un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Smart Design Challenge este concursul pentru gadgeturi nu doar funcționale, ci și decorative (p)

27 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Update: înscrierile la Smart Design Challenge au fost prelungite cu o săptămână, până pe 16 iulie la ora 23:59. Detalii despre concurs găsiți mai jos, în articolul original.

Locurile la Tech a Break, componenta educațională pentru copii și părinți, s-au ocupat rapid în totalitate, ceea ce nu mă miră, având în vedere experiențele similare din alți ani. În paralel are loc și Smart Design Challenge, un concurs cu premii totale de 15.000 de euro (și chiar mai mult, dacă proiectul are succes dincolo de juriu).

Citez direct din site referitor la ce trebuie făcut pentru înscrierea în concurs:

Să proiectezi un obiect sau o instalație de design, atât decorativă cât și funcțională, care se inspiră din produsele și serviciile Orange din categoriile:

  • Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home)
  • Telefoane, accesorii, gadgeturi și wearable

Cu alte cuvinte, să propui un gadget util care să folosească sau să complementeze aceste servicii. Respectivul obiect trebuie să aibă niște dimensiuni maxime și să poată fi produs în serie (vreți să-l vindeți, dacă are succes, nu?). Înscrierile se fac aici până pe 9 iulie, apoi urmează etape de jurizare inițială, prototip, vot public și expunere în magazinele Orange smart shop a prototipurilor, urmând ca în 23 septembrie să fie anunțat marele câștigător a 5.000 de euro și multe alte premii în tablete performante.

Este un concurs ceva mai complex și adresat în primul rând designerilor, dar cred că oricine ar putea participa dacă își pune imaginația un pic la încercare. Personal aș propune un gadget cu scop dublu sau triplu, că mi se pare că acestea au mare succes astăzi. De exemplu, în lista de servicii le văd și pe cele de Internet – ok, cum ar suna atunci un repetor de semnal wireless cu aspect de obiect decorativ, care să fie și o veioză de birou sau o lumină de veghe, poate chiar una care-și schimbă în timpul zilei culoarea în funcție de intensitatea soarelui sau de condițiile meteo? Sau să arate ca o ramă foto în care să poți monta ce fotografie vrei tu, transformând repetorul într-un obiect pe care-l vrei la vedere în casă, nu ascuns după dulap?

Nu știu, e primul lucru care mi-a trecut prin minte în 60 secunde. Nici măcar nu trebuie produs de voi, ci doar înscris ca design în concurs, deci ideea în sine contează cel mai mult. Dacă trece de jurizarea inițială, sunt câteva săptămâni la dispoziție pentru a trece la etapa de prototip, unde puteți căuta ajutor pentru realizarea părții electronice, asta dacă nu oferă chiar cei de la Orange respectivul ajutor.

Sau poate că ar suna mai bine cine știe ce suport inteligent pentru telecomanda televizorului sau vreun gadget purtabil, și acestea sunt pe val acum, de la monitorizarea copiilor la butoane de panică pentru adulți și bătrâni. Totul începe, însă, cu design-ul; a venit vremea ca gadgeturile și dispozitivele electronice din case să nu aibă doar funcție utilă, ci și formă plăcută ochiului, disimulându-se sau potrivindu-se mai bine în casele noastre.

Citiți regulamentul pentru detalii privind durata fiecărei etape, condițiile de participare și alte asemenea informații.

    2 comentarii

  1. Cum adica nu trebuie produs de noi? In regulament asta scrie: “Concurenții selectați construiesc prototipurile pentru proiectele propuse între 01 august și 03 septembrie 2017. ”

    Hmm? Ia sa vad cum faci tu veioza aia cu wifi si info meteo. Premiul cel mare nu mai pare prea mare avand in vedere investitia si timpul dedicat lucrului, asa-i?

      (Citează)

    • Adică nu trebuie să fie funcțional în perioada inițială de jurizare. Concursul se adresează designerilor, nu inginerilor, și întâi se prezintă un design. Dacă trece în etapele superioare, poți găsi un colaborator cu care să faci ceea ce trebuie pentru a fi pe total funcțional.

      În particular, un repetor wifi cu lumină reglabilă în funcție de ora răsăritului sau de condițiile meteo probabil iese la sub 100 euro preț final, sunt lucruri banale pentru un inginer hardware. Și nu cred că-i vorba despre premiu (din moment ce se dă doar unul, rezultă oricum că o mulțime de oameni nu vor câștiga nimic), ci de challenge și posibilitatea ca produsul să placă ulterior cuiva. Dacă ideea pe care o ai ți se pare bună, îl poți finanța ulterior și prin Kickstarter sau altă metodă, n-ar fi asta mare scofală.

      Crezi că oamenii care aduc prototipuri pe la hackathoane au așteptat întâi să câștige premii sau le-au făcut din banii lor ca să învețe și să încerce?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus