un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacă Dăncilă este candidatul PSD, Iohannis a deschis deja șampania

24 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Bănuiesc că Iohannis a deschis deja șampania și sărbătorește obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al României, după ce toate semnele arată că Viorica Dăncilă va fi candidatul PSD.

Dăncilă nu are șanse, ba chiar cred că nici măcar o parte din votanții tradiționali ai PSD nu o vor vota, că orice are o limită și Dăncilă s-a făcut cunoscută numai pentru motive proaste în perioada când era marioneta lui Dragnea.

Chiar și cei din PSD știu că nu are șanse. De ce o desemnează atunci drept candidat? Pentru că nu are “spate”, pentru că nu are ambiții politice. Omul din spatele ei este acum la pușcărie, iar Dăncilă nu are propria grupare puternică în PSD, așa că face ce-i zic restul baronilor și asta le convine.

Un candidat puternic, chiar și necâștigător în alegeri, s-ar fi ridicat în ochii publicului și în interiorul partidului, trăgând după el propriile grupări, proprii oameni în funcții cheie. Dăncilă nu are favoriți, așa că este soluția potrivită pentru ca tortul să se împartă egal.

Ba chiar, venind din Videle pe filiera Dragnea, teoretic este mai apropiată de oamenii aduși sus de Dragnea, așa că lucrurile rămân în favoarea lor. Inerția este mare, schimbarea este greu de făcut. Dacă ar fi desemnat-o candidat pe Firea, de exemplu, aceasta ar fi câștigat multă influență în PSD și ar fi tras după ea grupările apropiate de clanul Pandele, ceea ce n-ar fi fost pe placul altora.

Baronii PSD au acceptat de fapt să piardă alegerile prezidențiale, dar prin Dăncilă să păstreze un status quo ce momentan le convine.

Iohannis sărbătorește și pentru că USR-PLUS a luat decizia greșită de a-l propune pe Barna președinte și pe Cioloș prim-ministru. N-am nimic cu Barna, pare un om competent, dar nu este la fel de popular precum Cioloș. Cu Dăncilă în turul 1, cred că ar fi fost șanse mai mari să avem un tur 2 Iohannis vs Cioloș decât Iohannis vs Barna. Situația îi convine lui Iohannis, desigur.

Să trimită cineva ambulanța la Tăriceanu, probabil că și-a băgat unghia atât de adânc în gât încât e nevoie de un chirurg. Iar Firea a pierdut cursa pe mâna ei din două motive: cei din PSD nu vor să-i dea și mai multă putere în partid, iar în București sunt șanse mari să piardă primăria la următoarele alegeri. Dacă orașul în care ai fost primar nu te mai vrea, cum să te vrea o țară întreagă?

Singurul mod în care alegerile din noiembrie ar putea fi interesante ar fi dacă Dăncilă nu ajunge în turul 2 sau dacă apar cine știe ce înregistrări gen Geoană în noapte la Vântu sau Băsescu pălmuind copil. Vedem ce-o fi.

    25 comentarii

  1. Mie-mi pare tare rau ca nu candideaza Firea.

    N-am avut ocazia sa ii spun ce cred despre ea… sniff.

      (Citează)

  2. Ciolos presedinte era o varianta foarte proasta, dupa parerea mea. Sunt foarte multi oameni care il vad fie ca: fiul lui Soros, vandut strainilor, guvernul zero samd SAU un tehnocrat competent, un om care e un bun lider dpdv executiv. Ca presedinte stim cu totii ca nu faci mai nimic. Prin urmare Iohannis e intr-adevar cel mai in masura sa fie presedinte, deja a demonstrat ca stie bine sa faca..nimic. Insa Iohannis a dovedit si ca e exponentul unei generatii de politicieni vechi, care refuza schimbarea sau o fac fooooarte greu. Eu am incredere ca Barna o sa adune voturi destule.

      (Citează)

  3. Din contra, Iohannis tocmai a simtit un morcovel in fund. Daca era Firea sau Tariceanu, aveau sanse bune sa ajunga in turul 2. Acolo unde PNL si USR il votau pe Iohannis cu ambele maini, iesea un landslide de 65/35.
    Asa insa cresc foarte mult sansele USR-ului pentru turul 2. Cu o faramitare in Dancila, Tariceanu si Plesoianu a bazinului PSD-ALDE.
    Iar un tur 2 Barna-Iohannis ii poate aduce surprize neamtului. :)

    Radu, cu tot respectul, apreciez pozitiile tale foarte documentate si profesioniste, pe multe subiecte. Dar pe politica, esti cam…inginer :))).

      (Citează)

    • La fel cred si eu ref Johannis, Dancila e o veste proasta pt el.

      Si cred ca usr plus nu a facut nici o greseala, ba chiar au o strategie f buna venind cu Barna (un outsider curat, cum a fost Johannis) dar in tandem cu Ciolos (care are deja niste probleme in ochii electoratului non usr/plus, dar totusi a fost deja prim ministru, deci votand Barna votezi cumva si Ciolos)

        (Citează)

  4. cel putin in primul tur, eu il votez pe Barna

      (Citează)

  5. Vor face alianta cu ProRomania, vor avea candidat comun pe Ponta. Turul doi va fi acelasi ca acum 5 ani…

      (Citează)

  6. Eu votez tot cu Vadim

      (Citează)

  7. Oare ajungem și noi sa votam pe cineva pt ca MERITA??

    tot timpul e situația de Lupul moralist cu idiotienia de “Raul cel mai mic” și prostii de genul

      (Citează)

  8. Parerile pe net nu se pun la socoteala. Se numara doar voturile din urne. Iar aia care sigur or sa iasa la vot banuiesc ca stiti care-or sa fie. Asa ca veorica are sanse mari.

      (Citează)

  9. Nu prea te pricepi la politica.
    Pentru Iohannis, ar fi fost un lucru bun sa ajunga in turul doi cu un candidat al PSD-ului. Daca ajunge vs Barna, oamenii nu vor vota impotriva unui candidat, ci pentru. Si parerile sunt impartite cand vine vorba de Iohannis vs Barna.

      (Citează)

  10. Sunt membru +, si votez cu Barna. Daca era Ciolos, votam cu Iohannis. Consider ca e mai bun Ciolos ca premier decat presedinte. Iohannis nu o sa mai aiba votul meu prea curand (doar votul de raul cel mai mic).

      (Citează)

  11. Eu cred ca e cea mai buna veste pentru Iohannis. E clar ca va ramane presedinte. In turul 2 va merge cu Barna si va fi votat de electoratul fidel PNL si de catre PSD. PSD nu va putea sta deoparte si sa lase niste outsideri sa vina la putere, sa inceapa sa schimbe sistemul corupt, cladit cu atata “sudoare” de PSD-PNL.

      (Citează)

  12. Mai e un motiv pentru care PSD a propus-o pe Vio. Funcția de președinte oricum era pierdută și nici prea multă importanță nu are (au avut grijă deja), caz în care locul 3 este mai bun decât 2, ca nu ești în linia întâi. Primii doi se vor bate între ei și se vor eroda, timp în care PSD ul tot la ciolan va fi și va pregăti de fapt alegerile alea importante, pentru locale. Cersei style.

      (Citează)

  13. In legatura cu Firea, eu sunt de parere ca afirmatia ta (daca orasul in care ai fost primar nu te mai vrea… de ce sa te vrea o tara intreaga) nu e chiar adevarata, ba chiar e infirmata de cazuri concrete. Romania nu traieste in Bucuresti, in mizeria si traficul catastrofal pastorite de toapa asta cu sarma in cur. Romanii din Botosani, sau Slatina, sau Videle, nu se deplaseaza prin oras cu 12 km/h viteza medie si consum de 10-11l/100km. Nici nu merg cu autobuze infecte, achizitionate intentionat fara aer conditionat ca sa ramana bani de furt. Nu li se opreste apa, sau caldura, ca ei oricum nu mai au apa sau caldura furnizata de vreo regie locala. Asa ca toapa cu sarma-n cur e prezentabila si prezidentiabila, e mama, sotie, amanta, chiar si cu sarma aia-n cur, in definitiv nu exista pentru noi riscul sa ne zgariem in sarma aia, decat poate pentru pandelica. Albinuta avea sanse mari sa rupa o halca consistenta de casnice si prosti nebucuresteni ce nu suporta batosenia lui Barna, sau tacerea lui Johanis, sau senilitatea lui Tariceanu.

      (Citează)

    • corect, pentru un votant PSD din afara Bucurestiului, Firea are cam toate atributele necesare sa fie votata (mai e si bisericoasa pe langa ce ai spus tu)

      de altfel, intr-un articol recent chiar Radu zicea ca campania continua de PR a lui Firea nu e pt bucuresteni, ci pt cei din tara, tocmai in vederea unei candidaturi nationale.

      din afara, pare ciudat ca nu a fost propusa Firea, pentru ca pare ca ar fi avut cele mai multe sanse, dar evident ca e posibil ca nu asta sa fi fost criteriul.

      posibil sa o fi propus pe Dancila pentru ca e destul de sigur ca va pierde, pentru ca oricum functia de presedinte nu e decat o miza simbolica pt ei (au furat f bine si fara sa aiba presedintia) si pt ca dupa ce va pierde vor putea sa ii ceara demisia.

        (Citează)

  14. Ciolos nu are stofa de presedinte. Miscarea Barna presedinte si Ciolos PM e cea mai inteleapta.

      (Citează)

  15. Trebuie sa fii idiot sa deschizi sampania cand pe tine te asteapta un tur 2 infernal cu Barna. E posibil ca lumea sa voteze cu Barna doar pentru ca urmeaza sa-l puna pe Ciolos premier, Ciolos care a lasat o impresie buna cat a fost prim-ministru.

    S-ar putea ca, in cazul in care cei 2 ajung in turul 2, chiar sa nu fie nevoie sa votam “raul cel mai mic”, ci “binele cel mai mare”.

      (Citează)

  16. Nu cred că va fi Dăncilă, cred că vor încerca un element surpriza gen băsescu-tăriceanu switch. Nu știu cine e pe post de băsescu aici…

      (Citează)

  17. cel mai dezavantajat de desemnarea dancilei si a lui barna este iohannis!
    deja la pnl s-a format o celula de criza centrata pe barna!

      (Citează)

  18. Adio PSD, adio Iohanis. Lu’ Tariceanu sa-i trimita o duba cu adresa de Rahova, nu o ambulanta.

      (Citează)

  19. Eu mă întreb cum o să fie dezbaterile din alegeri, ținând cont că avem 2 candidați a căror singură calitate este cea că sunt neconflictuali.

    Îmi imaginez ceva de genul cu bancurile despre politețea canadienilor :))

      (Citează)

  20. Cioloș are popularitate mai mare decât Bârnă pe moment, dar nu mai are unde creste. Barna are potențial de creștere mai mare decât este Cioloș acum.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus