un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare rușii în cât timp vor încheia ancheta incendiului de la mall?

27 Mar 2018  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Incendiul de la mallul din Kemerovo, Rusia, în care până acum au murit 64 de persoane din care 41 erau copii, a fost foarte asemănător cu ce știm acum că s-a întâmplat în clubul Colectiv.

Focul s-a propagat rapid, în câteva secunde. Reacția celor din administrație a fost lentă. Instrucțiunile de evacuare erau confuze, mulți oameni povestesc că n-au știut ce să facă pentru a ieși din mall, oricât de ciudat ar suna asta acum. Ieșirile de urgență erau blocate sau nu s-au putut deschide.

Sună atât de similar încât uneori regret că nu suntem roboți, ca să învățăm simultan cu toții ceva dintr-o tragedie și să o evităm a doua oară.

Totuși, sunt curios de un aspect: în cât timp vor găsi rușii vinovații pentru neregulile de acolo și în cât timp se vor da sentințele la tribunal. La noi, după 2 ani și aproape 5 luni, știrile vorbesc doar despre amânări și noi termene în proces.

Încă o idee: majoritatea centrelor comerciale de la noi au conturi de Facebook, YouTube șamd. În loc de promoții și mesaje de bună dimineața, mi-ar plăceai să-i văd, măcar odată, arătând public de ce mallul lor este în siguranță, ce echipamente au instalate, cum funcționează și ce se întâmplă. Asta ca să nu te întrebi, data viitoare când intri într-o sală de cinema, dacă te va anunța cineva că a izbucnit un incendiu în afară.

    15 comentarii

  1. Cel mai probabil un tap ispasitor va fi gasit rapid, in stil sovietic, iar apoi batista pe tambal, pardon, pe balalaica.

      (Citează)

  2. E foarte asemanator pana la un punct. La noi a iesit el lider maxim in fruntea multimii, pe cand la rusi a fost la inceput mucles sa nu-i strice bucuria proaspatului ales. E mai putin importanta babardeala planetara a celor mari . Monstruos e ca mor oameni nevinovati.

      (Citează)

    • E și alt tip de țară, mult mai mare. Să nu uităm că, la scufundarea submarinului Kursk, Putin a fost blamat că a avut o reacție târzie și și-a întrerupt târziu concediul ca să zică 2-3 vorbe, dar asta nu l-a împiedicat să câștige încă trei mandate după aceea.

        (Citează)

  3. Daca vedeai filmul, in aproape 2 minute nu puteai sa mai respiri de fum pe etajul respectiv. Ca sa te orientezi si sa iesi de undeva din zona incendiului, in 2 minute sau mai putin, trebuia sa cunosti mall-ul cu ochii inchisi si sa nu respiri in timpul asta. Ma mir ca nu au fost mai multe victime.

      (Citează)

  4. Au aparut ceva supozitii ca la rusi a fost mai mare decat se credea numarul victimelor. Vezi pe reddit explicatia de la un rus:
    https://np.reddit.com/r/watchpeopledie/comments/87aabg/fire_in_shopping_mall_in_kemerovorussia_kills_64/dwbjgvj/

      (Citează)

  5. Imi amintesc ca, dupa Colectiv, in Bucuresti au fost inchise mai multe localuri/spatii publice situate in cladiri cu bulina. Intre timp, aproape toate spatiile respective au fost redeschise publicului larg. Who cares?

      (Citează)

  6. Adrian Enache

    27/03/2018 la 3:39 PM

    O să se găsească niște vinovați și vor fi „sinuciși”.
    Ar fi bine dacă toate localurile publice de la noi ar fi obligate să afișeze la intrare cel puțin numărul autorizației de securitate la incendiu. Iar cele care nu au să aibă afișat acest lucru.
    Știu că există obligația legală dar nu am văzut nicăieri aceste afișe. Pompierii nu dau zor cu aplicarea legii pentru că ar trebui să înceapă cu amenzile și închiderile la școli, grădinițe, biserici și spitale și nimeni nu vrea să-i sară în cap superiorii că sperie lumea…

      (Citează)

    • La cat de degradate sunt majoritatea cladirilor, Centrul Vechi din Bucuresti ar trebui marcat de jur imprejur cu banda reflectorizanta galbena inscriptionata cu mesajul “Nu treceti, pericol public!”.

        (Citează)

  7. la moda e o coala A4 pe care scrie ca localul nu are autorizatie de la aia ce se ocupa de incendii-deci mortul va fi de vina -noi v-am averizat. Astia ar trebui bagati direct la puscarie !

      (Citează)

  8. Cătălin Tănase

    27/03/2018 la 6:26 PM

    Hai sa vedem cât durează până apare primul cu “a fost mâna criminala”

      (Citează)

  9. La Carrefour în Constanța ușile de urgență erau legate. Le-am zis pe FB, au ridicat din umeri, că nu e treaba lor, e treaba centrului comercial Tom.

    Ultima dată când am ajuns pe acolo, ușile erau în regulă. Probabil reclamația aia la ISU a fost luată în seamă (chiar dacă n-am primit nici un răspuns).

      (Citează)

    • Asta cu lipsa raspunsului la reclamatie e de-o imbecilitate maxima. Am avut o disputa cu Digi in urma careia le-am facut reclamatie online la ANPC.

      Pentru ca ANPC nu mi-a raspuns intr-o luna si refuzand sa mai platesc un serviciu pe care nu il primeam, m-am dus la sediul ANPC si am facut de data asta o reclamatie scrisa. Cand ies din sediul ANPC ma suna de la Digi ca vechea reclamatie este rezolvata si sa ma duc sa semnez pentru reziliere.

      Din cauza ca nu au dat un simplu raspuns au lucrat de doua ori, ceea ce e absurd.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus