un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

PNL este mort, dar liberalii nu vor să accepte asta (bonus: rezultatele unui prim sondaj)

3 Oct 2016  ·

GÂNDURI  ·

45 comentarii

PNL-ul este mort. Liberalii nu vor admite asta, dar partidul le-a decedat la scurt timp după renașterea ce-a avut loc prin ruperea USL-ului și apoi victoria lui Iohannis. Prea multe voturi pentru beneficiile parlamentarilor, prea mulți cercetați penali, prea multe fosile ale politicii între care n-a apărut nimeni tânăr, prea multe greșeli s-au adunat și au i-au conturat într-o dezamăgire.

Sigur, din inerție cei din PNL încă dau declarații și latră moraliști pe la televizor, cerând să se facă și să se dreagă, dar nu cred că-i mai ia cineva în serios ca alternativă pentru a îmbunătăți România.

Asta a murit de fapt, ideea că PNL-ul ar putea schimba în bine țara. A rămas în continuare un partid care are de dus diverse meciuri împotriva celorlalte partide (și a justiției), dar nimic mai mult.

Sper că Dacian Cioloș nu li se va alătura, deși președintele i-a făcut o invitație cum nu se putea mai clară. Asocierea cu PNL l-ar trage în jos acum, iar rezultatul alegerilor din 11 decembrie oricum n-ar putea fi schimbat, că nu e timp. Mai bine își încheie mandatul cu fruntea sus și-și vede de treabă, iar dacă vrea să intre în politică o poate face într-un ritm normal, țintind alegerile din 2019 sau 2020. Și da, am zis 2019.

Sau mă înșel eu? Voi vedeți altfel PNL-ul?


USR, partidul lui Nicușor Dan, a făcut publice rezultatele unui sondaj comandat de ei, iar rezultatele privind intenția la vot a celor deja deciși sunt următoarele:

sondaj_usr_octombrie_2016

Un sondaj pe o mie de persoane nu spune multe, iar la vot pot apărea surprize. Pe baza lui, însă, cred că putem spune următoarele:

  • PSD își vede de treabă, câștigă voturi, convinge lume. Sigur, e un partid de corupți, dar un partid funcțional, cu prezență până în fiecare localitate și cu oameni care apar la televizor și vorbesc pentru oameni, nu comentează ce-au zis alte partide.
  • PSD+ALDE pot forma un guvern. Mai mult ca sigur mârlanul de Tăriceanu va rămâne în politica de înalt nivel, dovadă că este greu să vindeci boala din țară.
  • PMP stă neașteptat de slab. Mă așteptam ca Băsescu să crească pe fondul dezamăgirii unor oameni față de partidele ce s-au perindat de atunci la guvernare.
  • USR are 10% la nivel național și 29% în București, o performanță bună. Nicușor Dan a câștigat o parte din încrederea bucureștenilor, dar trebuie să o câștige și pe a celor din țară și să se înfățișeze ca o alternativă bună în fața celor din diasporă, care dau și ei niște deputați și senatori.

Graficul de mai jos îmi aparține mie și arată diferențele între sondajul USR și rezultatele de la alegerile locale din iunie. Diferențe sunt, desigur, dar e greu de spus în ce sens: un sondaj nu-i niciodată foarte precis, dar pe de altă parte la alegerile locale se votează uneori omul, nu partidul său (deși, la nivel național, aceste anomalii se pierd și rezultatele statistice ar putea fi considerate reprezentative.

comparatie_sondaj_alegeri

Ce trebuie observat în el este că rezultatele sondajului (care oricum au o marjă de eroare) sunt foarte apropiate de rezultatele reale de la alegerile local, pentru anumite partide. În concluzie, cei 10% ai USR-ului probabil chiar sunt reali. Scăderea PSD-ului și PNL-ului poate fi o dovadă a reorganizării intenției de vot a oamenilor.

Mai mult, sondajul USR a fost făcut în perioada 14-23 septembrie, înainte ca Blaga să predea bocancii și să iasă din co-președinția partidului PNL. Cum partidul a anunțat recent că Alina Gorghiu rămâne unic președinte, nu m-ar mira ca tot felul de baroni locali sau parimari sau oameni de afaceri de prin țară, loiali lui Blaga, să considere că-și pierd orice influență în politică și să se reorienteze spre un alt partid, ducând cu ei acolo și ce influență or avea asupra celor din jur la vot, după caz.

Situația semnăturilor pentru USR este, însă, critică. Corturile de prin oraș au program de lăuze, s-au strâns un sfert din semnăturile necesare și mai sunt vreo 12 zile pentru a ajunge la totalul de 200.000. Dacă nu se mobilizează lumea pentru a găsi un cort unde să semneze, indiferent de oră, sau nu trimite prin poștă formularul semnat, nu cred că partidul lui Nicușor Dan va apărea pe buletinele de vot.

 

    45 comentarii

  1. În București cred că au procentele alea, dar în țară(la țară) lumea nici n-a auzit bine de USR. Dar na, sondaj de la partid.

      (Citează)

    • Nu contează așa tare. Probabil că viitorii lor candidați vor candida în București, nu în țară, deci au șanse să intre în Parlament cu câțiva.

        (Citează)

  2. Serios, de ce ați lua în seamănă sondajul ăla?!
    Cum rahat să crească PSD-ul și ALDE? Cât de proști ar fi românii, partidele astea n-au cum să treacă de 40% nici dacă votează morții lui Dragnea.

    Nicușor Dan nu e prost să vină cu un sondaj în care PSD are 38% și ALDE nu intră în Parlament, căci asta ar însemna să-i țină pe nehotărâți acasă, iar singura șansă a USR-ului să CONTEZE în Parlament este că cei nehotărâți să-și miște fundul și să voteze.

      (Citează)

    • Nu cresc PSD și ALDE, scad ceilalți. PMP a fuzionat cu UNPR, asta spune tot ce era de spus despre ei. USR au șanse mici să strângă semnăturile. PNL se duce dracului. UDMR cam pe acolo e mereu ca procentaj. Ce mai rămâne? Dacă nu mergem la vot, crește PSD-ul ca procentaje, pentru că votanții lor merg să dea cu ștampila…
      Cred că anul asta va fi primul din viața mea când voi merge la vot doar ca să scriu “muie” pe buletinul de vot…

        (Citează)

    • Toate semnele arată că PSD-ul a crescut. De asta am pus și comparația cu alegerile locale, unde PSD a rupt și asta în condițiile în care anumite orașe mari au avut primari “celebri” din alte partide care au atras voturi spre ei.

      PSD-ul reușește să convingă omul din mediul rural să meargă la vot și să voteze cu ei. Ceilalți nu. Simplu.

      Dacă nu vă convins procentul PSD, soluția este sa încercați să-i convingeți pe cei din jurul vostru că trebuie să voteze cu altcineva, nu să vă văitați pe bloguri sau să sperați că de fapt sondajele sunt greșite, iar la alegeri vor apărea, de undeva, salvatorii.

        (Citează)

    • Io zic sa te uiti cine este primar la Bucuresti si n-o sa ti se mai para SF procentele alea. Iesi din bula.

        (Citează)

  3. Si care e rationamentul? PNL e varza, Ciolos sa nu se bage… si PSD sa castige alegerile pentru ca “PSD își vede de treabă, câștigă voturi, convinge lume.”

    “Sigur, e un partid de corupți, dar un partid funcțional, cu prezență până în fiecare localitate și cu oameni care apar la televizor și vorbesc pentru oameni…”

    Adica PNL de ce nu ar fi partid functional, cu prezenta in fiecare localitate? Imi pare rau sa vad aici astfel de argumente… Radu, ne obisnuisei cu analize mai documentate.

      (Citează)

    • Eu sunt de acord cu ce spune el, de ce sa ne amagim ca PNL poate salva situatia? Cu un singur om? Gata, de miine intra Ciolos in PNL. Si? se va lupta cu aceeasi corupti, fripturisti? Plus ca si-a dat cuvintul ca nu o va face. Asta este, a cistigat firea la Bucuresti, nu a murit nimenit, o sa cistige si PSD-ul alegerile astea iar Ciolos isi va face partid nou, care sa fie altceva decit ce avem acuma la oferta. Pare si logic, in fond cind 40% voteaza oricum cu PSD, ce sanse ai avea sa determini o schimbare in Romania?

        (Citează)

    • motanes: Adica PNL de ce nu ar fi partid functional, cu prezenta in fiecare localitate? Imi pare rau sa vad aici astfel de argumente… Radu, ne obisnuisei cu analize mai documentate.

      Nu, nu, mai citește cu atenție ce-am zis. Partidul o fi functional, doar că nu mai crede nimeni că va schimba în bine țara.

      Practic, cei care votează cu PNL o fac cu gândul “ăștia fură mai puțin decât PSD”, nu “aștia pot întoarce situația spre bine”.

        (Citează)

    • Radu, in momentul acesta nu exista nimeni care sa poata intoarce situatia spre bine. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne fie indiferent daca alegerile vor fi castigate de PSD.
      Ce putem face, concret. Nimic mai mult decat a-i vota pe altii decat PSD. USR, se pare, nu va reusi sa se mobilizeze corespunzator conditiilor de participare electorala. Asa ca… NU PSD! Dar altceva TREBUIE votat, pt ca, altfel, electoratul PSD iese oricum la vot. Da, asta e blestemul nostru, daca vrei, sa alegem raul mai mic.

        (Citează)

  4. Boss partidul cu 25% in sondajul ala e mort?

    Pe logica ta mai bine strangem jucariile si plecam acasa. Daca PNL e mort, USR e mort din fasa si nu prinde pragul de 5%.

    Imi spui si mie pe cine va trimite USR in tara, in sectiile de votare, la Falticeni si Carei?

    Bine, exagerez. USR nu se adreseaza plebeilor e partidul oamenilor dornici de schimbare, si informati. Unde pot sa citesc si eu despre USR? Pe net ma trimit pe un fel de pagina de teledon, cred. Ca nu zice mare lucru.

      (Citează)

    • E la 25% de nu stiu cind. Vezi vreo schimbare in viitor? Avem o inclestare de 45%-25% care nu ne ajuta cu nimic. Ciolos de unul singur nu poate duce PNL-ul peste PSD, avind in vedere gunoaiele din PNL in acest moment. Si daca 25% nu e mort, presupun ca si basescu cu ai lui 4% e fericit ca e viu, nu?

        (Citează)

    • alxzen: Boss partidul cu 25% in sondajul ala e mort?
      Pe logica ta mai bine strangem jucariile si plecam acasa. Daca PNL e mort, USR e mort din fasa si nu prinde pragul de 5%.

      Eu cred că ar putea prinde pragul, dacă strânge semnăturile pentru a participa.

      Și da, cred că e mort. Are 25% din inerție, dar nu mai crede nimeni în PNL.

      Să-ți aduc aminte că și PNȚ și alții aveau cândva mai mult de atât?

        (Citează)

  5. Am semnat și eu în weekend pentru USR. Erau doi copii la un colț de intersecție, stăteau speriați sprijiniți de gard și m-am dus eu direct la ei să le dau semnătura, în schimb ei nu au schițat nici un gest să abordeze vreun trecător.
    Nu înțeleg absolut deloc atitudinea “cortiștilor”: fie sunt voluntari, caz în care sunt voluntari degeaba, că nici ei nu prea cred în cauza lor judecând după pasivitate, fie sunt plătiți, caz în care nici un superviser sau șef de-al lor nu le cere rezultate. Oricum ar fi, dacă partidul contează pe oameni d-ăștia, nici măcar nu mai sunt convins că ar reprezenta vreo schimbare.

      (Citează)

  6. Fucking ALDE. Nu inteleg cum voteaza cineva tumoarea aia. Fucking A3…

      (Citează)

  7. Nu e mort, e fix acolo unde era cand era Tariceanu membru. Penelistii au fost umflati artificial atunci cand au facut parte din chestia aia slinoasa numita USL si acum doar s-au dezumflat la loc.

      (Citează)

  8. penelistii nu sunt in stare sa dea speranta publicului, asta pentru ca nu au nici nu stiu cum sa-i zic: impetus, impetuozitate, sa revolutioneze, sa rupa tot. Sunt pur si simplu prea comfortabili in propria piele, multumiti cu ce au.

      (Citează)

    • haha, impetus in latina chiar corespunde cu ce am crezut eu.

      a moving force; impulse; stimulus:
      (broadly) the momentum of a moving body, especially with reference to the cause of motion.

      Origin of impetus
      Latin: an attack, literally, a rushing into

        (Citează)

    • N-au cu cine. Blaga nu poate ține un discurs energizant. Gorghiu nu convinge că își controlează partidul. Predoiu? Orban? Săftoiu? Falcă? De ăștia te ferești dacă-i vezi pe stradă, să nu se ia ceva de la ei, să nu-ți șutească portofelul din obișnuință. Au fost atâția ani în guverne și parlament și n-au făcut nimic.

        (Citează)

  9. Romanii sunt prosti din nastere cand vine vorba de politica si asta se vede, cum sa alegi pe aia care ti-au taiat din pensii si salarii si care zbirau la tv si te faceau un popor de mana a doua, aceia care s-au imprumtat de la fmi 20 de miliarde pentru a face autostrazi plus ca noi nu avem autostrazi functionale complet…
    Azi avem pe Ciolos cu absorbtie fonduri europene 0, avem un presedinte condus de servicii- nu ca ar fi ceva gresit- un Iohanis care nici macar nu e de origine romana si care are unele probleme cu limba romana si care inca isi face jocurile partidului PNL nefiind mediator intre politicieni si partide… cum zice la Constitutie…
    Cat despre PSD, hm romanii inca ii considera comunisti, inca dar daca mergem pe mana asta, pe logica asta atunci avem si pe cei de dreapta nazisti… a ca nu va place voua de ei asta e o alta treaba… dar ei au fost cei mai capabili politicieni… romani, nu o sa va zic de ce, google it…

      (Citează)

  10. nashu_mare:
    Ia un servetel, iti curge din gura.

    :)) din contra, eu nu sunt roman, sunt mai detasat de politica si de gandirea de roman tipica rurala… so asta e doar asa, cam ce se vede… ca de voi astia ‘ntelectuali votati mai mult dreapta, cu ochii largi inchis ca asa e de bine…
    Dar mainile politice care au construit Romania dupa ’89 e psd ca va place ca nu va place si da, spre nenorcul tau nu sunt prost asa ca…

      (Citează)

    • Daca nu esti român ar trebui să taci, ca doar si Iohannis “nici macar nu este de origine română”.

      Dar da, “mainile police care au construit Romania e“.

      Ia și babețică!

        (Citează)

    • tipule care nu esti roman, da tu o tura a Romaniei cu harta in mana, si uita-te cum arata locurile
      – unde au votat PSD
      – fata de alea unde au mai votat si cu dreapta

      La capitolele: industrie, prosperitate, ordine/curatenie.

      Dupa care vorbim, ca o sa poti sa faci si tu comparatie.

        (Citează)

  11. mac gregor:
    tipule care nu esti roman, da tu o tura a Romaniei cu harta in mana, si uita-te cum arata locurile
    – unde au votat PSD
    – fata de alea unde au mai votat si cu dreapta

    La capitolele: industrie, prosperitate, ordine/curatenie.

    Dupa care vorbim, ca o sa poti sa faci si tu comparatie.

    Da, locurile asa erau si inainte de psd, problema e cava luati de lucrurile marunte… mentalitate de ruman prost…
    Nu mai vedeti padurea de rautatea voastra din inima…

      (Citează)

  12. nashu_mare:
    Daca nu esti român ar trebui să taci, ca doar si Iohannis “nici macar nu este de origine română”.

    Dar da, “mainile police care au construit Romania e“.

    Ia și babețică!

    Cred ca esti cel putin hater sau spalat pe creier care dai in pianist. Mai bine ai combate textul si nu forma… dar n-ai cu cine…

      (Citează)

    • Aproape singurul lucru care ma deranjeaza la blogul lui Radu: e atit de naiv ca i se pare ca postacii trebuie tolerati, ca reprezinta si ei o voce a celor 45% care voteaza cu PSD. Iar noi stam si dezbatem aici de zor cu niste nulitati platite sa faca agitatie, sa scrie comentarii, sa se bage in seama.

        (Citează)

    • Din text reiese ca nu ai expertiza sa spui ce ai scris in el: nu stii sa scrii romaneste si declari ca nu esti roman, dar este exact ce reclami altora (In cazul de fata, lui Iohannis).

      Altceva nu am ce sa contrazic, pentru ca nu ai spus. “google it!” nu se incadreaza la date.

        (Citează)

    • mircea 2:
      Aproape singurul lucru care ma deranjeaza la blogul lui Radu: e atit de naiv ca i se pare ca postacii trebuie tolerati, ca reprezinta si ei o voce a celor 45% care voteaza cu PSD. Iar noi stam si dezbatem aici de zor cu niste nulitati platite sa faca agitatie, sa scrie comentarii, sa se bage in seama.

      Dacă mă apuc să cenzurez fără alt motiv decât că nu-mi place opinia cuiva, ce obținem? O bulă în care totul e perfect, dar care nu se potrivește niciodată cu lumea reală?

      Postaci sunt și în lumea reală. Oameni care nu înțeleg ce se întâmplă, dar votează oricum, iși dau cu opinia, îi conving și pe cei din jur. Mai bine să știm că există.

        (Citează)

    • nwradu: Dacă mă apuc să cenzurez fără alt motiv decât că nu-mi place opinia cuiva, ce obținem? O bulă în care totul e perfect, dar care nu se potrivește niciodată cu lumea reală?

      Postaci sunt și în lumea reală. Oameni care nu înțeleg ce se întâmplă, dar votează oricum, iși dau cu opinia, îi conving și pe cei din jur. Mai bine să știm că există.

      Evident pravalia ta, si inconvenientul nu e atit de mare cit sa te ocolesc pentru postaci. Insa e o diferenta intre un om care crede sincer in psd si cu care as dezbate idei, venim cu argumente, ne laudam cu care a furat mai mult – de la noi sau de la ei… Dar cu postacii pare o lupta surda. E ca si cum ai explica aritmetica unor maimute, ba mai rau, ca maimutele chiar nu inteleg, postacii se fac ca nu inteleg ca asa e sarcina de partid. Si nu e acelasi lucru cu postacii de pe strada, cum spui tu ca ii intilnesti peste tot. In viata de zi cu zi chiar nu vad atit de des postaci…
      P.S. Inca un lucru imi mai permit: cenzura nu ar trebui atit de hulita cum am fost invatati. De aia e tv-ul o hazna oriunde te-ai uita: din lipsa de reglementare, din teama de a nu tipa cineva “cenzura”. O societate libera nu inseamna o societate nereglementata.

        (Citează)

  13. nashu_mare:
    Din text reiese ca nu ai expertiza sa spui ce ai scris in el: nu stii sa scrii romaneste si declari ca nu esti roman, dar este exact ce reclami altora (In cazul de fata, lui Iohannis).

    Altceva nu am ce sa contrazic, pentru ca nu ai spus. “google it!” nu se incadreaza la date.

    NU, tu esti prea elitist, pai eu traiesc de 31 de ani aici… eu nu sunt roman, nu declar: zic ca asa e, stiu cum sta treaba, daca am scris gresit e din cauza ca m-am cam grabit, si ti-am gasit vian ca te-ai luat exact de asta, relax, si da Iohanis nu e bun de presedinte ca nu e roman la baza, ma mir cum serviciile au permis asta…
    E o discutie lunga despre psd si unii romani nu se calfica pentru discutii lungi… ci asa mai pe scurt, nu au calitatile necesare pentru analiza pe un timp mai lung..

      (Citează)

  14. mircea 2:
    Aproape singurul lucru care ma deranjeaza la blogul lui Radu: e atit de naiv ca i se pare ca postacii trebuie tolerati, ca reprezinta si ei o voce a celor 45% care voteaza cu PSD. Iar noi stam si dezbatem aici de zor cu niste nulitati platite sa faca agitatie, sa scrie comentarii, sa se bage in seama.

    Asa poti spune despre nulitatile de dreapta, aceia care sunt platiti de dreptaci… relax… si da, dreptaci au aceleasi drepturi cu cei de stanga… desi ei cred ca sunt miezu…

      (Citează)

    • Unu la mana, ca nu esti in stare sa continui discutiile pe care le-ai inceput si tot te pisi pe ochi ca romanii nu te inteleg.

      Si doi mai taci din gura ca ai umplut forumul si n-ai spus nimic. Revino cand ai vreo idee de comunicat nu miorlaieli.

      Daca vreodata.

        (Citează)

  15. radule din 2004 se stia ce o sa faca dreapta, daca intelegi si contextul extern.
    in 2016 cu un PNL afiliat la fostul PDL nici sa nu te gandesti ca nu va castiga PSD.
    nu zic ca nu a furat PSD, dar oricum ar fi, nu se compara cu ce a facut dreapta in Romania.

      (Citează)

  16. mac gregor:
    Unu la mana, ca nu esti in stare sa continui discutiile pe care le-ai inceput si tot te pisi pe ochi ca romanii nu te inteleg.

    Si doi mai taci din gura ca ai umplut forumul si n-ai spus nimic. Revino cand ai vreo idee de comunicat nu miorlaieli.

    Daca vreodata.

    Pai daca trebuie sa dau explicatii in + , daca voi va luati de mine si nu de ce trebuie sa combateti :)) textual…

      (Citează)

    • Se vede ca esti fan Ponta
      TEXTUÁL, -Ă, textuali, -e, adj. Care este reprodus cuvânt cu cuvânt, fără nici o modificare a textului original. [Pr.: -tu-al] – Din fr. textuel.

        (Citează)

  17. pleci de la o ipoteza gresita “USR are 10% la nivel național și 29% în București” – pana nu e pe buletinul de vot are fix 0 %

    am vazut ceva prezentare pentru USR Brasov – jalnic, cand am cautat numele alea pe net am decis ca mai bine nu votez cu ei daca alea sunt singurele + valoare vehiculate

    parerea mea este sa ramai la tech *& travel ca sa nu pierzi inutil cititori

      (Citează)

  18. Tim: Pai daca trebuie sa dau explicatii in + , daca voi va luati de mine si nu de ce trebuie sa combateti :)) textual…

    Limba evolueaza asa ca aici in contextul ala insemana ad litteram… si da, asta e, tot asta faci, consideri ca aia de stanga sunt gresiti… ca asa e trendu’ intre intelectuali de azi…

      (Citează)

    • Da, ba, tu le zici “like it is”, nu conteaza ca habar nu ai despre ce vorbesti. Ies cuvinte pe gura sau din tastatura si aia e important.

        (Citează)

    • pai nashu mare, nu ciontreaza ce zici, important este sa fie 30 de cuvinte ca sa fie considerata o fraza.

        (Citează)

    • Bine, asa e: ai dreptate… ce poti sa mai zici… oameni sunt prosti si atat… este? :D .

        (Citează)

  19. nwradu: Eu cred că ar putea prinde pragul, dacă strânge semnăturile pentru a participa.

    Și da, cred că e mort. Are 25% din inerție, dar nu mai crede nimeni în PNL.

    Să-ți aduc aminte că și PNȚ și alții aveau cândva mai mult de atât?

    Visezi, dar putem face in pariu. Nu ne-am lamurit la locale ca fara prezenta in teren nu valoreaza nimic like-urile.

    Stii de ce moare dreapta romaneasca? de la atatea initiative “cetatenesti”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus