un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Doar mie mi s-a părut plictisitor Turul Franței 2017?

16 Aug 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Drumul la Astana mi-a adus aminte de echipa de ciclism Astana, care-i sponsorizată de diverse companii kazahe. Pentru echipă au concurat de-a lungul timpului inclusiv Lance Armstrong și Alberto Contador, iar în acest an Fabio Aru a fost vedeta lor, terminând pe locul 5 în clasamentul general.

Sunt singurul care a fost plictisit de această ediție a Turului Franței? Nu-mi aduc aminte nici măcar o etapă în care, măcar pentru câteva minute pe o cățărare, să fi văzut un spectacol palpitant, o întrecere adevărată.

Întotdeauna exista un astfel de moment când pretendentul la titlu băga viteză pe vreo urcare dificilă sau adversarii săi făceau tot posibilul pentru a evada și motoarele echipelor se puneau în mișcare pentru a susține efortul.

Acum, singurul moment ușor palpitant a fost când Froome a pornit mai tare într-o cățărare, dar a redus la loc turația după nici 20 de secunde. E ca și cum ar fi vrut să ne arate că poate mai mult, dar nu are de ce să facă acel efort. Au mai fost Tururi în care favoritul nu avea adversar pe măsură, dar parcă inclusiv atunci favoritul măcar demonstra public de ce situația este aceasta. Chiar și singur pe circuit poți scoate un timp bun pentru a oferi un spectacol bun.

Froome s-a mulțumit cu câteva secunde avans și atât. N-a dat o pedala în plus dincolo de cele necesare pentru victorie,ceea ce este destul de trist pentru un Tur ce-a trecut prin toate lanțurile muntoase din Franța.

Singurele momente mai interesante au fost generate de accidente, precum eliminarea lui Sagan într-o fază discutabilă, când nu a fost clar dacă până la urmă a avut vreo vină, și abandonul stupid al lui Kittel. În rest, dezamăgire.

    11 comentarii

  1. Adrian Nicolae

    16/08/2017 la 11:24 AM

    aduti aminte de etapa cand Aru a imbracat tricoul galben sau etapele cand a castigat marcel kittel…sau etapa de ziua frantei, castigata de barguil.

      (Citează)

  2. Ciclismul, pentru mine, e printre cele mai plictisitoare sporturi, alaturi de Formula 1.
    Sporturile la care ma uit cu cea mai mare placere: rugby, box, MMA, snooker, handbal.

      (Citează)

  3. A mai fost etapa aia cand Froome a pierdut sefia clasamentului in favoarea lui Aru pe o catarare. Dar minunea nu a tinut mult.

    Trebuie sa tii cont si de faptul ca duelurile legendare pe catarare din trecut erau in marea majoritate a cazurilor sustinute de doping sistematic, lucru vehiculat si pe vremea aia, dar demonstrat ca adevarat doar recent.

    Eu unul ma uit la ciclism asa in chill mode, nu doar pentru competitia sportiva, dar in masura egala pentru discutiile comentatorilor, peisaje si calupurile de istorie a locurilor traversate.

      (Citează)

  4. E plictisitor pentru ca a apus era dopajului.

      (Citează)

    • Mai sunt si exceptii. De exemplu Giro de anul asta, unde primii 5 au fost in interval de 2 minute. Castigatorul – Tom Dumoulin – era sa piara turul din cauza chemarii naturii. S-a sa faca un Nr 2 inaintea unei catarari importante iar apoi s-a discutat mult daca ceilalti favoriti trebuiau sau nu sa il astepte.

        (Citează)

  5. Plictisitor era si cand Armstrong, domina autoritar si aparuse moda finalurilor in urcare. Da probabil ca erau dopati si ajungeau la mediile orare impresionante, insa spectacolul a disparut de prin 99 cand nea Lance a intrat pe fir si cam tot de atunci se puneau bazele celor mai mari operatiuni de dopaj, care au definit o buna parte din anii 2000, vedeti cazul Spaniei si povestile lui domn doctor Fuentes.

    Asa ca, ciclismul cel putin perioada romantica a disparut, acum sunt doar niste oameni, care vin la munca si te uiti la ei, spectacolul inca mai exista poate pe velodrom, ori prin clasicele de-o zi, dar cam atat. In rest, sunt un munte de date, pe care fiecare echipa le analizeaza si pe baza carora se fac strategii, cam cum se fac la F1, gen intrari la boxe si grija pneurilor. In general ce mai atrage inca, sunt: traditia, locurile si peisajele, vezi Le Mur in Fleche Walone, Tranchee Arenberg Paris-Roubaix, clasicele varfuri din Le tour, Galibier, Alpe D’Huez, Montventeux.

      (Citează)

  6. Plictisitor a fost pentru ca, pe de-o parte, oameni de general ca Valverde, Richie Porte, au abandonat vremelnic, iar Quintana a fost obosit dupa Il Giro. Nu ca s-ar fi schimbat soarta TDF2017, dar macar il puneau pe Froome la treaba. Este, cred, primul tur al lui Froome cand ia tricoul galben si nu ia nicio etapa.
    Pe de alta parte, nici lupta sprinterilor n-a mai fost cine stie ce dupa out-ul lui Sagan, Cavendish etc.
    Eu nu cred ca dopajul (sau, ma rog, lipsa lui) a fost cauza turului mai plictisitor de anul asta.

      (Citează)

    • eu cred ca e tocmai invers. Se dopeaza doar uniii….nu dau nume.

      Daca nu e asa va rog sa imi explicati cum ramane mereu SKY cu 3-4 in fata pe langa Froome si ceilalti favoriti raman singuri. Abia astept sa il vad pe Landa la Moviestar anul viitor, sa vad daca il duce pe munti pe saracul ala de Quintana care nu face nimic niciodata.

        (Citează)

    • Mie mi s-a părut că Froome ar fi putut câștiga 1-2 etape, dar n-a avut chef să tragă la finish, terminând în urma câștigătorului.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus