blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Dacă faceți un calcul privind ce s-a schimbat în ultimii doi ani, dă cu zero

30 Oct 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Din zilele haotice de acum doi ani, după incendiul din Colectiv, două momente mi-au rămas întipărite în minte.

Primul a fost povestea unei dispecere de la 112. Sunau în acel weekend părinții victimelor din club, disperați că nu știau la ce spital le-au ajuns copiii și că nu-i pot găsi. Și după un timp, după centralizarea listelor și poate a actelor de identitate găsite asupra lor, dispecerul respectiv i-a putut spune unui părinte că victima cu numele căutat se află acum la Mina Minovici.

“- Ah, ce bine că l-ați găsit! Mulțumesc, acum mă duc acolo!”, a spus mama aceluia. Dispecerul n-a mai avut curaj să-i spună și că Mina Minovici este morga orașului.

Al doilea moment a fost la înmormântarea lui Claudiu Petre. A venit patriarhul Daniel, dar pe ușa din dos a bisericii; a plecat tot pe acolo. S-a împăturit steagul, s-a prezentat o medalie, regimentul de gardă sau cum se numește a tras mai multe salve de pușcă. Claudiu tot mort a rămas, la fel ca și celelalte 63 de victime directe. Statul român a fost capabil să tragă cu gloanțe oarbe în aer, nu să realizeze un sistem medical competent.

Cred că șocul inițial a venit din faptul că majoritatea dintre noi au fost măcar o dată în cluburi gen Colectiv. Spații improvizate, beciuri transformate în baruri, uși blocate, materiale neconforme, avize lipsă și tot tacâmul.

Ulterior, însă, s-a arătat realitatea mult mai sinistră a spitalelor românești. Mizerie la tot pasul. Bacterii superrezistente la antibiotice. Lipsa unor mijloace de bază de igienizare. V-am spus, chiar și anul acesta în martie am putut intra cu hainele de afară și noroiul de pe pantofi până în orice salon al Spitalului Universitar, în timp ce săpunul și halatul de protecție stau puse de formă într-un colț, neobservate.

Secția de Arși de la Floreasca, inaugurată de trei ori de-a lungul anilor, este în continuare nefuncțională și înțeleg că echipamentele achiziționate acolo nu sunt ceea ce trebuie. Întreg scandalul Hexi Pharma a fost un alt șoc. Spitalul Malaxa și toți banii furați de director de acolo, încă unul. Minciunile întregului sistem medical, post-Colectiv, despre cum totul e bine, România are tot ce-i trebuie, pacienții sunt bine îngrijiți. “Inspecțiile” făcute de ISU. Lipsa majoră de interes pentru utilizarea materialelor ignifugate, deși diferența de preț este infimă.

S-a văzut o lume orientată doar pe maximizarea profitului sau încasarea salariului lunar, cu prețul vieților omenești.

Și acum, doi ani mai târziu, vine al treilea șoc, deși nu-l mai pot numi astfel pentru că suntem deja căliți la astfel de lucruri: nu s-a schimbat nimic! Sistemul medical este în continuare același, investițiile lipsesc, medicii pleacă din țară, autoritățile nu fac controale. Cei din ISU au mai făcut niște exerciții și simulări și vorbesc în cuvinte importante precum “planul roșu”, dar cât de pregătiți sunt cu adevărat tot nu putem ști.

Nici măcar justiția n-a avansat prea tare. Mă așteptam ca acest întreg sistem vinovat de situație să tragă tare pentru a scoate niște țapi ispășitori. Procesele abia încep. Am senzația că, dacă mâine se întâmplă din nou același lucru, întregul sistemul este la fel de nepregătit.

Nu pot decât să sper că măcar fiecare dintre noi a învățat ceva din Colectiv și anume să fie mai atent unde intră, în ce local își petrece orele, de ce spectacolele pirotehnice trebuie evitate șamd. Doar propriul creier vă poate feri de pericole.

  13 comentarii

 1. Daca te uiti mai bine , incepe sa dea cu o (zero) de ceva timp . ?

    (Citează)

 2. Radu, vezi ca sectia de arsi de la floreasca e functionala de peste un an. E de fapt singura din tara in momentu asta. E intr-o aripa noua a spitalului. Nu ai voie sa intri acolo nici macar pe sectie. Nici apartinatorii nu au voie. Personalul de acolo schimba zeci de manusi si halate pe zi. Au preferat sa sufle si-n iaurt cm e vorba. In afara de barocamera aia inutila, e complet functionala sectia.

    (Citează)

 3. Fara reglementarea prin lege a asigurarilor de sanatate care sa includa si componenta privata nu o sa se schimbe nimic.

    (Citează)

 4. da cu minus in plm ca e iar psd la conducere….

    (Citează)

 5. Chiar daca pare absurd, de drama de la Colectiv este principal vinovat un singur om, este vorba de pirotehnistul care era in sala si asigura buna desfasurare a spectacolului de artificii.
  In primul rand a indreptat artificiile spre stalp, daca rotea cu zece grade nu mai lua foc stalpul, si in al doilea rand pentru ca nu a avut stingator langa el. Daca avea stingator in cateva secunde stingea flacaruia aparuta.
  Desigur, urmeaza apoi corelata, vina firmei pirotehnice, ca nu l-a instruit pe asta dar si ca a folosit artificii bulgaresti ieftine, mai inflamabile.

    (Citează)

  • aproape intotdeauna la acest fel de accidente nu exista o singura cauza, ci o multitudine de greseli mai mari sau mai mici care luate separat nu ar fi dus la acel eveniment, dar pentru ca s-a intamplat sa apara impreuna, efectul lor cumulat a fost o tragedie.

   in cazul de fata, pirotehnistul putea sa dea si cu aruncatorul de flacari daca peretii ar fi fost ignifugati.
   sau putea sa ia foc in continuare dar clubul sa aiba posibilitate de evacuare rapida si completa.
   sau macar sa nu fie ocupat peste capacitate.
   sau sa nu i se permita functionarea fata aviz ISU.

   samd – nu exista un singur vinovat.

     (Citează)

  • Robo:
   aproape intotdeauna la acest fel de accidente nu exista o singura cauza, ci o multitudine de greseli mai mari sau mai mici care luate separat nu ar fi dus la acel eveniment, dar pentru ca s-a intamplat sa apara impreuna, efectul lor cumulat a fost o tragedie.

   in cazul de fata, pirotehnistul putea sa dea si cu aruncatorul de flacari daca peretii ar fi fost ignifugati.
   sau putea sa ia foc in continuare dar clubul sa aiba posibilitate de evacuare rapida si completa.
   sau macar sa nu fie ocupat peste capacitate.
   sau sa nu i se permita functionarea fata aviz ISU.

   samd – nu exista un singur vinovat.

   adica sa fim o societate sanatoasa/ normala

     (Citează)

  • zilele astea am citit pe un blog cum autorul a fost cu copiii la o piesa de teatru pt copii si toate culoarele din sala erau pline cu scaune pe care stateau oameni pentru ca teatrul a vandut mai multe bilete decat erau locuri in sala iar parintii nu au avut nici o problema sa stea claie peste gramada cu copiii pentru ca… ce se poate intampla?
   (e vorba de teatrul Elisabeta)

   deci te duci cu copilul tau, lucrul cel mai de pret din lume, si accepti sa blochezi culoarele intr-o sala de teatru plina ochi, intr-un teatru care e foarte mic si in care se face intotdeauna inghesuiala pe scari, chiar si cand sala e ocupata la capacitatea normala (nu stiu daca ati fost la Elisabeta, eu am fost cu copii).

   ce se poate spune despre tine in situatia asta in care iti pui in pericol copilul propriu, plus pe tine, plus alti oameni? ca esti imbecil pare a fi prea putin.

   nu suntem nici sanatosi la cap si nici normali, noi romanii, asta e evident.

     (Citează)

 6. De acord, este ca la Dezastre in Aer, fiecare greseala cumulat duce la dezastru.

  Totusi, firma si omul ala au fost platiti sa se ocupe de focul de artificii si au esuat lamentabil. El trebuia sa zica, frate fara doua extinctoare langa mine nu stau, ca eu raspund daca ia ceva foc.

    (Citează)

 7. mai tineti minte filmele cu liceeni din america care aveau examen si trageau de sistemul de alama la incendii? sistemul respectiv exista in fiecare scoala, cu detectori de fum si caldura, cu stroboscop sa vezi sa iesi daca e fum, cu sprinklere care baga apa pana e inchis robinetul, cu sistem automat conectat la dispeceratul de la pompieri. In spitale au acelasi sisteme plus altele pentru protectii. Sistemele trebuie verificate si rectificate in fiecare an, in ro dupa ce e instalat nu mai are nimeni treaba daca mai e functional sau nu.
  Cate blocuri au macar un stingator pe scara ? cate case au macar un stingator pe langa casa? costa sub 100lei , cati au detectoare de fum si de gaz ?

    (Citează)

  • Eu pentru casa aveam si detectoare de fum si stingator de dinainte de colectiv. Dupa colectiv am cumparat stingator si detectoare si pentru bloc.
   Daca macar toti cei care citesc aici ar face asta pentru casa sau blocul lor, tot ar fi un castig.

   Asa ca nu mai stati pe ganduri, un detector de fum costa vreo 30 de lei iar un stingator in jur de 100, in functie de capacitate.

   Detector de gaz am de cand m-am mutat si de fiecare data cand vine omul ala cu revizia de 2 ani se mira ca am si-mi spune ca nu multi au.

     (Citează)

 8. E fiecare pentru el! Cam la asta se reduce traiul in Romania 2017.
  E un fel de Supravietuitorul.

    (Citează)

 9. Mie imi da cu minus direct. Tocmai m-a informat ING-ul ca mi-a crescut rata cu 100 de lei la casa.

  Sa cauti ce a facut acest guvern pentru tara e ca si cum ai cauta un reportaj de stiri credibil la A3.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus