un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

AMD a lansat un procesor aniversar la 50 de ani și include gratuit și două jocuri

10 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

După ce anul trecut Intel a aniversat 50 de ani de existență și 40 de ani de la producția primului microprocesor 8086, acum este rândul AMD să aniverseze 50 de ani. AMD face asta tot prin lansarea unei ediții speciale de procesor, un Ryzen 7 2700X Gold Edition, care poate fi cumpărat și în România.

De ce merită cumpărat, dacă tot vă gândiți să asamblați un sistem AMD? Pentru că:

 • primiți gratuit două jocuri, The Division 2 și World War Z, ambele foarte apreciate în acest moment. Division 2 este chiar versiunea Gold, cu câteva bonusuri incluse și un 1 year pass.
 • veți avea un procesor cu aspect special, pe care scrie AMD 50 și este semnat de CEO-ul actual al companiei, ceea ce mi se pare cool pentru pasionații de hardware.

Ryzen 7 2700X are 8 nuclee și 16 threaduri, frecvență nominală 3,7 GHz, cooler Wraith Prism.

Înainte de a scrie, am întrebat la PC Garage și mi-au confirmat că ei emit acel voucher cu care luați apoi jocurile din site-ul AMD.

Nu știam că AMD a fost înființată la doar un an după Intel (1969 față de 1968). Asta este și pentru că e imposibil să treci prin Facultatea de Electronică și să nu auzi de Moore și Noyce, fondatorii Intel, de primul microprocesor șamd, în timp ce AMD este într-un con de umbră; țin minte că un profesor nici nu voia să pronunțe numele companiei, zicând că doar i-au copiat pe cei de la Intel.

Dacă vreți să citiți istoria detaliată a AMD, este pe Wikipedia. A fost fondată la 1 mai 1969 în California de mai mulți angajați plecați din Fairchild Semiconductor, asta după ce Moore și Noyce tot din Fairchild plecaseră cu un an înainte pentru a fonda Intel. Practic, vorbim de oameni care au recunoscut potențialul noilor tehnologii din domeniul semiconductoarelor, și-au dat seama că vor schimba lumea și, nemulțumiți de modul lent în care se mișcă propriul lor angajator în acest domeniu, au plecat pe cont propriu.

AMD a produs în același an primele circuite integrate, a garantat îndeplinirea unor standarde militare de calitate, în 1971 a intrat în piața de memorie RAM, iar în 1975 a lansat o clonă de Intel 8080. De-a lungul anilor au colaborat de multe ori cu Intel, inclusiv fabricând sub licență produse de-ale acestora. Situația actuală o știți: AMD crește datorită noilor procesoare Ryzen, plăcile video Radeon… trag și el după NVIDIA.

Fairchild Semiconductor încă există, apropo. A fost cumpărată recent de altă companie pentru 2,4 miliarde de dolari, adică vreo 3% din venitul Intel în acel an și 30% din cel al AMD. Este o lecție și aici.

  9 comentarii

 1. Sunt usor dezamagit ca nu difera cu nimic la specificatii de un 2700x normal, ma asteptam sa faca binning si sa dea niste procesoare cu 100-200 de MHz mai sus.
  Ai uitat sa spui esentialul: in aceiasi 1669 de lei primesti si un tricou :)

    (Citează)

 2. As vrea sa fie un sarac si sa mi se cumpere compania pentru doar 2.4 miliarde de dolari.

    (Citează)

 3. “veți avea un procesor cu aspect special, pe care scrie AMD 50 și este semnat de CEO-ul actual al companiei, ceea ce mi se pare cool pentru pasionații de hardware.”

  :D pai oricum pui coolerul peste el si nu se mai vede.

    (Citează)

 4. Cât despre Lisa Su, CEO-ul AMD, nu îți dai seama dacă e femeie sau Jackie Chan la tinerețe :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus