un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Verificarea știrilor publicate a devenit o legendă despre timpuri magice

27 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Sunt dezamăgit și chiar ușor șocat despre cum trusturile de media publică știri neverificate de dragul clickbait-ului, inclusiv atunci când verificarea ar fi fost banal de simplă.

Exemplul de ieri este foarte bun. O mulțime de ziare și televiziuni au scris că mașina patriarhului nu are RCA pentru că numărul acesteia de înmatriculare nu apare în baza de date CEDAM.

Faptul că o astfel de bârfă se viralizează pe Facebook este ceva normal… pentru o bârfă. Mă așteptam că, intrând pe un site de știri, să aflu și dacă este adevărată sau nu pentru că jurnaliștii au contactele necesare pentru a da două telefoane și influența instituțională necesară pentru a li se și răspunde. În două minute ar fi putut confirma sau infirma chestiunea respectivă. Un telefon!

Nu s-a întâmplat. Presă românească funcționează pe principiul “publicăm orice și, dacă nu e adevărat, ne contactează persoana respectivă cu clarificări”.

Practic, mass media noastră nu mai este interesata de a publica știri verificate, ci clickbait. Interesul lor este să dai click și să citești ceva șocant, făcând o afișare. Adevărul, verificarea informației, munca de bază a jurnalismului, nu mai contează. Mai ales dacă, așa cum scrie Zoso, toată treaba asta a mai circulat și acum doi ani și s-a zis de atunci că instituția căreia aparțin mașinile a ales să nu apară în baza CEDAM.

România TV, B1 TV, Libertatea, AutoExpert, Digi24, Wowbiz, Digi FM sunt doar câteva din organizațiile media ce apar la o căutare pe Google cu această știre.

  10 comentarii

 1. Desinteresul pentru adevar atunci cand clickbaitul confirma preconceptii este socant, indiferent de IQ si educatie.

    (Citează)

  • Pentru proști nu ai nevoie de multe propoziții. Titlu și ce s-a întamplat „vezi aici, dă click, nu o să îți vină să crezi, s-a întâmplat acum…”.

     (Citează)

 2. Astept sa apara asa ceva si la noi…https://www.newsguardtech.com/

    (Citează)

 3. Clickbait-ul este la modă pentru toți, dar mai ales pentru site-urile de știri.

    (Citează)

 4. Nu mai este timp pentru verificarea unei informatii pentru ca acum lupta cea mare se da intre cei care publica primii o stire (fake sau nu, conteaza mai putin).
  Digi24 au fost ok pana sa introduca publicitatea. Daca s-ar fi putut autofinanta din abonamente, probabil ca si-ar fi pastrat decenta.

    (Citează)

  • gigi24 e definitia perfecta a amatorismului in televiziune. sunt perfecti pentru un Dej TV sau Jimbolia TV, nicidecum pentru un post national.

     (Citează)

  • Digi24… eu ii vad ca ar fi fost ok ca informatie daca ar fi reusit de la inceput ca divertisment.

   Sa explic: au inceput bine dar fara vedete sau lipici au inceput sa piarda audienta. Apoi din panica au inceput sa taie din corectitudinea stirilor.

   nu asta era cauza. Le trebuia o prezentatoare mai sexi si un prezentator mai elocvent, si rupeau tot.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus