un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Băsescu, rezumat: avem epidemie de rujeolă pentru că n-am dezincriminat abuzul în serviciu

4 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Încep cu una scurtă: înțeleg că se protestează în Piața Victoriei. Este o greșeală. Acum hoția s-a mutat la Parlament și acolo trebuie protestat, în Parcul Izvor unde este ieșirea deputaților sau în Piața Constituției, ca să fie loc central.

Gândiți-vă altfel. Dacă hoții fură în Berceni și aud că Poliția îi caută prin Militari, de ce n-ar mai fura în continuare? Protestând în locul greșit, doar li se dă apă la moară celor din PSD ca să spună că oamenii habar n-au pentru ce protestează, ci doar ies ca oile.

Bănuiesc că ați auzit deja știrile: Comisia Juridică din Senat, sub patronajul ilustrului senator Șerban Nicolae și cu sprijinul lui Traian Băsescu, a adăugat proiectului grațierii amendamente ce permite grațierea celor condamnați pentru fapte de corupție sau, mai exact după cum sumarizează Hotnews, “luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia, fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia”.

Se grațiază direct pedepsele mai mici de 3 ani, se scad ani mulți din pedepsele mai mari, tratament preferențial pentru femei și bătrâni șamd.

Dragnea promisese anterior că PSD-ul nu va susține această modificare a proiectului, dar amendamentele au fost introduse și așa merg pentru dezbatere în Senat, apoi la Camera Deputaților, care-i decizională. Despre abuz în serviciu încă nu s-a discutat, dar timp mai este.

Puteți da vina și pe PNL. Votul în comisie a fost 5-3, dar doi membri ai PNL au lipsit din comisie. Vajnicii apărători ai României chiuleau, deși era clar ce urmează să se întâmple în comisie cu Nicolae acolo.


Dar ce vreau să observăm mai în atenție este căderea lui Traian Băsescu, omul care acum a apărat și susținut aceste amendamente inclusiv în fața presei.

Băsescu și-a construit cariera cu imaginea unui luptător pentru justiție. Dreptate și adevăr, nu sub acest nume a câștigat primul mandat? În timpul său DNA a început să funcționeze și au început anchete împotriva unora care ani în șir au furat cu trei mâini.

Și-a încheiat mandatele de președinte cu imaginea unui supraviețuitor. A trecut prin două suspendări, a supraviețuit pixelului albastru, crizei economice, înfruntărilor cu Ponta, zvonurilor dubioase șamd. A plecat zâmbind, pe un ușor front pozitiv generat tocmai de faptul că la Cotroceni nu i-a urmat Ponta.

Dar unde a ajuns Băsescu acum… vai. Am văzut un interviu dat imediat după votul din Comisia Juridică în care explica cum reglementarea abuzului în serviciu în favoarea celor acuzați este bună deoarece țara se confruntă cu situații serioase precum epidemia de rujeolă. Cum ar fi, vezi Doamne, criza de rujeolă “în care au murit 23 de copilași” și lipsa citostaticelor sunt din vina statului care nu-și poate îndeplini angajamentele pentru populație… din cauza acuzațiilor de abuz în serviciu… nu știu, nu are nici un sens!

Uitați-vă direct la interviul complet de mai jos, ți se sucește mintea în explicații fără nici o noimă. Dați la minutul 33:20, acolo începe:

Apoi a zis că, în timpul campaniilor electorale, oficialii mai fac diverse nereguli cu banii, mai un banner, mai niște pliante, pentru că așa se face. Nu-i normal să-i condamnăm, ar trebui resetat totul și mers mai departe cu foaia curată.

Ce?! Chiar și considerând că are dreptate, ce legătură au aceste situații particulare privind finanțarea campaniilor electorale cu marea corupție din țara asta, cu furtul sistematizat a miliarde de euro prin tot felul de contracte proaste cu bani publici? Nu se construiește nimic în țară, ce deja există doar intră în paragină, iar la știri auzi doar cum unii iau șpagă de milioane de euro într-o singură zi.

România are o problemă serioasă de tot cu corupția, statul e cariat pe toate părțile. Această corupție trebuie pedepsită mai crunt, nu iertată, iar abia după ce o eliminăm complet și permanent putem să corectăm mici cazuri particulare prin fine-tuning-ul legilor.

Uitați declarația lui Băsescu:

Eu sunt de acord sa fie pedepsiti cei care au dus bani acasa. Dar altfel, banii astia s-au dus in geci, in umbrele, pt ca asa au fost lururile in realitate. Toti oamenii potlici care au trecut prin campanie exceptand 2016, pana la alegerile din 2014, au aceste probleme. Aduceti-va aminte cum aratau orasele mazgalite cu meshuri. Amintiti-va de amaratul ala care a dat pui si a fost condamnat. Nu a dus niciun pui acasa.

Severin spunea “dacă toți fură, ar trebui eliminată pedeapsa pentru furt”. Acum Băsescu spune că furt este doar când iei pentru tine, acasă, nu și pentru partid sau voturi.

Nu știu dacă face asta din dragoste pentru Elena Udrea. Mai degrabă, cred că la ea este partea sa de bani și-l are la mână cu asta.

Ca să încheie apoteotic, la final a declarat “trebuie rezolvată și scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor”, că altfel politicienii stau timorați că vor fi chemați la parchet. Binomul! Binomul!

    26 comentarii

  1. L-am votat in 2004, rational, contra lui Nastase. L-am votat in 2009, rational, contra lui Geoana. L-am sustinut in 2012, rational, contra USL. Nici un regret pana aici. La fel de rational (si fara regrete) ii urez sa ajunga coleg de facultate cu Felix si sa-si ia si gonflabila politica alaturi.

      (Citează)

    • Probabil cel mai rațional comentariu pe acest subiect :P

        (Citează)

    • Cel mai mult imi place cum basistii nu recunosc nici acum cit de nenorocit a fost chioru’, o dau inainte cu marote gen “rational” etc. Daca in 2012 scapam de el, cu totul altfel ar fi stat lucrurile. Antonescu era inca pe cai mari, Dragnea nu incepuse sa-si arate mustata…

        (Citează)

    • Ce-mi plac mie astia care dupa 11 ani vin si spun “Vezi, vezi? ti-am zis eu!”

      Da, l-am sustinut cand a avut o directie buna pro-justitie (votat) si nu l-am mai sustinut cand era clar ca nu avea o directie buna (nu votat). Ca tie ti se pare ca directia cu DNA nu e buna e altceva. De fapt erai de partea actualului Basescu de dinainte sa i se pare cool lui Basescu. Hipster mic ce esti!

        (Citează)

    • @Emil C Aproape nimeni nu e mai nenorocit decat PSD (cu variile denumiri sub care a existat). Vadim a fost o exceptie in acest sens. Antonescu se dadea in barci cu Ponta ceea ce il excludea automat. Poate pentru tine alegerile rationale sunt o “marota”, ceea ce, luand in calcul afinitatile-ti politice, nu ma mira. In rest, diatribele cu “basisti” si alte alea ma lasa rece. Amu’ meri de plimba varanu’.

        (Citează)

    • @Peredhill: amu’ ramii la tine in ardeal … vad ca ti-a luat 5 ani ca sa te prinzi ce bou e Basescu.

        (Citează)

  2. radu, problema cea mare e ca Psd castiga alegerile. asta trebuie oprit.

    exista o mare nevoie de un partid nou, care sa fie agent al oamenilor de pe strada si cand acestia nu manifesteaza.

    sa semnalizeze abuzurile cand se intampla, sa apara la tv, sa dea in judecata neglijentele crase, sa intoarca opinia publica generala de partea noastra pentru urmatoarele alegeri.

      (Citează)

    • Ai un partid nou cu oameni politici noi tocmai intrat in parlament cu un scor bunicel. Ce nu-ti convine acum ? Pun pariu ca n-ai trimis in viata ta o scrisoare vreunui politician sa-ti exprimi dorintele. Daca nimic nu-ti convine, fa-ti tu un alt partid mai bun.

        (Citează)

    • Asta nu o înțeleg nici eu. Înainte de alegeri toată lumea era pro-USR. După alegeri, s-a fâsâit rapid totul, deja la proteste se vorbea că e nevoie de un nou partid.

      Băi nene, politica este și despre compromisuri. Niciodată nu va exista un partid fix pe gustul meu. Iar dacă va fi unul, nu va fi nici pe gustul tău. Important este să găsești și să susții unul cât de cât bunicel și mai lași și de la tine în asta. Plus că din noiembrie și până în ianuarie nici n-a avut timp USR să arate ceva, hai să așteptăm doi ani înainte să fim nemulțumiți de ei.

      E un subiect bun acesta pentru un alt articol. Voiam să-l scriu de la protestele anterioare, când deja pe niște grupuri FB se discuta despre un nou partid “care să ne reprezinte”. Acum că revine problema, poate chiar îl voi face articol.

        (Citează)

    • @nwradu

      L-am votat pe Nicusor Dan de 2 ori la primarie si o data la parlamentare. Dupa discursul asta NU mai pupa votul meu.

      https://www.youtube.com/watch?v=HnT5oHS-Rg0

        (Citează)

    • De ce? Omul nu știe să se exprime bine (nici nu are experiență), vorbește lent, nu face față la scandal.

      Dar e bine intenționat. Credeam că asta ai votat, nu capacitatea de a te învârti din vorbe, cum face Dragnea.

        (Citează)

    • Nu stie sa se exprime cel putin la un nivel minim (eg: Iohannis) – din cauza asta nu am incredere ca poate face si altceva – nu merita votul meu.

        (Citează)

  3. thundermar:
    Ai un partid nou cu oameni politici noi tocmai intrat in parlament cu un scor bunicel.Ce nu-ti convine acum ?

    Departe de mine sa minimizez meritele USR, care sunt impresionante. Cel mai mare fiind curajul.

    Dar impactul USR este mult diminuat pt ca sunt si oameni pro gay, si oameni pro familie traditionala. Imagineaza-ti ce succes ar fi avut Clothilde Armand cu o campanie traditionala, si nu stiu, poate Gotiu, sau altcineva, cu o campanie pro uniune civila. Ar fi dublat, impreuna, scorul actual al Usr.

    Si pe urma intotdeauna cand infiintezi un nou sistem politic, trebuie 2 partide.

      (Citează)

    • Tu cauți un partid mulat exact pe cum crezi tu că ar trebui să fie un partid. Nu va exista unul. Alege unul cât mai apropiat de principiile tale și susține-l, eventual cere-le să adopte alte idei.

      La noi lipsește complet comunicarea între alegători și aleși. Nici măcar la urne nu există, că se votează pe liste.

        (Citează)

    • io mai mult zic ca ai nevoie de 2 partide daca vrei sa creezi un nou sistem politic. de la zero. Tory/Whigs. Republicani/Democrati.

      Si noi suntem acolo, insatisfactie generala, trebuie inlocuit tot.

        (Citează)

  4. E grele cu politica asta. Rareori mai trebuie sa si aberezi!

      (Citează)

  5. Hai că se lămurește misterul la Băsescu, fratele său ar beneficia de noua lege.
    Elena Udrea nu cred, proiectul se aplică pedepselor date până la 1 ianuarie 2017. Nu înseamnă că în plen nu se poate modifica termenul în 31 martie 2017, să fie bine pentru toți.

      (Citează)

  6. Nu stiu daca urmariti serialul “Designated survivor” , dar cam asa ar trebui si la noi sa se intample ca sa avem un moment zero .

      (Citează)

  7. Astia sunt cu adevarat idioti…cu fiecare tentativa din asta esuata, dau din ce in ce mai mult curaj oamenilor sa protesteze impotriva lor, pt ca au succes, plus ca la urmatoarele legeri cred ca se va vota masiv contra PSD…deci e da bine ?

      (Citează)

  8. Greșit pe naiba. Păi ce noi suntem politia să intervenim fizic? O comparație nepotrivită! Câtă vreme protestezi pașnic, transmiți un mesaj, poți să o faci oriunde se strânge lume multă. Dacă vrei intervenții “în forță” sa intrii peste ei, da, te duci la ei la servici. Nu de intervenția noastră fizică se tem ei, eventual de numărul nostru. Eventual!

      (Citează)

  9. Cand Basescu isi lua casa din Mihaileanu in urma unei cereri a cetateanului Basescu pe care primarul Basescu a aprobat-o, Basescu era liderul tinerilor frumos si liberi. Cand Basescu isi facea fiica europarlamentar, nu era nepotism, de fapt era reformarea statului. Cand Basescu o gira si-o proteja pe Udrea si toata gasca ei de borfasi, statul se intarea, tinerii frumosi si liberi erau in extaz ca DNA-ul lucreaza, DNA care, pur intamplator, lovea in adversarii de moarte ai lui Basescu. Acum, brusc, tinerii frumosi si liberi l-au descoperit pe Basescu, care de fapt n-a fost asa de la bun inceput, nu nenica, el de fapt s-a transformat de curand in personajul nociv care vrea gratierea faptelor de coruptie. Sigur, n-are nimeni acum nicio strabatere, nicio mustrare de constiinta, tinerii frumosi si liberi au ales mereu varianta cea mai buna, ce mai conteaza ca prezentul le arata incontestabil contrariul. Pana la urma ei sunt cei care au vazut pixelul albastru, cei care urlau in cor “rusine Dinu Patriciu!”.

    Amuzante vremuri mai traim. :)

      (Citează)

    • Eu nu l-am considerat nici un moment pe Basescu cinstit, dar l am votat prima oare, ca sa nu iasa Bombonel, asa cum l-a votat si Mircea Badea (deaaaaamn!!!!!)…Basescu a fost un pion, mai ales in ultimul mandat, a dost de acord ca politicienii sa intre la parnaie( ceea ce e super fun pt noi), cu singura conditie ca el sa nu intre, dar ce sa vezi? Intre timp, tanti Nuti ameninta cu dezvaluiri ca sa isi mai scada din pedeapsa…sau/si se pregatesc ceva dosare deja si pt Traienel…de aia aia care l-au adulat se declara socati acum de el…ce pot sa zic? Lumea e plina de oameni…naivi.

        (Citează)

  10. Emil C:
    @Peredhill: amu’ ramii la tine in ardeal … vad ca ti-a luat 5 ani ca sa te prinzi ce bou e Basescu.

    Emiluș, șezi blând și nu te mai agita cu băsiștii. Cum a spus și nashu_mare, dacă unii au fost și sunt anti PSD nu înseamnă că sunt băsiști. Ce vă mai plac etichetările..

      (Citează)

  11. Emil C:
    Cel mai mult imi place cum basistii nu recunosc nici acum cit de nenorocit a fost chioru’, o dau inainte cu marote gen “rational” etc. Daca in 2012 scapam de el, cu totul altfel ar fi stat lucrurile. Antonescu era inca pe cai mari, Dragnea nu incepuse sa-si arate mustata…

    RIGHT !

      (Citează)

    • Da, ne-ar fi dus Antonescu pe Lună, mai ales cu Ponta premier.

      Omul câștigase la vot un nou mandat. Nu era corect să fie îndepărtat pentru că așa au vrut Voiculescu și Antonescu. E ca și cum ai zice “dacă-l împușca cineva în 2010…”

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus