un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de laptop: Dell Precision 7530 pentru performanță extremă

14 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Credeam că cele mai performante laptopuri sunt cele făcute pentru jocuri, dar Dell Precision 7530 mi-a arătat că nu-i așa. Cu procesor Intel Xeon E-2176M cu 6 nuclee, placă video NVIDIA Quadro P3200, 32 GB memorie RAM (din cea mai bună) și ecran 4K IGZO, acest notebook mi-a redefinit conceptul de desktop replacement și mi se pare că demonstrează că se pot construi laptopuri foarte, foarte performante.

Specificațiile modelului Dell Precision 7530 testat de mine:

  • ecran 15,6 inchi UltraHD 4K 3840 x 2160px, tehnologie IGZO, filtru de lumină albastră
  • procesor Intel Xeon E-2176M cu 6 nuclee fizice (12 virtuale), frecvență normală 2,7 GHz, turbo 4,4 GHz
  • placă video NVIDIA Quadro P3200 cu 6 GB memorie RAM tip GDDR5
  • memorie RAM 32 GB tip DDR4-2666 ECC
  • stocare SSD tip PCI-Express x4, 1 TB
  • două porturi USB-A 3.1, două porturi Thunderbolt 3 tip C, 1 port LAN RJ-45, 1 port HDMI, 1 port miniDisplayPort, cititor carduri SD, cititor smart card
  • tastatură iluminată, webcam, wireless, bluetooth
  • acumulator 6 celule, 97 Wh
  • Windows 10 Pro for Workstations
  • dimensiuni 376 x 251 mm, grosime între 25 și 29,95 mm, greutate 2,53 kg, testată MIL-STD-810G pentru rezistența la șocuri și vibrații
  • configurator găsiți pe site-ul oficial, dacă vreți să vă jucați cu el.

Preț: în jur de 20.000 de lei. eMAG și PC Garage listează la 15.000 de lei un model mai slab.

CUM ARATĂ

Precision 7530 are un design plăcut, capacul monitorului este dintr-un material plăcut la atingere și cu o textură ce amintește de fibra de carbon, iar grosimea variabilă și gurile multiple de ventilație dau un aspect aerodinamic carcasei.

Tastatura a fost o surpriză plăcută. Tastele sunt suficient de mari, bine spațiate și au o cursă lungă, plus un sunet plăcut atunci când tastezi. Este iluminată în alb, cu vreo două niveluri de intensitate, și include și bloc numeric.



Surpriza plăcută a fost să descopăr că, pe lângă trackpad-ul uzual de sub aceasta, există și un pointstick, acel mic “mouse” amplasat între butoane. Pentru el sunt incluse încă un set de butoane de click, deasupra trackpad-ului clasic.

 

Monitorul include balamale ce par foarte solide și care permit rabatarea la 180 de grade a monitorului. Monitorul, frumos pe exterior cu acea textură și sigla Dell argintie în centru, are un aspect banal pe partea ecranului, cu bezeluri late. Asta nu mă miră, este un laptop de muncă, nu unul cu care să te lauzi în cafenele, dar mi-ar fi plăcut să văd un plastic de calitate mai bună în jurul ecranului și pe trackpad.

Calitatea materialelor pare mult mai bună pe lateralul părții inferioare, care este argintie. Porturi se află pe trei din cele patru laturi, astfel:

  • stânga: două porturi Thunderbolt 3, compatibile USB-C, cititorul de carduri SD și cititorul de smartcard
  • dreapta: două porturi USB 3.1 tip A, plus jack-ul combinat microfon+căști
  • spate: alimentare, port LAN tip RJ-45, port HDMI, port miniDisplayPort



Sunt multe guri de ventilație, combinația de procesor+placă video necesită așa ceva. Prin gurile de pe partea inferioară se văd două ventilatoare pentru sistemul de răcire.

Pe site-ul lor, Dell spune că laptopurile Precision 7530 sunt testate conform standardului MIL-STD-810G privind rezistența la vibrații și șocuri pentru a se asigura că sunt fiabile. Treaba asta este gândită în primul rând pentru cei ce vor folosi un astfel de laptop în tot felul de medii industriale, rulând softuri de analiză pe diverse instalații și în diverse poziții, dar pentru mine spune că Dell s-a asigurat că totul în interior este bine aranjat, îmbinat și securizat.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Aici sunt multe de zis și toate de bine, pentru că fiecare componentă hardware este performantă și de calitate bună.

Procesorul Intel Xeon E-2176M este unul dintre cele mai performante modele pentru laptopuri. Are 6 nuclee fizice și în total 12 virtuale, rulează uzual la 2,7 GHz, dar l-am văzut accelerând spre 4,4 GHz în multe momente, atunci când aplicațiile cer asta.

Acest model de procesor include și un modul grafic Intel P630 care preia majoritatea sarcinilor video, atunci când nu este nevoie de procesarea avansată oferită de modulul Quadro P3200.

Memoria RAM este în total de 32 GB. Sunt două module de câte 16 GB, tip DDR4-2666 ECC. M-am uitat în configuratorul online și desigur că plătești mai mult dacă vrei memorie ECC, nu non-ECC, adică una cu error-correcting codes, care are mecanisme suplimentare de detectat eventualele erori de biți din date. Acest tip de memorie se folosește de obicei în aplicații speciale, unde chiar nu se tolerează eventuale erori ce produc întârzieri în procesare. Nu știu dacă știați, dar radiația cosmică, în special neutronii, pot schimba conținutul unei celule de memorie din 1 în 0 sau invers și astfel de biți modificați pot duce la erori.

Împreună cu stocarea rapidă și placa video Quadro, rezultatele în testele PCMark au fost foarte bune. PCMark simulează diverse aplicații tip office, editare foto-video, gaming și alte scenarii uzuale și la final dă un scor care, pentru Precision 7530, este foarte mare:

Stocarea, apropo, se face pe un SSD fabricat de Toshiba. Capacitate totală 1 TB, conectivitate PCI-Express x4. Există și posibilitatea de a folosi memorie Intel Optane, dar laptopul testat de mine nu avea așa ceva. Rezultatele în teste au fost însă foarte bune, cu aproape 3000 MB/s la citire și aproape 1000 MB/s scriere secvențială.

Placa video NVIDIA Quadro P3200 include 6 GB memorie video tip GDDR5 și este destinată mai degrabă aplicațiilor speciale, nu jocurilor, dar se descurcă foarte bine și în jocuri. Eu am rulat doar Quake Champions, care-i un FPS rapid, cu multe efecte speciale. Am micșorat rezoluția la Full HD, dar cu detaliile pe Ultra, și am avut mereu peste 60 fps, fiind un joc foarte agreabil. Cred că poate rula în condiții bune orice joc modern (Full HD cu toate detaliile).

Am rulat testele 3DMark, exact ca pe un laptop de gaming. Puteți vedea mai jos rezultatele și în special comparația scorului cu alte notebook-uri de gaming, unde Dell Precision 7530 stă cot la cot cu laptopuri de gaming 4K.

Am instalat și Adobe Premiere Pro pentru codare video. Am testat același clip ca și pe un alt ultrabook și, în loc de 16 minute, pe Precision 7530 cel mai bun rezultat a fost de 4 minute și 16 secunde pentru recodarea unui clip de 10 minute, cu modificări grafice. Asta este super-rapid, o performanță mult mai bună decât a desktop-ului meu. Dacă-l luați pentru editare foto sau video, nu vă va dezamăgi.

Toate acestea fac laptop, desigur, să se încălzească puternic. Placa video și procesorul necesită o răcire corespunzătoare și Dell se pare că a implementat-o, dacă mă iau după faptul că frecvența rămâne în turbo atât cât ai nevoie de asta. Totul vine cu prețul gălăgiei, ventilatoarele au un sunet puternic atunci când merg la turație maximă.

Apropo de sunet, difuzoarele de pe acest laptop sunt excelente. Sunetul este foarte puternic, iar calitatea acestuia suficient de bună pentru a te putea bucura de muzică și filme.

Ecranul 4K oferă de asemenea o experiență bună persoanei care lucrează la laptop, dar luminozitatea scade mult atunci când este privit din unghiuri extreme. Panelul nu-i unul extraordinar, nefiind foarte luminos nici la intensitate maximă, dar pot ierta asta de la un laptop gândit pentru muncă, nu pentru entertainment.

Un program numit Dell PremierColor îți permite să reglezi gamutul de culoare de pe ecran între diverse variante, ceea ce poate fi o funcție utilă pentru cei ce fac editare video sau foto pe acest laptop. O altă funcție care mi-a plăcut este posibilitatea de a filtra lumina albastră într-un anumit interval orar, exact ca la telefoanele mobile.

Asta este o funcție foarte utilă. Lumina albastră distruge permanent anumite tipuri de celule din interiorul ochiului și, pe termen lung, vederea este afectată de orice monitor la care ne uităm prea multe ore pe zi. În special seara și dacă nu contează așa mult culorile de pe ecran, poate fi activat filtrul de lumină albastră și veți simți imediat cum vi se relaxează mușchii ochilor. Sper că, dacă aveți funcția pe telefoane, o utilizați.

Dell Precision 7530 stă bine și la conectivitate. Nu doar că ai ieșire video prin HDMI și miniDisplayPort, dar include și două porturi Thunderbolt 3, ca orice laptop premium. Banda lor este mult mai mare, de fapt Dell spune că ar putea fi utilizate pentru a conecta un monitor 8K. Ca idee, asta înseamnă 7680×4320 x 8 x 3 x 60 = 47 Gbps bandă disponibilă prin port. Pentru transfer de fișiere cu dispozitive compatibile, așteptați-vă la viteze de peste 2800 MB/s.

Wireless-ul este ceva uzual pe laptopuri, dar acesta are și un port de rețea LAN, că pentru diverse aplicații este nevoie de așa ceva. L-am testat rapid, am prins 920 Mbps pe speedtest.net.

Cu asemenea hardware, nu vă așteptați la o autonomie foarte mare pe baterie. Aceasta ține câteva ore, dar laptopul nu este construit pentru autonomie, ci pentru performanță. Bateria servește doar în acele momente când culegi date sau efectuezi diverse operațiuni pe teren. Așteptați-vă cam la 4 ore de autonomie, în funcție de aplicație.

Vestea bună este că acest model, cu bateria de 6 celule și 97 Wh, include și tehnologia de încărcare numită ExpressCharge de către Dell, care încarcă mai rapid bateria. N-am testat exact timpul de încărcare, că nu aveam cu ce să-l compar, dar încărcarea se face destul de rapid.

Mi s-a părut ușor amuzant că, pentru toate acestea, laptopul rulează Windows 10 Pro for Workstations. M-am jucat în configurator și, dacă ai un procesor cu mai mult de 4 nuclee, Microsoft impune să treci la această versiune de Windows. Intel Xeon E-2176M are 6 nuclee, după cum spuneam, de unde și Win 10 PW preinstalat.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Super-performant în toate aspectele.
  • Design plăcut, carcasă bine construită.
  • Încărcare rapidă a bateriei.
  • Performanța costă.

CONCLUZIE

Precision 7530 demonstrează o integrare hardware high-end și arată că, dacă ai nevoie de un laptop foarte performant, nu trebuie să te uiți musai spre cele de gaming. Acest model este mai performant decât majoritatea desktop-urilor uzuale și capabil de a rula orice tip de software, indiferent că vorbim de editare foto-video sau aplicații industriale complexe.

Preț: în jur de 20.000 de lei. eMAG și PC Garage listează la 15.000 de lei un model mai slab.

    17 comentarii

  1. Nu neutroni, ci neutrino, altfel nu eram niciunul pe aici…

      (Citează)

  2. Mana sus cine vrea si isi permite sa cumpere asa uzina, care costa mai mult decat o masina deloc rea la mana a doua.

      (Citează)

    • Am mana sus . Asa arata un laptop decent.

        (Citează)

    • Daca te duci pe site la Dell, il gasesti la sectiunea “For Work”. Deja e clar ca nu il cumperi pentru Fortnite sau Youtube.
      Acum, daca insisti in sectiunea aia, vezi ca asta e de fapt Mobile Workstation. Asta inseamna ca nu e pentru Excel ci, dupa cum zicea cineva mai jos, pentru CAD/CAM/CAE. Intrebarea e – merita sa il cumperi pentru CAD/CAM/CAE?
      Pai depinde ce faci cu el. Esti proiectant la o firma? In cazul asta nu ai nevoie de laptop. Lucrezi intr-un birou deci iti e suficient un desktop. Deci nu e pentru asta.
      Faptul ca e laptop sugereaza ca poti sa il folosesti in mai multe locuri. Asta ma duce cu gandul la mai multi clienti – deci consultanta. Acum intrebarea e – merita pentru consultanta? Sau sa intrebam altfel – veniturile care pot fi obtinute din consultanta pot justifica pretul laptop-ului?
      O ora de consultanta in domeniu e cam 100 eur (minim 80, maxim 150 din cate am auzit. Nu vorbesc aici de specializari sau superexperti intr-un domeniu – aia pot sa puna ce pret vrea sufletelul lor). Daca scazi taxe si alte chestii, in cate zile s-ar amortiza laptop-ul asta super scump?

      (in plus, companiile de multe ori nu cumpara echipamente ci le inchiriaza pe 3 ani)

        (Citează)

  3. E super, imi vând masina si imi cumpar unu. Cat prinde la oră?

      (Citează)

  4. E construit pentu aplicatii cad cam cae poate si in pic de fea.
    Destul de slab ca si performanta pentru banii aia.

      (Citează)

  5. Te referi cumva la “Night light” care e implicit in Windows 10?

    “O altă funcție care mi-a plăcut este posibilitatea de a filtra lumina albastră într-un anumit interval orar, exact ca la telefoanele mobile.”

      (Citează)

    • Nu, este o funcție similară făcută din software-ul lor. Diferența este că Dell ți-o bagă în față, pe când cea din Windows este bine ascunsă și apărută după Creators Update, parcă, pun pariu că nici 10% nu știu despre ea.

        (Citează)

  6. De banii ăia îmi MOBILEZ tot biroul și includ un desktop foarte performant…

      (Citează)

  7. Folosesc modelul asta acum, dar varianta mai de saraci (display fullHD, i7-8850H, P1000; doar stocarea e putin upgradata la 2x1TB SSD). E OP rau de tot pentru ce il folosesc. Fata de celelalte Precision de pana acum, pe care le-am dus la limita, asta cred ca o sa aiba o viata linistita.
    O chestie care merita mentionata: daca te uiti la partea inferioara vezi ca nu mai are conectori pentru docking station. Asta pentru ca ultimele modele (nu stiu de cand e valabil asta) se conecteaza prin Thunderbolt.

      (Citează)

  8. Mi se pare mie sau marginea ecranului e mult prea mare? Pare cam 1 cm acolo. Eu am un Precision 5520 de la munca si are doar cativa mm marginea aia. Si e totusi model mai vechi decat asta.

      (Citează)

  9. Din gama Precision, modelul 5530 este un workstation in carcasa de ultrabook. Arata foarte bine si poate include componente de top. Exista si varianta 2 in 1. Din cate stiu e construit pe sasiul lui Dell XPS, care e unul din cele mai frumoase notebook-uri.

      (Citează)

  10. @Radu: e rău că performanța costă? :)

    Toți cei vă mirați de preț, acum îțelegeți de ce caută lumea chestii de gaming? Că la un moment dat te gândești că poate Nvidia 1070 se apropie de Quadro ăla la bani mai puțini. La fel și la procesor, poate un i7 sau i9 concurează pentru ce ai tu nevoie cu xeonul ăla din nou, la bani mai puțini.

    Problema până acum au fost driverele, cei care îți vând softul recomandă Quadro pentru că sunt mai fiabile și sunt testate pe ele softurile lor. La plăcile video „comsumer” cum zic all the cool kids e posibil să ai probleme din cauza driverelor care sunt de multe ori prost făcute.

      (Citează)

  11. Giani Mucea:
    Daca te duci pe site la Dell, il gasesti la sectiunea “For Work”. Deja e clar ca nu il cumperi pentru Fortnite sau Youtube.
    Acum, daca insisti in sectiunea aia, vezi ca asta e de fapt Mobile Workstation. Asta inseamna ca nu e pentru Excel ci, dupa cum zicea cineva mai jos, pentru CAD/CAM/CAE. Intrebarea e – merita sa il cumperi pentru CAD/CAM/CAE?
    Pai depinde ce faci cu el. Esti proiectant la o firma? In cazul asta nu ai nevoie de laptop. Lucrezi intr-un birou deci iti e suficient un desktop. Deci nu e pentru asta.
    Faptul ca e laptop sugereaza ca poti sa il folosesti in mai multe locuri. Asta ma duce cu gandul la mai multi clienti – deci consultanta. Acum intrebarea e – merita pentru consultanta? Sau sa intrebam altfel – veniturile care pot fi obtinute din consultanta pot justifica pretul laptop-ului?
    O ora de consultanta in domeniu e cam 100 eur (minim 80, maxim 150 din cate am auzit. Nu vorbesc aici de specializari sau superexperti intr-un domeniu – aia pot sa puna ce pret vrea sufletelul lor). Daca scazi taxe si alte chestii, in cate zile s-ar amortiza laptop-ul asta super scump?

    (in plus, companiile de multe ori nu cumpara echipamente ci le inchiriaza pe 3 ani)

    Easy there, tiger. O firmă de proiectare care oferă și consultanță are cam numai wokstation-uri, un desktop cât de cât e pe la 10000 lei. Laptopul ăla e doar un calculator ca și celelalte. Când dai 100000 de euro pe trei softuri nu cred că stai să calculezi în cât timp se amortizează câteva calculatoare.

      (Citează)

    • De acord ca poti face consultanta si de la birou. Sper ca nu s-a inteles contrariul. Am afirmat ca, in unele cazuri, e necesar sa te deplasezi la sediul clientului si de obicei cazurile alea sunt in consultanta (sau technical sales, dar de ce sa ne complicam).
      Cred ca era evident ca eram putin sarcastic la ultima parte. Ideea e ca laptop-ul, desi pare scump, nu e chiar asa cand il privesti in contextul unui business.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus