blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Review: card de memorie SONY SF-32UZ de 32 GB, viteză 95 MB/s

1 Mar 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Am primit două carduri SD pentru teste: primul a fost acel Sony SF-G32 de 300 MB/s scriere și citire, al doilea este ceea ce, în lipsa primului, am numi un model foarte rapid, adică 95 MB/s scriere și citire. Este genul de card potrivit pentru majoritatea aparatelor foto și video, inclusiv pentru filmare 4K și fotografiere în rafală.

Specificații Sony SF-32UZ de 32 GB:

 • oficial 95 MB/s citire și 90 MB/s scriere
 • clasa 10 de viteză SD, clasa U3 de viteză UHS
 • interfață UHS-I, adică are un singur rând de pini, precum cele clasice
 • disponibil în variante de 16, 32, 64, 128 și 256 GB
 • 5 ani garanție

Preț: 225 lei la F64.

CUM ARATĂ

Ca orice card SD arată și vine într-un pachet de carton ce nu include nici măcar o cutiuță de transport de plastic.

REZULTATELE TESTELOR

Ca preambul, la un card de memorie SD ne interesează doar scrierea și citirea secvențială, adică la rând a blocurilor de memorie, folosind fișiere de mari dimensiuni. În fond, astfel de carduri sunt utilizate pentru a scrie filme și fotografii pe ele și apoi a le citi pentru transferul în PC.

Scrierea rapidă este importantă pentru cei ce fotografiază în rafală, mai ales în format raw și la rezoluții mari, și pentru ce cei filmează. 90 MB/s ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru filmare 4K înclusiv la rate de bit mari în formate XAVC S, cum fac unele aparate Sony, Canon șamd. De exemplu, recent Sony a anunțat A7 III, un model full-frame ce filmează 4K HDR și Full HD la 120 fps, ceea ce generează o cantitate mare de date ce trebuie scrisă în fiecare secundă.

În același timp, citirea rapidă nu pare crucială, dar nu strică atunci când ai de transferat câțiva GB de date din card în PC. Majoritatea cardurilor oferă citire rapidă și scriere mai lentă, iar cele ce ajung la 90-95 MB/s pe ambele tipuri de operațiuni sunt din gamele foarte bune.

Cum ar fi, tot ce rămâne de testat este că se ating și în practică aceste viteze promise de producător.

Am folosit același PC de test ca și la SSD-uri: o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.

Cei de la F64 mi-au dat și un cititor Sony MRW-S1 compatibil USB 3.1. Acesta este un model compatibil și cu cardurile UHS-II, cele cu două rânduri de pini, mult prea performant pentru acest test. Un simplu cititor SD compatibil USB 3.0 ar trebui să fie suficient pentru cei 95 MB/s.

TRANSFER DE FIȘIERE

Am testat folosind următoarele pachete:

 • un film de aproximativ 3,49 GB într-un singur fișier.
 • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.

Iată rezultatele:

După cum vedeți, citirea se face la 95 MB/s fără probleme, iar scrierea se apropie de cei 90 MB/s promiși pentru fișiere mari și viteza scade pe măsură ce sunt folosite fișiere mai mici (media testului meu este de 5,5 MB/fotografie, dar aparatele moderne scot și 20 MB/fotografie), semn că chip-ul de control al cardului trage tare pentru a atinge maximul.

CRYSTALDISKMARK

Programul este disponibil gratuit și îl poate folosi oricine pentru a compara rezultatele mele cu ale cardurilor de pe acasă. Chiar vă sfătuiesc să faceți asta, veți observa diverse trepte de performanță între cardurile de memorie.

Rezultatele pentru SONY SF-32UZ sunt următoarele:

TESTE SINTETICE

Aici am folosit IOmeter cu diverse setări făcute de mine pentru a simula mai multe tipuri de scrieri și citiri.

Am vrut să văd cum variază viteza de scriere și de citire cu dimensiunea blocului scris. Începând cu 64 kB, vitezele se duc sus de tot la limitele lor.

Am vrut să văd și cum reacționează controllerul atunci când este “atacat” cu o coadă de comenzi de transfer, de diverse lungimi. Nu reacționează, viteza este constantă indiferent de queue depth-ul utilizat.

Trăgând linie, vitezele maxime obținute au fost 88 MB/s scriere și 98 MB/s citire, practic ceea ce promite și producătorul. În practică, m-am jucat cu IOmeter aici. Cum reacționează controllerul în testele mele este mai puțin relevant, având în vedere că, în practică, scrierea o face aparatul foto sau video așa cum vrea el, în funcție de ce hardware și ce procesor are la bord.

 

CE E BINE

CE E RĂU

 • Face ce promite, citește și scrie cu peste 90 MB/s.
 • Scrierea fluctuează un pic, cei 90 MB/s sunt un maxim atins pentru fișiere mari.

CONCLUZIE

Cardul face ce promite, ceea ce nu mă surprinde. Prețul este un pic ciudat, mai mare decât al concurenței, dar asta poate fi o problemă temporară legată de stocuri și oferte.

Preț: 225 lei la F64.

  2 comentarii

 1. Foarte scump pentru ceea ce ofera . Poti iesi mai bine cu un microSD cu adaptor UHS3 care nu depaseste 125LEI la 64GB capacitate . Deci … si mai mult si mai rapid . Sanatate .. .Sony o ia pe ulei se pare in toate directiile.

    (Citează)

 2. 99% din SD-uri sunt bune pentru 99% din utilizări.
  Pentru cine utilizează SD-urile pentru foto de înaltă rezoluție în rafală e ok să caute carduri de super calitate, altfel eu am văzut pe Nikon-ul meu că nu contează dacă folosesc Kingston ori Sandisk Ultra atunci când fac foto normale.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus