un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cineva s-a gândit să pună mărul, simbolul păcatului, pe un calendar bisericesc

6 Dec 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Faptul că Biserica permite calendare bisericești cu sigla partidelor nu mă miră. Apropo, dacă n-au permis ei acest lucru, nu văd nici o luare de poziție prin care să condamne gestul și implicarea unui produs tradițional lor în politică. Probabil că bănuțul e bun, mitropolitul strânge pentru noua generație de limuzine, iar patriarhul de-un coif mai mare.

calendar_psdcalendar_pmp

Mă miră alte lucruri. De ce Argeș? E ceva special în acel județ? Sau acolo preoțimea a zis “băgați ce vreți pe calendare și împărțiți-le voi, câtă vreme virați cei 30 de bănuți în contul acesta IBAN”? Nu-i cam ciudată coincidența?

Doi la mână, observați că PMP la o primă vedere câștigă la design pentru că au adăugat în calendar tot acel misticism legat de cifra 7, poziția lor de pe buletin, precum “Lumea a fost făcută în 7 zile” și imediat apoi niște bazaconii de genul “există 7 note muzicale” și ” apa pură are pH-ul 7″, pentru că oamenii sigur vor ști ce înseamnă asta și-și vor spune “eh dacă și apa are ph-ul 7, păi trebuie să votez cu Băsescu, ce să fac acum! Că doar a fost marinar!”

Dar apoi observați ironia sorții: simbolul PMP este un măr, care în religie este unealta prin care omenirea a căzut în păcat, că Diavolul cu un măr a ademenit-o pe Eva. Cum să pui mărul pe un calendar bisericesc și să spui “alegeți mărul”? Și parcă pentru a încuraja ideea că PMP e de la diavol, mai sus chiar este un desen cu ceea ce probabil sunt Adam și Eva, sus în pom.

    19 comentarii

  1. Ideea cu mărul nu apare in biblie unde se vorbeste de fructul cunoasterii, notiunea de mar a venit mai târziu.

      (Citează)

  2. Ce mai poate fi de zis….de aia suntem unde suntem.

      (Citează)

  3. Furtuna intr-o galeata cu cacat.

      (Citează)

  4. Mă mir cum nu s-a întâmplat asta la Vaslui :))

      (Citează)

  5. Fake-uri de incepatori, priviti cu atentie hartia exact pe siglele partidelor.

      (Citează)

  6. Musca aia e de mare efect.
    Fix ca in zicala a tras la …

      (Citează)

  7. Deci, copii, asa se face “blogging” de succes in ziua de astazi: 80% advertoriale, 15% arunci cu cacat in Biserica si in preoti, 5% can-can-uri.

      (Citează)

  8. nwradu:
    Plus burgeri! Dacă nu-ți place blogul, de ce-l mai citești?

    Cred ca era Daniel Preaferifictul si s-a enervat cand a vazut ca ii strici afacerea.

      (Citează)

  9. Cateva observatii “ingineresti”:
    – eu nu vad unde apare acordul bisericii/episcopului pe aceste calendare.
    – la PSD scrie calendar Ortodox la PMP nu scrie … poate fi cu sarbatori care nu tin de religia ortodoxa
    Dand search pe Google am dat si peste asta unde este mentionata si pozitia bisericii:
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/calendare-ortodoxe-2017-cu-sigla-psd-impartite-in-arges-626291

    Ma astemptam conform background-ului sa ai un fundament pentru o critica, dar suferi si tu alaturi de alti romani de graba de a da cu piatra inainte de a judeca cu calm o situatie … dar te lasi purtat de sentimentalisme.

      (Citează)

    • O declarație bună a Bisericii ar fi fost “să ardă în focurile iadului necredincioșii care-și bat joc astfel de oameni, folosind aspectul clasic de calendar luat de la biserică pentru a obține voturi”. Și apoi “cerem imediat retragerea lor și rugăm enoriașii să nu accepte astfel de cadouri date cu alte scopuri”.

      Faptul că au zis “Patriarhia Română nu agreează” e un mesaj inutil, bineînțeles că asta urmau să declare. Ce te-ai fi așteptat, să zică “da, vindem spațiu publicitar pe calendare”? Au băgat declarația lor standard: ei nu știu, n-au auzit, nu cunosc.

      Și da, la PMP poate e cu sărbători din China, ca să fie siguri că-l păstrează oamenii.

        (Citează)

    • Haha, am lucrat în branșă, pe vremea când patriarhia încă mai tolera produsele tipografice altele decât de la tipografia patriarhiei (și rețeaua aferentă). De la an la an a devenit tot mai greu, patriarhia a forțat mereu nota și au reușit să devină singurii care au drept de tipărire și difuzare pe anume produse ”bisericești”, deși legea dreptului de autor nu cred că reglementează foarte exact aceste lucruri. Calendare, acatiste se tipăresc doar de Daniel. Scandal mare dacă se atinge cineva de banul lui Daniel. Eh, dacă e electoral… hai ca Daniel nu mai face scandal mare, că trebuie să ne împăcăm, să fim toleranți, că biserica nu e implicată, că etc etc.

        (Citează)

    • Da, treaba a fost destul de serioasă că oameni și-au pierdut locuri de muncă la tipografii care mai mișcau în domeniul în care Daniel a decis că numai el are voie să funționeze. Nu au contat consecințele, banul trebuia să ajungă doar într-un buzunar. Vă dați seama că nimeni nu făcea bani ca tipografia oficială care venea cu ”distribuția” bine pusă la punct, nici nu există termen de comparație…

        (Citează)

  10. In primul rand, marul nu este el care te duce in pacat, este fructul cunoasterii binelui si raului daca vrei.
    7 este cifra divina, in jurul cifrei 7 este construit vechiul testament, spre deosebire de cifra 6 care este asociata diavolului.

    Cat despre Arges, acolo mai au un pic si nenea episcop de la Curtea de Arges se face primar.

      (Citează)

  11. Este dovada cea mai clară că Biserica este aservită Politicului !
    Pentru bani, popchii ar fi în stare şi să danseze pe masă, şi să facă tot felu de giumbuşlucuri. Pur şi simplu îţi stă mintea’n loc ce-s în stare să facă, numa să puie mîna pe bani. Şi nu prea înţeleg cum vine aiasta, pentru că se spune că “banu e ochiu dracului”, ori popii adună bani !!! Haida de, io ce să mai înţeleg ?
    Păi dacă tot o luăm pe linia asta, mîne-poimîne o să videm bordeluri deschise în lăcaşele de cult, tot deci pentru bani, şi aici este o chestie faină, pentru că fiind subt patronaju bisericii, acele venituri NU se impozitează, deci cineva poa să rămîie cu fooaaarte mulţi bani. Şi uite că sub oblăduirea bisericii se pot face afaceri de afaceri. Dacă vreai să scapi ca să nu mai plăteşti impozit, te bagi sub aripa protectoare a bisericii, mai tragi cîte o limbă, mai dai cîte o tzucătură (nu spui prin ce zone) şi uite că te poţi numi mare afacerist.
    Stai numa să vezi dacă li s-o scula mintea la popi să se apuce să candideze în politică, atuncea să vezi dicstracţie !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus