciolos. Eu prefer Barna in turul 2 cu Iohannis, si sper sa si-o ia pe coaja dulapul, ca sa nu-l mai tinem pe bani frumosi si sa fie mai lepra decat un functionar din primarie.

      (Citează)

    • Nu inteleg de unde chestia cu Ciolos in turul doi. N-are nicio sansa. Nu avea prea mult capital de imagine nici inainte, dar dupa dumele cu “orice familie din Romania are legaturi cu securitatea” s-a dus in cap. Singura lui sansa in politica ar fi sa continue sa capuseze USR, sa se agate de astia precum ALDE sau UDMR de PSD.

        (Citează)

  2. Va fi tragedie dacă PSD’ul nu prinde turul doi. Sa nu uitam totuși că dacă se face vâlvă ca mai creste pensia cu o sutica, șansele ca PSD ul sa fie în turul doi cresc semnificativ!

      (Citează)

  3. Ce probleme, în afară că nu apare în acest sondaj, are Dăncilă ?

      (Citează)

    • ce probleme, inafara de faptul ca zace in parnaie, are dragnea?!

        (Citează)

    • Și în afara faptului că are un IQ de 60?

        (Citează)

    • Imagine proasta: de doi ani de zile sondajele arata ca majoritatea romanilor o considera nepregatita pentru functie (adica proasta, sa o zicem de-a dreptul) si marioneta a lui Dragnea.

      Faptul ca Dragnea a intrat la bulau si ca au inceput altii sa ii scrie textele nu prea are cum sa repare chestiile de mai sus in nici trei luni, ca atat mai e pana la inceputul campaniei.

      E luata in calcul pentru ca are minime avantaje fata de gasca de minioni vehiculata (Fifor, Orlando, Serban Nicoalae) legate mai mult de notorietate si de functie – presedinte al partidului.

      Adica Fifor ar lua 4,7% in turul I, iar Dancila ar lua 11,4%. E un progres, nu?

        (Citează)

  4. Sunt curios ce marioneta o sa mai ajunga la Cotroceni pentru urmatorii 4 ani. Binenteles ca va fi o alta viitoare mare dezamagire. Cu toate astea romanul nu-si pierde speranta. Unii s-au prins ca secu se afla la carma tarii. Ceilalti, in schimb, continua sa viseze la un presedinte care sa-i reprezinte. Sa (re)inceapa dezbinarea!

      (Citează)

    • s-au acrit strugurii?!

        (Citează)

    • Sa inteleg ca tu nu vei vota?
      Consider ca oricate teorii ale consipratiei sunt si oricat de reale sau nereale sunt acestea, un vot masiv poate rasturna orice caruta. Votul este singura sansa ca cetatenii unei tari sa schimbe sistemul, indiferent de sistem. Cand ramai fara posibilitatea de a vota se organizeaza o revolutie care va avea acelasi rezultat dar din pacate si cu multe vieti pierdute.
      Iesiti naibii la vot si nu mai fiti destepti ca ati vazut voi pe youtube sau ati citit pe nu stiu ce site-uri obscure niste informatii ultra-calsificate si mai nu stiu ce teorie ca securitatea ne analizeaza structura rahatului emanat de noi la canalizare in fiecare seara.

        (Citează)

    • Nu doar secu, dar si Soros, plus marile puteri mondiale, plus marii bancheri, plus corporatiile, plus masonii.

      Nici nu mai stie saracul presedinte de cate sfori e legat.

        (Citează)

  5. Domnul Iohannis a pierdut votul meu. Prea moale si prea aproape presedinte…

      (Citează)

    • Atitudine tipica românească care așteaptă un mesia pe post de președinte. Ținând cont de ce putere efectivă are un președinte nu văd ce putea mai mult. Puterea executivă e la alții deocamdată. Dacă aștepți un Rambo o să aștepți mult și bine. Rezultatele contează, nu ce ți se pare ție din tribună. Dragnea e la pușcărie, PSD e pe ducă și ceilalți măcar nu se ceartă ca proștii. Mai mult ar fi greu de realizat din poziția lui.
      PSD-ul îl acuza că nu s-a intersat ca România să aibă nu știu ce funcție pe la ONU. Pentru mine a fost un semn pozitiv că s-a preocupat de chestiile interne importante, nu de nimicuri externe.

        (Citează)

  6. De când a făcut ciolos idioțenia de strângere de bani pt cumințenia pământului, l-am tăiat de pe listă.Aia era problema României, sa dam 20mil pe o statueta.

      (Citează)

    • Voteaza-l pe Serban Nicolae. El nu a facut niciodata cheta pentru cumpararea unei statui a lui Brancusi.

      Deci, e numai bun de votat.

        (Citează)

  7. Dan Barna este un gunoi care l-a dat afara pe Nicusor Dan din partidul pe care acesta il crease. Eu nu vreau asa jeg de personaj presedinte, imi este clar ca diferenta de mentalitate si caracter dintre Dan Barna si Victor Ponta se poate ignora.

    Johannis macar se intelege OK cu restul UE si ne poate reprezenta fara sa faca tara de rusine.

    Tovarasha Firea a reusit sa nenoroceasca de tot traficul in Bucuresti, sa bage in faliment orasul si sa nu aiba nici o initiativa din care sa rezulte ceva bun pentru mine.

    Tariceanu nu a fost in stare sa tina o nevasta, n-o sa fie in stare sa tina o tara pe linia de plutire. Orban este un jeg care a fugit de la locul accidentului.

      (Citează)

    • Incearca sa-ti amintesti ca N.Dan si-a dat demisia din USR si nu altfel, asa cum sugerezi.

        (Citează)

    • :)))) Nu l-a dat omule nimeni afara pe Nicușor, cu atât mai mult Dan Barna.

      Nicușor a plecat singur fiindcă nu a putut suporta faptul ca majoritatea membrilor USR au decis ca partidul sa se poziționeze anti-referendum (CPF). Deci un om extraordinar fără pic de viziune politica. Atât.

        (Citează)

  8. Cioloș președinte?
    Păi tocmai ce au votat vitele sa îl trimită în parlamentul european, omul ala o sa stea la cald câțiva ani liniștit.

      (Citează)

  9. Singura amenintare cat de cat reala pentru Iohannis e Firea. In confruntare directa 1:1 la televizor l-ar face praf, doar din tupeu si debit verbal. Cum l-a facut si Ponta in 2014.

      (Citează)

    • L-a “facut” atat de bine Ponta, ca a pierdut alegerile. :)
      Lumea s-a saturat de papagali, de smecherasi… poate mergea acum 10-15 ani cu tipul asta de gargara. Nu mai tine!

        (Citează)

    • firea este disperata sa ajunga la cotroceni, altfel la iarna o vor intreba bucalestenii de ce stau in frig!

        (Citează)

    • Agresivitatea aia exagerata a lui Ponta l-a facut sa piarda alegerile, desi avea 10% in fata lui Iohannis cu o luna inainte de alegeri.

      Cam tot atat o sa o ajute si pe Firea “agresivitatea verbala”. Fix zero.

      In fapt, nu exista om in PSD sau apropiat de PSD care sa aiba sanse reala sa il invinga pe Iohannis. Oamenii s-au decis in privinta asta de mai bine de un an. PSD nu are cum sa mai dea un presedinte in 2019, e matematic imposibil, sustinerea populara pentru acets partid, plus satelitii, nu trece de 33-35% in optiunile de vot.

      Un eventual candidat al USR-Plus ar avea ceva mai multe sanse, apasand inteligent (adica nu extrem de agresiv) pedala: “noi suntem noi in politica, nu v-ati saturat de aia vechi?”. Iohannis a fost relativ ok in mandatul actual, dar are destule puncte sensibile unde poate sa fie lovit: a fost propunerea USL in 2009 la functia de premier, a numit fara mari discutii trei premieri de la PSD, a avut ani de zile in care a fost extrem de pasiv in fata tavalugului PSD/ALDE din 2017/2018 (sintagma “privesc cu atentie si ingrijorare” a ajuns deja folclor), a demis-o pe Kovesi fara o minima opozitie reala si asa mai departe. Deja este si el un “vechi” in politica.

      Oricum, e destul de calr ca Iohannis are prima sansa. Mie imi e clar ca un PSD-ist in finala ar fi o mana cereasca pentru Iohannis. Chiar si Firea. Mai ales Firea.

        (Citează)

  10. Ca gluma e buna asta cu ciolos in turul doi … sau poate ai vrut sa scrii Barna si ti-a jucat feste autocorectul de pe tableta :)

      (Citează)

  11. Citeam si eu articolul, rezonam cu tine când brusc imi este insultată inteligența, așa subțire cum e ea: ”va putea însă “vinde” voturile către Iohannis în schimbul preluării unei părți din programul său electoral”. Tu incă mai crezi că politicienii au doctrine, programe, principii etc? Asta cu ”preluarea din programul electoral” e praf in ochii alegătorilor, in spate intotdeuna se află o negociere pe bani, funcții, acces la cașcaval (buget pt cine nu a ințeles).

      (Citează)

  12. gigi:
    Sunt curios ce marioneta o sa mai ajunga la Cotroceni pentru urmatorii 4 ani. Binenteles ca va fi o alta viitoare mare dezamagire. Cu toate astea romanul nu-si pierde speranta. Unii s-au prins ca secu se afla la carma tarii. Ceilalti, in schimb, continua sa viseze la un presedinte care sa-i reprezinte. Sa (re)inceapa dezbinarea!
    Ca fapt divers, stii ca presedintele nu are cine stie ce putere in stat. alegerile importante sunt cele parlamentare. atributiile presedintelui in probleme interne sunt limitate in cel mai bun caz. Cum ai vrea sa te reprezinte presedintele?

      (Citează)

  13. Presedintia lui Iohannis a fost cam ca in fotbal: s-a trezit de atatea ori singur cu poarta goala si nici macar n-a avut chef sa suteze :D

      (Citează)

  14. Nici eu nu mai votez Johannis, din aceleasi motive. Si nu cred ca psd va ajunge in turul 2. Nu-mi place in mod special Barna, dar imi place mai mult decat Ciolos, caruia inca nu ii pot ierta non combatul de dupa 2016. Voi vota Barna.

      (Citează)

  15. nu cred ca Ciolos va fi candidat la prezidentiale, ci Barna, si cred ca are sanse sa ajunga in turul 2. eu as vota Barna in pofida lui Iohannis in ambele tururi

      (Citează)

  16. Deși a avut energie mai mare în ultimul an, este metoda mea de a-l taxa pentru letargia din primii 3 ani de mandat.

    Voi vota alt candidat chiar dacă știu că nu va ajunge în turul doi. Candidatul votat de mine își va putea însă “vinde” voturile către Iohannis în schimbul preluării unei părți din programul său electoral. Așa ar trebui să facă toată lumea în turul 1, de fapt.

    OK… îl votezi sau nu-l votezi?

      (Citează)

  17. Kopa_Kopan:
    L-a “facut” atat de bine Ponta, ca a pierdut alegerile. :)
    Lumea s-a saturat de papagali, de smecherasi… poate mergea acum 10-15 ani cu tipul asta de gargara. Nu mai tine!

    Ponta era presedinte garantat, daca PSD nu isi dadea autogol cu mizeriile pe care le-au facut la sectiile din diaspora, si care au scos la vot un numar imens de oameni, altfel indiferenti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus