un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost fascist! M-am purtat ca-n Evul Mediu! Și degeaba…

1 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

– Ai terminat, mă, renovarea?
– Daaaa, mai am de făcut curat. Ce să zic, dacă vreți să ajutați și la asta, eu nu mă opun…

Era un dialog într-un grup de trei tineri aflați în spatele meu, undeva pe Calea Victoriei, la protestele de duminică. Alții vorbeau despre un viitor concediu, că au găsit o vilă ieftină de închiriat în Grecia. Două babe au comentat vreo 20 de minute ce se întâmplă în țară, ordonanță, grațiere, ce-a zis X, ce hoț este Y șamd.

O femeie din fața mea, care părea foarte vioaie și entuziasmată că se plimbă 5 kilometri pe jos la -3 grade Celsius, se întoarce la un moment dat și strigă “suntem 30.000!”. Din jur îi răspunde pe un ton total neinteresat, în cor, un mare “yeeey” moleșit. Se întoarce și merge la fel de vioaie în continuare.

Jandarmii parcă erau la iarbă verde. Cred că miting așa calm n-au mai văzut de mult, probabil fiind obișnuiți cu galeriile de suporteri sau manifestații cu urlete și ruperi de haine. Am văzut mulți copii în brațele sau în spatele părinților. Majoritatea participanților erau de până în 40 de ani, dar spre deosebire de noiembrie-decembrie 2015, am văzut acum și mulți bătrâni prin mulțime, oameni care au mers în același frig (n-a fost prea rău, totuși) și în același ritm ca și ceilalți.

La Ministerul Justiției am avut senzația că suntem la Mecca și ne pregătim să aruncăm cu pietre în diavol, ca la Hajj. Șirul de manifestanți era incredibil de lung, așa că cei aflați în dreptul Ministerului Justiției huiduiau un pic, ziceau un “PSD, ciuma roșie” și “jos Iordache” și “România cere: fără grațiere”, apoi plecau mai departe, să lase locul altora.

Pe Magheru, o babă huiduia manifestanții, printre cuvintele ei eu înțelegând “niște hoți toți” și “băsiștilor”. Tragedie mare pe Magheru, de fapt: la Gigi nu mai aveau deloc covrigi, iar la covrigăria din zona Scala mai erau doar vreo 10 bucăți, care s-au terminat toate înainte să-mi vină și mie rândul. Merdenea n-am vrut, așa că am plecat mai departe necovrigat.

Închipuiți-vă apoi surpriza mea când, privind știrile din acea seară și din ziua următoare, am aflat că m-am comportat ca un fascist, că am răcnit mesaje jignitoare, că am scandat pe o tonalitate mult prea ridicată, ca să parafrazez cuvintele primului ministru.

Că ne-am comportat acolo groaznic, cum nici în Evul Mediu nu s-a văzut, după cum a zis o jurnalistă la România TV. Că, dacă manifestații continuă să sfideze statul de drept în acest mod (adică prin proteste), s-ar putea folosi împotriva lor inclusiv forța, inclusiv trupe înarmate, a zis alt tâmpit pe la televizor, pare-mi-se că un parlamentar.

Așa arată manipularea. Ești acolo, trăiești un lucru, apoi vezi cum televiziunile ce aparțin a doi condamnați penali sau fugari de justiție spun că s-a întâmplat complet altceva. Și asta nu se întâmplă în Coreea de Nord sau în China sau în Rusia, ci într-o țară în care, teoretic și chiar și practic, există libertatea presei și toate celelalte drepturi considerate normale pentru o democrație. Vă dați seama ce ușor este de manipulat o țară aflată în dictatură?

Mă gândesc că, la următorul protest ce-ar decurge la fel de pașnic, televiziunile ar putea minți cum de fapt au fost acte de violență și vandalism, motiv pentru ca forțele de ordine să interzică alte manifestații sau să le destrame cu gaze lacrimogene și bulane.

În ciuda manifestațiilor, cei de la putere au găsit de cuviință să adopte totuși acea ordonanță a grațierii și care dezincriminează abuzul în serviciu și alte fapte de corupție specifice parlamentarilor, miniștrilor și primarilor, la o ședință de Guvern ținută la ora 21, adăugată pe furiș pe ordinea de zi. Ca niște hoți în noapte, cum ar fi.

Ironic, PSD-ul are majoritatea în Parlament. Ar fi putut face o lege acolo, pe procedura normală, dar au preferat un dictat, o impunere cu pumnul în gură, o modificare a Codului Penal făcută nu numai fără consultarea tuturor instituțiilor implicate în actul de justiție, ci împotriva recomandărilor oficiale sau informale ale acelor instituții. Ordonanța trebuia însă dată: prea mulți oameni care au furat pentru partid trebuie salvați de justiție.

Este, practic, instaurarea unei dictaturi. Cei de la putere au făcut tot ce-au vrut pentru propria bunăstare, printr-un dictat asemănător vremurilor regilor autocrați, ba mai mult: în forma adoptată a Ordonanței a fost adăugat un nou articol ce spune că abuz în serviciu nu constituie emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative. Cum ar fi, nu doar că și-au salvat de justiție apropiații, ci s-au acoperit și cei care au dat acest act normativ că nu vor putea fi anchetați pentru acțiunea lor.

Ieri seară, România a făcut un pas înapoi în Evul Mediu, duși acolo de un guvern de hoți. S-a dezincriminat hoția, s-a dat liber la alte furturi în viitor, la 20 de zile de la venirea la putere a acestui Guvern. Practic, după această întâmplare, orice e posibil la noi, inclusiv o dictatură ca la carte prin ordonanțe de urgență, o dictatură în care să există încă dreptul la libertatea presei și la adunare și la altele, dar de care celor de la putere să nu le pese, pentru că ei fac legile și acest mecanism la OUG-urilor, combinat cu “cazul cel mai favorabil când e vorba de Codul Penal”, le dă puteri depline.

Știu că sunt unii care spun că este bine că s-a întâmplat asta, că până nu se fură tot și până ce țara nu ajunge în paragina cea mai cruntă oamenii nu vor învăța să nu mai voteze cu PSD. Eu nu sunt de acord. Prea puțin îmi pasă că votanții PSD vor învăța această lecție, dacă o vor învăța într-o țară ajunsă în sărăcia cea mai lucie. Lecția ca lecția, dar trebuie să și trăim aici.

Impactul ordonanței este cel pe care l-am explicat anterior. Și în caz că aveați dubii că n-ar fi gândită strict pentru politicieni și primari, vă reamintesc că cetățenii de rând nu pot săvârși abuz în serviciu. Este o infracțiune rezervată strict bugetarilor, dezincriminată acum sub pretextul că ne-ar cere CEDO să îmbunătățim condițiile din penitenciare. Și mă îndoiesc că, ulterior, ordonanța va fi găsită neconstituțională. Modificarea unor praguri pentru prejudicii sau termene pentru denunțuri ajută infractorii, dar nu încalcă legea fundamentala a statului.

    13 comentarii

  1. Cred ca tocmai s-a atins un punct de inflexiune.De aici sunt multe posibilitati si putine bune.De exemplu-daca-i pune dracu’ sa intre cu bastoanele in manifestatiile ce vor fi azi,anii ’90 vor parea eau de cologne.Problema-i ca,la cat de volatila e situatia de afara,numai borfasisme de astea-n miez de noapte ne lipseau.Instaurarea Republicii Penale Romania.Pentru cei mai in varsta-RSF Iugoslavia era o tara draguta si stabila.Pentru cei mai tineri-asa era si Ucraina…..”Times change”-Garrosh Hellscream (printre altii).

      (Citează)

  2. Ma asteptam ca PSD sa faca absolut tot ce poate ca sa omoare justitia, am si scris asta intr-un comentariu.

    Nu ne mai ramane decat sa iesim in strada. Iesim in strada, aparam statul de drept, chit ca e pe catafalc acum. Nu iesim in strada, o sa ne fure astia si strada. In bucatele de cate 199.999 lei fiecare.

      (Citează)

  3. Degeaba iesiti in strada, nu aveti nicio putere oricat de multi ati fi. In 2015 Ponta a capitulat sub presiunea unui santaj si nu pentru ca i-ar fi fost teama de multimea din strada. Cat depsre Dragnea, el a stiut ca PSD-ul are mai multe sanse sa castige alegerile din decembrie 2016 daca vor sta un an pe bara decat daca PSD-ul ramane la guvernare. Au luat o pauza de la guvernare, s-au regrupat, au pus la cale strategiile de campanie si iata ca pe 11 decembrie au castigat detasat alegerile.

      (Citează)

    • da, este corect ce spui.
      Dar iesitul in strada tocmai a devenit o datorie, am depasit deja stadiul calculelor despre cat de eficient este sau nu este sa iesi in strada.

      Dupa mine, sunt 3 posibilitati:
      1. iesi in strada
      2. emigrezi
      3. devii un vierme scarbos care mananca si el firimiturile de la ospatul hienelor care au prins statul in capcana si-l mulg cu orice pret

        (Citează)

    • Ponta a cazut datorita unui calcul cinic al lui dragnea, drept urmare psd a cistigat cu majoritate peste un an. Ne-au fraierit, ne-au dat impresia ca am cistigat atunci. La fel si acu, grindeanu isi da demisia, guvernul interimar (tot grindeanu) nu va mai avea dreptul sa retraga ordonanta, dragnea isi va freca palmele de fericire si va fi urmatorul premier. Sau isi pune iar niste marionete, ca soferi si secretare sint destule ca sa umple niste scaune la Victoria.

        (Citează)

    • @gigi >> am iesit degeaba, ha?

        (Citează)

  4. eu zic ca Dragnea in curand ar cam trebui sa se teama si el de integritatea lui si a familiei sale, Alexandra D, Stefan D, Irina T etc… poate nu va mai fii asa de vehement privind gratierea hotilor, batausilor si violatorilor atunci cand va fi direct implicat ca si victima, daca parintii mananca agurida din pacate copiilor li se sterpezesc dintii, sigur creste rata criminalitatii cu toate aceste masuri si gratieri, se da liber la infractiuni…sau poate nu am inteles eu bine.

      (Citează)

  5. Eu ma astept sa fie declarata neconstitutionala din cauza ca incalca principiu separarii puterilor in stat si asta urgent, in cateva zile! Daca CC nu aplica palma asta guvernului, o sa derapeze tot si putem arunca Constitutia si Democratia la gunoi.

    Art. 1 – (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1

      (Citează)

  6. Robo:
    Nu, nu ai inteles bine.
    Asta mai trebuie acum, sa-l amenintam pe Dragnea cu linsatul.

    Ipotetic vorbind ca inainte de a fi inalt demnitar e si el un cetatean al acestei tari deci i se vor aplica aceleasi legi in caz de Doamne Fereste!
    Dar am inteles acum ca doar pt abuz in serviciu e toata discutia (adica hotie din pix cu acte), deci pt batausi, violatori si talharii nu vor mai exista gratieri sau pedepse cu arest la domiciliu ori daca mai scriu vreo carte de bune maniere primesc reducerea pedepselor, corect? Deci pot sa dorm linistit noaptea ca nu vor intra infractorii peste mine sa ma violeze/omoare ca mai apoi sa fie gratiati ca sunt si ei oameni ce merita a doua sansa, in plus conditiile din penitenciare sunt inumane si pot muri acolo, asa ca e mai bine in libertate…

      (Citează)

  7. Revolutia Romana 2017 - Noi nu uitam. Noi nu Iertam!

    01/02/2017 la 11:07 AM

    Ce se va intampla daca continuam pe calea legala, definita de constitutie:
    – Avocatul Poporului nu va sesiza CC sau chiar daca va sesiza, o va face cand va fi prea tarziu
    – CSM sesizeaza CC – nu se stie daca se va accepta sesizarea
    – PNL depune motiune de cenzura care nu trece
    — Chiar daca trece motiunea, cade Guvernul Grindeanu
    — Guvernul Grindeanu isi da demisia
    – PSD+ALDE lasa sa treaca cele 10 zile si pe urma il propun pe Dragnea premier. De doua ori!
    – Iohannis refuza de doua ori.
    – parlamentul il suspenda pe Iohannis. Tariceanu devine presedinte
    – Tariceanu il aproba pe Dragnea – nu stiu insa daca presedintele interimar poate accepta propunerea unui premier.

    Clar nu se mai poate continua in acest mod. Si inca masa critica de oameni nu e de ajuns. Cateva sute de mii de oameni nu pornesc o revolutie, e nevoie de MILIOANE.

    O posibila lebada neagra — cum s-ar putea atinge masa critica de oameni si REVOLTA:

    Un nene care stie ca nu mai are mult de trait, sa zicem un bolnav in stare terminala, isi asuma un rol de candidat manciurian, se urca intr-un camion sau TIR si intra in multimea protestatara. Pe urma opreste in fata camerelor de filmat, se urca pe camion si exclama “TRAIASCA PSD-ul in frunte cu Dragnea, prea-iubitul nostru conducator! TARICEANU ma va gratia!”

      (Citează)

  8. Poate acum (deși mă îndoiesc) românii miserupiști or să înțeleagă de ce este important să ieși la vot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus