un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

5 sezoane de chiul de la liceu

12 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Nu mai țin minte dacă în clasa a 11-a sau a 12-a se întâmplau cele de mai jos, dar într-unul dintre acești ani am chiulit sistematic de la liceu. Partea amuzantă este că, la vârsta la care mulți chiuleau pentru a fuma sau bea, eu chiuleam pentru a vedea un serial numit Babylon 5.

Serialul a avut 5 sezoane, din care primele patru cu o poveste bună. De fapt, primul sezon era de introducere, cu episoade fără legătură între ele, al doilea dădea semne că ar pregăti și o poveste complexă, iar sezoanele 3 și 4 prezentau aproape integral această poveste, un mare arc bine gândit. Serialul este unul SF. Babylon 5 este o stație spațială, iar echipajul ei are rol principal într-un conflict galactic între specii extraterestre misterioase ce dominau galaxia de mii de ani și comploturile speciilor actuale, printre care și oamenii. Actorii sunt buni, iar creator și scenarist principal este J. Michael Straczynski, om cu reputație în domeniu.

Serialul a fost difuzat în România de ProTV de luni până joi de la ora 13. Eu terminam orele la 13:20, așa că nici o șansă de a-l vedea, dar dacă chiuleam la ultima oră ajungeam la fix acasă pentru a prinde episodul zilei.

Evident, nu puteam chiuli în fiecare zi, că la 10 absențe nemotivate ți se scădea nota la purtare și oricum adunam suficiente absențe (și “cumpărăm” scutiri pentru motivarea lor) cu restul chiulului, când mergeam cu prietenii la film sau ne feream de ascultare sau pur și simplu ne bucuram de Cișmigiu. Cred că adunam 60-70 de absențe pe trimestru și mă luptam să le motivez pe toate.

Așa că am intrat pe internet, pe un fan site al serialului, și am citit cam ce se întâmplă în fiecare episod viitor. Fan site-ul respectiv era foarte bine făcut, povestea detaliat fiecare episod, avea discuții avansate despre ce se întâmplă, ba chiar compilase toate declarațiile scenaristului principal, găsite de ei pe diverse forumuri și bulletin board-uri, despre cum gândise fiecare episod, cum se lega de altele, ce simboluri integrase și de ce șamd.

De acolo am aflat care episoade sunt importante și care nu. Am făcut o listă, am estimat când va fi difuzat fiecare și deci știam în ce zile trebuia să chiulesc de la ultima oră. Marțea aceasta, marțea și miercurea viitoare, apoi luni și joi șamd…

Norocul a fost că ultimele ore erau de obicei unele la care se putea chiuli fără absențe. Marți și joi parcă aveam engleză, unde profesoara nu ne putea controla și pleca aproape toată lumea fără repercusiuni. Luni era mai dificil, aveam chimie cu Tănăsescu. Miercuri nu mai țin minte ce era.

Și da, am chiulit pentru a vedea o mulțime de episoade. Uneori cu absență, alteori învoindu-mă cu câte un motiv inventat pentru ca profesoara să nu-mi pună absență, alteori știind că nu risc nimic.

Plecam din liceu la 12:20, ajungeam acasă la timp pentru a vedea știrile de 10 minute pe care le dădea ProTv-ul de la ora 13 și apoi episodul din Babylon 5. Rebel!

Lucrurile erau ceva mai complicate, desigur. De multe ori ajungeam acasă și, în loc de episodul așteptat din B5, era o ediție specială a știrilor, că cine știe ce se întâmpla prin țară (era perioada Constantinescu, se întâmplau multe), așa că tot calendarul meu de episoade și chiulit se decala cu o zi și toate planurile de viitor erau date peste cap.

Asta era cel mai enervant, să ajung acasă și să descopăr că nu difuzează B5 din diverse motive. De câteva ori, Pro TV a difuzat alt episod decât cel ce era normal la rând, probabil din greșeală. Asta e, recalculam calendarul.

Bănuiesc că undeva pe aici este și o concluzie despre ce le trece prin cap tinerilor să facă în momentele când părinții îi cred la școală.

De jumătatea aceea de an, de toate calculele și chiulul și absentele de atunci îmi aduc aminte în prezent de câte ori văd pe Netflix că este disponibil câte un întreg serial, de faci binge watching și îl vezi pe tot în aceeași zi. Zâmbesc un pic în timp ce apăs skip intro.

    15 comentarii

  1. Da, si mie mi-a placut serialul asta, pacat ca il vedeam la fel un episod la cateva zile. Ce ciuda aveam pe Pro in vremea aia…

      (Citează)

  2. Bai, si eu chiuleam sa-l vad :D

    Bine, eram ceva mai mic si chiuleam ceva mai mult, dar ideea centrala e cam aceeasi

      (Citează)

  3. Era asa de bun serialul ca ma uitam pe Pro7 la el, desi nu aveam habar de germana. L-am vazut si pe alte canale, cred ca in franceza le-am vazut marea majoritate a episoadelor.

    Pentru un serial SF a avut cativa actori exceptionali in rol, de exemplu Bester a fost un personaj negativ de referinta. G’Kar si Londo iarasi au fost foarte buni. Na’Toth, sau actrita care o interpreta, a fost la primul Comic Con de la noi, in echipa organizatorilor.

    In esenta serialul era despre ordine vs. haos in galaxie si a dezvaluit foarte treptat jucatorii si pentru ce se luptau fieare.

    Pacat de Crusade, ca nu l-au terminat, dar probabil trecuse momentul productiilor SF in genul sau. Poate Netflix sa il preia si sa il duca la concluzie, desi au trecut cam multi ani si actorii au cam imbatranit.

      (Citează)

    • Bester parcă era jucat de unul dintre actorii din Star Trek original, iar omul se pricepea. Au fost mulți actori buni acolo, majoritatea au jucat în multe alte filme pentru televiziune.

        (Citează)

    • Cred ca era jucat de Chekov sau de fratele lui geaman, dar fara accentul rusesc. Pe care eu tot il auzeam uneori, as fi putut jura.

        (Citează)

  4. noi chiuleam ca sa vedem ceva emisiune de-a lui Berlusconi, unde erau numai fete frumoase. Era pe la 1 in fiecare zi, nu intelegeam nimic in italiana si nici nu ne interesa.

    Nu mai stiu cum se chema, dar uite ce televiziune stia face Berlusconi
    https://www.youtube.com/watch?v=isPl6dOJyoE

      (Citează)

    • Caută pe net să vezi ce emisiuni nsfw se fac pe la brazilieni, de au concurs să recunoști sâni siliconați sau cine dă mai bine din fund.

        (Citează)

  5. Mi-ai adus aminte de un prieten din liceu care prin clasa a 11-a sau a 12-a începuse să plece foarte grăbit acasă la finalul programului, fără să mai stea la baschet sau bere. Târziu am aflat cu stupoare că se grăbea să prindă… Marimar! Și părea un băiat normal.

      (Citează)

  6. Big like pentru post-ul asta!
    E unul din serialele mele preferate. L-am vazut si eu pe bucatele, la fel ca si tine, dar ani mai tarziu l-am revazut de 2 ori.

    Din pacate nu cred ca se gaseste la calitate HD.

    Rabdarea de a trece peste primele episoade (aparent plictisitoare) e rasplatita in final, avand unul din cele mai bine construe long term plots.

      (Citează)

  7. Babylon 5 seamana cu Star Treck sau ma insel ?

      (Citează)

  8. Eu chiuleam sa merg la radio, sa stau in emisie ca o planta, admirand DJ-ul cum isi face treaba. Aveam o adevarata obsesie cu asta si mi s-a potolit doar dupa 10 ani de munca in domeniu, cand am realizat ca e misto munca de presar, dar ca e cam prost platita, cel putin in provincie :D

      (Citează)

  9. Postul ăsta mai bine se numea “cum am devenit inginer”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus