blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Review de SSD: Samsung 860 EVO este noul lider al topului meu

4 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Se vede că SSD-urile sunt tot mai performante pe măsură ce trece timpul și se vede că Samsung știe să facă memorii flash: noul 860 Evo a ajuns pe primul loc în topul meu, detronând un model HyperX Savage ce se afla acolo încă de când am început seria de review-uri de SSD. Mai mult, diferență față de generația anterioară 850 Evo este și ea mărișoară.

Specificații Samsung 860 EVO 250 GB:

 • interfață SATA 6 Gbps, disponibil în capacități de 250, 500 GB, 1, 2 sau 4 TB
 • memorie V-NAND TLC cu 3 biți pe celulă
 • oficial până la 550 MB/s citire și 520 MB/s scriere secvențială
 • oficial până la 98.000 IOPS citire și 90.000 IOPS scriere aleatoare
 • MTBF 1,5 milioane de ore, 150 TBW
 • 5 ani garanție

Preț: în jur de 480 de lei la eMAG și PC Garage.

Este disponibil ca unitate de 2,5 inchi, mSATA sau M.2 2280, cu performanțe similare. Unitățile de capacitate mai mare au performanțe ușor mai bune decât cele de capacitate mai mică.

CUM ARATĂ

Eu am testat varianta de 250 GB tip SATA 2,5 inchi, după cum vă spuneam. Unitatea este neagră, cu sigla Samsung pe o partea și diverse texte pe cealaltă, și pare metalică.

 

TEHNOLOGIA

Memorie V-NAND înseamnă memorie tridimensională, cu celule dispuse nu doar pe lățime și lungime, ci și în straturi, pe înălțime. Samsung folosește nu mai puțin de 64 de straturi, fiind unul dintre pionierii acestui tip de memorie.

TLC înseamnă că fiecare celulă poate stoca 3 biți. Nu-i cea mai rapidă tehnologie, dar este compactă și face posibile capacități mari, precum cele de 2 sau 4 TB, în aceeași dimensiune a SSD-ului.

Controllerul, care-i crucial în performanța unui SSD deoarece gestionează toate operațiunile de scriere și citire, este unul nou, un Samsung numit MJX. Vine cu două avantaje principale: este mai rapid, rulează la 1 GHz în loc de 550 MHz în generația anterioară, și consumă mai puțină energie electrică datorită tehnologiei de fabricare și utilizării memoriei LPDDR4. Marea majoritate a sporului de performanță obținut de 860 EVO față de 850 EVO este datorat controllerului.

Controllerul folosește un mecanism numit TurboWrite de către Samsung pentru a accelera scrierea și citirea. Sunt mai multe metode de a obține acest lucru, de exemplu SSD-ul dispune de o memorie RAM internă (512 MB pe varianta 250 GB, mai mare pe celelalte variante) pentru stocarea temporară a datelor înainte de a fi scrise în memoria de stocare, ba chiar o parte a memoriei de stocare este rezervată controllerului, care o folosește tot într-un fel de accelerează scrierea. După cum puteți vedea în testele de mai jos, face bine ce face.

150 TBW înseamnă 150 TB pot fi scriși pe SSD fără a apărea probleme sau “sectoare bad”. Cifra este mare, la o scriere medie de 30 GB per zi înseamnă 5000 de zile. Unitățile mai mari au TBW tot mai mare, desigur. Samsung declară oficial și un MTBF (timpul mediu estimat până la o defecțiune) de 1,5 milioane ore (am văzut și SSD-uri cu 2 milioane de ore) și oferă o garanție de 5 ani, ceea ce mi se pare foarte bine.

REZULTATELE TESTELOR

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Transfer de fișiere

Am testat folosind următoarele pachete:

 • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
 • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
 • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea. Rezultatele sunt următoarele:

Dacă scriem deodată toți cei 17 GB în SSD și apoi îi copiem din SSD în altă parte (citire), obținem următorul timp total de operațiune:

Vă spun de acum: testul de transfer de fișiere este singurul în care 860 EVO nu excelează, dar cu toate acestea se clasează bine, în prima parte a clasamentului și la 5 secunde de liderul actual al acestui test. Chiar și așa, diferența față de generația anterioară este foarte mare.

PCMARK 8

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.

Rezultatul este excelent în comparație cu toate SSD-urile testate de mine până acum, 860 EVO obține scor mai mare decât toate celelalte.

Teste sintetice

Acestea le fac cu IOmeter, un program scrie și citește după scenarii definite de mine pe SSD, folosit cam de toată lumea pentru a vedea performanța în diverse moduri de accesare a unității. Scopul lor este să streseze SSD-ul în anumite moduri pentru a vedea când se comportă bine și când nu.

Mai jos vedeți scrierea și citirea secvențială (adică la rând în celulele de memorie) cu blocuri de diverse dimensiuni, în mod single-thread T1 sau multi-thread T4, cu o coadă de comenzi de 32. Rezultatele sunt foarte bune, arată că SSD-ul este performant începând cu blocuri de 8 kB și o ține bine până la finalul testului.

Ce s-a întâmplat cu graficul gri? Probabil indică o limitare automată a controllerului din cauza temperaturii atinse, majoritatea având astfel de mecanisme. Nu mă deranjează așa tare asta, o scriere QD32 cu 4 threaduri simultane este practic imposibil de făcut în realitate (nu există programe care să scrie astfel datele pe SSD), am vrut doar să văd unde apare o limitare.

Iată și graficul care arată cum variază rezultatele în funcție de dimensiunea cozii de comenzi. Mă bucură rezultatul mare obținut la QD1, cum se fac majoritatea scrierilor și citirilor secvențiale, și rezultatul constant ulterior.

În ce privește scrierea și citirea aleatoare, din diverse locuri ale memoriei (cum face de obicei sistemul de operare), rezultatele sunt foarte bune și aici; măsurăm IOPS, numărul de operațiuni de intrare și ieșire per secundă. Se vede o scalare cu dimensiunea cozii și observați cum ne apropiem de cifrele anunțate oficial, mergând spre 98.000 IOPS citire și 90.000 IOPS scriere.

Comparat cu alte SSD-uri, lucrurile stau ca mai jos. 860 EVO este în top ca viteze la scriere și citire secvențială

și depășește bine de tot concurență la numărul IOPS, unde excelează.

Teste benchmark

Acestea sunt făcute cu programe de obicei gratuite pe care le poate utiliza oricine pentru a compara acest SSD cu unitatea pe care o are în acest moment.

Crystaldiskmark

Anvil Storage

AS SSD

HD Tune

CE E BINE

CE E RĂU

 • Foarte performant în majoritatea situațiilor.
 • Garanție 5 ani.
 • Disponibil inclusiv în capacități mari de stocare și în mai multe formate.
 • Transferul de fișiere nu arată performanțe de top, ci doar unele bune.

CONCLUZIE

Samsung 860 EVO a trecut pe primul loc în testele mele, când adun la final scorurile lor, și cu o diferență semnificativă față de concurența din piață și față de generația anterioară de la Samsung.

Modelul 860 EVO este foarte performant ca unitate pentru sistemul de operare și jocuri și performant ca unitate secundară, de stocare și utilizare în diverse alte scopuri, iar faptul că se găsește și în capacități mari și în diverse formate este un alt avantaj pentru el.

Eu pe acesta l-aș cumpăra în acest moment, ba chiar sunt invidios pe cei ce-și permit capacitățile mari de stocare pentru acest model.

Iată scorurile finale cu clasamentul curent. Când le-am pus cap la cap, 860 EVO a ajuns pe primul loc în toate:

Preț: în jur de 480 de lei la eMAG și PC Garage.

Alte review-uri de SSD-uri:

  8 comentarii

 1. Cred ca ssd-urile pe Sata3 au atins nivelul maxim fizic nu au cum sa scoata viteze mai mari din interfata. Pentru viteza exista M2 PCI Express x4. Daca prinzi pe mana cateva modele M2 poate le faci cate un review. Acum, nu cred ca observam o diferenta intre 860 sata 3 si 960 m2 in utilizare normala doar la copierea fisierelor mari. Felicitari pentru review!

    (Citează)

 2. E 400 acum, la promoție.

    (Citează)

  • Daca nu se duceau in pom preturile la SSD-uri din cauza migratiei productiei de NAND/DRAM catre telefoane am fi avut acuma acest SSD la vreo 200 de lei.

   Ata ete, mai asteptam cativa ani pana cand acest lucru sa devina realitate.

     (Citează)

  • Da, așa este. În 2016 am dat 500 lei pe un SSD de 500 GB, la Black Friday. Sau era 2015? Nici nu mai știu.

   Din ce înțeleg, se vor scumpi în continuare, că e cererea prea mare de memorii flash.

     (Citează)

 3. 860 EVO pe mSATA vreau sa-mi iau pt. laptop, am descoperit dupa 5 ani ca am un slot pentru mSATA :)

    (Citează)

 4. Oare de ce am rezultate mult mai rele? … e nou, am clonat partitia sistem de pe alt ssd si i-am dat drumu… aprox. 100gb ocupati

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus