un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple a avut o creștere mare și se apropie de o mie de miliarde de dolari valoare de piață

1 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Apple a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul trei al anului lor fiscal (adică aprilie-iunie 2018) și rezultatele sunt următoarele:

  • veniturile au crescut cu 17% față de trimestrul similar al anului trecut (YoY) până la 53,3 miliarde de dolari.
  • au vândut 41,3 milioane de iPhone-uri, o creștere de doar 1% YoY.
  • dar veniturile din vânzarea de iPhone au crescut cu 20%, adică au vândut modele mai scumpe.
  • prețul mediu de vânzare este de 724 dolari, creștere de la 600 de dolari.
  • veniturile din servicii digitale au crescut cu 31% la 9,55 miliarde.
  • chiar și vânzările de iPad au crescut cu 1%.
  • veniturile din accesorii (căști AirPods, ceasuri Watch, Beats, Home Pod etc) au crescut cu 37%.
  • marja a rămas practic aceeași, 38,3% acum față de 38,5% anul trecut.

Cu alte cuvinte, toate discuțiile despre cum introducerea iPhone X a fost un eșec s-au dovedit nefondate. Poate că nu a fost succesul extraordinar la care speră orice companie ce introduce un produs nou, dar Apple și-a păstrat profitul neschimbat în timp ce au crescut cu mult valoarea vânzărilor, ceea ce este excelent. (iPhone X încă este 5.100 de lei la eMAG, PC Garage și alte magazine mari, plus operatori).

Practic, compania a înregistrat și în acest trimestru o creștere mare. Și-au obișnuit o parte dintre clienți cu ideea de telefoane mai scumpe și ecrane cu breton (notch, adică), iar alți clienți probabil strâng bani pentru a accesa acea gamă de produse în anul următor.

Din ce spun zvonurile, în curând vor ataca și un segment mai ieftin de piață prin lansarea unui iPhone mai ieftin, probabil un SE adus la zi. Și mai mulți clienți cărora apoi să le vândă servicii digitale și accesorii.

Le va dilua un telefon mai ieftin brandul? Mă îndoiesc, așa ceva s-ar întâmpla după mai mulți ani de decizii proaste, iar rezultatele financiare de până acum arată că au luat decizii bune.

Singura scădere îngrijorătoare este la Mac-uri. Piața de PC-uri a crescut la nivel mondial, dar vânzările de Mac-uri au scăzut cu 13% YoY și cu 9% față de trimestrul anterior, chiar dacă impactul asupra veniturilor a fost mai mic deoarece prețul mediu per unitate vândută a crescut.

S-o fi terminat povestea de dragoste cu MacBook-urile, cele mai minunate laptopuri de pe planetă? Nu știu. E la fel de posibil ca vânzările să fi scăzut în așteptarea refresh-ului recent, iar în trimestrul următor să vedem o nouă creștere.

Apple, per total, este foarte aproape de un nou record mondial: o creștere cu încă 7% a acțiunilor companiei va ridica valoarea totală a acesteia la peste o mie de miliarde de dolari, prima companie ce trece de acest prag.

surse: Apple, AnandTech, TNW.

    15 comentarii

  1. Anul trecut, mi-am vandut Macbook-ul Pro. Saptamana trecuta, mi-am vandut Apple Watch-ul Series 1. Saptamana asta imi pun la vanzare IPhone 7 Plus. Mi-am cumparat alt laptop un Lenovo. Astept noul Iphone Plus dar pana la el o sa incerc One Plus 6. Vroiam sa imi cumpar Apple Watch Series 3 pentru faptul ca bateria tine 2 zile minim comparativ cu Series 1 unde tinea sub 12 ore. La iPhone singurul avantaj masiv fata de alte telefoane este stabilitatea sistemului de operare Plus update-urile frecvente. Inteleg ca piata e mai mare pentru utilizatorii de Android Dar nu inteleg de ce unii beneficiaza de updates si altii nu..

      (Citează)

  2. Se pare ca PetroChina e de fapt prima companie care a trecut de valoarea de o mie de miliarde, cel putin ptr cateva ore.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization#Record_market_capitalizations

      (Citează)

  3. Apple are un mare plus față de restul din cauza software-ului foarte bun. Da, există probleme și la ei dar spre deosebire de alții pot rezolva asta imediat printr-un update. La S8+ am așteptat 6 luni să fac update la Android Oreo…come on!

    Faza cu notch-ul, mie îmi place, deblocarea cu fața este impecabilă și știu că nu se putea altfel fără acel notch. De exemplu, încercați deblocarea cu fața de pe iPhone X și S9+. :) (să nu mai zic de Memoji și Samsung AR Emoji, ce diferența există între ele, oare de ce? Din cauza notch-ului).

    Laptop-urile lor, din nou, sunt geniale și au design superb. macOS Mojave este incredibil și asta o poate confirma orice posesor de Mac.

    Știu că poate nu își merită prețul sau sunt mai scumpe decât celelalte dar experința pe care ți-o oferă Apple, eu zic că merită. În plus, cumperi un laptop de 3.000$ dar îl folosești 4-5 ani – să nu mai scriu că primești și după 5 ani ultima versiune de macOS.

    PS: Dacă nu aveți AirPods, trebuie să vă cumpărați! Cel mai bun produs al Apple.

      (Citează)

    • Am avut airpods pentru maxim 3 zile si le-am facut vant. Cele mai incomode casti posibile, dar la fel consider si despre earpods.

        (Citează)

  4. E normal sa creasca veniturile din vanzarile iPhone. Au cumparat pitipoancele la iPhone 10 la greu ($1000 per bucata – pret de baza)

    Accesoriile Apple vand in draci (mai putin HomePod, care e un esec dp meu de vedere. Din cauza lui Siri). Vad Airpods, Beats si Apple Watch peste tot. (Ma enervez cand vad airpods pentru ca am si eu si nu imi place sa aiba prea multa lume ce am eu:) )

    Nu cred ca un telefon MAI ieftin le va dilua brandul. E doar un telefon MAI ieftin si nu ieftin. Deci tot va fi scump pentru unii.

    Mac-urile au scazut pentru ca le aduc greu la zi cu componentele. Vezi MacBook Pro-urile recent lansate cu intel 8th gen. Pai sunt laptopuri cu 8th gen de la inceputul anului la vanzare, iar restul (iMac, iMac Pro, Mac Pro) sunt prea scumpe.
    Probabil a contat si lipsa porturilor de pe laptopuri. Orice om ii place sa aiba varietate (get it?). Sa nu uitam si nebunia cu jocurile gen fortnite si pubg care au dus la cresterea vanzarilor PC.

      (Citează)

  5. La Mac-uri, e destul de simplu. Era asteptat refresh-ul la Pro-uri, care a venit acu’ vreo doua saptamini, plus ca perioada de crestere e toamna (cind incepe scoala) pentru modelele ieftine si sarbatorile, cind iti faci singur cadou un Mac nou. Basca, durata de viata a unui Mac e de vreo cinci ani, iar Mac-urile sint pe crestere de vreo cinci ani incoace chiar si cind piata era in scadere. Vine acusi noul ciclu de schimbare. Eu nu m-as ingrijora prea tare :D

      (Citează)

  6. Catalin Tanase

    01/08/2018 la 3:15 PM

    Din pctul meu de vedere sunt doua feluri de utilizatori de Mac: cei care si le cumpara de fiță si cei care chiar fac treaba cu ele (randari, editare foto/video, etc.)

    Acu’, pe cei din prima categorie ii inteleg, dar nu ii inteleg si pe cei din a doua, in conditiile in care pt aceasi suma poti cumpara un PC care este mai rapid in randarile respective decat un Mac. Probabil unii vor pune placa veche cu OSX este mai stabil decat Windows, dar nici asta nu se mai sustine. Windows 10 este foarte foarte stabil!

    Asa ca in cazul profesionistilor, singurul punct care face diferenta este raportul dintre suma platita si viteza de procesare

      (Citează)

    • Acum nu e neapărat mai stabil, dar nu ai probleme cu driverele – eviți figurile plăcilor dedicate, nu-ți pică wifi-ul, astea. Mai e ecranul, trackpad-ul, bateria care are constanță datorită softului, placa de rețea foarte bună, portabilitatea și alte chestii care nu sunt un factor decisiv pentru oricine – cine vrea totuși astea simultan va trebui să-și ia un mac.
      Apropo de ecran, nu știu câte laptopuri au o luminozitate de 500 nits.

        (Citează)

    • Catalin Tanase

      02/08/2018 la 8:09 AM

      Păi dacă vorbim de utilizare la nivel profesional, mă refer in primul rând la desktop, unde poți avea tot ce ai descris mai sus, dar mai ieftin

        (Citează)

    • Adica tu imi spui mie ca Adobe Premiere, care e un soft third party, e mai rapid pe PC decat e Final Cut Pro 10 (software first pary) pe Mac? Eu cred ca cei din a doua categorie sunt de inteles.

        (Citează)

    • Catalin Tanase

      02/08/2018 la 1:07 PM

      @GabrielG nu, nu spun asta, ai inteles gresit. Eu spun ca pe acelasi program un PC ruleaza mai rapid ca un Mac de aceasi valoare.

      Eu spun ceva general, iar tu argumentezi cu ceva particular, pe principiul fumatul ucide, dar stii tu pe cineva care a fumat pana 92 de ani :)

      Nu toata lumea foloseste Final Cut Pro. Dar na, ca sa fii si tu impacat cu exemplul tau, evident ca daca iti place sa folosesti Final Cut Pro, alegerea e un Mac…pt ca nu exista Final C P si pe PC. Ca daca ar fi existat ghici pe care rula mai rapid :)

        (Citează)

  7. @Catalin Tanase: chiar dacă s-a referit la un caz particular (GabrielG), face referire la o activitate – editarea video, că altceva nu mai știm, dar asta e altă poveste. Ia în calcul și prețul softului (3-400$ parcă) și compară-l cu un PC pe care trebuie să pui Win și să plătești pachetul Adobe, că doar așa ai pachetul complet
    Cred că e lesne de înțeles că comparăm desktop cu desktop (all in one la Apple) și laptop cu laptop, că altfel nu faci nimic. Normal că e mai ieftin PC-ul, că are mai multe compromisuri. Toți care susțin că un iMac e scump au un monitor de calitate mult mai slabă – nu zic că știu mai bine ce au ei nevoie, doar că nu e același lucru.
    Nu zic că e totul perfect de partea mărului, dar văd o groază de discuții fără nici un sens, cum e asta cu porturile – la modul serios nu se împiedică nimeni că n-are cititor de card în laptop, sau hdmi, astea sunt doar povești de forumuri. Apropo, la ultimul PC pe care l-am făcut am avut nevoie de adaptor ca să bag monitorul în placa video – avea 4 mini display port, co profesioniștii folosesc numai mini display port, duh.

      (Citează)

  8. @Catalin Tanase: monitorul, în primul rând, că nu cred că au mulți un monitor de 2-3 mii de lei. Surse mai ieftine, plăci de bază mai ieftine, SSD-uri mult mai ieftine. La plăcile video e o discuție lungă, pentru că varianta profesională înseamnă Quadro de la nVidia, care sunt scumpe. Cred că în ultima vreme astea de gaming merg destul de bine inclusiv la randări, doar să n-ai ghinionul ca driverul sau firmware-ul să nu se împace cu softul pe care-l folosești. Seria Quadro cică ar fi mai stabile în general, dar merg la viteze mai mici (în cazul în care ai o randare complexă sau o simulare CG gen fluide). Dar în același timp compromisurile alea înseamnă că poți pune pe primul plan ceea ce e vital pentru tine și ai un raport calitate/preț mai bun.

    Mie mi se pare că lumea pune prea mult accent pe componente și benchmark-uri. Zicea un tip pe un forum că și-a luat un iMac Pro și că n-a observat nici o diferență în Photoshop.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      03/08/2018 la 8:28 AM

      Păi vezi că nu prea are logica ce spui. Eu am comparat Mac vs PC la același preț, adică în mod clar nu vorbim de surse și alte componente ieftine :)
      Iar despre monitor la fel

      Oameni buni, Macurile sunt computere foarte mișto, de la calitatea materialelor până la design, dar sunt “over rated”. De asta un PC de ACEEAȘI valoare este mai bun. Și nu, un PC care costa câteva mii de euro nu are sursa, placa de baza sau alte componente proaste (inclusiv monitorul), dar over all este mai rapid decât Mac-ul.

      Un exemplu: anul asta Apple se lauda cu viteze de 2000MB/s or SSD și o prezintă ca și cum Mac-urile sunt cele mai rapide, dar uita că SSD-urile pe PCIe exista de câțiva ani pe PC.

      De aia la aceeași bani un PC e mai bun

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus