un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Star Trek Beyond este bun, dar mai trebuia rafinat

3 Aug 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

9 comentarii

Un review străin la noul film Star Trek: Beyond spunea că prima jumătate este foarte bună și a doua jumătate este neinspirată. Acum că am văzut filmul, pot să vă conving că așa este. Niște spoilere micuțe mai jos, considerați-vă avertizați.

Prima parte chiar este o realizare la un nivel înalt. Scene bune, ba chiar și bine filmate, ceva character development, mi-a plăcut și ideea despre cum viața pe Enterprise este relativ plictisitoare pentru Kirk, care se întreabă dacă e făcut pentru asta.

Filmul are și alte atuuri. Alocă un timp rezonabil fiecărui personaj secundar din careul de ași (Spock, Bones, Scotty, Uhura) și nu forțează prea multe glume, singura exagerare fiind pe la Scotty, care-i așa de vesel și scoate atâția termeni scoțieni pe gură de zici că-i mereu beat. Poate că în secret bea, cine știe. Într-o telenovelă cu siguranță el ar fi personajul cu probleme cu alcoolul.

Efectele speciale sunt plăcute, dar din păcate destul de puține pentru că acțiunea se mută destul de rapid pe sol, de zici că ne uităm la Planet Trek. Atacul extratereștrilor este spectaculos, poate printre cele mai bine realizate lupte din filmele Star Trek de până acum.

Din păcate, filmul este tras în jos de a doua jumătate, când lucrurile încep să scârțâie. Extratereștrii misterioși se dovedesc dezamăgitori prin… orice, de la felul în care trăiau pe acolo ca-n Mad Max (dar cu super-nave la dispoziție!) și până la intențiile lor criminale. Kirk rulând cu o motocicletă veche printr-un relief ce-ar fi greu de bătut și la pas nu ajută.

Mai mult, o navă veche a Federației, gen prăbușită acum peste 100 de ani, se dovedește bună de zbor și cu un teleportor perfect funcțional, care pare chiar mai avansat decât tehnologia actuală de teleportare, care bineînțeles că în momentele cheie are “interferențe”. Mai mult, rabla aia zboară și luptă, dar nava Enterprise suferă de ceva cristale dereglate imediat ce trece prin mici zdruncinături.

feat_star_trek_beyond

De asemenea, Federația construise o bază spațială atât de mare și de futuristă de zici că-i luată din Star Wars, nu Star Trek. Serios, pare ceva ce Federația n-ar putea construit decât peste vreo 500 de ani. Și dacă tot au făcut așa o minune inginerească, au plasat-o lângă o nebuloasă misterioasă și fără pază, iar întreaga schemă cu generatorul de gravitație din centru și marele ventilator de lângă el este, pur și simplu, o bazaconie făcută pe ideea “trebuie să existe un punct critic de unde cel rău poate distruge totul”.

De ce navele extraterestre ignorau scuturile Federației nu mai este explicat, nici de ce acestea explodează atunci când le sunt bruiate comunicațiile, în loc ca piloții doar să dea două palme radio-ului și să spună “pana mea, s-a stricat drăcovenia asta… continuăm și fără”. Adică până și faza cu Picard și borgii, când le trimite semnalul să adoarmă în mijlocul atacului, are mai mult sens decât finalul lui Beyond.

E ca și cum scenariștii și-au spus “sunt prea mulți dușmani, așa că le trebuie o vulnerabilitate care să-i distrugă pe toți, mai puțin pe personajul principal negativ care se va lupta cu eroul nostru în acel single point of failure făcut din plastic în mijlocul stației spațiale cu milioane de locuitori”.

Dezamăgitor. Nu strică filmul, mi-a plăcut, dar parcă pleci din sală zicându-ți că mai aveau de lucru la final, trebuia regândită acțiunea, trebuia ieșit din capcana reformulării scenelor din filmele anterioare.

De remarcat și traducerea românească în “Star Trek: Dincolo de infinit”, pentru că au găsit ceva după infinit, deși acțiunea are loc pe o planetă stâncoasă. Tot ca dezamăgire, pe blonda introdusă în filmul doi, fata amiralului nu-știu-care, n-au păstrat-o în echipaj, așa că nu-ți poți clăti ochii cu vreo prezență feminină de calitate deoarece Uhura arată ca și cum ar fi lucrat ture mult prea lungi în ultimul an.

    9 comentarii

  1. Sulu e femeia in filmul asta; au bifat acum si momentul obligatoriu de political correctness.

      (Citează)

  2. Nu este bun !
    Este BEZNA !!!!!!
    Este slab :(

      (Citează)

  3. Atat de intunecat, Spock parca abia astepta sa ii intoarca replica lui Bones (mai ales la treaba cu rahatul de cal). Iar Enterprise e distrusa din prima iar tot filmul e pe pamant, nu in spatiu. Iar motocicleta aia avea a naibii benzina de atata amar de timp…
    Am fost foarte dezamagit; nu a avut nimic din star trek.

      (Citează)

  4. Daca n-ar fi Star Trek ci doar un blockbuster oarecare de vara ar merge … dar este Star Trek si ar trebui sa fie mult mai mult decat un film fara creier cu multe explozii si FX si multa actiune … Star Trek a fost un etalon in Sci Fi … acum este doar un action-fantasy ca si Star Wars.

    Daca ne uitam la primul film Star Trek (cel din ’79) .. este un film realizat slab foarte lent, plictisitor … dar idea lui de baza este geniala SCI FI adevarat. Acum avem 3 filme din noua serie fara pic de sci-fi fara pic de Star Trek … pacat

      (Citează)

  5. No Alice Eve :(( makes me sad.

      (Citează)

  6. mie mi-a placut. desi mult prea multa actiune in prima parte, pe la mijloc okish, final parecum fucked up.

    cateva contra :
    m-au enervat sunetele phaserelor.
    de cand navele federatiei sunt capabile sa manevresze bine in atmosfera.
    de cand kirk o freaca pe monologuri si lasa adversarul sa isi revina ? picard poate.

    btw, ai niste reviuri absolut dementiale.

    independence war 2, un film plin de clisee, copy pasteuri samd e un film prost.

    star wars, un film plin de clisee, copy pasteuri samd e un film genial.

    dealpool este un film prost pentru ca, nu-i asa, eroul se regenereaza, deci nu poate sa moara, ne uitam la film stiind ca totul se termina cu bine. iswolverinestilldead.com -> cel mai celebru mutant care se regenereaza asa cum deadpool nici macar nu viseaza e mort de mai bine de 3 luni.

    warcraft -> nimic ? sau l-am ratat.

      (Citează)

  7. Nu e asa ca nenea Lin trebuia sa-si vada de Fast and Furiousul lui ?

      (Citează)

  8. Trebuie ca spectatorul sa fie un mare fan al Star Trek ca sa fie cat de cat multumit de filmul pus in discutie. Numai un fan va trata ”Beyond” cu f.mare indulgenta. De dragul seriei si al amintirilor. Restul, cred ca vor fi dezamagiti.
    E facut in mare parte pe genunchi. Este nevoie de inspiratie ptr un SF. Aici avem multa umplutura, dialog slab si interventia pe motocicleta, asa zisa diversiune….e trasa rau de par, iar propunerea de inrolare a unei fiinte atat de independente precum nul personjaul feminin aparut…parca ar fi o reclama la inrolare in armata! Mi-e dor de Picard si Data. Si desigur de playboyul universului Riker.

      (Citează)

  9. Cred ca nu au dat salariile de mult si toti se fac ca muncesc! Ce transformare romaneasca! Unde a fost filmat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus