un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 10 martie 2019

10 Mar 2019  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Conversații pe care nu suntem pregătiți să le avem. Societatea noastră refuză să abordeze anumite aspecte pentru că sunt prea controversate sau prea dificil de rezolvat, așa că lucrurile merg imperfect înainte, în loc să ne punem la punct.

Un copil nevaccinat a făcut tetanos. După 6 zile nu mai putea deschide gura, apoi abia mai putea respira. Elicopter la spital, vaccin anti-tetanos, 47 de zile de perfuzii și terapie intensivă, medicamente împotriva durerii și restului problemelor. A scăpat cu viață, a urmat o perioadă de recuperare și fizioterapie, în total costuri medicale de 811.000 dolari pentru că părinții nu au vrut să-l vaccineze. Am mai scris eu despre tetanos, e nasoală de tot boala, nu vă jucați cu asta.

Singura avuție a săracului este punctualitatea. Sunt de acord. Mă uit pe la conferințe unde, din cauza întârzierilor, prezentarea începe cu 45 de minute dincolo de ora anunțată. Din acest motiv, și cei punctuali au început să întârzie, că nu are nici un rost să vii la ora la care ești chemat și să stai de pomană acolo.

De ce n-a mers automatizarea pe scară foarte largă la Tesla. Musk voia linii foarte robotizate pentru asamblat mașini, dar s-a dovedit că e mai complicat decât se aștepta și este mai simplu să folosești în continuare oameni.

Cetățenii SUA vor avea nevoie de viză pentru a intra în Uniunea Europeană începând cu 2021. Culmea, este vorba de reciprocitate: SUA cere viză bulgarilor, românilor și încă unor țări UE, așa că UE a decis că și cetățenii americani vor avea nevoie de viză pentru a intra oriunde în UE. Poate că așa se vor elimina vizele pentru români. Update: între timp s-au clarificat niște lucruri  nu e chiar viză, citiți și comentariile mai jos.

Un hipster dovedește că toți hipsterii arată la fel. MIT Technology Review publică un studiu despre cum oamenii care formează un curent împotriva banalului ajung să arate la fel. Articolul este însoțit de fotografia stock a unui hipster. Hipsterul respectiv se plânge revistei că i s-a folosit imaginea fără acord. La o verificare suplimentară, se dovedește că omul din fotografie era de fapt altul, confirmând întreg studiul.

Fake fake news în problema “patinuarului”. Un învățător corectează lucrarea unui elev și taie cuvântul patinoar pe motiv că se scrie corect patinuar. Lumea pe Internet râde. Apare apoi un update: un părinte clarifică situația, spunând că învățătorul respectiv este un om respectat și că exercițiul în sine includea copierea unui text cu cuvinte greșite, pe care elevii ar fi trebuit să le identifice. Două zile mai târziu, după ce toată lumea își spunea “iată cum acuzam pe nedrept un învățător de analfabetism”, apare încă un update: nu era vorba despre așa ceva, elevul scrisese pe bună dreptate patinoar și învățătorul l-a sancționat pe nedrept. Citiți și comentariile de pe Facebook, să vedeți câți proști se ceartă pe acolo și cum imediat lumea sare dintr-o bancă în alta, în funcție de cum se schimbă vântul.

Apropo de limba română, dar la extrema cealaltă: cum traduci intraductibilul. Dileme de traducător care trebuie să adapteze expresii străine la limba română.

Capul lui Lupșa vrem. Cum un articol în revista DoR despre vloggerul Selly i-a înfuriat pe oamenii care oricum nu citeau revista. Ţigani? Da. Gay? Normal! Egalitate de gen? Sigur că da. Puşti de 18 ani din Craiova? No way, get the fuck out! Ultimul număr pe care îl cumpăr, v-aţi stricat!

Ce se întâmplă la Digi24. Asta susține un om dat afară de acolo (sau a plecat singur, nu mi-a fost clar) așa că să așteptăm totuși să vedem și semnele acestui viraj mare. Totuși, un lucru rămâne sigur adevărat: postul este susținut financiar de o companie care depinde puternic de bunăvoința statului român, că nu vinde castraveți în piață, ci are nevoie de autorizații, avize, legislație șamd.

Omoară VAR-ul un meci de fotbal? Neymar zice că da. Mie mi se pare că poți zice “da” doar dacă nu apreciezi corectitudinea. Dacă vrei să furi pentru că arbitrul ia o decizie greșită și nu o poate corecta prin VAR… da, nu-ți place.

Tot mai multe campanii publicitare caută femei “reale”. Dar ce-i în neregulă cu femeile care arată foarte bine chiar și fără Photoshop? Nu sunt reale?

  22 comentarii

 1. Musk putea sa întrebe și sa asculte vocile care ii spuneau ca fantezia cu roboti care fac mașini cap coada nu e posibila.
  Dar batman batman e mai cool sa ai știri ca doarme la fabrica să livreze ce era doar un PR ieftin.

  Altfel, neymar e ca Bănel, un țigan adică virgula care știe doar sa fure.

    (Citează)

  • Dacă Musk asculta de alții nu aveam nici Tesla, nici SpaceX, nici Boring Company și nici… PayPal. Nu a avut dreptate în privința a 100% din ce a încercat? Uite definiția evoluției.

     (Citează)

  • Legat de penalty, arbitrul ala a luat decizia in spiritul legii ori un arbitru trebuie sa arbitreze si in spiritul jocului altfel am pune roboti si orice atingere cu mana e hentz.

     (Citează)

 2. Legat de cei care se cearta pe Facebook pe diverse subiecte pot spune doar ca unii au foarte mult timp liber si nu stiu ce sa faca cu el.

    (Citează)

 3. Din păcate, primul primele meciuri de UCL cu VAR ne-au demonstrat că poate fi o armă cu două tăișuri. Sunt destule faze în care se poate judeca în favoarea sau în defavoarea unei formații.

  În turul optimilor s-a considerat că a fost offside la un gol al lui Ajax împotriva Realului.

  În retur s-a vizionat minute bune o fază de la care plecase un alt gol al lui ajax, doar-doar se putea anula și acel gol.

  Pentru United s-a găsit o fază care să fie transformată în penalty fix în ultimele minute, în timp ce Roma a fost dezavantajată tot cu VAR-ul.

  În plus, rămâne la latitudinea arbitrilor dacă consultă sau nu VAR, am văzut cazuri prin Spania în care arbitrul n-a cerut VAR, însă pe reluări s-a văzut clar că era nevoie.

  Cred că pe viitor ar ajuta un sistem bazat pe challenges, ca în tenis. Echipele să aibă opțiunea de a cere VAR de 2-3 ori pe meci.

    (Citează)

  • Surpriză, câteodată realitatea te ajută, alteori nu, de asta ar trebui folosit la fiecare fază unde eventual ar fi loc de discuții.

     (Citează)

  • N-ai treaba hoinare cu fenomenul. Golul lui ajax trebuia anulat pentru ca mingea iesise cu toata circumferinta.
   Golul lui united a fost dupa un penalty clar, “nu s-a gasit” penalty-ul respectiv.
   Roma nu a fost dezavantajata cu var-ul. Pur si simplu arbitrul nu s-a uitat.

     (Citează)

  • :) Aha. Sunt curios cu ce echipă ţii.

   Da, penalty clar, doar că nu. Poziţie firească, jucător cu spatele, nici urmă de intenţie. N-o să poată nimeni să sară şi să se rotească în acelaşi timp cu mâinile la spate.

   Roma a fost dezavantajată cu tot cu VAR-ul. Mi-a scăpat un “cu” mai sus.

   @Teniescu: ar însemna să dureze 4 ore meciurile, n-o să se întâmple niciodată.

     (Citează)

 4. Cât îi lua mă profesorului ăla să zică: ” Scuze, am greșit, îmi asum consecințele”. ‘Problem solved’ în 2h, nu o telenovelă din care în mod clar a ieșit cu imaginea mult mai șifonată.

    (Citează)

 5. Aia cu femeile reale cred ca a pornit de la kendrick lamar (humble) :)
  A fost inspirational.

    (Citează)

 6. Dacă Musk asculta de alții nu aveam nici Tesla, nici SpaceX, nici Boring Company și nici… PayPal. Nu a avut dreptate în privința a 100% din ce a încercat? Uite definiția evoluției.

    (Citează)

 7. CristiX:
  Dacă Musk asculta de alții nu aveam nici Tesla, nici SpaceX, nici Boring Company și nici… PayPal. Nu a avut dreptate în privința a 100% din ce a încercat? Uite definiția evoluției.

  Please delete. Duplicate.

    (Citează)

 8. mi se pare corecta ideea de reciprocitate la vize, tu imi ceri viza, eu iti cer viza. Din ce am vazut in artico, e mai putina birocratie ptr viza de UE

    (Citează)

 9. Viza pentru UE (ETIAS) este de fapt echivalentul ESTA, ETA sau ce alte forme de autorizatii de calatorie au fost implementate deja prin SUA, Canada, Australia etc. UE este deja long overdue cu acest fel de politica de admisie. Genul acesta de autorizatii se elibereaza oricum in 90+% din cazuri automat, folosind sisteme de screening bazate pe liste negre (cazier, istoric de munca la negru etc) si coeficienti de risc (cetatenie, varsta etc).

    (Citează)

  • Sau mai simplu. Mai tineti minte toata tevatura cu ridicarea vizelor pentru Canada? Cand guvernul Romaniei a amenintat EU cu veto pe acordul Canada – UE (CETA) daca romanii nu vor putea calatori fara vize. Ei bine s-au ridicat vizele standard (alea cu plimbat pe la ambasade cu taspe acte, cu un procent ceva mai ridicat de respingere) si s-au introdus fix “vizele” astea electronice, mai simple. Destea vor avea americanii.

     (Citează)

 10. articolul lui dorin lazar ar merita republicat in fiecare saptamana, tot anul 2019

    (Citează)

  • Mai mult decat atat. Toata natia ar trebui lovita cu capul de articolul asta pana cand i-ar intra in cap definitiv. Si cine nu e capabil sa-l inteleaga, impuscat. Eu alta solutie nu vad.

     (Citează)

 11. > Cetățenii SUA vor avea nevoie de viză pentru a intra în Uniunea Europeană începând cu 2021.

  Sună bine asta, mai ales partea cu reciprocitatea, numai că nu e exact adevărat: nu e UE ci e Schengen, nu e doar o condiție pt cetățenii US, și nu e vorba de o viză propriu-zisă (vezi chiar finalul articolului din link).

  Deci n-are absolut nicio treabă cu noi de fapt, dar măcar citind doar pe diagonală ne simțim și noi importanți.

    (Citează)

 12. Am scris ieri pe T2T.ro despre „vizele pentru americani”: https://t2t.ro/sistemul-etias-introducerea-vizelor-pentru-cetatenii-usa-care-calatoresc-in-europa-este-doar-o-reciprocitate-si-nu-se-aplica-doar-pentru-sua/

  Dacă intrăm în Schengen, acest sistem se va aplica inclusiv moldovenilor, sârbilor, ucrainienilor etc care vizitează România.

    (Citează)

 13. “nu aveam”? :))
  prietene, sunt companii private care trebuie sa produca $$$.
  altfel idolul tau musk ajunge dat afara wink wink

  CristiX:
  Dacă Musk asculta de alții nu aveam nici Tesla, nici SpaceX, nici Boring Company și nici… PayPal. Nu a avut dreptate în privința a 100% din ce a încercat? Uite definiția evoluției.

    (Citează)

 14. la idiotas aia anti-vaccinare, eu SPER ca spitalul ii da in judecata sa scoata pana la ultimul leu pentru cheltuaia aia.
  si aia nu intra sub nici o asigurare, prostia nu poate fi asigurata.

    (Citează)

 15. Ca regula generala si de altfel de minim bun simt, vaccinul nu te ajuta cu absolut nimic *dupa* ce ai facut boala. Este stupid sa crezi ca te poate ajuta cu ceva forma mai slaba a bacteriei sau virusului cand ai deja in sistem forma cea mai avansata.

  Vaccinarea se face cand esti sanatos pentru ca organismul tau care este in deplinatatea puterilor de vindecare sa faca cunostiinta cu o varianta slabita a dusmanului si sa astfel dezvolte sistemul imunitar apararea corecta impotriva sa.

  Sa faci vaccinul, si inca de mai multe ori, cand esti deja bolnav si ai sistemul de aparare facut praf este inutil. Omori bacteria cu antibiotice, bagi anti-toxine sa contracarezi otrava produsa de bacterie si te rogi sa ai noroc sa functioneze sistemul imunitar si sa produca anti-corpii necesari. Faci vaccinul unei rude si pe urma transfuzie de sange de la ruda, cu anticorpii necesari dezvoltati, asta poate ajuta.

  Nu va mai uitati la filme americane imbecile, vaccinele nu fac *nimic* o data ce ai boala, ele functioneaza doar *inainte*.

  Imi place asta cu cetatenii SUA care au nevoie de vize, mi se pare de minim bun simt sa imi dai liber la intrat in tara ta o data ce te-am lasat sa iti faci baza militara la mine in tara.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus