un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut dronele GoPro Karma, Hover Passport și Zerotech Dobby

3 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am văzut la Barcelona și noile produse GoPro care încă n-au intrat în forță în piața din România: drona Karma și grip-ul Grip (inspirat nume!).

Karma este drona retrasă de la puțin timp după ce-a fost lansată pentru că aveam o problemă cu circuitul de alimentare și putea pierde, din senin, alimentarea, picând din cer ca o piatră. După luni de modificări, Karma a fost recent relansată pe piața din SUA și în vreo două luni mi s-a spus că apare oficial și în Europa.

Să știți că e mărișoară. Mă așteptam să fie mai mică, că din prezentări așa reiese, dar nu-i cazul. Ca amprentă, e asemănătoare cu o dronă Phantom, chiar dacă nu la fel de înaltă pentru că nu are acele picioare cu rol de proiecție. Avantajul Karmei este că se rabat brațele cu motoare, desigur, deși nu și palele elicelor, care însă se pot deșuruba.

Sper să aibă succes pe piață, GoPro are nevoie de acest succes ca de aer. Concurentul direct DJI Mavic este bine înfipt în nișa dronelor portabile, dar loc mai e și pentru alții.

Grip, în schimb, acel suport de telefon mobil ce oferă stabilizare optică pe trei axe, este imens. Imens! Este lung și gros și nu înțeleg motivul pentru așa ceva, având în vedere că produsele concurente (DJI Osmo Mobile, dacă vreți unul cu nume mare, sau Feiyu-Tech sau Zhiyun pentru stabilizatoare mai ieftin și la fel de bune) au jumătate din grosimea sa și sunt mult mai scurte. OK, grip cauciucata, dar în rest? Motoarele sunt cam de aceleași dimensiuni, grip-ul este problema. Nu m-aș vedea folosind așa ceva decât după exerciții fizice regulate.

Nu mai zic că unul dintre motoarele de stabilizare obturează aproape total ecranul unei camere Hero 5 în filmare orizontală, de nu vezi foarte bine ce-ai încadrat. Alte stabilizatoare au o formă în oglindă, acel motor fiind lângă cameră sau în fața ei, în afara unghiului obiectivului, lăsând ecranul liber în fața ochilor tăi.

La standul Qualcomm am văzut și drona Passport a companiei Hover. E o dronă ultraportabilă, rabatabilă până devine de dimensiunea unei casete video. N-are nimic în comun cu gama dronelor Phatom, Karma sau Mavic, ci este mai mult de distracție, iar fotografiile făcute de ea sunt un fel de selfie-uri mai spectaculoase, dar mi-a plăcut, aș vrea și eu una. Uitați aici un aproape-review.

Am văzut și drona Dobby, numită evident după pisica mea și fabricată de Zerotech. E o altă dronă micuță, rabatabilă pe cât posibil, dar cu GPS, senzori cu ultrasunete, cântărește 200 de grame, fotografiază la 13 megapixeli și filmează Full HD. Face parte dintr-o generația nouă de drone, unele ce includ astfel de tehnologii de stabilizare și control al zborului (și plătești pentru asta), dar sunt gândite pentru distracție și fotografii de sus atunci când te distrezi pe undeva pe afară.

    6 comentarii

  1. “dimensiunea unei casete video” – oldies but goldies.

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/73/c6/2a/73c62a82844579aab733fb806015b1c9.jpg

      (Citează)

  2. rabateaza

      (Citează)

  3. Eu am pus ecranul de la GoPro la loc in cutie si l-am inlocuit cu o baterie. Consuma mai mult decat wireless-ul la care conectezi mobilul prin aplicatie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus