un blog de Radu Dumitru

Oferte bune de decembrie, plus ghid de whisky, gin și alte băuturi fine. Robotesc și la canalul meu de YouTube, orice Subscribe ajută.

Seriale: Nightflyers este doar pentru fanii genului SF-horror

12 Feb 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

9 comentarii

Nightflyers, disponibil pe Netflix, a fost o surpriză plăcută. E un serial SF cu elemente horror, cu un singur sezon și vreo 13 episoade, iar în opinia mea nu au motive să-l continue.

SF-ul este bine făcut, totul se întâmplă peste vreo sută de ani pe o navă spațială plecată să intercepteze o navă extraterestră misterioasă, detectată în afara sistemului solar, urmând deci să aibă loc primul contact cu altă specie. Horror-ul este și el bine făcut, de la tot felul de viziuni scary și până la crime, violență și alte asemenea scene.

Puse cap la cap, însă, serialul nu este unul excelent, ci doar… bun, recomandat doar pentru fanii genului. Problema serialului este că au înghesuit toate clișeele pe care te-ai aștepta să le vezi pe o navă spațială ce merge prin spațiu către întâlnirea cu extratereștri misterioși. Au la bord un telepat care, ca orice telepat al acelor vremuri, își controlează greu puterile și vreau să-i omoare pe toți. Sau de fapt nu vrea? Poate că de vină este computerul navei, poate că influența de la distanță a extratereștrilor, poate că un membru nemulțumit al echipajului, poate căpitanul care de fapt este hologramă (sau nu este?!), poate că doctorul prea pasionat de cercetarea sa, poate că din nou computerul navei, deși părea că au rezolvat acea problemă, poate că un virus ciudat care topește bebeluși, poate sonda spațială care sângerează.

Ca să nu te întrebi care dintre ele ar putea fi, scenariștii le-au introdus pe toate, ba probabil chiar am uitat eu vreo două din enumerarea de mai sus. Din fericire, le-a ieșit binișor melanjul și m-am găsit urmărind episod după episod, dar, cum spuneam, trebuie să vă placă genul, că altfel nu are șanse.

Au fost și aspecte deranjante, de exemplu faptul că nimeni nu avea uniformă, că nimeni nu avea un plan oficial, că toți păreau că au plecat pentru 10 minute să cumpere lapte de la Carrefour, nu să se întâlnească pentru prima oară cu extratereștri. Telepatul ar fi putut fi mai mult utilizat, mi se pare că era potențial mai mult acolo, deși la a doua gândire îmi dau seama că zic asta tocmai pentru că, de fapt, este singurul personaj despre care înțeleg mai bine ce probleme sociale au vrut scenariștii să transmită și îmi doresc să fi aflat mai multe.

Despre celelalte personaje, din păcate, rămâne valabil ce-am zis mai sus: n-au putut să le gândească nici măcar o uniformă, darămite ceva mai mult context. Bugetul cred că a fost destul de mic, că totul se întâmplă pe câteva culoare, dar până la urmă a ieșit bine. Prin bine înțeleg un 3 din 5, pentru fanii genului, cum ziceam mai sus.

Serialul este bazat pe o nuvelă scrisă cândva de George R.R. Martin, dar nu lăsați asta să însemne ceva important.

  9 comentarii

 1. mie imi arata 10 episoade.. interesant srrialul… vreau sa zic ca dupa primele 3 episoade am vrut sa renunt.. doamne cate clisee.. uneori pierdeam firul. am zis ca pana mea sunt prea prost pentru filmul asta ca nu reusesc sa il inteleg.. dar pana la urma mi-a placut, a fost interesant tare.

    (Citează)

 2. Interesant ca ne recomanzi sa ignoram materialul sursa in loc sa il citim. Apropo, Zburatorii noptii e in curs de re-editare la Nemira.

    (Citează)

 3. M-am uitat la primele 4 episoade in timp ce hraneam/calmam progenitura si m-am gandit initial ca nu prea am inteles eu serialul ca eram pe jumatate atent dar se pare ca exista o majoritate care spune acelasi lucru si anume ca este un pic ciudat si are multe lipsuri fiind “all over the place”.

    (Citează)

 4. Nu ma deranjeaza faptul ca nu au uniforma adunatii aia de pe toate cararile. Eu vreau sa stiu de unde naiba au aflat numele extrarestrilor daca asta e calatoria ca sa vorbeasca cu ei.

  Arunca tot felul de notiuni si elemente fara sa le explice sau sa le ancoreze in istoria si universul serialului. Unde teke? Motorul navei? Hologramele? Descarcat constiinta in computer?

    (Citează)

 5. Aia cu telepatul parca e Dancila cu fisu.

    (Citează)

 6. “Serialul este bazat pe o nuvelă scrisă cândva de George R.R. Martin, dar nu lăsați asta să însemne ceva important.”

  De ce nu? Pana la serialul Game of Thrones, Martin era deja un arhi cunoscut scriitor de SF si un nume important in literatura SF iar faptul ca este bazat pe o nuvela a lui este un factor serios de luat in seama.

  Daca e cineva curios poate sa se uite si la ecranizarea din 1987. :)

    (Citează)

 7. Binevenita recenzia, nu eram hotarat sa-l mai urmaresc dupa ce am aflat ca nava e cumva ma-sa negrului. Apropo, cei doi negrii joaca cel mai prost, dar acum asa cica e regula stupida (nescrisa?) sa apara si negrii in filme de s-a ajuns la Jedi negrii.
  Insa ceilalti joaca bine si compenseaza, filmul avand ceva care te face curios sa-l urmaresti.

    (Citează)

  • La mine fix tot acela a fost motivul pentru care l-am urmarit pana la capat. Cand ama aflat de Cynthia ca traieste prin Nightflyer…nu-s de acord insa ca au jucat prost negrii, mai ales baba.

     (Citează)

 8. După ce am citit niste review-uri naspa am hotarat sa-l urmaresc si m-a surprins plăcut, il pun la lista Must View alături de Expanse și Battlestar Galactica

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus