un blog de Radu Dumitru

Oferte bune de decembrie, plus ghid de whisky, gin și alte băuturi fine. Robotesc și la canalul meu de YouTube, orice Subscribe ajută.

Seriale: The Punisher sezonul 2 este bun, dar cu o intrigă măruntă

5 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

The Punisher sezonul 2 m-a dezamăgit un pic.

Primul sezon mi-a plăcut pentru că Frank Castle era în mijlocul unei conspirații de amploare pe care o rezolvă așa cum știe mai bine (cu multe gloanțe). Aveai acolo CIA, Homeland, spionaj, mistere, oameni puternici cu resurse aproape infinite șamd. În timp ce restul supereroilor mici Marvel/Netflix din același timp păreau implicați în probleme de mică amploare (Jessica Jones se luptă cu o femeie drogată și încearcă să scape de alcoolism în sezonul 2, Luke Cage se luptă cu niște mafioți de cartier, Iron Fist cu… ninja misterioși), Punisher era băgat în chestiuni importante, cruciale pentru întreaga țară.

În sezonul 2, în schimb, Punisher se luptă cu “ăla rău” din sezonul 1, care scapă de la spitalul de nebuni și caută răzbunare (în timp ce jefuiește niște amaneturi), și cu un misterios reverend care pare să vină dintr-un orășel dubios și o caută pe o femeie ce are fotografii compromițătoare.

Cum specificul filmelor Punisher este că Frank Castle omoară un număr mare de inamici, amândouă personajele negative de mai sus au totuși acces la un număr mare de complici pe care Castle să-i împuște, cuțiteze, bată și rupe în diverse moduri. Un element a fost bine păstrat: lui Castle chiar pare că-i place să omoare oameni, actorul care-l joacă reușește perfect rolul de om bine intenționat, dar care este și excesiv de violent fără alt motiv decât pentru că-i place violența. Are față de criminal periculos eliberat pe recurs compensatoriu.

Intriga este complicată, iar înfruntările par că se lungesc pe mai multe episoade de dragul de a scoate un sezon întreg. Toți vor să se omoare între ei, dar asta nu-i împiedică să mai vorbească din când în când, să se întâlnească pentru a schimba câteva vorbe și la final să plece liniștiți în alte direcții, cu gândul că se vor omorî în alte zile. La fel de tras de păr (sau poate specific lumii The Punisher, depinde cum priviți lucrurile) este și faptul că personajele principale iau bătaie din aceea legendară de-ți rupe mâini și coaste și mai sunt și împușcați de câteva ori, dar a doua zi se simt bine, poate un pic amorțiți.

Actorii joacă bine, ceea ce este un avantaj al serialului. Reverendul este bine ales, e un personaj negativ memorabil și pentru mine a făcut deliciul sezonului. Serialul rămâne bun, cu multă acțiune în fiecare episod și puține momente moarte precum au fost în Jessica Jones S2 sau Daredevil S3 (iar aici acțiunea este cu lupte ample și împușcături, o altă treabă specifică The Punisher), dar mi-ar fi plăcut să-l văd pe Castle implicat în scandaluri cu miză mult mai mare.

Funny story: serialul este foarte violent, dar în schimb se feresc de limbaj dur. La un moment dat se zice “s-h-one-t”, altădată “mother scratcher”. Ce-i și cu ratingul ăsta…

  4 comentarii

 1. Jigsaw (billy russo) e unul din cei mai mari inamici a lu Punisher din benzile desenate. De aia reapare, ca sa inchida povestea asta. De altfel, in sezonul asta cred ca scenaristii au incercat sa arate ca lu Frank nu ii e frica de nimeni, indiferent cat de puternici sau importanti ar fi, indiferent daca sunt din lumea interlopa sau nu.
  Din pacate si The Punisher va fi anulat de Netflix desi unul din scenaristii vorbea ca si-ar dori ca in sezonul 3 sa faca din nou o alinata cu Daredevil dar de data asta impotriva lu Kingpin. Si toate astea din cauza Disney :(
  SHAME

    (Citează)

 2. Nu prea inteleg remarca cu ratingul. Are deja 18+. Cred ca exemplele tale sunt rostite de Amy, si sunt in ton cu personajul (jargon de adolescent). Altfel sunt sigur ca am auzit “fuck” si alte injuraturi. De asemenea are scene de sex si consum de droguri. Deci despre ce rating vorbim?

    (Citează)

 3. L-am vazut in weekend. Mi-a placut, tendinta asta de “mai mare” de la un sezon la altul poate duce la chestii..ciudate. Mai cinstit asa. La partea cu villains s-au descurcat onorabil (Pilgrim e pe locul 3 dupa Kilgrave si Fisk), a fost sangeros, actiune, punishing etc. Nu i-as da oscarul, dar m-a distrat.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus