un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone a activat primele stații 5G în România

15 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Un milestone, să-i zicem, având în vedere că suntem totuși departe de o lansare comercială adevărată: Vodafone a anunțat astăzi lansarea primelor stații radio 5G în România și extinderea treptată a acoperirii în continuare.

Momentan rețeaua este activă “în zonele aglomerate din București” și se va extinde spre “câteva orașe mari din România” până la finalul lui 2019. În caz că vă întrebați cum a fost posibil acest lucru, Vodafone utilizează spectrul pe care deja îl deține în anumite benzi de frecvență pentru a oferi servicii 5G. În viitor se va organiza în România o licitație pentru achiziționarea de spectru suplimentar și pe alte frecvențe pentru a se ajunge la un 5G de amploare mai mare.

Rețeaua 5G poate fi accesată doar cu telefoane compatibile și momentan nu știu dacă sunt unele la vânzare în România. Samsung S10 5G ar fi un candidat bun, dar veți avea nevoie inclusiv de o cartelă SIM nouă, că altfel telefonul nu poate afla că există această rețea și-i este disponibilă.

Cum spunea, un milestone bun. Poate prind un telefon 5G cândva și fac un test pe rețea, deși având în vedere că funcționează pe un spectru limitat, nu mă aștept la performanțe uimitoare.

Rețeaua încă nu a apărut pe harta Ookla 5G, dar probabil va fi actualizată. Momentul vine și după ce Vodafone România a anunțat o ușoară creștere a veniturilor anuale și o creștere cu aproximativ 100.000 a numărului de clienți. Acum să vedem replica concurenței.

  15 comentarii

 1. Si cum stau cu voLTE ala pe care il tot lanseaza din 2014? VoiceHD mai mult nu merge. VoWIFI nici macar nu s-au obosit. Compresie pe voce? Cat se poate. Acoperire? Mizerabila.
  Ca de obicei, vodafone baga mai multi bani in marketing decat in infrastructura.

    (Citează)

 2. Eu nu inteleg cum lanseaza 5G cand nu e gata licitatia la ANCOM. Dar in fine, nu sunt expert in telecom.

    (Citează)

  • Nu lansează nimic, nu se poate emite pe frecventele alea fără licență, dar Radu e proactiv. Mănâncă pișcotul înainte să-i fie oferit.

     (Citează)

  • Silviu:
   Eu nu inteleg cum lanseaza 5G cand nu e gata licitatia la ANCOM. Dar in fine, nu sunt expert in telecom.

   Licitația este pentru alte frecvențe. Acum au lansat 5G în spectrul pe care-l aveau deja. Vechile frecvențe, inclusiv 700 MHz, vor fi refolosite la 5G.

     (Citează)

 3. Compresie pe voce? Cat se poate. Acoperire? Mizerabila. Ca de obicei, vodafone baga mai multi bani in marketing decat in infrastructura.

  Cand vor ajunge penultimii de pe piata din RO, pentru ca pe Digi chiar nu-l pot detrona, vor intelege ce greseala au facut. Pana atunci nu, desigur.

    (Citează)

 4. Vodafone are in banda 42 (3.4-3.6 GHz) 2×20 MHz. Spun 2x deoarece banda asta este FDD in Romania. Adica are uplink si downlink in spectru dedicat, nu sunt 40 MHz continui.
  5G va fi TDD in banda respectiva, adica uplink si downlink in acelasi spectru. In momentul actual nu se pot agrega cele 2 bucati de 20 MHz, deci Vodafone a lansat 5G in 20 MHz, o cincime din canalul de 100 MHz necesar pt performante 5G like. In 20 MHz mai mult de 300-350 Mbps in downlink nu poti prinde nici in laborator.

    (Citează)

  • În Pipera au demonstrat aproape 1 Gbps pe un telefonul Huawei 5G, dar acolo cred că au modificat temporar și alte benzi pentru acel demo.

   În oraș spun că ar fi un maxim 450-500 Mbps.

     (Citează)

 5. Marketing de 2 lei, a la Vodafone.

  Maine apare articolul asta la zoso si poimaine la cetin.

  Radu, vreo parere obiectiva de la tine despre Vodafone mai vedem si noi? Intreb ca cititor al tau care vrea sa mai revina. Chiar a ajuns Vodafone best of the best in comunicatii mobile?

    (Citează)

  • Dacă mă întrebi dacă este campanie, nu este. Știu, șocant, de câte ori scrie cineva despre ceva ce ție nu-ți place, sigur a fost plătit pentru asta! Dacă lansa operatorul tău preferat 5G și scriam asta, oare mai credeai că e campanie sau ți se părea ceva normal?

   Eu sunt foarte mulțumit de VDF. Nu știu dacă este best of the best, dar pentru ce-mi trebuie mie, merge foarte bine.

     (Citează)

 6. Aoleo bine ai dat-o :))

  Pișcoturi din viitor, venite prin 5g.
  Abia aștept știri de cum 5g nu mai e bun și o sa avem 6g la anu.

  Cristi:
  Nu lansează nimic, nu se poate emite pe frecventele alea fără licență, dar Radu e proactiv. Mănâncă pișcotul înainte să-i fie oferit.

    (Citează)

 7. Astia n.au volte si vowifi, da’ lanseaza 5g. Fii.mi.ar sila de ei. Tipic romanesc. Stau la cocioaba, ma kak in fundu curtii si ma spal cu apa de ploaie, da’ conduc ultimu model de pemfe. Asa si vomafonu.

    (Citează)

 8. Alo, vodafone, despre esim se aude ceva?

    (Citează)

 9. Cum mai e la Vodafone, luna cartelarilor tot 28 de zile are?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus