un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am plătit la case de marcat do it yourself

22 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Auchan și Carrefour.

Am plătit întâi la casele de marcat do it yourself din Auchan Vitan. Știu, probabil sunt acolo de ani de zile, dar eu acum am trecut pe acolo.

Mă așteptam ca eu să fac toată treaba, dar sistemul este doar pe jumătate DIY. Un casier îți scanează produsele, iar plata se realizează la automate. Îți iei produsele de la casă, primești un bon cu cod de bare pe el și apoi la automatele de plată scanezi acel bon și plătești, cash sau card.

Ca să nu fugi fără să plătești există un paznic și un turnichet la ieșire. După plată, automatul îți generează un bon cu un alt cod de bare pe el, iar la turnichet scanezi acel bon și se deschide.

Sună mai complicat decât este. În practică, totul a mers bine, fără probleme.

Sistemul este util, însă, doar când este foarte aglomerat. Etapa de plată durează de obicei mult; eu folosesc întotdeauna cardul, dar alții se apucă de numărat bonuri de masă, schimbă bancnote, “vă dau eu 2 lei?” șamd. Cu 4 puncte de scanat produse și 10 de plată, probabil că pe total un număr mare de clienți, să zicem 20, pleacă mult mai repede din magazin. Magazinul câștigă, că plătești doar 4 oameni și apoi folosește “roboți”.

Din ce-mi dau seama eu, însă, avantajul pentru mine ca client este minim. Sunt avantajat doar dacă sunt atât de mulți la coadă în fața mea încât automatizările măresc fluxul de clienți și eu, la rândul meu, câștig timp. Dacă sunt doar eu la casă chiar pierd timp, că în loc să plătesc la casierul uman mă mișc doi metri mai înainte, scanez un bon, apăs pe ecran pentru a alege metoda de plată, aștept la turnichet șamd.

Carrefour Băneasa. Sunt vreo 6 case complet automate. Scanezi pe rând fiecare produs, îl pui pe cântarul din dreapta și îl lași acolo până la final de tot, ca aparatul să contorizeze tot ce cumperi și să compare eticheta produsului scanat cu greutatea din baza de date.

Și le-am scanat pe rând, le-am pus în dreapta, dar sistemul n-a mers perfect. De două ori a fost nevoie de intervenția supraveghetorului, ecranul spunându-mi să-l chem. Ceva probleme cu produsele, a băgat o problemă și a bifat “acceptă-le și așa”. Am plătit cu cardul și apoi am băgat la loc toate produsele pentru a le duce la mașină.

Înțeleg că sunt mai multe magazine Carrefour unde au fost montate astfel de case DIY. Foarte bine, în ciuda faptului că n-a mers perfect până la capăt, am evitat cozile mari de la casele normale. Acesta este avantajul lor, majoritatea cumpărătorilor se duc la cele clasice, chiar dacă e aglomerat.

    37 comentarii

  1. Există și la Auchan sistemul de la Carrefour dar din ce am văzut eu e doar în cel din AFI

      (Citează)

    • Dap, dar in cel din AFI, acele case sunt pentru cei cu produse puține, dacă ai produse multe sau cărucior, te direcționeaza angajații să mergi la o casă normală

        (Citează)

  2. Eu am văzut prima dată case de gen în Italia la magazinele COOP (prin 2015). Acolo tu scanai, tu plăteai și cu bonul rezultat deschideai turnichetul ăla sau cum îi spune. Angajatul venea doar dacă apăsai butonul de „panică” sau dacă te vedea că stai cu produsul în mână. Sistemul mi s-a părut destul de intuitiv. În magazinul în care am fost, erau 6 case automate și 2 normale, poporul era încurajat să folosească automatele.

    Acum, diferența de timp e discutabilă, dacă nu există coadă la casele normale: noi, clienții obișnuiți, nu vom putea întrece o casieră care aia face toată ziua. Poate cu exercițiu vom putea scana produsele fără să le tot întoarcem să vedem codul de bare.

    Pentru magazine, avantajele sunt clare când ai mai puțini angajați. Pentru clienții care nu au două mâini stângi și nu le e lene să scaneze singuri, în mod sigur e timp câștigat. Oricum, bine că apar încet încet.

      (Citează)

  3. Ultima frază e cheia. Aici e singurul avantaj. Dacă ar fi la fel de aglomerat ca la celelalte case, ar dura mai mult. Mie așa mi s-a părut, din proprie experiență. Plus că nu mi s-a părut foarte vizibil semnalat tipul de casă. Eu m-am trezit din greșeală la casa asta “do it yourself cu mâna altuia”. Cred că n-am fost nici eu suficient de atent, dar era amuzant ce se întâmpla dacă nu aveam card.

      (Citează)

    • La Auchan cel putin sunt si automate cu cash.Au si “only card” dar au si aparate mixte card sau cash.La cele cu cash iti dau restul pina la ultimul ban.Era interesant daca aveai doar bonuri de masa si stateai la aparate…hahahahahah.

        (Citează)

  4. Sstemul asta devine foarte eficient daca scanezi produsele imediat dupa ce le iei de pe raft. Apoi, cand ai terminat, doar platesti. Cel putin un magazin din Olanda functioneaza dupa sistemul asta si poti scana fie cu telefonul fie cu un scanner mobil din magazin.

      (Citează)

    • Am vazut si eu in NL la un Jumbo parca. Ai avantajul ca vezi subtotalul bonului in orice moment si poti sa renunti la unele produse daca te razgandesti. La iesire verifica prin NFC tagul unic al scanerului si iti scoate bonul, aleator un operator uman poate verifica daca ai in cos ce ai si pe scaner (hehe). Inteleg ca mai nou se poate folosi mobilul propriu pentru scanare, cu aplicatia firmei bineinteles – asta ii ajuta si mai mult ca iti construiesc direct si profilul de cumparator.

        (Citează)

    • Chestia cu scanările produselor cu ajutorul telefonului a implementat-o și Kaufland, SCAN&GO se numește și este doar in unele magazine.

        (Citează)

  5. Prin tarile baltice sunt mega image-uri locale care au case complet automate. Nu m-am bagat sa le folosesc pentru ca nu stiam sistemul si nici limba.

      (Citează)

  6. Avantajul fata de casele obisnuite este ca nu mai pierde timp casierul cu restul, bonurile de masa, uitatul pinului samd. Toate se traduc in timp castigat la casa pentru clienti.eu folosesc destul de des in Auchan CT si imi place

      (Citează)

  7. In loc sa dea banii aiurea pe asa-zis roboti de plata mai bine ar face cateva case la care se plateste doar cu cardul.
    E clar ca scanarea o face mult mai repede o “tanti de la casa” decat orice client. In schimb se pierde mult timp cu numaratul de bani si de 700 de feluri de bonuri de masa/cadou, cu “mai luati dvs o ciocolatica sa iasa 5 bonuri”, “mai dati doileisicizesapte de bani” etc.
    Decat sa automatizezi casierii, mai bine automatizezi clientii, ca aia-s mai multi si mai incompetenti :)

      (Citează)

    • Pe termen lung forță de muncă necalificată, pentru joburi ce pot fi înlocuite de roboți, devine un cost foarte mare pentru angajator. În plus va interveni și lipsa de personal. Țările nordice se confruntă deja cu această problemă.

      Chiar dacă credem că în România nu se va întâmpla așa ceva, mai repede sau mai încet va fi o problemă și la noi. Deja e foarte greu să găsești oameni necalificați în București, Cluj, Timișoara…

      Mai mul ca sigur Auchan/Careffour sunt mult mai bine documentați pe această situație făcânduși planurile pe termen lung, 5-10 ani și presupun că vor să educe clienții din timp.

        (Citează)

  8. Astea sunt bune cand e aglomeratie si persoane care nu mai sunt asa tinere, ca ele se feresc de automatizarile astea si fac coada la casele normale.

    Am patit weekend-ul asta in Auchan, cozile de vreo 10m, iar la cele 4 case cate 3 persoane la rand, asa ca am terminat repede.

      (Citează)

  9. Auchan are UI-ul de pe vremea lui Windows 95. Iar Carefour are UI-ul facut ca pentru casieri, nu cumparatori.
    Jalnici…

      (Citează)

  10. Sistemele automate sunt benefice pentru toata lumea, chiar si in varianta adoptata de Auchan. Clientul sta mai putin la casa iar casierul de pe zona respectiva nu mai lucreaza cu numerar sau orice alta metoda de plata. Dar cred ca si salariul lui e mai mic.

      (Citează)

  11. in anglia am reusit sa ma descurc singur la astfel de case complet automate, la cele din bucuresti nu a mers. nu am avut rabdare sa imi dau seama care era problema, ca aveam un singur produs.

      (Citează)

  12. Cred ca inlocuirea oamenilor cu roboti e o problema. Patronii se imbogatesc, oamenii fara calificare au mai putine locuri de munca.

      (Citează)

  13. Prima mea experienta cu asa ceva a fost in Anglia la un Tesco unde duminica seara nu aveau casieri si doar un paznic asa ca scanezi si platesti singur.

    In Franta in Carrefour ai la intrare un dulap cu scanere manuale, cand iei un produs de pe raft il scanezi apoi il pui in cos, cand ajungi la casa pui toate produsele pe un cantar, atasezi scanerul si platesti, nu trebuie sa mai fie scanate.

    Cel mai mare avantaj este ca duminica si de sarbatorile legale nu trebuie sa mai platesti dublu un angajat asa ca merita investia plus ca seara nu sunt deschise toate casele de marcat.

      (Citează)

  14. Eu comand online asa ca n-am mai fost intr-un hypermarket de vreo 3 ani. De platit platesc la mine la usa, merge f repede, practic instant, ca am bani ficsi.

      (Citează)

  15. Amazon testeaza magazinul unde pui produsele in punga si pleci. Fara casa, fara nimic. Deocamdata doar pt angajatii proprii.

    SI cand sunt 2 oameni la casa e mai rapid la casele rapide de la Auchan. Pb apare ca unele din bornele alea s-au cam stricat si mai apar pb..

      (Citează)

  16. Eu folosesc mereu casele astea daca merg la un hypermarket care dispune de eld. Just 4 fun, ca e ceva nou. Insa nu poti folosi bonuri de masa, te anunta de obicei casierita inainte sa asezi produsele.

      (Citează)

  17. Andrei:
    La Auchan cel putin sunt si automate cu cash.Au si “only card” dar au si aparate mixte card sau cash.La cele cu cash iti dau restul pina la ultimul ban.Era interesant daca aveai doar bonuri de masa si stateai la aparate…hahahahahah.

    La Auchan te intreaba cel care scaneaza daca vrei sa platesti cu bonuri de masa imprimate pe hartie/carton si te trimit la casa normala, daca raspunzi cu da.
    Din ferifice unii primesc bonurile de masa pe card si atunci sistemul e ok.
    Nu am remarcat daca functioneaza si contactless, dar in general cozile sunt mai mici la casele “semiautomate” si plata cu cardul nu am gasit niciodata coada.

      (Citează)

  18. De cateva saptamani exista 6 case self-service si la Carrefour Hypermarket Brasov.

    Se poate plati cu card (normal sau contactless), prin aplicatiile mobile Carrefour Pay si prin cea partenera mobilPay Wallet. Nu stiu inca ce faci cu bonurile de masa.

    O prima impresie: produsul trebuie trecut destul de rapid prin fata cititorului de bare pentru a nu fi scanat de 2 ori consecutiv! Un produs scanat multiplu se sterge din terminal numai cu interventia supervizorului de tura care se autentifica cu cardul de angajat si opereaza modificarea, lucru care intarzie intreg procesul de plata.

      (Citează)

  19. M-am mutat și eu la Carrefour Bv de la Auchan tocmai pentru casele selfservice. Mulțumit deocamdată de ele.

      (Citează)

  20. Cel mai mare avantaj al caselor DIY din Auchan este ca accepta monede de 1 ban, 5 bani. Stiu ca altii nu se obosesc sa ia restul de la magazin daca e atat de mic, da’ mai mult sau mai putin neintentionat am strans in doi ani minim jumatate de kilogram de monede (cam 100 RON).

    Cand a venit vremea sa ma scap de ei, am realizat ca mi-ar fi jena, cel putin fata de alti oameni care ar sta la coada, sa merg la magazin cu pumnii plini de metal. La Auchan nu am mai simtit jena asta si e tare misto sa te scapi de banii aia. :D

      (Citează)

  21. tu vorbesti serios sau trolezi?
    nu neintentionat – banii aia fie nu ii iei, fie ii arunci la gunoi. sau ii pui in cutiile de donatii, dar oricum la 1-5 bani e ca si cum ai pune 0.

    Alex:
    Cel mai mare avantaj al caselor DIY din Auchan este ca accepta monede de 1 ban, 5 bani. Stiu ca altii nu se obosesc sa ia restul de la magazin daca e atat de mic, da’ mai mult sau mai putin neintentionat am strans in doi ani minim jumatate de kilogram de monede (cam 100 RON).

    Cand a venit vremea sa ma scap de ei, am realizat ca mi-ar fi jena, cel putin fata de alti oameni care ar sta la coada, sa merg la magazin cu pumnii plini de metal. La Auchan nu am mai simtit jena asta si e tare misto sa te scapi de banii aia. :D

      (Citează)

  22. sistemul de la Auchan e numit de ei “case rapide” dar în practică NU e mai rapid și nici nu economisește oameni, ba din contră, sînt paznici în plus la ieșire la turnicheți. Operatorul de la casă face aceeași treabă cu scanarea doar că nu lucrează cu bani, pe global însă durează mai mult: ia bonul, bagă-l în alt aparat, scanează etc…

    Cînd l-au băgat, era mai rapid pt că… la casele alea nu se așeza prea multă lume. Acum însă majoritatea caselor sînt “rapide” și cozile sînt la fel de mari.

    Un alt dezavantaj e că acum petreci mai puțin timp la casă, deci se încurcă mai mult așteptarea după cel din fața ta care nu a terminat de împachetat produsele și eliberat banda… deci practic, NU petreci mai puțin timp la casă, căci aștepți după cel din față.

      (Citează)

  23. In Düsseldorf avem la Real 6 case de marcat *doit yourself* unde scanezi si platesti singur. Exista doar un operator in caz de nevoie.

      (Citează)

  24. Am folosit case din astea in Londra la un moment dat. Explicatiile nu erau clare pentru cineva care le foloseste first time, si masinaria era foarte incarcata de faptul ca venisem cu sacosa de acasa. Pana la urma a venit attendant-ul la mine de cateva ori. Apoi nu recunostea nu stiu ce produs. Mergea mai repede la casa normala.

      (Citează)

  25. Big T:
    Pe termen lung forță de muncă necalificată, pentru joburi ce pot fi înlocuite de roboți, devine un cost foarte mare pentru angajator. În plus va interveni și lipsa de personal. Țările nordice se confruntă deja cu această problemă.
    Chiar dacă credem că în România nu se va întâmpla așa ceva, mai repede sau mai încet va fi o problemă și la noi. Deja e foarte greu să găsești oameni necalificați în București, Cluj, Timișoara…

    Pai de ce nu s-ar califica cineva care locuieste in aceste orase din moment ce costul vietii este ridicat? Normal ca e criza de vanzatori, spalatori de vase/masini etc. Nimeni nu VREA sa aibe astfel de joburi drept target in viata, asta doar daca nu esti vreun eliberat recent din inchisoare, adolescent spre matur care vrea sa castige un ban pe timpul verii sau cineva care mai are cativa ani pana la pensie, ori, ultima categorie, persoana care a avut numai joburi sub un anumit nivel si care s-a mentinut asa… cam acesta e profilul.

      (Citează)

  26. La Auchan Vitan nu sunt de asa de mult timp aceste case, vreo jumătate de an, maxim. Singurele lor avantaje sunt ca, deocamdată, multa lume se ferește de ele astfel coada e mai mica si ca nu trebuie sa mai lucreze casiera cu bani.
    Eu imi fac zilnic cumpărăturile acolo si folosesc acele case si, pe lângă faptul ca în majoritatea timpului sunt doar 2 casiere, acele aparate au tot felul de probleme tehnice si stai la coada ca sa platesti.

    Sunt curios daca ai incercat si sistemul de la Kaufland, cu aplicatia de mobil. Pare mai interesant.

      (Citează)

  27. john:
    tu vorbesti serios sau trolezi?
    nu neintentionat – banii aia fie nu ii iei, fie ii arunci la gunoi. sau ii pui in cutiile de donatii, dar oricum la 1-5 bani e ca si cum ai pune 0.

    Cand am spus “Cel mai mare avantaj”, da, acolo trolam.

    Cand am pomenit de maruntis, nu trolam deloc. Nu cred ca mi-a trecut prin cap vreodata sa arunc marunti la gunoi, de altfel nici sa-i donez. Nu lucrez ca sa arunc nici macar 1 ban, si castig destul de bine. In plus, nu retin sa fi fost vreodata, never, ever, nevoie sa fac un gest in plus, o miscare in plus sa ii primesc. Restul imi este inmanat intr-o singura miscare: bancnote, chitanta si maruntisul deasupra. Il iau dintr-o miscare. Daca era nevoie de un gest in plus, sa ma intind dupa el, poate, dar nu a fost cazul niciodata. Daca fac un gest sa las maruntii, sa-i bag intr-o fanta la cutia de donatii, deja fac un efort in plus si mi-e sictir.

    95% din timp platesc cu card contactless si nu e cazul, dar intotdeauna cand platesc cash iau tot restul. In plus, am avut timp de doi ani pe prietena-mea si frate-so in household si faceau cumparaturile cash, aducea mereu tot restul si asa s-a strans o punga consistenta de metal relativ repede.

    Again, 100 RON in maruntis. Bani pe care tu nu ii iei, ii arunci la gunoi sau ii donezi. E ca si cum ai pune zero, dar dupa doi ani nu e ca si cum ai pune zero.

      (Citează)

  28. Eu le folosesc pentru ca la astfel de case nu este mai niciodata coada. E destul de faina ideea ce ma deranjeaza este ca la plata cu cash te umple de marunt, inclusiv aia de 1 ban.

      (Citează)

  29. Cele din Auchan Vitan au fost montate anul trecut :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus