un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Vodafone la MWC: analytics pentru un oraș și soluția One Number

14 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Operatorii telecom prezintă de obicei tehnologii și gadgeturi interesante la MWC. Anul acesta… mai puțin, dar tot am găsit câte ceva interesant pe la fiecare dintre ei. Astăzi, despre Vodafone.

Mi-a plăcut o soluție Analytics foarte mișto pentru turism: un program care arată, la nivel de oraș, ce zone sunt cele mai populare pentru turiști, din ce localități au venit acei turiști și pe unde se plimbă.

Vedeți în fotografia de mai jos cum arată pentru Madrid, iar în partea stângă scrie de unde au venit vizitatorii. Spun turiști sau vizitatori în sens larg, că mulți sunt navetiști.


Pentru un operator treaba asta este simplu de realizat, că au deja toate informațiile necesare și trebuie doar să le analizeze.

Pe baza IMEI-ului telefonul, un operator telecom se prinde rapid din ce localitate ești și din ce cartier, că vede la ce antene ești conectat în mod uzual ziua (sau mai degrabă noaptea). Apoi, când pleci în alt oraș, are practic o hartă destul de bună a traseului urmat de tine până la destinație. Telefonul tău nu trebuie să le transmită nici o informație, le deduc ei din log-ul stațiilor de bază la care telefonul se conectează pentru a avea semnal.

Analiza acelor date le permite să deducă ce mijloc de transport ai folosit, cât ai stat în fiecare zonă șamd. Nu trebuie să fii localnic. Pentru străinii aflați în roaming, totul funcționează la fel de bine, mai ales când pleci în roaming cu același operator.

E mișto aplicația asta, Ministerul Turismului ar putea avea statistici foarte bune despre turism pe baza acestor informații adunate de la toți operatorii locali, dar probabil și datele de la un singur operator ar putea produce informații foarte relevante statistic.

Se poate merge și dincolo de turism, Primăria ar putea vedea în orice moment câți cetățeni sunt în fiecare zonă a orașului, în metrou sau în deplasare pe la suprafață, câți merg seara direct spre cartiere-dormitor sau întâi în Centrul Vechi sau alte zone similare.

Nu cu precizie de individ (teoretic ar putea face și asta, dar deja înseamnă transfer de informații personale către altă autoritate, că operatorul este cel care poate lega un IMEI de numele unui anumit abonat, iar pentru cartele lipsește oricum identificarea) și nici cu precizie de câțiva metri, dar pentru astfel de statistici oricum nu contează o asemenea precizie.

În timp, rezoluția va crește. 5G-ul necesită o densitate mai mare de stații de bază (frecvență mai mare = acoperire mai mică) și, într-un viitor în care telefoanele 5G vor fi suficient de populare în piață, precizia va crește.


O altă demonstrație interesantă a fost a serviciului One Number. Poți avea mai multe SIM-uri cu același număr de telefon, montate pe diverse dispozitive, și folosești dispozitivul cel mai adecvat pentru fiecare moment. La stand se demonstra cum un apel către acel număr de telefon făcea să sune simultan trei telefoane diferite și un ceas LTE.

Ideea era următoarea: ziua ai telefonul tău principal la tine, îl folosești pe acela. Mergi la alergare, iei doar ceasul cu tine. Mergi la o petrecere sau în club, iei un telefon mai mic cu tine, de exemplu acel Palm folosit pentru demonstrație.

N-am văzut niciodată un serviciu mai potrivit pentru hashtag-ul #bogați. Probabil nu-l vor lansa în România, aici oamenii nu au trei telefoane, câte unul pentru fiecare tip de ocazie; de fapt, momentan One Number este disponibil în Germania, Spania, Marea Britanie și Portugalia.

Mi-a plăcut însă acel telefon Palm, care-i foarte, foarte mic, aproape că îl poți cuprinde în palmă. Eu chiar uitasem că Palm a lansat acel telefon pe piață, deși acum este vorba de un telefon lansat de TCL, care acum deține acest brand.

Este un telefon de 3,3 inchi, doar 9,6 cm lungime totală într-o lume în care alte telefoane uzuale au 15 cm lungime. Rulează un Snapdragon 435, care nu-i cine știe ce, cu 32 GB stocare internă și 3 GB RAM, dar are cameră de 12 megapixeli, carcasă IP68, rulează Android 8.1 și cântărește doar 62,5 grame. Bateria are, culmea, 800 mAh.

Ideea din spatele One Number nu-i rea. Chiar sunt momente când vrei să lași acasă telefonul tău mare pentru un Palm micuț care încape într-o poșetă plic sau într-un buzunar discret sau într-o husă legată de braț. Costurile, însă, sunt mari pentru acest confort.


Am văzut și un convertor 5G. Nu-i ceva complicat, deși aparatul pare voluminos. Dispozitivele se conectează prin wifi la acesta, iar convertorul prin 5G la rețeaua OTA. Nu-i chiar o microcelulă de amplificare, ci chiar un convertor de la wifi la 5G, cum am zis inițial. Nu mă îndoiam că vor exista astfel de dispozitive.


Tot la stand, Vodafone demonstra ceva legat de 5G și gaming. Același joc, aceeași bandă necesară (vreo 15 Mbps), dar pe 4G avea o latență de 110 ms, pe 5G de doar 12 ms. Așa o fi.

  11 comentarii

 1. Si acum, plangeri legate de costul roaming-ului in Republica Moldova si de site-ul de toata jena al Vodafone RO in 4..3..2..1

    (Citează)

 2. Mergi la o petrecere sau în club, iei un telefon mai mic cu tine

  Pai si celalalt telefon ramane acasa? In cazul asta, daca e cineva acasa o sa vada cine ma suna. Ar fi dragut daca ai putea comuta intre telefoane (fara sa scoti sim-ul, of course)

    (Citează)

 3. vede la ce antene ești conectat în mod uzual ziua (sau mai degrabă noaptea).

  Localizarea se face indiferent de timp, starea vremii sau alti factori externi. La Orange mi-au cerut permisia sa pastreze datele legate de localizarea geografica, respectiv de celulele in care fac trafic. Evident ca nu le-am dat-o si evident ca refuzul meu valoreaza fix apa de ploaie.

    (Citează)

 4. sa nu refuze orange sa iti mai ofere servicii, atunci sa te vad.
  daca vrei sa folosesti ceva, ai de facut si un trade-off.
  daca mergi la amanta, da si tu disable la locatie si chestii de genu.

  daca te duci sa dai mita, lasa dracu telefonu acasa sau in masina si ia un burner cum se zice.

  dar daca nu te duce capu la de astea, atunci iti meriti soarta.
  altfel daca esti average joe, stai chill.

  IonP: Localizarea se face indiferent de timp, starea vremii sau alti factori externi. La Orange mi-au cerut permisia sa pastreze datele legate de localizarea geografica, respectiv de celulele in care fac trafic. Evident ca nu le-am dat-o si evident ca refuzul meu valoreaza fix apa de ploaie.

    (Citează)

 5. dar daca nu te duce capu la de astea, atunci iti meriti soarta.
  altfel daca esti average joe, stai chill.

  Reversul internetului accesibil si cu preturi mici consta in aparitia celor care scriu astfel de lucruri absolut inteligente. Felicitari, esti cel mai tare. Continua, continua!!

    (Citează)

 6. Orange are de vreo 3 ani serviciul asta

  https://www.orange-business.com/en/products/flux-vision

  Asta ar fi cu adevarat smart retail…

    (Citează)

 7. Orange are de vreo 3 ani serviciul asta

  @Silviu, multumesc pentru link, super interesant.

    (Citează)

 8. eu sunt curios cum vor putea ei folosi aceste date (imei, gps, etc => locatia fizica a utilizatorilor) sub GDPR-ul ce se afla in europa… xD

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus