blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme, voi mai posta pe Instagram și YouTube. Articolele sunt programate, robotul este la butoane.

Am văzut carduri bancare biometrice și alte tehnologii Mastercard

5 Nov 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Cei de la Mastercard au ținut în București o demonstrație a tehnologiilor dezvoltate de ei pentru comerț și concluzia mea este că tehnologia plăților a avansat mult peste ceea ce ne oferă băncile nouă, aici în România. Din păcate, sistemul este astfel făcut încât băncile trebuie să ofere orice astfel de serviciu sau tehnologie nouă, nu direct Mastercard.

Un exemplu bun este telefonul de mai jos. Plățile cu telefonul mobil, când telefonul simulează un card bancar, sunt ceva uzual deja chiar și la noi, unde Banca Transilvania are BT Pay și ING are ING Pay. Telefonul poate fi însă și POS, cu ajutorul unui software simplu, iar plățile ar putea fi făcut atingând telefonul cu un card bancar contactless.

Treaba asta ar fi foarte utilă pentru mici comercianți. Închipuiți-vă un târg cu zeci de mici comercianți sau un festival cu zeci de standuri sau genul de situație în care vânzătorul merge prin mulțime și vinde rapid ceva doritorilor; n-ar mai fi nevoie de POS-uri clasice, ci vânzătorii ar putea folosi orice telefon mobil au în buzunar pentru a vinde rapid produse.

Cum spuneam, însă, totul depinde de bănci. Din motive de siguranță, telefoanele ar trebui înregistrate cu banca, iar băncile trebuie întâi să oferte acest tip de serviciu comercianților, ceea ce în România s-ar putea să nu fie prea curând, având în vedere că aici plățile cu cardul sunt destul de puține. Apropo de asta, cei de la Mastercard au spus că suntem pe locul 10 în lume la adopția cardurilor contactless, dar este un top al ritmului de creștere, nu al volumului efectiv de utilizare a lor.

Mi-a rămas în minte o scenă din Berlin. M-am așezat cu Matilda la un restaurant, iar ospătarul a scos din buzunar un iPhone 4S și, într-un soft propriu, a tastat ce dorim și bănuiesc că la bucătărie, pe un ecran, a apărut comanda noastră. Când a fost să plătim, a scos același telefon și încă un dispozitiv și mai mic decât acesta, un fel de cititor de carduri cu tastatură. Din telefon a trimis în cititor suma de plată; eu am dat cu cardul, acest mini-POS a transmis către telefon plata, telefonul a trimis-o la bancă. Asta a fost tot (cineva mi-a adus ulterior bonul, care se tipărise automat undeva în interiorul restaurantului).

Mi s-a părut simplu și modern pentru că, în momentul când am spus că vreau să plătesc, ospătarul nu s-a dus după POS sau după nota de plată, ci a scos pe loc acele dispozitive din buzunar și am plătit imediat. Așa pare modern.

Am văzut și carduri bancare biometrice. Vedeți acel pătrat negru din partea de dreapta sus a cardurilor din fotografia de mai jos?

Este un cititor de amprentă. Când faci plata, ții degetul pe acel pătrat și nu mai este nevoie să introduci PIN-ul, indiferent de sumă, la plățile contactless. Cardul este un pic mai gros decât unul normal, dar încape și în POS, la o adică. În stânga sunt dispozitivele utilizate pentru a înrola amprenta în card. Nu știu dacă are baterie în interior sau chip-ul biometric este energizat prin apropierea de POS.

Din nou, dacă vreo bancă dorește să emită astfel de carduri, Mastercard le are.

Mai jos sunt brățări pentru festivaluri, inele și brelocuri pentru plăți contactless. Se asociază unui card bancar și sunt utile tot pe la festivaluri sau, să zicem, când cobori din birou la masa de prânz și nu mai iei și portofelul cu tine, ci plătești cu brelocul. Mai simplu ar fi ca toate băncile să ofere plata cu telefonul mobil, că pe acela sigur îl iei la masă.

Mai jos vedeți o oglindă inteligentă. Se montează în camera de probă și are senzori astfel încât poți apropia haina luată în cabină de oglindă și afli dacă alte modele sau alte măsuri mai sunt în stoc. Dacă vrei să probezi alta (sau una mai mică/mare), poți cere din interfața tactilă a oglinzii ca un angajat să-ți aducă respectivul model. Dacă îți place, poți plăti direct la oglindă, are cititor de carduri contactless. În prezent soluția se testează undeva în Los Angeles.

Am văzut și un bot de Facebook Messenger care, din nou, trebuie implementat de bancă pe pagina sa, și care poate “dialoga” într-un limbaj natural cu clienții. Poți întreba ce beneficii are cardul tău bancar (băncile și procesatorii de carduri au diverse parteneriate, inclusiv în România, cu o mulțime de companii, dar nu le-am utilizat niciodată și am uitat mereu de ele), ce beneficii are în diverse orașe străine, cât ai cheltuit la restaurante în ultimul an șamd.

Nu-i rău, dar a prins Facebook pe o pantă descendentă și, din nou, trebuie implementat de bănci și nu prea le văd pe ale noastre făcând asta.

Am văzut și o masă tip Surface Table, implementată momentan într-un aeroport din străinătate. Te așezi, bifezi ce zbor ai ca sistemul să știe cât timp mai este până atunci și să te poate avertiza de schimbări, apoi vezi întreg meniul pe ecranul mesei și poți comanda direct mâncare de acolo. La final, poți plăti direct cu cardul, toate cele patru locuri ale mesei au cititor contactless. Până vine mâncarea, poți utiliza ecranul tău pentru a mai citi știri, vedea informații meteo șamd.

Am renunțat să mai întreb la ce mă doare pe mine: când se va activa plata contactless la vendomatele de cartele din stațiile de metrou? Am mai întrebat asta acum o lună, mi s-a spus că nu depinde de ei, ci de cei ce au făcut vendomatele și de metrorex, dar întrebarea mea voia să fie de fapt “de ce nu faceți lobby mega-imens pentru a fi activate, ca să atingi cu cardul și să-ți pice cartela, nu să pierzi timpul cu PIN și chitanțe?”.

  22 comentarii

 1. Am fost ultimele 3 saptamani in China si am ramas uimit sa vad ca nu se mai foloseste cash aproape deloc. Se foloseste wechat si alipay absolut peste tot. Chiar si cersetorilor le poti da bani prin wechat.
  https://www.businessinsider.com/alipay-wechat-pay-china-mobile-payments-street-vendors-musicians-2018-5

    (Citează)

 2. Pentru treaba cu boti de FB care te ajuta in treburi bancare, tocmai am aflat ca BT o are pe Livia: https://www.facebook.com/LiviaDeLaBT/

    (Citează)

 3. Facem plati cu carduri, telefoane, ceasuri, pixuri, prin POS, contactless, prin vazduh si pe sub apa, dar chitanta pe hartie rămâne eternă ca o stâncă. :))

    (Citează)

 4. Intre timp, Unicredit, care are divizie de IT in România, nu a introdus plata de pe telefon si te taxează chiar daca scoți bani de la ATM-ul lor.

    (Citează)

 5. Eu am ajuns la concluzia ca nu se poate, fizic, plati contacless la automatele alea.
  Daca te uiti la unul din automatele puse de RATB (parca erau 6 in tot Bucurestiul, eu stiu unul singur, la Unirea) vei vedea ca dispunerea padului contactless, fantei pt introdus cardul bacar si tastaturii si ecranului POS este similara cu ce au la Metrorex.
  Iar la RATB pad-ul ala contactless e de fapt doar pentru a citi/scrie pe cardul contactless de RATB (ala verde). Are si un mic suport sa pui cardul de RATB acolo pana finalizezi incarcarea. Daca vrei sa platesti cu card bancar e la fel ca la metrou, merge doar introdus cardul in fanta si bagat PIN.
  Tare ma tem ca si automatele de la metrou au fost gandite la fel, doar pentru a suporta fantomaticele carduri unice RATB+Metrou, nu pentru a plati contactless.
  Plata contactless ar putea fi disponibila cum a mai fost, direct la turnicheti, dar evident ca asa vei putea plati o singura calatorie, nu abonament sau 10 calatorii (mai ieftine)

    (Citează)

 6. Care e limita de plata contactless in Romania?

    (Citează)

  • 100 de lei.

     (Citează)

  • Poți să plătești cât vrei contactless, dar peste 100 de lei îți cere PIN.

     (Citează)

  • Din discutia avuta mai demult cu un operator de la Raiffeisen by default este 100 de lei. Dar am inteles ca un comerciant la cerere isi poate mari aceasta limita maximala. Zara parca imi daduse drept exemplu unde suma maxima ar fi de 200 de lei.

     (Citează)

 7. nu inteleg push-ul asta fantastic in banking in europa, cand in US nu au nici macar contactless.
  ca si european se uita la tine ca la felul 3 ca ai contactless.
  sa mai zic de mizeria de 3d secure varata pe gat?

  deci hai sa o lasam mai lejer cu securitatea bancare asta doar de dragul nimicului.

    (Citează)

 8. Gabriel Iacob

  05/11/2018 la 5:00 PM

  Nu prea poți să scoți POS-uri din joc pt. că sunt aparate dedicate, cu cip criptografic si anti tamper memory. Conțin chei de criptare, certificate TLS și OS validat PCI-DSS care face multe verificări la boot time. Ar fi nevoie de un mobil la fel de specializat. Americanii de la Poynt aveau ceva Android-based, dar tabletă.

    (Citează)

 9. Foarte ciudat. Eu in Germania am intalnit mai multe locuri unde nu poti folosi cardul, sub nici un fel de forma. In altele acceptau doar carduri Maestro. Acum o luna, tot in Germania, la un Penny, nu m-au lasat sa folosesc cardul Revolut.

    (Citează)

 10. Mihai:
  nu inteleg push-ul asta fantastic in banking in europa, cand in US nu au nici macar contactless.
  ca si european se uita la tine ca la felul 3 ca ai contactless.
  sa mai zic de mizeria de 3d secure varata pe gat?

  deci hai sa o lasam mai lejer cu securitatea bancare asta doar de dragul nimicului.

  In primul rand e “ca european”, foloseste “ca si” doar pentru asemanari (ca si/la fel ca vecinul meu, si eu am… masina).

  Pe subiect, de ce este “mizerie” 3D Secure? Stii macar la ce te ajuta? Data viitoare cand o tanti de la casa iti ia cardul in mana si il baga sub tejghea, asigura-te ca stii ce face cu el si fii cu ochii pe el.

  Iar legat de US, faptul ca e contactless un card nu te impiedica sa il folosesti in mod traditional, prin introducere in POS.

    (Citează)

 11. multumesc ca te iei de mizerii gramaticale si ca nu ai inteles ce ziceam eu.
  prietene (da stiu ca nu imi esti prieten real dar permite-mi sa ma adresez asa), in US nu prea au contactless, nu au 3d secure, si ghici ce – o duc bine.
  ai frauda? suni FBI-ul si politia si se rezolva.

  uita-te la threaduri cu plata cu cardul la emag – toti fug ca de dracu, sa nu fie ‘tepuiti’ cumva de banii lor cateva zile in caz de retur.

  nu am fost fraudat nici inainte de 3d secure, nu introduce subiect alarmant aiurea.
  plus, ce zici tu e o mizerie – iti poate clona cardul lejer si fara 3d lu peste, sunt siteuri straine care nu au suport pt 3d si fac charge direct, so yea…….

  BogdanM: In primul rand e “ca european”, foloseste “ca si” doar pentru asemanari (ca si/la fel ca vecinul meu, si eu am… masina).

  Pe subiect, de ce este “mizerie” 3D Secure? Stii macar la ce te ajuta? Data viitoare cand o tanti de la casa iti ia cardul in mana si il baga sub tejghea, asigura-te ca stii ce face cu el si fii cu ochii pe el.

  Iar legat de US, faptul ca e contactless un card nu te impiedica sa il folosesti in mod traditional, prin introducere in POS.

    (Citează)

 12. Oglinde de genul folosește si decathlon, oglinda detectează eticheta și poți cere o mărime mai mare sau mai mică si parcă mai avea si alte funcții, dar da nu poti plăti. Referitor la plată chiar dacă plătești la oglindă mai trebuie sa stai la rând sa iti dea jos antifurtul l

    (Citează)

 13. PKL:
  tocmai am platit contactless direct la turnichet.

  gata, asta a fost portia de progres pe anul asta.

  pai asta era acolo de cativa ani…

    (Citează)

 14. Si Bringo au tot asa, un mini POS – un mini-cardreader care se ataseaza la telefonul livratorului. Tipul de la Bringo, baga suma in telefon, care se transmite la reader (de la ING, bineinteles) si tu platesti cu cardul (merge si contactless).

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus