un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Star Wars The Last Jedi / Ultimii Jedi

14 Dec 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

12 comentarii

N-am rezistat tentației, mi-am încălcat propria regulă și am mers la avanpremiera pentru presă a noului Star Wars, la Cinema City IMAX. Partea întunecată a forței este puternică!

E greu să prezint filmul pentru că nu vreau să dau spoilere care ar putea strica plăcerea multora. Discuția la un nou Star Wars este, în general, despre poveste și universul pe care cei mai mulți dintre noi îl știu din copilărie. Cel mai probabil îl voi revedea în weekend și discutăm cu spoilere și caracterizări de personaj peste vreo săptămână, când orice fan va fi avut ocazia să-l vadă. Vă rog să-i respectați pe ceilalți și să nu spuneți spoilere nici în comentarii.

În rest, cred că orice aș spune aici nu va conta. Fanii vor vedea filmul oricum. Cei care n-au văzut seria Star Wars nu vor începe acum, cu al optulea film. Ciudată situație, nu? Să vorbesc, atunci, în termeni foarte generali.

Filmul mi-a plăcut, chiar dacă mă așteptam la mai bine după ce review-urile și laudele străinilor mi-au ridicat așteptările la un nivel foarte înalt. E bun, dar nu foarte bun. Spre deosebire de The Force Awakens, acum știm deja personajele principale și deci filmul trece direct la acțiune, păstrând un ritm bun până la final. Ce-l strică? Glumele sunt ca pentru copii mici și are cam multe faze în care totul explodează și este distrus, mai puțin eroii noștri și o navetă cu care aceștia să scape rapid și simplu din mâinile dușmanilor.

Sunt însă multe elemente subtile care-l fac un film bun.

Este un posibil triunghi amoros Rey – Kylo Ren – Finn care rămâne de văzut cum va evolua.

Liderul Suprem Snoke apare mai mult timp în film și pare a fi foarte puternic, chiar dacă, spre regretul meu, nu este bine explicată originea sa sau a puterilor sale ce par dincolo de ale Împăratului Palpatine din seria originală.

Sunt discuții despre sacrificiu și moralitate, despre omul de rând care duce războiul dintre First Order și Rebeli și cine profită de pe urma lui.

Sunt multe acțiuni ce se desfășoară în paralel, cu înfruntări în interiorul fiecărei tabere precum între Rey și Luke Skywalker sau între Kylo Ren și Snoke.

Este o scenă în care Kylo Ren o aduce pe Rey, prizonieră, în fața lui Snoke, parcă în oglindă cu scena similară din Return of the Jedi în care Vader îl duce pe Luke în fața Împăratului pentru o mamă bună de bătaie.

Este o scenă în care Luke Skywalker, bătrân și dezamăgit de soartă, nu vrea să plece din locul unde se retrăsese și, ca în oglinda față de A New Hope, R2-D2 îi arată că Obi-Wan Kenobi n-a ezitat să plece la război alături de rebeli într-o situație similară.

Este o scenă frumoasă când Luke Skywalker se uită din nou spre doi sori pe cer, tot ca în A New Hope; o scenă foarte frumoasă. Este o altă scenă în care, tot ca maestrul său Obi-Wan, alege să se lupte cu dușmanul pentru a le da timp rebelilor să fugă.

În mod normal acestea te-ar putea face să crezi că și acest film este un remake pe aceleași idei și situații ca în trilogia originală (cum am acuzat că face The Force Awakens, de altfel), dar nu este cazul în The Last Jedi. Dacă urmăriți cu atenție dialogul, dacă citiți printre rânduri, veți vedea că asta a fost intenția, doar că aici lucrurile se termină mereu altfel. Mesajul filmului este că istoria o fi ciclică, dar noi oameni pot duce la noi deznodăminte.

Spre aceeași idee te îndreaptă și toate dialogurile despre maeștri Jedi și elevii lor, despre cum eșecul lui Obi-Wan cu Anakin și al lui Luke cu Kylo Ren nu înseamnă că orice încercare de acest tip este sortită eșecului. Mi-a plăcut să văd cum Luke, dezamăgit de trecut, înțelege în cele din urmă acest lucru și redevine eroul de altădată.

Filmul este bun în astfel de moduri. Este tras în jos de glumele cam puerile și de câteva scene cam de umplutură sau prea cheesy, dar nici un Star Wars n-a fost perfect.

    12 comentarii

  1. E Disney nu GOT. Triunghiul tau amoros se termina cum trebuie, adică pc, că nu degeaba Finn e cel care e. Eventual că sa nu fie chiar de rahat (lol) și totuși pc se cuplează Finn și Kylo.

      (Citează)

  2. am bilet duminica :D la imax. can’t wait!!

      (Citează)

  3. Ai fost aseara la IMAX? La avanpremiera de dimineata nu te-am zarit…

      (Citează)

  4. Cica moare John Snow (iar).

      (Citează)

  5. Eu aș vrea să știu doar dacă au mai reglat sunetul la IMAX, că la “Trezirea Forței” mi-a curs sânge din urechi.
    Și nu sunt vreun audiofil sensibil, ba chiar dimpotrivă.

      (Citează)

    • Sânge din urechi. Din fericire, filmul nu are multe momente cu sunet foarte puternic.

      Poți să încerci și sala Ultra din Băneasa, au proiector laser și fotolii active, vibrează ușor ca la un subwoofer.

        (Citează)

    • Sau mergi la 4DX si iesi de acolo dupa o experienta care te baga si mai tare in poveste, este al doilea film din seria Star Wars pe care il vad aici si va recomand experienta :)
      spoiler: este o scena in care Kylo baga sabia intr-unu si iese prin omoplat, presiunea facuta de scaun in acelasi loc a fost perfecta. I almost died there :)

        (Citează)

    • Sunetul de IMAX a fost prea zgomotos de fiecare data când am mers. Zici ca nu se prind ca e prea tare.

        (Citează)

  6. A fost ok filmul. Mult prea lung; se putea tăia ușor juma de ora din film, dar na, tre’ sa faci și product placement.

    Și mi-ar fi plăcut mai mult dacă nu era 3D. A fost mai mult deranjant decât mișto.

    In rest mi-a plăcut. A avut și momente de comic relief, dar s-au ținut și de poveste. Au împăcat și capra și varza

      (Citează)

  7. Multe tampenii in filmul asta:
    – bombardiere in formatie stransa, ca sa traga ele in ca in stol de gaste pe lac
    – personaj asiatic ca potential interes amoros, ca deh, piata din China bate miliardul
    – aia nu aveau GPL pentru 24 de ore dar Rey a avut timp o saptamana sa stea dupa Luke sa o antreneze??
    – pe bune, nu puteau sa faca treaba cu hyperspatiul de la inceput?!
    – multe referiri mai subtile sau mai nu la prima trilogie

    Si de unde naiba a aparut Snoke?

    Mi-a placut povestea transformarii lui Ben Solo in Kylo Ren, spusa din mai multe unghiuri de vedere.

    Mi-a placut si umanizarea cavalerilor Jedi, prezentarea lor fara idealism si fara sa ignore defectele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus