un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Povestea puțin știută a elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol în 2014

10 May 2019  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Uneori este chiar incredibil felul în care se pot fura bani în România. Sunt unii care au călcat pe cadavre, la propriu, pentru a mai fura câteva zeci de mii de lei.

Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat recent la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Sutghiol în 2014, unde cei patru membri ai echipajului au murit.

Nu înțelegeam ce legătură au abuzul în serviciu și președintele CJC cu o tragedie aviatică. Uitați cum au stat lucrurile.

CJ Constanța a cumpărat în primăvara anului 2013 un elicopter printr-un program pe fonduri europene. Elicopterul ar fi trebuit predat SMURD pentru a fi utilizat în beneficiul dobrogenilor în diverse misiuni de urgență sau pentru transport medical – adică să salveze vieți.

SMURD se oferă oficial să preia elicopterul și să suporte toate costurile de operare și dotare a acestuia în scopuri medicale în fonduri proprii, fără nici un alt cost pentru CJC. Un fel de “mulțumim pentru elicopter, de acum ne ocupăm și plătim noi totul”.

Nicușor Constantinescu refuză să le predea elicopterul și în schimb acordă unei firme private din Tulcea un contract din bani publici, 800.000 de euro, pentru operarea și dotarea acelui elicopter. A fost cu licitație, o singură firmă s-a prezentat. Că na, de ce să nu mai fie cheltuiți niște bani publici pentru ceva ce putea fi făcut gratuit în beneficiul constănțenilor și a altora.

Elicopterul este într-un final transferat SMURD-ului în noiembrie 2014. Are la activ 153 de ore de zbor și 533 de aterizări-decolări, dar nu se știe cum, cu cine, unde și de ce a făcut aceste zboruri. Poate că firma care a câștigat contractul l-a folosit pentru zboruri de agrement prin Deltă sau pe litoral, nu știu. Oficial, toate au fost înregistrate ca zboruri de supraveghere, exerciții și tehnice. Nu a fost efectuat nici un zbor în scop medical, deși prin contract ar fi trebuit efectuate 20 de ore de zbor per lună în acest scop.

Elicopterul este transferat către SMURD pe 6 noiembrie 2014. Pe 15 decembrie 2014, se prăbușește în lacul Sutghiol la prima sa misiune medicală și cei patru membri ai echipajului mor de hipotermie, după ce autoritățile din zonă nu sunt în stare să găsească o barcă pentru a-i salva la timp.

Toate acestea, plus condamnarea recentă, au fost posibile după ce Centrul de Investigații Media a investigat aceste lucruri și a predat autorităților toate actele pe care le-au putut obține despre aceste contracte. Bravo lor.

Dobrogenii, însă, ar trebui să se întrebe câți oameni care ar fi putut fi salvați de un elicopter medical au murit în cele aproximativ 18 luni când elicopterul a stat în afara sistemului pentru care fusese achiziționat. La câte accidente auto ar fi putut interveni, câți răniți ar fi putut transfera rapid la București șamd; dacă, întreținut de altă firmă în tot acest timp, ar fi avut un alt destin.

Acesta este prețul corupției. Să i-l arătați oricui mai spune că votul nu contează și că cine conduce județul sau țara nu-i poate influența de fapt viața. Ba da. Chiar viața!

surse: Centrul de Investigații Media, Digi24, Mediafax.

    35 comentarii

  1. e total dezarmant să vezi că durează atât de mult rezolvarea unui asemenea caz. sunt curios dacă în alte state din UE e aceeași durată

      (Citează)

    • E si mai dezarmant sa vezi ca a primit doar 4 ani…

        (Citează)

    • Radu:
      e total dezarmant să vezi că durează atât de mult rezolvarea unui asemenea caz. sunt curios dacă în alte state din UE e aceeași durată

      Da, toți se mișcă încet. O societate modernă are multe căi de atac și durează mult până la o decizie irevocabilă, mai ales când ai puțini judecători și multe cazuri.

        (Citează)

  2. In primul rand mai multi cineva trebuia sa intre in puscarie pentru ca nu au gasit o barca in timp util. O hidrobicicleta de la prima plaja si ar fi fost buna.

      (Citează)

  3. dinainte de achizitionare ca Nicusor isi dorea elicopter de plimbari, a fost avertizat sa se potoleasca, pana si psd-isti de-ai lui au sesizat ca e prea prost si prea arogant.

      (Citează)

  4. “Are la activ 153 de ore de zbor și 533 de aterizări-decolări, dar nu se știe cum, cu cine, unde și de ce a făcut aceste zboruri.”

    Ba stim, iti zic din sursa sigura: a fost folosit pentru deplasari in judet, la locatii de genul Gura Portitei, cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi ziua de nastere a lui Nicusor, diverse onomastici, etc.

      (Citează)

  5. Radu:
    e total dezarmant să vezi că durează atât de mult rezolvarea unui asemenea caz. sunt curios dacă în alte state din UE e aceeași durată

    Procurorii au rezolvat repede cazul, ca faptele sunt foarte clare. Problema a fost la instante, unde au plimbat dosarul atata timp. Si, in general in Romania problema o reprezinta instantele de judecata. Acolo se fac marile magarii, prin desfiintarea probelor, termene lungi, pana intra speta in prescriptie, decizii contradictorii la diverse instante pe acelasi spete, etc.

      (Citează)

  6. “Are la activ 153 de ore de zbor și 533 de aterizări-decolări, dar nu se știe cum, cu cine, unde și de ce a făcut aceste zboruri.”

    Ba stim, iti zic din sursa sigura: a fost folosit pentru deplasari in judet, la locatii de genul Gura Portitei, cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi ziua de nastere a lui Nicusor, diverse onomastici, etc.

      (Citează)

  7. Florian: Procurorii au rezolvat repede cazul, ca faptele sunt foarte clare. Problema a fost la instante, unde au plimbat dosarul atata timp. Si, in general in Romania problema o reprezinta instantele de judecata. Acolo se fac marile magarii, prin desfiintarea probelor, termene lungi, pana intra speta in prescriptie, decizii contradictorii la diverse instante pe acelasi spete, etc.

    da, cumva știam că ce ai zis tu îngreunează procesul. Și e aiurea. Dar sunt curios dacă în alte state e același workflow și durează la fel de mult. Sau dacă așa e normal?

      (Citează)

  8. Si ca sa completam povestea:
    “pilotul comandor Petre Catuneanu s-a jucat efectiv cu elicopterul, practica des intalnita la Constanta. Mai pe sleau, ajuns deasupra luciului de apa de la Siutghiol, Catuneanu, cu 2000 de ore de experienta pe acel elicopter, a vrut sa ii amuze pe colegii de echipaj si, prin manevre pe care le mai incercase deja, facute prin balansarea elicopterului foarte aproape de luciul lacului, sa ridice apa si sa faca valuri spectaculoase, “cascadorie” impresionanta pe care, iar asta e un alt adevar trist, au mai incercat-o si altii in trecut. Au trecut atatea zile si nimeni nu s-a intrebat de ce, cu vizibilitate perfecta si cu aparat functional, oamenii aia au cazut in lac. Uite, de aia. In spatele lui Catuneanu, se afla Ginel Cracanel, cu mai putine ore de zbor, si pe care Catuneanu vroia sa il impresioneze.

    Surse foarte serioase din SMURD Constanta si ROMATSA m-au asigurat ca asta e purul adevar. Pe care nu o sa il vedeti niciodata rostit public, fiindca noi, astia, pulimea, trebuie sa credem ca ei sunt niste eroi si sa ramanem cu aceasta imagine.”
    https://www.ziardecluj.ro/de-ce-picat-elicopterul-de-la-siutghiol-pentru-ca-pilotul-se-dadea-cu-elicopterul-ca-sa-faca-valuri-la-propriu-0

      (Citează)

  9. pentru Nicusor nu era mai bun un elicopter din ala militar cu doua elice mari?

      (Citează)

  10. nwradu:
    533 de evenimente?

    de ce te miri Radule, intr-un singur an … de 1.600 de ori, cineva a folosit “coloana oficiala”

      (Citează)

  11. stai putin

    articolul asta pare sa insinueze o legatura intre faptul ca NC a facut misculatii cu elicopterul ala si faptul ca elicopterul s-a prabusit, dar nu aduce nici o dovda in sensul asta

    deci ok, NC l-a folosit in scop personal, abuz in serviciu whatever etc

    dar ce legatura are asta cu prabusirea elicopterului?

      (Citează)

    • Bre, citit-ai tot, sau dăcât titlu’?

        (Citează)

    • De acord!

      Obsesia pentru coruptie si diverse partide le intuneca judecata multora. Daca reiesea din articolul asta ca au fost alocati X bani pentru mentenanta, dar s-au folosit mai putini si elicopterul s-a prabusit ca urmare a acestei magarii, intelegeam.

      Dar din contra, porcu ala s-a plimbat el insusi cu elicopterul, care pare a fi fost folosit si mentinut la parametri optimi.

      TL;DR Cauzalitatea intre coruptie si prabusirea efectiva a elicopterului nu exista.

        (Citează)

    • Marean: articolul asta pare sa insinueze o legatura intre faptul ca NC a facut misculatii cu elicopterul ala si faptul ca elicopterul s-a prabusit

      Cred că ți se pare doar ție. Legătură există între faptul că o mulțime de dobrogeni probabil au murit pentru că n-au avut un elicopter care să ajungă rapid la intervenție.

      Prăbușirea nu are legătură cu NC, de unde și doar cei 4 ani condamnare pentru abuz în serviciu. Dar probabil că sunt 99% șanse că nu s-ar fi prăbușit atunci dacă era predat de la început către SMURD, că n-ar fi fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit.

        (Citează)

  12. Serios? Atat ai putut intelege din articol?

    Elicopterul a fost cumparat pentru smurd, da? Ai inteles pana aici? Bun, mai departe.

    Smurd a zis “merci, da-l incoace ca de aici avem noi grija de el, ca doar de asta a fost cumparat, sa salveze vieti (ai prins ironia?)

    NC a zis “nu vi-l dau acum, fac o licitatie sa vedem cine il ia.” Mai esti?

    La licitatia aia s-a prezentat o singura firma. Ce a facut firma aia cu el? A salvat vieti? L-au dat smurdului? Nu prea cred. S-a plimbat NC cu el.

    Cand s-a saturat de plimbat cu elicopterul (sau a expirat contractul) l-au dat smurdului. Hai ca nu e greu, inca putin.

    la primul zbor efectuat pentru a salva vieti se prabuseste.

    Probabil ca nu s-ar fi prabusit daca ar fi fost dat smurdului de la inceput, poate ca aia ar fi avut altfel grija de el, revizii etc. Probabil ca s-ar fi prabusit la un moment dat, dar doar dupa ce va fi salvat cateva zeci de vieti, dar asta nu avem de unde sa stim.

    Asa va ramane in istorie ca un elicopter cumparat pentru binele populatiei ajuns sa care cururi de politicieni.

    Hai ca te las pentru azi.

      (Citează)

  13. nwradu:
    533 de evenimente?

    Platea el? rude, prieteni, combinatii…uiti de maestrul Oprea care se plimba cu Audi A8 (fara drept) prin deplasari fara numar (ianuarie-octombrie 2015 1607 la numar !!?) prin Bucuresti cu coloana oficiala (fara drept)?
    Nu exista limite pentru nesimtire pentru anumite specimene din rasa umana pentru ca nu exista pedeapsa pe masura, pedeapsa care sa vina rapid si irevocabil. De aceea isi permit atatea lucruri. De aceea ne sfideaza. Stiu ca au sanse foarte mari sa nu pateasca nimic, niciodata prin tergiversari la nesfarsit. Dupa atata vreme inca te mira grozaviile facute de politicienii romani?

      (Citează)

  14. Lipseste “i” inca din titlu. In rest s-a mai spus, “grandomania la mansa” sau cum vezi zilnic in trafic ,”smecheri la volan”. Pe scurt, indisciplina.

      (Citează)

  15. Marean:
    stai putin

    articolul asta pare sa insinueze o legatura intre faptul ca NC a facut misculatii cu elicopterul ala si faptul ca elicopterul s-a prabusit, dar nu aduce nici o dovda in sensul asta

    deci ok, NC l-a folosit in scop personal, abuz in serviciu whatever etc

    dar ce legatura are asta cu prabusirea elicopterului?

    Excelent punctat. Pacat ca Radu nu mai raspunde la comentarii.

      (Citează)

    • @sol si Marean, voi ori aveti probleme grave cognitive ori sunteti de o rea vointa infioratoare. a citit macar unul dintre voi doi ce scrie omul asta mai sus?

        (Citează)

    • stai nenicule, ca e groasa treaba, vad ca avem niste analfabeti functionali pe aici.

      eu chiar am recitit articolul de 2 ori, ca m-am gandit ca poate mi-o fi scapat mie ceva, ca nu e ca si cum citesc ca pentru examen.

      explica-mi tu mie draga Stefan, care ar fi legatura dintre abuzul lui NC si prabusirea elicopterului, asa cum reiese din acest articol.

      Ca asa zice Radu la inceput, citez “Nu înțelegeam ce legătură au abuzul în serviciu și președintele CJC cu o tragedie aviatică. ”

      problema e ca pana la sfarsitul articolului nu intelege nimeni care e aceasta legatura, doar rulam in cap placa cu “coruptia ucide”

      a, ca in loc sa fie folosit pentru misiuni medicale s-a dat Nicusor cu el, ok, dar revin la intrebare: care e legatura dintre abuzul in serviciu si tragedia aviatica?

        (Citează)

    • Sol: Excelent punctat

      Nu, că nu asta zice articolul.

      Marean: Ca asa zice Radu la inceput, citez “Nu înțelegeam ce legătură au abuzul în serviciu și președintele CJC cu o tragedie aviatică.

      Pentru că aveam impresia că acolo a fost o tragedie aviatică și atât. Nu înțelegeam cum NC a ajuns să fie legat de acel elicopter prăbușit, la asta mă refeream. Am înțeles abia acum ce traseu a avut acel elicopter, cum a fost cumpărat, utilizat și apoi transferat.

      Concluzia abuzului în serviciu mi se pare că am exprimat-o destul de clar:
      “Dobrogenii, însă, ar trebui să se întrebe câți oameni care ar fi putut fi salvați de un elicopter medical au murit în cele aproximativ 18 luni când elicopterul a stat în afara sistemului pentru care fusese achiziționat.”

        (Citează)

  16. Marean:
    stai nenicule, ca e groasa treaba, vad ca avem niste analfabeti functionali pe aici.

    eu chiar am recitit articolul de 2 ori, ca m-am gandit ca poate mi-o fi scapat mie ceva, ca nu e ca si cum citesc ca pentru examen.

    explica-mi tu mie draga Stefan, care ar fi legatura dintre abuzul lui NC si prabusirea elicopterului, asa cum reiese din acest articol.

    Ca asa zice Radu la inceput, citez “Nu înțelegeam ce legătură au abuzul în serviciu și președintele CJC cu o tragedie aviatică. ”

    problema e ca pana la sfarsitul articolului nu intelege nimeni care e aceasta legatura, doar rulam in cap placa cu “coruptia ucide”

    a, ca in loc sa fie folosit pentru misiuni medicale s-a dat Nicusor cu el, ok, dar revin la intrebare: care e legatura dintre abuzul in serviciu si tragedia aviatica?

    Ti-am raspuns eu acum cateva ore, dar vad ca Radu nu vrea sa-mi aprobe comentariul. E putin cam lung, ce-i drept.

      (Citează)

    • Pai mai zi o data, pe scurt, ca nu-ti mai aproba nici naiba comemtariul, stiu din experienta. Incep sa cred ca Radu a fost asimilat de borgi, care acum folosesc un generator din ala de text care poate fi antrenat sa copieze stilul de scris al oricui doar ca sa mearga blogul mai departe.
      :-)

        (Citează)

    • Bai da voi chiar sunteti analfabeti functionali? Titlul se refera la povestea elicopterului in general, nu despre cum s-a prabusit. Este doar o introducere a elicopterului putin fortata. Ce pnm e atat de greu? E un pic de clickbait, dar nu atat de rau.

        (Citează)

    • Aha, am inteles. Pai in cazul asta titlul putea sa fie “Iata legatura dintre vagin si elicopterul Smurd prabusit!”

      Se stie ca femeile isi rujeaza buzele cu ruj rosu pentru ca barbatii cand vad buze rosii se gandesc imediat la vagin. Or, elicopterele Smurd sunt toate rosii, deci chiar crede cineva ca e o coincidenta?!!

        (Citează)

    • Patrick: E un pic de clickbait, dar nu atat de rau.

      Nici măcar. Ideea pe care o interpretează greșit mai sus cineva apare în paragraful 3, care nu intră la clickbait. Clickbait este dacă apărea în titlu și cel mult în primul paragraf, că pe ăla îl ia și share-ul de pe Facebook.

        (Citează)

  17. Răspuns pe scurt, apare și în articol: daca elicopterul era predat către smurd de la început și nu folosit in scop personal, atunci, în acel interval, erau salvate vieti. Placa cu corupția ucide e încă valabilă. Cînd te afectează personal o vezi mult mai clar.

      (Citează)

  18. nwradu:
    533 de evenimente?

    Exact! Poate cine nu locuieste in Constanta nu e la curent cu nesimtirea acestui porc umflat. Are cancer, pe bune, dar cand a aflat, era asa de increzut si de nesimtit, incat era convins ca lui nu i se poate intampla nimic, inclusiv sa se îmbolnăvească de cancer. Mai avea putin si lua medicii la bataie pentru tupeul si nesimtirea de a insinua ca poate avea cancer.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus