un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe cine încearcă Antena 3 să spele acum?

25 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Legea lui Godwin spune următoarele: “dacă o discuție pe Internet durează suficient de mult, cineva sau ceva va fi comparat cu Hitler sau cu nazismul”. Știați deja asta, nu știați că a fost și exprimată științific de acest psiholog.

În România poate funcționa o altă lege: “dacă-l lași pe Mihai Gâdea să vorbească mai mult de 5 minute, invariabil va spune despre Băsescu”.

Spun asta pentru că m-am uitat ieri (cât am putut să-mi suprim reflexul de vomă) la dezbaterea Tolontan vs Badea-Gâdea pe tema Hexipharma și cum Tolontan a distrus această companie frumoasă și, evident, Tolontan a fost acuzat că-i băsist. Personal am fost chiar uimit că anchetele lui Badea n-au arătat că Băsescu a omorât cu mâna lui mii de pacienți din spitale, nu bacteriile.

TL;DR pentru cei ce n-au urmărit emisiunea:

  • Tolontan: “iată aici cifre, statistici, declarații, contracte și rapoarte inclusiv de la organele de anchetă care susțin ce-am spus eu”.
  • Badea: “am citit eu undeva pe net că nu-i așa”.

Seara a fost câștigată de Tolontan pentru că are la bord două mari avantaje:

  1. anchetează Hexi Pharma de pe la finalul anului 2015 și deci e tobă de carte în tot ce înseamnă asta, e greu să-l contrazici fără să fii pe o poziție asemănătoare
  2. are talentul de a se exprima scurt, prin cele mai potrivite cuvinte, și e foarte rapid în a răspunde în orice schimb de replici, ceea ce este normal, în fond asta îi este meseria

 

Totuși, întreaga emisiune a avut acel aer de zona crepusculară. Eu n-am înțeles îndârjirea cu care Antena 3/Badea încercau să spele reputația Hexipharma, inclusiv prin întrebări de genul “vă simțiți vinovat că s-a sinucis patronul?” sau “îi aveți pe conștiință pe cei ce-au refuzat recent internarea de teama microbilor și au murit acasă?“, adresate lui Tolontan. Adică un ton normal ar fi fost “ancheta asta are implicații mari, sigur ați arătat cu degetul pe cine trebuie? Ne puteți arăta încă o dată datele ei, să înțelegem mai bine?”.

În schimb, au fost acuze cu “ați mințit, nu aveați dovezi, totul de fapt e bine!“. Să auzi asta de la Antena 3, un post cunoscut doar pentru dezinformări și scoaterea lucrurilor din context, este o ironie cum rar ai ocazia să vezi (și chiar puteai să o vezi pe burtiera afișată în timpul emisiunii). Am auzit inclusiv afirmații precum “numărul de decese din infecții în spitale este unul normal în România” și alte încercări de-a arăta ca sistemul nostru medical este perfect.

Ulterior Tolontan a fost acuzat că n-a făcut astfel de investigații și asupra sistemului de justiție din România, ci doar în cel sanitar. Noaptea minții.

Emisiunea a devenit și mai amuzantă când s-a ajuns la discuții de genul “păi credeți că Hexi putea da șpagă la 300 de directori de spitale?” și “putea aranja atâtea licitații publice?“, în condițiile în care toți cei de acolo lucrează pentru un condamnat penal care a furat zeci de milioane de euro de la stat, stabilind niște niveluri ale furtului greu de egalat (nu și de Băsescu, desigur…).

Întregul demers este pur și simplu misterios. N-am înțeles de ce Antena 3 ia apărarea Hexi Pharma (în condițiile în care, după cum scrie Tolontan astăzi, mai mulți angajați și inclusiv managerul au declarat anchetatorilor că da, se dilua totul). Bănuiala mea este că se încearcă spălarea unora din vechiul sistem medical, cel pre-Cioloș, că poate trebuie pregătiți Arafat sau Bănicioiu sau vreun alt incompetent din acesta pentru a relua postul de ministru. Toți încearcă să arate că guvernul tehnocrat n-a schimbat mare lucru, că de fapt era totul bine și înainte.

Oare cum ar fi arătat emisiunea dacă Tolontan n-ar fi fost coleg cu ei de trust?

N-am vreun mare respect pentru Tolontan, care are și el “piticii” său cu care nu sunt de acord. Dar nu pot să ignor faptul că a rămas printre puținii reprezentanți ai acelei prese de investigații despre care spuneam în mod repetat că este foarte importantă într-un stat democratic pentru a arăta corupția. Tolontan a declanșat în ultimele 12 luni două anchete de maximă importanță pentru fiecare cetățean:

  • a arătat corupția din ISU imediat după cazul Colectiv
  • a lansat scandalul Hexi Pharma

Recompensa pe care o primește este că proprii colegi de trust îl acuză că a omorât oameni și-l întreabă cum poate dormi noaptea.

    21 comentarii

  1. Nu trebuie sa treaca neobservata concordanta de idei intre Antena 3 si Evenimentul Zilei, altfel “dusmani” oficiali. Este clar ca in spate sincronizarii este un joc mai mare, EvZ sunt doar niste jeguri mercenare dar totusi cineva probabil ca a sarit cu banul la stapanii gainilor vii. Nu trebuie de asemenea uitat faptul ca majoritatea covarsitoare a managerilor de spitale si a greilor pe piata de medicina din Ro tin la PSD, a se vedea Lascar, Oprescu, Bradisteanu, Monica Pop etc, este vorba de o mafie care se apara om la om pe tot terenul. Ce ai vrea sa faca jegosii, sa recunoasca meritele ministrului actual, Vlad Voiculescu, care a fost omul-antisistem care a a pus pe picioare, la inceput de unul singur, reteaua citostaticelor si a facut ce nu au facut ministere si ministri intregi, a adus medicamente celor care aveau nevoie de ele?
    Apropos de Lascarica de la Floreasca: la un an aproape de cand s-a taiat panglica alaturi de Ponta la sectia noua de arsi, functioneaza unitatea de tratare a marilor arsi? Adica cei de la Navodari sunt internati acolo, sau asteapta sa ia vreo infectie nosocomiala la spitalul de arsi?

      (Citează)

  2. Buna intrebare, ce anume se urmareste pana la urma?
    A3 se pricepe bine la spalat ‘cadavre’ – care e mortu de care se ocupa acum?

    P.S. Dl. Badea este tare frustat ca dl. Tolontan castiga mai mult decat el lucru pe care l-a pomenit de multe ori in trecut. Emisiunea asta a aratat si de ce.

      (Citează)

  3. Gâdea’s law.

      (Citează)

  4. 1. Arafat incompetent?

    2. Plus, reiau si eu intrebarea: crezi ca un om putea sa dea spaga la 300 de directori de spitale din toata Romania? Dar oare chiar toti or fi corupti in tara asta?

    3. E prea multa teorie a conspiratiei in aer. Se vorbea aseara despre o achizitie “marita” pe SEAP de la 27 la 37 RON/litru, si s-au cumparat 1000 de litri. Cat inseamna diferenta, 100 de milioane, crezi ca fraudeaza cineva SEAP-ul pentru 100 de milioane care ar trebui impartiti si aia?

    4. Toata Romania s-a uitat ieri la Antena 3? La Rares Bogdan a fost un om de cultura. :))

      (Citează)

    • 1. Pe ce pozitie?
      2. De ce crezi ca peste tot directorii trebuie sa fie aia care iau spaga? Mai degraba primesc unii de la achizitii.
      3. Glumesti, nu?

        (Citează)

  5. Nu pot sa nu remarc ca ati identificat deja sursa relelor din romania, si aceasta este un program de televiziune, antena 3.
    De asemenea, remarc ca fara sa aveti vreun argument solid, ati tras concluzia ca ministrul actual al sanatatii e minunat fiindca a facut ceva extraordinar (dar uitati sa spuneti ca asta se intimpla acum citiva ani, nu acum, cit e ministru).
    Majoritatea cititorilor acestui blog (si a altora chiar mai vehemente politic) sint la fel de spalati pe creier ca si publicul televiziunilor pe care le infiereaza. Inghititi nemestecat tot ce vine de pe canalele media agreate. Nu va pasa ca presedintele pe care l-ati ales cu entuziasm se mictioneaza pe noi cu bolta prin toate actiunile pe care le face.
    Avem cresterea economica cea mai mare din Europa, dar la noi e foarte rau, si o sa fie si mai rau… Ministrasul ala Ghinea (altfel un papagal fara seaman) descopera ca il cam oboseste munca adevarata.

      (Citează)

    • Tu esti Mircea?

        (Citează)

    • Tu esti postacul cu codul H33453 ? Trebuie sa te iei de Gadea, asta nu se contorizeaza.

      P.S. Concluziile din articol sunt dementiale. Vedem totul doar intr-o directia, in cealalta este strict interzis.

      H:
      Tu esti Mircea?

        (Citează)

    • Tu esti postacul cu codul H33453 ? Trebuie sa te iei de Gadea, asta nu se contorizeaza.

      P.S. Concluziile din articol sunt dementiale. Vedem totul doar intr-o directia, in cealalta este strict interzis.

      H:
      Tu esti Mircea?

        (Citează)

  6. Încet se depune praful si pe această investigație, lumea uită ușor de Colectiv, Incendiul de la Giulești, vedeta Cârcotașilor care a murit în spital sau Bătrâ nul de care pomenea Băsescu.

      (Citează)

  7. Erata grava la “TL;DR pentru cei ce n-au urmărit emisiunea”, se poate verifica si cu ce a scris hotnews.

    Statisticile, ultimile afirmatii ale procurorului general si analizele recente indica faptul ca Tolontan a creat o falsa isterie cu toata ancheta lui. Tolontan vine cu toate informatiile de pe surse, iar desi a spus ca va zice cine este sursa 0, acum a dat-o cotita. A fost contrat in direct ca da informatii false din dosar si de sotul directoarei hexi.

    Foarte patimas articolul.

      (Citează)

    • Procurorul general s-a referit la teste de concentrație, cumva?

        (Citează)

    • Uite ce titlu e pe site-ul ziarului vostru favorit:

      Dezvăluiri stupefiante din Dosarul Hexi Pharma. “Toate produsele analizate la Cantacuzino au acţiune bactericidă şi fungicidă! Au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii!”

      Bipbip:
      Procurorul general s-a referit la teste de concentrație, cumva?

        (Citează)

  8. Noi sîntem în stare să punem în discuție până și dacă cerul albastru e albastru, poate cumva, e o conspirație la mijloc, poate există vreun interes, poate Tolontan nu e așa de șmecher cum a ajuns și trebuie să îl punem la respect, poate plouă și cînd plouă e clar că nu mai e albastru, poate totuși Băsescu….

    PS. Cei cu Arafat cel minunat, așa-i că-l știți numai de la tv, nu? Mai discutați si cu cei care lucrează direct cu el, cu cei care sînt în sistem. Mai vedeți cum a ținut la distanță ambulanțele private la Colectiv ca să nu se înfrupte cumva și alții din imaginea de salvatori la dezastru.

      (Citează)

  9. Să moară Brădet !?!?!?

      (Citează)

  10. Miroase a sfârșitul colaborării GSP – Tolo, daca GSP este în continuare parte din trust. Tolo este aproape să aibă destulă notorietate încât să-și poată înființa propria șandrama, iar hienele au mirosit asta, și prin urmare au primit liber să-i dea la oase.

      (Citează)

  11. Marius M:
    Uite ce titlu e pe site-ul ziarului vostru favorit:

    Dezvăluiri stupefiante din Dosarul Hexi Pharma. “Toate produsele analizate la Cantacuzino au acţiune bactericidă şi fungicidă! Au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii!”

    Și răspunsul la întrebarea mea este…? Nu știam că am un ziar favorit. Îmi spui si mie care e? Dacă produsele sunt ok, de ce s-au ascuns infecțiile nosocomiale și de ce clinicile basiste de afara au găsit tulpini rezistente la orice antibiotic in plagile ranitilor de la colectiv? Clar, trebuie sa fie conspirația lui Tolontan, nu corupția din sistem. Dacă Antena spune că nu există corupție aici, trebuie sa credem.

      (Citează)

  12. Așadar, antena 3 linge pe față. Eu zic că e mai corect față de alții care o ling aiurea, la un alt nivel. Ei se bat cot la cot cu rtv pe anumite felii din psd and company.
    Dar restul? Nu manipulează și ei? Sigur, pe targetul lor, nu a prostimii.

      (Citează)

  13. Rau ai ajuns daca trebe sa scrii de politica intr-un blog de tehnologie :) Platesc bine mogulii?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus