un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Noul Snapdragon 8cx pentru laptopuri cu Windows: performanță peste un Core i5, autonomie dublă

29 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Qualcomm a anunțat prin decembrie că lucrează la un chipset nou pentru laptopuri cu Windows, dorind să intre mai puternic pe această piață (generații mai vechi n-au fost foarte reușite), iar acum câteva zile, la Computex, Lenovo a prezentat un astfel de model cu Snapdragon 8cx. Mi se pare suficient de mișto pentru a fi considerat un fel de milestone în tehnologie.

Nu-i ceva nou să vezi Windows rulând pe procesoare cu arhitectura ARM, nu x86 de la Intel sau AMD, însă noul Qualcomm 8cx le face foarte interesante pentru viitor. Chipsetul Snapdragon 8cx (Snapdragon 8 Compute Extreme) folosește 4 nuclee Kryo 495 Gold performante și 4 nuclee Kryo 485 Silver eficiente energetic, o soluție asemănătoare cu cea de pe telefoane mobile, și a fost împerecheat cu un modem X55 făcut tot de Qualcomm, iar laptopul Lenovo 5G este primul cu așa ceva.

Rezultatele sunt excelente: în teste, depășește un Core i5-8250U, care-i un model de procesor foarte popular pe notebook-uri din gamele entry și medii, iar autonomia bateriei a fost dublă, de la 8-9 ore la 15-17 ore în aceleași condiții.

Mai exact, testele au fost făcute cu PCMark 10, un program de benchmark care rulează operațiuni normale la un PC precum editare în programe Office, video-chat, browsing șamd. Laptopul Lenovo 5G a câștigat în toate testele. În aceleași teste, dar rulate până când bateria se golește, rezultatele au fost impresionante:

Snapdragon 8cx include și un modul grafic Adreno 680 cu suport DirectX 12, care este o variantă mai puternică a lui Adreno 640 din Snapdragon 855 (pentru că spațiul suplimentar dintr-un laptop permite asta), iar în teste a prins mai multe frame-uri pe secundă decât procesorul Intel. Cu alte cuvinte, pe un astfel de laptop te-ai putea juca mai bine decât pe unul echipat cu Core i5-8250U, deși nu vorbim despre jocuri de ultimă oră.

Mai mult, Qualcomm a introdus în pachet și acel model X55 dezvoltat tot de ei, așa că un astfel de laptop va putea fi conectat direct la o rețea 3G/4G/5G. Cu prețul pachetelor de date în scădere, mă așteptam să văd mai multe laptopuri cu modem telecom înăuntru, dar acestea sunt rare. Poate că Snapdragon 8cx va da un nou avânt acestei game.

Laptopul prezentat de Lenovo are tot ce-i trebuie în rest. Snapdragon 8cx oferă suport pentru ecrane până la 4K, pentru SSD-uri, porturi USB, până la 16 GB memorie RAM șamd. Windows 10 funcționează și pe procesoare ARM, există versiune speciale ale unor programe pentru a rula nativ, iar orice alt program Windows va rula într-un emulator, performanța acestora fiind din ce în ce mai bună.

În caz că vă întrebați cum obține Qualcomm o astfel de autonomie, Snapdragon 8cx este construit în tehnologie de 7 nm în timp ce Intel se luptă să-și ducă procesoarele de la 14 la 10 nm (și le-a ieșit, acum le produce). Ani de experiență Qualcomm în domeniul telefoanelor mobile își spun cuvântul și, dacă totul merge bine, cred că astfel de laptopuri ar putea acapara o parte din piață. Sunt sigur că cei de la Intel sunt mai îngrijorați acum decât au fost la celelalte încercări de acest tip.

detalii: AnandTech, Qualcomm, Windows Central.

  11 comentarii

 1. Intel este in continuare cu productia pe gard pentru procesoare. Iar AMD nu fac nimic real ca sa profite.

    (Citează)

  • Nimic real, atata ca vand dublu. Cam ce-ar putea face “real”? Altceva decat sa faci procesoare si sa vinzi?

     (Citează)

  • Cand erai in piata 3% si acum esti 5% iar Intel ti-a lasat loc sa cresti la 30%… se cheama ca ai facut nimic.

     (Citează)

  • Cum saracie nu face AMD nimic? Tocmai au anuntat noile procesoare pe platforma Zen2 pe 7nm (intel abia acum au anuntat ca trec pe 10nm) la pret mult mai bun ca procesoarele Intel si pe langa asta au anuntat si suportul pentru PCI Gen4 cu noul chipset X570. Deci da, Amd nu face nimic…

     (Citează)

 2. Preturile pe unde se invart? Intreaba unu care nu da bani pe licenta windows.

    (Citează)

  • Sar putea sa zic prosti, DAR laptopul cu i5 din imagine lare sa aiba ecran 2k pe cand cel cu snapdragon foar FulllHD. Asta influențează mult bateria

     (Citează)

  • Daaa… sigur taie jumătate din autonomia ei!

   Care este rezoluția 2K, apropo, și cât diferă de Full HD?

     (Citează)

 3. Poate ca sunt eu orb ca nu m-am trezit bine dimineata asta, dar totusi unde sunt scorulrile de performanta? Titlu clickbait. La baterie si 835-ul e mult mai bun decat uj intel mobile, si totusi primului ii ia de 4 ori mai mult sa executa vreo operatie…

    (Citează)

 4. Gaelex: Snapdragon 8cx

  Ai niste cifre clare macar? Se misca, incet dar se misca. Ca sa convingi integratorii mari: Lenovo, Dell, HP, Asus sa integreze produsul tau in produsele lor finale nu e suficient sa il produci si sa fie bun si mai ieftin. Sunt multi factori pe care nu ii stim si comentam de pe margine.

  Market share pe servere este undeva la ~3%. noua generatie EPYC, nume de cod Rome poate ii ridica oleaca. Au neglijat segmentul asta pana in 2016 si se vede.
  Market share la Desktops ~15 %
  Marketshare la Notebook este la ~12%
  Cifrele sunt pentru Q4 2018

    (Citează)

 5. Ca un sumar: ARM se gaseste in telefoane si nu deranjeaza pe nimeni, se gaseste in appletv, televizoare , routere.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus