blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

(Update: s-a dat) Dau o licență de nou-lansatul Kaspersky 2018

20 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

73 comentarii

De câte ori asist la o prezentare de antiviruși, plec acasă speriat și de umbra mea virtuală și convins că este doar o chestiune de ore până voi fi virusat. Cum altfel să reacționezi în fața unor cifre ce vorbesc despre zeci de mii de noi variante de viruși detectate zilnic? Cine sunt acești oameni care produc zilnic viruși și de ce?

Pe vremea primului meu calculator, în 1996 (sunt așa bătrân, da), virușii se făceau pentru plăcerea de a vedea un program propagându-se pe ascuns. Scria pe ecran “Tis is OneHalf” și aia era tot. Acum virușii se fac în principal pentru a fura bani, ransomware-ul este în floare, se țintesc deja instituții bancare și se folosesc unelte dezvoltate de agenții de spionaj, unelte ce au ajuns la îndemâna diverșilor hackeri prin reverse engineering.

Costin Raiu, director of Global Research and Analysis Team, zice că în medie dintr-un cont PayPal se fură 15 dolari, de pe un card de credit 100 de dolari, apoi ne-a dat exemplu unei bănci din Bangladesh care a transferat 2 miliarde de dolari după ce un grup de hackeri (bănuit a fi de fapt statul nord-coreean) a reușit să le spargă sistemele. Transferul a fost în cele din urmă blocat (cineva din altă țară a observat că la beneficiar scrie Fundation, nu Foundation), deși câteva milioane n-au mai fost recuperate niciodată.

Un an mai târziu, alte bănci sunt lovite, apoi vin WannaCry și multe altele asemănătoare. Mi-a plăcut metoda folosită în alt caz la o bancă din Polonia: site-ul băncii centrale a fost spart, iar angajații unei bănci, când au intrat pe acel site cum probabil fac des, au fost hăcuiți printr-un exploit de Flash. În ce privește WannaCry, România a fost în top 20 țări afectate ca număr de sisteme.

Pe lângă ransomware (programele care-ți criptează calculatorul și îl blochează, șantajându-te de bani), cealaltă amenințare este constituită de furtul identității și al datelor personale, inclusiv prin spionaj prin webcam sau microfon. E o lume tot mai dubioasă, vă zic eu.

Culmea, pe noi în România ne ajută birocrația. Veți spune huo dosar cu șină și copie xerox, dar astea ajută. La americani, dacă ți-a furat cineva social security number-ul, face ce vrea în numele tău, că o face online sau nu există un act de identitate pe care să i-l ceară cineva suplimentar.

Anywayz, Kaspersky a lansat versiunea 2018 a programelor lor. Pe lângă un modul anti-virus foarte bun, variantele cu de toate includ și:

 • System Watcher – supraveghează mai atent procesele din Windows și, dacă unul încearcă să modifice fișiere sau să le cripteze, te anunță. Acesta e util pentru prevenirea amenințărilor noi, înainte de update-ul oficial de securitate, observându-le comportamentul dubios.
 • Privacy: te anunță că o aplicație folosește microfonul sau webcam-ul.
 • Secure Connection: face un VPN automat, fiind gândit pentru telefoane ce se conectează pe wifi-uri publice. Nu știi niciodată cine inspectează pachetele ce trec prin ele. Aici e mai complex, oferă 200 MB/sesiune, contra-cost mai scump, trebuie cercetat.
 • Safe Money: modul pentru securizarea tranzacțiilor online.
 • Safe Kids: modul pentru securizarea copiilor, în sensul că le supraveghează comportamentul online și, în caz că instalați pe telefonul lor, vă spune și unde sunt și când ies din zone predefinite.
 • Password Manager, Backup

Sunt sigur că-i bun, Kaspersky a adunat peste 55 de premii 1 în diverse teste de-a lungul timpului. Versiunea 2018 încă n-am văzut-o în magazine, dar probabil e pe site-ul oficial. Kaspersky va lansa curând și o versiune free.

Am primit cadou și o licență de Kaspersky Total Security multi-device, dar mie-mi place să mă dau commando pe Internet, așa că o dau la concurs. Lăsați un comentariu mai jos dacă o vreți. Nu trebuie să inventați o poveste lacrimogenă pentru asta, ci doar să ziceți un scurt partikip sau, dacă vreți să aduceți cu adevărat plus-valoare, poate o recomandare de NSFW-ul zilei. E apreciat, dar nu obligatoriu. Condiție: minim 10 comentarii aprobate pe blog, că vreau să-o dau unui cititor.

Uitați și un clip amuzant făcut de ei la 20 de ani de companie:

Vremurile moderne: avem antiviruși pentru virușii digitali, dar în vaccinurile clasice nu mai credem

  73 comentarii

 1. Vai! Dar cum ai putut sa treci de partea propagandei rusesti vere? Pai e frumos asa ceva ? :D

    (Citează)

 2. sunt si eu interesat de antivirusul care a bagat America in sperieti

    (Citează)

 3. Kasperski era bun pentru partea de firewall customizabil cel putin Total Security.. tin minte ca versiunea Workstation (2010 cred) a fost cea mai reusita incercata vreodata..
  apoi toate s-au simplificat.. firewallurile s-au simplificat.. chiar scos..

  2018 nu cred ca aduce nimic nou din cauza NSA..lor si la Windoz10 nu le plac protectiile suplimentare..

    (Citează)

 4. Sau punem Ubuntu şi uităm şi de viruşi şi de antiviruşi.

    (Citează)

 5. Se pare ca am castigat licenta pentru Kaspersky 2018
  MULTUMESC !

    (Citează)

 6. nwradu:
  Vezi că faci o confuzie. Dacă banii sunt furați din bancă, e problema lor.

  Dacă tu faci o plată undeva și un malware tip man in the middle îi redirecționează, e problema ta că ai făcut plata unde nu trebuie. E problema ta și dacă iți află alții parola de la banking și-ți iau banii de acolo.

  Dacă la hotel lași fereastra larg deschisă, intră hoțul și-ți fură tot ce-ai lăsat în cameră, nu-i vina și nici responsabilitatea hotelului.

  legal, atat timp cat banca isi asuma rapunderea pe cont\card nu cred ca este treaba mea. este treaba lor si putin imi pasa. in justitie aceste treburi despre care vorbim sunt relevante. atat timp cat contul este al lor (bancii) inseamna ca i-am autorizat sa foloseasca resursele mele pentru ei (banci). ca fura de la ei date confidentiale putin imi pasa. sarcina este a bancii.
  de ex: banca oamenilor intreprinzatori mi-a returnat 200 lei din cauza lor. ideea este ca cei 200 lei era intinsa pe “n” tranzactii pe o perioada de 6 luni, platind la automatele autorizate de catre ei. cum comentezi asta? sunati, rasunati, etc. banii au intrat pana la urma in cont. de aici si ideea ca cash-ul trebuie sa stea la cel care munceste, nu in sisteme care pot gresi intentionat sau neintentionat.

  treaba cu hotelul???? :)))))
  cred ca te-ai grabit. atunci cand platesc cazarea platesc si paza. intra in bilet, doar daca, cumva, nu este mentionata separat.

    (Citează)

 7. De fapt scria: “This is OneHalf” iar sub un numar de telefon din Cehia sau Slovacia. Teoretic pentru recuperarea datelor.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus