un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câtă încredere aveți în Poliția Română?

1 Feb 2018  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Serios vorbind, voi mai aveți încredere în Poliția Română? Cum priviți această organizație?

Mi se pare că, în ultima vreme, când crezi că au ajuns la un nivel negativ record în ce privește imaginea proprie, Poliția dovedește cumva că se poate merge și mai jos.

Am tot scris pe aici pe diverse subiecte, de la lipsa de interes a Poliției Rutiere la a sancționa contravențiile din trafic și până la lipsa de acțiune în cazuri ce s-au sfârșit tragic, de exemplu cel al crimei de la metrou sau al celei de la grădiniță. Imaginea poliției a fost și mai mult distrusă de scandalul cu polițistul pedofil, ignorat și chiar acoperit ani întreg de către colegii săi, iar recent a apărut ancheta despre cum polițiști cu rang înalt protejau rețele de prostituție cu minore.

Să zicem că vi se sparge casa sau vi se fură poșeta pe stradă. Ce încredere aveți că polițistul care vă ia declarația va investiga cu dedicație cazul, când acesta poate se gândește la miile de euro pe care le are de încasat de la mafioți sau la cum să pipăie un copil? Sau măcar se gândește la lucruri ceva mai lumești, precum salariul mic și cum să se pună bine cu șeful.

Nu vreau să generalizez, sunt sigur că există și polițiști dedicați slujbei lor. Totuși, când toate semnele sunt rele, nu mai vorbim de generalizări, ci de statistici.

Am ascultat un fragment din audierea lui Carmen Dan pentru a continua în postul de Ministru de Interne. A avut un discurs “atemporal” legat de tradiție, dotări, modernizare, dezvoltare. Nimic legat de problemele actuale ale Poliției, de imaginea organizației, de meritele sale ca ministru în ultimul an de zile și de ce ar merita încă un mandat în noul guvern, dincolo de motivul “pentru că e din Teleorman”.

    30 comentarii

  1. Nu o lungesc prea mult : N-am incredere in politie din moment ce iti vin mai intai tie la usa si apoi la persoana reclamata pentru galagie sau violenta domestica. Daca il reclami pe un bolnav psihic violent si isi da seama cine stie ce i-ar putea trece prin cap. La fel cum n-am incredere in politie, n-am incredere nici in STS care administreaza 112 . O alta aberatie mi se pare masina de politie neinscriptionata, de parca la noi in tara nu avem bizoni cu girofare si alarme montate ilegal. Eu nu as opri la o astfel de masina daca nu as fi intr-un oras ZIUA. Cu tot cu dosarul lor penal cu tot, nu imi risc viata pentru arogante din astea. Subacoperire doar la politistii sub acoperire, in rest, sa scoata naiba insemnele alea la plimbare.

      (Citează)

    • Păi stai, de ce nu ai încredere în STS?

      Și de ce ai opri la o mașină neinscriptionata? De fapt oprești la semnalul unui agent, indiferent din ce mașină coboară, nu?

        (Citează)

  2. Statistica spune că suntem cea mai sigură țară din Europa, cel putin din câte știu eu. Tu la ce statistică te referi ?

      (Citează)

    • hahaahahahahahahahahaaaa :)))) buna asta

        (Citează)

    • Chiar de e cum spui tu, asta nu s-ar datora poliției romane.

        (Citează)

    • Combo:
      Statistica spune că suntem cea mai sigură țară din Europa, cel putin din câte știu eu. Tu la ce statistică te referi ?

      Statistica ne omoara. La sate, unde sunt cazuri de furt sau alte fapte de nu implica violenta(chiar si in unele cazuri cu violenta), nici nu se fac plangeri la presiunea oamenilor de politie dintr-un motiv foarte simplu, se aduna AN-uri(autor necunoscut) si daca aduna prea multe, sunt trasi de urechi.

        (Citează)

    • Esti pe bune? Daca ai trai in Romania ai fi aflat ca la noi se musamalizeaza. Plus zero educatie, daca o minora e violata de 7 insi, jumatate din opinia publica va spune ca fata era cam curvulita si oricum i-a placut.

        (Citează)

  3. Cred că, în general, poți evita interacțiunile cu Poliția prin grijă mai mare.

    Ce nu poți evita e contactul cu sistemul medical din România, și asta mă îngrijorează mult mai mult.

    Despre Poliție – e foarte greu să dai un alt răspuns decât “Depinde”. Dacă ai o problemă, depinde de cine se ocupă de cazul tău.

    La modul general, încă am o mare încredere în Poliția română, în pofida scandalurilor recente.

    Și am impresia că puterea Poliției e tăiată de legi, vezi cazurile când pot folosi arma și când nu, vezi cât de ușor poate deveni cineva agresiv cu un polițist.

    Altfel, sunt tot felul de statistici internaționale despre corupție și grad de libertate, și în general stăm rău.

      (Citează)

  4. Cred ca procentul politistilor cu probleme e sub 1%.. . C

      (Citează)

  5. “Când crezi că au ajuns la un nivel negativ record în ce privește imaginea proprie, Poliția dovedește cumva că se poate merge și mai jos.”
    Pleci de la premisa ca starea politiei se deterioreaza, ceea ce este gresit.
    Realitatea este ca singurul lucru nou este faptul ca ies informatii tot mai multe la suprafata despre o realitate pe care pana acum societatea (informata de presa) ori nu o vedea, ori o ignora voit.
    Tot ce iese acum la suprafata se intampla de cel putin 28 de ani. Doar ca sistemul incepe sa rugineasca.

      (Citează)

  6. Cred ca cea mai mare problema e ca multi politisti au legaturi cu tot felul de dubiosi.

    Ex. acum 4 ani in Iasi la revelion un “interlop” a facut scandal intr-un restaurant, ceva vatamari corporale, distrugere, etc. Se vorbeste ca acel caz a fost musamalizat, cel mai probabil chiar de politie.
    4 ani mai tarziu si acelasi “interlop” baga cutitul intr-un … politist! Dupa un conflict intr-un club.

    poate te/ne cheama la sectie sa iti dea amenda ca zici nasoale de ei. Sau nu se aplica decat daca publici pe facebook?

      (Citează)

  7. ehe, păi Umbre nu tot din peisajul local e inspirat? :)

      (Citează)

  8. Dar tu mai zbori cu avionul? Am înțeles că sunt accidente nasoale cu avioane.

      (Citează)

  9. Am avut o singura experienta recenta cu politia locala: mi-a fost sparta masina (a pornit alarma, nu au mai furat nimic), daune minore (butuc defect, tabla indoita), fara martori, zona fara camere video. Era clar ca e un caz de nerezolvat, dar politia locala a insistat sa facem totul ca la carte – declaratii, luat amprente de pe masina, caz penal deschis, adeverinte pentru dosar Casco, etc.
    Inafara faptului ca totul a durat extrem de mult si birocratia este obositoare, toti anajatii politiei au fost foarte binevoitori si chiar si-au dat silinta sa ma ajute (au aparut imediat si pliante lipite pe usile de intrare in blocuri cu avertismente privind furturile in zona).
    Cat am stat / am trecut pe la sectie, am vazut zeci de oameni intrand acolo si telefonul suna intruna, iar cati politisti erau acolo puteai numara pe degete… Orice padure are uscaturile ei, dar cred ca sunt si multi oameni de treaba, indiferent de institutie unde lucreaza.

      (Citează)

  10. Radu:
    ehe, păi Umbre nu tot din peisajul local e inspirat? :)

    Chiar voiam să zic de Umbre!

      (Citează)

  11. Andrei Monenciu

    01/02/2018 la 12:11 PM

    i s-a furat sotiei telefonul, am dat IMEI, am spus unde se afla hotul (localitatea), am si vb cu hotul, era la vreo 30 km de oras, nu s-a rezolvat nimic, poate ca unii ar face ceva, dar sistemul e asa de complicat si complex ca isi pun singuri piedici.

    Incerc sa fac eu cat de mult pot sa-mi pazesc bunurile, merg legal cu masina, nu intru in alercatii cu altii etc. Nu-mi inspira incredere.

    Cel mai frica mi-e de sistemul medical, l-am fentat si pe ala mergand la privat, dar nu au fost interventii foarte serioase, mi-e groaza cum ar fi a scoti mii sau zecii de mii de euro pt privat desi cotizez la sistemul de sanatate public, sistem care scoate din spital un copil in coma fiindca nu au platit parintii cheltuielile.

      (Citează)

  12. Zilele trecute, garajul lui taică-meu a fost spart. Au furat din el ce au găsit pe acolo, în principal scule (flex, drujba, bormașină, aparat de sudură etc.). Pe jos era sânge, semn că unul din hoți s-a zgâriat în ceva. Din filmele la care m-am uitat, asta cu sângele chiar e o probă bună. Lor nici nu le-a păsat. Mai mult, nu au luat amprente pe motiv că nu au praf. M-am enervat groaznic și chiar mă gândeam că Poliția e o instituție coruptă, depășită și cu oameni slab pregătiți.
    Ieri, l-au sunat pe tata și i-au spus că au prins hoții și au găsit și lucrurile pe care le-au furat. Nu mai avea nicio speranță. Nu știm cum i-au prins, dar nici nu mai contează. S-au mișcat bine.
    Chiar și așa, eu nu prea am încredere în poliție ca instituție și nici în polițiști. Mulți dintre foștii mei colegi, deși niște persoane cu un nivel intelectual destul de scăzut, dar cu niște calități fizice foarte bune, lucrează acum în poliție. Fie au intrat la academie, fie la școlie de subofițeri, fie încadrați din sursă externă. Iar eu îmi imaginez polițiștii ca detectivi cu fler, cu o inteligență peste medie și cu o pregătire fizică pe măsură.

      (Citează)

  13. Gradul de incredere tinde spre 0. Atat din cauza unei experiente personale cu politia rutiera, ce m-a trimis spre un grup infractional organizat dupa un accident, cat si datorita celor citite in presa in ultimul timp. Cand vad un politist in fata ochilor ma uit la el ca la un infractor, cer numar de inregistrare la orice act depun si incerc sa verific orice imi spune.

      (Citează)

  14. Zero:

    1. Politia e limitata in actiuni de legi
    2. Legile sunt de la parlamentari
    3. Parlamentarii sunt, din ce in ce mai multi, cu probleme penale
    4. Poblemele penale ar trebui rezolvate de cei care impun legea, adica si politie.

    Un cerc vicios, fara iesire momentan.

      (Citează)

  15. voiam sa scriu cele de mai jos dar am vazut in comentarii ca mai sunt situatii ca a mea :))

    ce voiam sa scriu e ca desi nu am incredere in politia romana, totusi anul trecut cand mi s-a furat o bicicleta din scara blocului mi-au gasit-o in 2 zile.

    bine, si eu am gasit-o cam in acelasi timp cu ei, cu ajutorul internetului si pornind de la anuntul de pe olx, dar totusi, asta inseamna ca politia e la fel de competenta ca mine, ceea ce nu e putin lucru :))

    asa ca faptul ca suntem mai multi in situatia asta bizara in care nu avem incredere in politie dar avem experiente pozitive cu politia inseamna ca politia are in primul rand o problema de imagine pe care habar nu are sa si-o gestioneze.

      (Citează)

  16. Ca mai in toate institutiile statului in Romania, lucrurile sunt impartite, e greu sa generalizezi cu un astfel de articol “incendiar”.

    Pe deoparte sunt oamenii cinstiti si umili, care isi dau silinta sa faca treaba cat mai bine cu nimicul pe care il au si luptandu-se cu incompetenta managementului.
    Iar pe de alta parte sunt golanii care profita de pe urma celorlalti precum si de exploatarea fara mila a unui sistem fragil.

    Am intalnit si si, atat in sanatate cat si in politie. Ba chair am ramas impresionat sa vad atitudinea romaneasca cu “hai ca se poate”, chiar in conditii extrem de potrivnice (este adevarat, atunci cand nu era ciolan de impartit).

    Problema e ca, pe masura ce sistemul se erodeaza in legea junglei, unde smecherii scapa nepedepsiti, tot mai multi cinstiti sunt fortati sa treaca in tabara golanilor, din ce in ce mai des si apoi de tot, chiar daca ei nu au o constructie de acest gen si in sinea lor s-ar simti mai bine ca cinstiti.

    Problema asta este ca un cancer, usor usor duce la colaps.

      (Citează)

  17. pentru cineva care lucreaza in online ar trebui sa fie evidente nuantele astea care duc la o anume preceptie asupra unei realitati.

    da, s-au inmultit stirile negative despre politie, dar asta nu e musai un lucru rau.
    daca tu ai impresia ca in anii trecuti politia era mai utila in a te ajute pe tine cetatean normal.. te contrazic vehement.
    retele de crima organizata de toate felurile au existat in politie / cu implicarea sau conducerea politiei de multa vreme.

    impresia mea ca e politia (cu toate minusurile inca existente) face o treaba mai buna pentru cetateanul normal acum decat facea inainte cu x ani.

      (Citează)

  18. Să zicem că vi se sparge casa sau vi se fură poșeta pe stradă. Ce încredere aveți că polițistul care vă ia declarația va investiga cu dedicație cazul

    Nu cred asa ceva. As fi surprins sa il investigheze si fara sa se dedice.
    Sau poate ca daca e cu dedicatie speciala il investigheaza, cine stie.

      (Citează)

  19. Când unei persoane dragi, în 2013, după un eveniment neplacut, milițianul dintr-un “oraș doar cu numele” îi dictează la post să scrie “Subsemnata… adresa.. declar ca am dat cu mașina peste..” i-am zis niște zei în gând și i-am spus să nu se mai obosească, că nu e cazul de dictare.Noroc că am ajuns la timp, altfel se dădea singura vinovată, deși nu era cazul.
    E greu cu încrederea, când ai exemple, ca și în cazul cu ungurii care.. ne iubesc…
    No offense!

      (Citează)

  20. Depinde de experienţa personală. Chiar zilele trecute remarcam o acţiune mai consistentă a poliţiştilor în trafic în zona unde locuiesc – maşini trase pe dreapta pentru că mergeau pe linia de tramvai, nu acordau prioritate pietonilor etc. Lucruri pe care nu le mai văzusem de ani de zile.

      (Citează)

  21. sefii in politie sunt numiti politic. Politisti de pe strada nu au dotari, proceduri clare ce tebuie sa faca in anumite situatii. Nu pot sa fie 20 de politisti pe langa o masina ca ala refuza sa se legitimeze, trece infractorul peste ei cu masina ca oricum nu pateste nimic. Sindicalistii din politie au trait bine pe langa anumite partide politice fara sa faca o reforma adevarata in politie. Politia Romana nu trimite nici o amenda peste hotare, de exemplu politia din Germania iti trimite amenda si se asigura ca o platesti.

      (Citează)

  22. Ai vazut traficul din Bucuresti si mai vrei alte pareri despre politie decat “gunoaie incompetente”?

      (Citează)

  23. Ti-am lasat un update la articolul despre zona Pipera – DRPCIV.
    Sa zicem ca are legatura si cu ce ai scris aici.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus