un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

12 Mar 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Three Billboards este unul dintre cele mai bune filme văzute de mine în ultimii ani. Nu doar că mi-a plăcut enorm, dar sunt super-ofticat că nu a luat Oscarul, pierzând în fața filmului The Shape of Water, care mie mi se pare un remake după Free Willy, ăla cu balena de acum mulți ani.

Three Billboards este extraordinar. Are o intrigă simplă —o femeie, enervată că poliția nu a prins criminalul fiicei ei nici după 7 luni, pune un mesaj nervos pentru aceștia pe trei panouri stradale din localitatea Ebbing, unde se întâmplă totul— și face magie dintr-un subiect atât de banal.

Mi s-a părut palpitant până la capăt, cu personaje foarte, foarte bine create și interpretate de un grup de actori excelent aleși pentru rolurile lor. Mi-au plăcut mult micile detalii, de exemplu felul în care nu se insistă pe detaliile urâte ale crimei, ci se vorbește despre ea ca și cum deja noi, ca și întreg orășelul, am ști ce s-a întâmplat; mi-a plăcut cum se crează atmosfera de orășel mic, în care toți se cunosc și seara se întâlnesc, prieteni sau dușmani, la barul principal al orașului.

Mi-a plăcut chiar și felul în care probleme sociale precum rasismul sau abuzurile poliției sunt amintite, dar nu se insistă pe ele, astfel încât par ceva deja uzual în societate, nu chestiuni speciale care trebuie prezentate în film ca un soi de manifest împotriva lor. Și mi-a plăcut și cum, într-un fel, fiecărui personaj îi este arătată bunătatea, cu un mesaj pozitiv ieșind din întreg filmul, indiferent că vorbim de victima care îi toarnă un pahar de suc atacatorului său sau de transformarea lui Dixon.

Filmul reușește și o mulțime de momente comice, veți râde cu siguranță. Poate veți și plânge – eu n-am mai făcut-o de minim 10-15 ani la un film, dar mi-au dat lacrimile pe la jumătatea sa (încerc să nu dau spoilere). Sunt momente excelent transpuse pe ecran, Three Billboards ar putea fi folosit ca o definiție a cinematografiei bine făcute, mai ales în aceste vremuri în care filmele banale cu supereroi sunt marile succese de box-office.

De actori nici nu mai zic, am spus deja că parcă o echipă perfectă a fost adunată pentru acest film. Sam Rockwell joacă excelent, a meritat pe deplin Oscarul câștigat pentru rol secundar. Woody Harrelson e tot mai bun și el; de actrița principală nu mai are rost să zic nimic, are o energie care duce întreg filmul.

Știu că mulți au fost dezamăgiți de final, dar eu nu. Three Billboards spune povestea a trei panouri și cum schimbă ele viața orașului, nu a anchetei unei crime. Fiecare poate înțelege ce vrea din film –poate că se va rezolva cândva în modul prevăzut de șerif, poate că nu–, dar asta nu e treaba noastră, nu face scopul acestui film, ca să zic așa.

Premiera în România este pe 23 martie 2018. De ce așa târziu, dacă în SUA a fost lansat pe 1 decembrie 2017 și în ianuarie 2018 în majoritatea Europei? Nu știu. Eu am avut norocul să-l văd în avion, așa că dacă nu-l vedeți până atunci, rețineți data de 23 martie. Este probabil cel mai bun film al anului.

  24 comentarii

 1. *am știi = am ști ;)

    (Citează)

 2. “am știi ce s-a întâmplat”

  streaming pe undeva?

    (Citează)

 3. da nene. fix senzatia asta am avut-o si eu. au fost toti actorii fix cati trebuiau sa fie, nici un pesonaj nu a fost in plus. shape of water pare penibil in comparatie cu asta. si mare pacat ca nu se pot da doua premii pt rol secundar masculin, harrelson a fost minunat.

    (Citează)

  • Eh nu știu dacă merita Harrelson pentru acest rol, a avut mai puțin screen time.

     (Citează)

  • mie scrisorile lui harrelson mi s-au parut magnifice, cel mai bun moment din scenariu.

   e unul din putinele filme din ultimii ani care au generat discutii dupa ce au fost vazute impreuna cu prieteni, deci da, probabil cel mai bun film din ultima vreme.

     (Citează)

 4. mno bun, o sa-l vad.

  Io oricum sunt satul de filme cu super-eroi.

    (Citează)

 5. L-am văzut și eu acum câteva zile. Subscriu, foarte bun filmul. De mult nu am mai văzut un film ce să îmi placă atât de mult.

  Știm cu toții unde se găsește în calitate chiar foarte bună. Bravo celor care l-au adus atât de târziu la noi. Probabil că speră să îl marketeze mai bine după premiile Oscar având deja notorietate.

  Că la noi dacă nu e cu super-eroi, nu e nimic ;)

    (Citează)

 6. Ma uimești. După ce acum 3 zile aveai o dilemă cu Superman constat că știi să apreciezi și un film de mare clasă și să-i surprinzi aspecte de profunzime.

    (Citează)

 7. EGO:
  Ma uimești. După ce acum 3 zile aveai o dilemă cu Superman constat că știi să apreciezi și un film de mare clasă și să-i surprinzi aspecte de profunzime.

  Exaaact.. cred că la dilema cu Superman era fratele geamăn.

    (Citează)

 8. f1: Exaaact.. cred că la dilema cu Superman era fratele geamăn.

  sau fratele mai mic. ;)

    (Citează)

 9. Este un film bun mai ales pentru felul în care a fost scris scenariul parca ieșit din tiparele de la Hollywood, eu de câțiva ani am încercat sa vad si filme europene, se simte diferența.

  Câteva recomandări de filme nordice sau spaniole:
  Hodejegerne (2011),
  Kvinden i buret (2013),
  Kraftidioten (2014)
  Hardcore Henry (2015)
  Contratiempo (2016)
  Wild Tales (2014)

  Singurul post tv unde se difuzează des filme europene este Film Box Plus, de obicei ma uit pe programul tv sa vad ce filme sunt pentru inspirație: https://www.cinemagia.ro/program-tv/filmbox/

    (Citează)

 10. Sa faci sex cu o broasca care mananca capete de pisici e mult mai cool in ziua de azi decat un film facut dupa canoanele artei cinematografice. Eu am o singura nedumerire, de ce au facut “Shape of Water” cu o femeie care se iubeste cu un batracian si nu cu un barbat care se iubeste cu un batracian? Ar fi castigat toate Oscarurile.

    (Citează)

 11. Nu că ar trebui să căutăm filmele care ne emoționează până la lacrimi, dar sint curios: ai văzut Manchester by the sea?

    (Citează)

 12. Semnal de alarma: nu mergeti la Red Sparrow.

  Deci e un film de spionaj cu idei faine, dar Jennifer Lawrence care e eroina principala nu are decat o singura expresie faciala: “opresata de patriarhie”. Ceea ce distruge tot filmul.

  Nota 5-.

  Ar fi fost excelent cu Sharon Stone.

    (Citează)

 13. Este genul de film la care dupa ce se termina inca stai si te gandesti fara sa faci nimic altceva. Asta spune totul despre un film. Sper sa nu il strice incercand o continuare; loc au lasat suficient.

    (Citează)

 14. Annihilation și Mother sunt cele mai bune filme văzute de mine în ultima jumătate de an.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus