un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ordonanța de astăzi scapă în mod indirect hoții de mâna justiției

15 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

N-a mai fost noaptea ca hoții, ci dimineața pe la ora 9, după cafea. Ordonanța de Urgență a Guvernului ce modifică diverse chestiuni administrative din sistemul de justiție are o influență mare asupra unor dosare celebre de la noi, deși la prima vedere nu are legătură cu amnistii sau cu micșorarea unor pedepse.

O explicație bună a efectelor OUG-ului puteți citi în editorialul Andreei Nicolae. A rezumat destul de bine efectele. Dacă intrați pe G4media, sunt alte 3 articole ce explică efectele unor prevederi: unu, doi, trei.

Citez un paragraf. Contextul este că a fost crescută vechimea necesară unui procuror pentru a lucra la DNA și DIICOT la 10 ani de la 8 ani, după ce în luna iulie fusese crescut pragul de la 6 la 8 ani:

în urma acestei majorări, șase procurori au plecat deja din DNA pentru că nu mai îndeplineau condiția de vechime. Oare câți vor pleca acum, dacă ștacheta vechimii a fost ridicată la 10 ani?

Până vom afla cifre concrete, presa a arătat deja că procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan are doar 8 ani vechime. Este vorba fix de procurorul care îi dă coșmaruri lui Liviu Dragnea în dosarul „Tel Drum”, acuzândul de constituirea unui grup infracțional organizat, de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și de abuz în serviciu. Întâmplare întâmplătoare, nu?

Un alt efect este că se vor desființa colective mari, făcute prin delegări de la diverse parchete în vederea rezolvării unor dosare complexe. O mulțime de dosare vor trebui reluate, dar cel mai probabil se vor prescrie.

Un alt efect important este că Ministerul Justiției va putea sesiza Inspecția Judiciară în legătură cu activitatea procurorilor, practic avându-i pe aceștia la cherem pentru a-i șantaja și sancționa și îndepărta din anumite anchete dacă, de exemplu, un procuror este prea zelos și pare amenințător pentru Dragnea și restul clicii de hoți.

PSD a abordat aceeași metodă ca la ordonanța 13 din ianuarie 2017, adică modificarea pe furiș:

  • ordonanța a fost introdusă pe ordinea de zi a Guvernului în această dimineață;
  • textul ei nu este public nici acum, după adoptare;
  • nu a fost așteptat un aviz CSM. Acesta a fost cerut vineri, dar în următoarea zi lucrătoare a fost deja adoptată ordonanța, înainte ca CSM să se pronunțe.
  • Tudorel Toader a dovedit din nou că nu este vreun mare profesor universitar, ci doar omul PSD-ului, pus acolo ca să-i scape pe hoți de închisoare. Despre o ordonanță dată de Guvernul Cioloș, Toader spunea “Avizul CSM e consultativ, ştim, dar tu eşti obligat să-l ceri. Când ceri avizul, trebuie să dai un timp autorităţii emitente să-l poată discuta, să-l poată emite, să-l poată trimite”. Acum chiar Toader n-a mai așteptat nimic.

Ca și la OUG 13, nici acum nu era vreo urgență care să justifice acest modus operandi.

Singura diferență este că atunci au aruncat în mod direct cu grațieri și amnistii și reduceri de pedepse. Acum acționează indirect, sabotându-i pe cei care i-ar putea pedepsi. Este doar o altă formă de furt organizat.

    9 comentarii

  1. cel mai grav lucru e ca incepe sa nu imi mai pese. prefer sa nu mai citesc nimic, ca sa nu ma mai enervez.

      (Citează)

    • Giovani:
      cel mai grav lucru e ca incepe sa nu imi mai pese. prefer sa nu mai citesc nimic, ca sanu ma mai enervez.

      Asa este :(

        (Citează)

    • “Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.” – E.Burke

        (Citează)

    • Giovani:
      cel mai grav lucru e ca incepe sa nu imi mai pese. prefer sa nu mai citesc nimic, ca sanu ma mai enervez.

      Cel mai realist și trist comentariu, în care din păcate mă regăsesc.

        (Citează)

    • Si eu am avut fix aceeasi senzatie citind primele randuri.
      Ziceam la oug 13 ca nu se vor lasa pana nu-si vor atinge scopurile, intr-un fel sau altul, si se pare ca momentul ala e aici sau dupa colt.
      O sa ne amintim cu nostalgie de zilele alea cand erau sute de mii de oameni in strada.
      In caz ca v-a scapat, a trecut si legea sau ce o fi care zice ca toate adunarile trebuie notificate, deci adio proteste spontane, ca n-are nimeni atatia bani de amenzi.
      E rau ba baieti.

        (Citează)

  2. vechimea procurorilor ar trebui sa se aplice doar la procurorii noi angajati.

      (Citează)

  3. N-ați înțeles voi, totul e fix cum trebuie, vă explică Marius M imediat ce și cum.

      (Citează)

    • 10+

        (Citează)

    • Chiar dădeam scroll să caut ce a scris Marius M, să ne explice el cum DNA are prea mulți bani, un Audi și prea mulți procurori.

      Dar probabil fiind deja o chestie care s-a întâmplat în favoarea PSD nu are nici un motiv să vină să-i apare. Sau nu a primit ordin încă.

      Marius M: nu ne mai obosi dacă ajungi pe aici azi.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus