un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O nouă terapie împotriva cancerului: imuno-oncologia și ce înseamnă ea

19 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Eu consider cancerul ca fiind boala cea mai gravă a acestui secol, nu SIDA. De infecția cu HIV te poți feri, cercetătorii sunt foarte optimiști că peste câțiva ani va apărea un tratament complet, iar problema este mai degrabă legată de distribuirea sa în toate țările și comunitățile cele mai afectate.

Cancerul, însă, are nenumărate forme, toate cu particularitățile lor, și lovește fără discriminare, uneori fără sens. Sunt sigur că ați auzit de cineva ce-a descoperit din senin că are cine știe ce formă de cancer, chiar și la tinerețe. Sper că nu vă afectează pe voi sau pe cineva din familie, dar șansele ca un om să sufere de cancer cândva în timpul vieții sunt tot mai mari, din păcate.

Am văzut recent câteva prezentări și articole despre imuno-oncologie, o formă de tratament a cancerului ceva mai recentă și cu rezultate foarte bune. Mai important: imuno-oncologia ar putea fi folosită în combaterea oricărei forme de cancer deoarece se bazează pe determinarea propriului sistem imunitar al bolnavului să atace celulele canceroase, indiferent de tipul lor.

Iată cum funcționează: la modul simplist, cancerul reprezintă o mutație a celulelor unui organ. Astfel de celule, diferite de cele standard, sunt produse des de corpul omenesc, dar sistemul imunitar le detectează și le elimină, păstrând un echilibru. Cancerul apare când sistemul imunitar nu le mai identifică și nu le mai elimină prin forțe proprii, caz în care trebuie să intervină alte forme de tratament:

  • intervenție chirurgicală: se taie celulele diferite, atunci când este posibil.
  • radioterapie: aceste celule sunt eliminate prin iradiere.
  • chimioterapie: substanțele atacă celulele canceroase, dar și pe cele sănătoase, motiv pentru care are efecte secundare profunde
  • imunoterapia: trezește sistemul imunitar al corpului pentru a-și face treaba.

Așa funcționează imuno-oncologia: este o abordare în domeniul tratamentului cancerului ce determină sistemul imunitar să acționeze împotriva celulelor bolnave, detectându-le și eliminându-le. Terapia include medicamente ce acționează în diverse moduri: unele fac celulele canceroase mai vizibile sistemului imunitar, “iluminându-le” ca pe o țintă; altele stimulează sistemul imunitar, crescându-i turația; există vaccinuri care determină corpul să caute și să atace anumite celule canceroase; modificarea propriilor limfocite de tip T pentru a fi mai eficiente în activitatea lor uzuală.

Este, dacă vreți, o terapie indirectă, dar funcțională, cu rezultate foarte bune nu în teste, ci în tratamente reale ce se aplică de ani de zile în alte țări. Și acum partea oribilă: deși are rezultate bune, în România acest tip de tratament este complet legal, dar nu și decontat de stat, iar medicamentele sunt foarte scumpe.

Câteva date. Dintre cele peste 61.000 de cancere noi diagnosticate anual, cel pulmonar a fost cea mai frecventă formă anul trecut, cu peste 8.990 de cazuri noi înregistrate, peste locul doi, cancerul colo-rectal, peste cel de sân, de prostată, col uterin, oral șamd. La nivel mondial, un raport numit Global Burden of Cancer spune că anual se înregistrează 1,8 milioane de cazuri noi de cancer pulmonar și 1,6 milioane de decese, fiind o boală care nu iartă decât rar.

Ce rezultate are? Bune, se pare. La ultimul congres al American Society of Clinical Oncology, au fost prezentate și rezultate în acest sens, deși nu s-a specificat cu ce medicament sau ce substanță activă au fost obținute:

  • 28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, în timp ce rata de supraviețuire a pacienților ce-au urma terapia convențională a fost de doar 13%.
  • 39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de către pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% în cazul pacienților care au făcut chimioterapie.

Știu că nu pare mult, dar cancerul pulmonar este o boală cruntă. Nu fumați! Nu stați în fum de țigară!

În caz că vă întrebați, situația medicamentelor imuno-oncologice în România este destul de rea. Glumesc, este foarte rea. Medicamentele de acest tip costă mult, poate chiar mii de euro. Nu știu câți pacienți își permit astfel de costuri recurente, dar nu mulți; unii vând tot ce au pentru câteva luni în plus de viață. În timp ce alte țări vecine oferă bolnavilor în mod gratuit astfel de terapii moderne, România nu face asta și nu decontează aceste medicamente sau tratamente.

Asta mă deranjează și mă enervează cu adevărat. O astfel de povară este insuportabilă pentru 99,99% dintre cetățenii țării. Societatea modernă a creat însă mecanisme pentru a ușura această povară prin sistemul de asigurări de sănătate, la care toți contribuie periodic cu o sumă modică, iar acei puțini care au nevoie de ajutor substanțial îl primesc. Așa ar trebui să meargă lucrurile. În alte țări așa merg, dar la noi nu, pentru că lucrurile se mișcă foarte lent.

Tare aș vrea ca deciziile privind ce medicamente sau tratamente se decontează să fie luate la nivelul Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat cu multe alte lucruri mai puțin importante. Străinii par ceva mai deschiși la a îmbrățișa terapiile moderne, în timp ce aici la noi lucrurile se schimbă mult mai greu. Cetățenii UE se bucură de tratament egal la granițe sau în piața forței de muncă, dar tratamentul pentru boli grave depinde de norocul de a te naște într-o țară sau alta?!

Iată o prezentare foarte bună a tuturor mecanismelor imunoterapiei de la ECPC, dacă vreți să citiți mai multe pe subiect, inclusiv despre tot felul de tipuri de celule și cât de complex este mecanismul natural de apărare al corpului.

    17 comentarii

  1. Interesant subiectul.
    Laudabil efortul de a creste informarea pe subiecte de sanatate!

      (Citează)

  2. Pe tema asta, de la noi, vezi raportuldegarda.ro. E destul de tehnic, dar util ca sa vezi ce se mai intampla in lumea civilizata pe subiect. N-am nicio afiliere cu site-ul respectiv, stiu doar ca scrie acolo unul din cei mai buni specialisti romani pe subiect.

      (Citează)

  3. Paradoxal este ca exista posibilitatea de a face tratamentul gratuit intr-o tara europeana, decontarea fiind facuta tot in Romania. Nu stiu exact ce conditii sunt necesare, una fiind obtinerea rezidentei in tara respectiva.

      (Citează)

  4. Despre HIV e ca în bancul ăla vechi: Se poate lua HIV de pe WC? Doar dacă ăla care fusese înainte nu s-a ridicat încă. ;)

      (Citează)

  5. Nu e ciudat ca suntem in evul mediu cand vine vorba de tratamente descoperite pentru boli care ne omoara pe capete…dar in acest timp ne preocupa mai degraba sa scoatem pe piata un telefon mai rapid, un tv mai mare, o masina mai rapida/confortabila?
    Ar trebui ca la nivel planetar sa se decida stoparea oricaror cercetari ce nu au legatura cu omul si bolile de care sufera. Dupa ce le dam de cap tuturor…ok…sa ne apucam si de bagat bani in telefoane/masini. Pana atunci e nesimtire curata sa ne preocupe rezolutia ecranului, cand in fiecare secunda mor oameni din cauza unor boli al caror leac inca nu am avut timp sa il descoperim.

      (Citează)

    • Și să-l evaluam cam la 5 ani.. Și să-l și numim cumva, cât mai simplu și expresiv.. aa, cincinal!

        (Citează)

    • Cata dreptate ai. Din pacate societatea moderna este condusa in primul rand de profit. Acele telefoane, tv-uri etc despre care vorbesti produc mult mai multi bani decat ne putem inchipui, si asta ptr ca omul modern este din ce in ce mai orbit de ele. Si mai este un aspect pe care incep sa il cred si eu din ce in ce mai mult, care culmea tot de profit este legat: industria farmaceutica.. Este mult, mult mai profitabil sa tii in viata cat mai mult dar fara sa vindeci boala.

        (Citează)

    • Nu poti sa opresti studiile stiintifice dintr-un domeniu doar ca sa bagi banii aia in altul. Lucrurile nu functioneaza asa. In plus, multe dintre descoperirile dintr-un domeniu pot fi utile in altul; daca s-ar arunca cu bani intr-un singur loc rezultatele ar fi per total mult mai mici.

      Pentru cancer se studiaza mai multe variante care ar putea ajuta. Uite inca una, descoperita accidental si care functioneaza foarte bine insa doar la 4% dintre pacienti: https://www.nytimes.com/2017/06/08/health/cancer-drug-keytruda-tumors.html

        (Citează)

    • Greșit. Ai nevoie de tehnologie in cercetare

        (Citează)

    • Ideea ar fi bună, dar nu putem fi toți cercetători științifici. Unii se fac ingineri, alții poștași, alții șoferi de TIR.

      Prea puțini oameni sunt motivați de dorința de a face bine fără vreo altă condiție, majoritatea lucrează fără salariu deoarece ai nevoie să plătești întreținerea, chiria, mâncarea șamd. Așa că cineva trebuie să producă și telefoane și să le vândă, iar alții au bani să le cumpere tocmai pentru că lucrează în diverse sectoare.

        (Citează)

  6. Legat de Romania. Ca sa faci performanta in sanatate trebuie sa dezvolti centre de excelenta, nu doar cu numele, ci sa poti sa faci anual operatii si tratamente de ultima generatie. Asta presupune costuri mari an de an pe care un sistem de sanatate finantat de stat nu le poate sustine. Exemple: aparate performante care zac nefolosite fiindca nu sunt bani pt mentenanta, pt marii arsi nu sunt conditii sterile, operatii complexe nu se pot face, gen transplant de plamini.
    Pina nu o sa o sa avem si o componenta privata in legea asigurarilor de sanatate nu o sa avem performanta.

      (Citează)

  7. Bai @nwRadule … apreciez blogul tau si directia in care o iei … insa anumite domenii trebuie lasate pentru specialisti …. nu face parte din sportul national – “ca roman” si anume … datul cu parerea .

    “unii vând tot ce au pentru câteva luni în plus de viață. În timp ce alte țări vecine oferă bolnavilor în mod gratuit astfel de terapii moderne, România nu face asta și nu decontează aceste medicamente sau tratamente.”

    Romania este cam singura tara din UE si la nivel global unde cancerele se tin sub tratament pe banii statului si la grad mai mare de 2. In alte parti … despre care amintesti (UK , DE , FR) daca esti la nivelul 3 sau 4 … te trimite linistit acasa ca mori . Uneori chiar si la gradul 2 in functie de cancer. La noi se sta pe patul de spital pana la moarte , doar ca sa fi la spital .

    La noi … sufera lumea , face operatii peste operatii si li se promite marea cu sarea cand de fapt nu vor sa vada din nefericire , adevarul crunt al diagnosticului – si cu si fara anumite operatii tot atat vei supravietui “daca ai fost atins” de maladia secolului . Si asta in conditiile in care din ce cotizam noi la sanatate , nu ajung decat un mic procent la Spitale si medicii pe care-i hulim atunci cand interactionam.
    Nu ne plac spitalele , dar daca nu au fonduri … ce sa faca … (Ministerul in loc sa faca reforma si rezolva pe rand fiecare spital (daca fac 10 in tara gata / luna , in 2-3 ani suntem la zi).
    Suntem deranjati de faptul ca au salarii mici, insa chiar si actele medicale neconditionate sunt vazute prost de concetatenii acestei tari. Despre ce vorbim ?!

      (Citează)

  8. John:

    Ar trebui ca la nivel planetar sa se decida stoparea oricaror cercetari ce nu au legatura cu omul si bolile de care sufera. …..

    De mult nu am mai citit o prostie atat de colosala. nici nu stiu daca e sarcasm sau retard.

      (Citează)

  9. Bună ziua!

    Ați putea să-mi indicați unde anume, în sistemul de stat, pot urma un tratament imuno-oncologic?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus