un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Evoluția României: aceeași poveste veche spusă de atâtea ori

21 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Pare superfluu să mai scriu ceva despre eliminarea României de la Euro 2016 din simplul motiv că aș relua ceea ce am scris și la eliminările anterioare. Gândiți-vă un pic, de câte ori n-ați mai auzit următoarele idei:

  • “antrenor depășit, care a avut o singură dată rezultate și probabil pentru că s-au aliniat bine planetele”
  • “jucătorii noștri din campionatele străine sunt de fapt rezerve”
  • “campionatul intern este slab”
  • “nu se investește în fotbal, marile echipe sunt falimentare, patronii caută evaziunea fiscală, nu sunt terenuri, sportul nu este încurajat”

Pe acestea le zicem de vreo 20 ani, după fiecare eliminare a României prin turneuri de calificare sau grupe de turneu final.

Tare mi-aș dori, măcar o dată, să scriu “da, a fost eliminată România, dar ce semifinală frumoasă a fost și ce bine am jucat cu Germania!”.

Așa cum sunt lucrurile, însă, cred că devine evident că fotbalul nostru are de fapt aceeași traiectorie ca și multe alte industrii sau mari companii românești: o cădere treptată, dar pe care nu și-o asumă nimeni, ba chiar toți se bat cu pumnul în piept că totul este bine, sunt mari și tari, facem și rupem. Echipa României este în reconstrucție din 2002. Și să nu uităm că ștacheta este pusă destul de jos: în 1994, pe vremea Sfintei Echipe care ne-a adus Marele Rezultat, a fost vorba doar de un sfert de finală, nu de o semifinală sau finală.

Cel mai bun exemplu este Iordănescu. Nu cred că l-am auzit vreodată spunând “da, am pregătit prost meciul”, ci tot găsește scuze absurde. După meciul cu Elveția a spus că este greu să joci odată la 3-4 zile (de parcă celelalte țări nu la fel joacă), acum după meciul cu Albania a dat vina pe schimbarea de oraș (Paris > Lyon) și faptul că au mâncat cina la oră târzie. Și aici e vina sistemului, că Iordănescu nu-și va da niciodată demisia, preferă să primească bonusul de reziliere când îl dă afară FRF-ul.

Sper să-l dea afară FRF-ul. Cred că este timpul să lase echipa națională în mâinile unor antrenori mult mai capabili, de exemplu Ienei sau Pițurcă, și să facem o reconstrucție!

Toate aceste lucruri m-au făcut cumva imun la meciurile naționalei. Pentru mine a fost doar un alt meci. Sigur, mi-ar fi plăcut să se califice România, dar acum că nu s-a calificat descopăr că n-am simțit nimic. Mă voi uita la restul meciurilor cu aceeași plăcere și același interes. Iar pe 5 august începe Olimpiada de la Rio, spectacolul continuă. Poate, mai mult decât oricând, ar fi cazul să ne întoarcem atenția și spre handbal, rugby și altele.

Culmea, nu-mi pare rău că nu ne vom putea lăuda cu țara noastră prin lume. Nu, mai mult îmi pare rău pentru tot efortul din jurul participării României la Euro: oameni entuziasmați, călătorii în Franța, sponsorizări, pub-uri cu promoții, televizor de 16 x 9 metri montat la Therme, campanii la chipsuri, pizza half time, bere, clipuri publicitare noi șamd. Peste tot s-au investit bani și s-a cunoscut entuziasmul participării României, dar a lipsit fix elementul care le lega pe toate, anume “participarea” echipei.

Și în final, ne putem resemna cu un gând: măcar acum s-au calificat la turneu. În 2002, 2004, 2006, 2010, 2012 și 2014 am fost și mai slabi.

mauritius_beachcomber_victoria_60

    18 comentarii

  1. Joc regulat tenis la Dinamo seara iar terenurile de tenis sunt invecinate cu terenurile de fotbal cu gazon sintetic.

    Si acum sa vedem cum se desfasoara un meci de minifotbal, pe juma de teren, jucat de copii de 13-14 ani. In tribune toti mancatorii de seminte care injura echipa adversa din minutul 1 si pana in ultimul minut. Pe gazon copii aia sunt mai preocupati sa obtina un fault care nu a existat iar principala lor grija este sa se certe cu arbitrul. La sfarsitul meciului, fapt incredibil pt mine, tot terenul era plin de sticle de plastic, prosoape de hartie si alte mizerii lasate de asa zisii jucatori. Furiosi ca au luat bataie, la sfarsitul meciului, mai trageau si cate un sut in vreo sticla de plastic.

    Cam asa se face fotbal la noi la nivel de juniori, tot ce invata de mici este sa incerce sa mai ciupeasca un fault, sa agate o gacicuta de pe marginea terenului ( cu creierul cat nuca ) si sa lase o mizerie fantastica la terminarea meciului pentru ca ei sunt deja vedete.

      (Citează)

  2. Nu sunt de acord cu infrangerea cu Germania. Fotbalul nostru e in rahat de multa vreme. Aveam nevoie de un dus rece ca meciul cu Albania. Un meci la care sa nu mai putem gasi nici o scuza. SIgur ca nu vom schimba nimic, dar macar stim unde suntem si nu ne mai agitam asa de mult data viitoare.

      (Citează)

    • Din ’90 pana in ziua de azi, tot in dusuri reci o tinem. Nu invatam nimic, doar ne creste toleranta.
      Robinetul de apa calda se indeparteaza pe zi ce trece.
      Nu numai in sport.

        (Citează)

  3. Ce rezultate a mai avut România au venit dintr-un sistem comunist care organiza altfel sportul. Și încă ceva ani a mai mers din inerție. E gata.

    Toată lumea ar vrea rezultate, dar pe cat posibil să plătească alții. Ăia care ar fi vrut să plătească sunt/au fost prin pușcării, alții ar trebui să fie tâmpiți să se mai implice. Și fără bani nu se întâmplă nimic.

    Ca primar de vreun oraș mare trebuie să fii în moarte cerebrală să faci drumuri pe la dna să explici de ce ai dat nu știu câte miliarde pe echipa de fotbal, gimnastică baschet sau orice altceva.

    Banii din publicitate or să fie din ce în ce mai puțini, că rezultate nema.

    Poate la vreun campionat de stat pe Facebook/comentat pe bloguri să avem vreo performanță, că altceva mare minune.

      (Citează)

    • Banii aia de la primarie (ca tot ziceai de primari) sa se duca in dezvoltarea de facilitati sportive pentru toti cetatenii (pentru copii in special) nu sa se duca in salarii de mii de euro (sau mai mult) pe luna pentru sportivi adusi de cine stie unde.
      Pentru salarii de mii de euro ale sportivilor exista mediul privat.

      Iar privatii aia sunt in puscarii pentru ca au facut manarii nu pentru ca au bata bani in fotbal.

        (Citează)

    • Si la rugby unde sunt mult mai putini bani bagati si din publicitate si din ce vrei tu cum se poate?
      Ca acolo sigur nu s-au aruncat primarii sa dea bani, sau mega patronii puscariasi.

        (Citează)

  4. Intr-un fel mazochist ma bucur ca am iesit din competitie, caci toate basinile mediatice in jurul mediocritatii din lotul national erau deja imposibil de suportat. Nu ne pricepem la fotbal. Nu ne pricepem nici ca jucatori, nici ca antrenori, nici ca (,) comentatori si nici ca suporteri. Asadar sa-i lasam pe altii sa faca treburile astea, caci nimeni din forul european nu merita sa suporte vizionarea meciurilor chinuite cu asa echipe.

      (Citează)

  5. Asa tara, asa echipa. De fiecare data venim cu: gata, la urmatorul turneu vom face rahatul praf. La urmatoarele alegeri vom vota cu capul. Degeaba. Am intrat cu totii intr-o stare de letargie, din care nu stiu cine ne mai scoate.
    Atata timp cat pe sosele va domina “mica intelegere”, sau principiul “stau doar 5 minute” si nu legea, cat votam penali si le mai luam si apararea, atata timp cat vom muta televizorul pe canalul pe care rade Becali si nu pe ala unde se vorbeste despre profesionalism real, nu vom iesi din acest mare rahat de mediocritate perdanta.

      (Citează)

  6. Cred că este timpul să lase echipa națională în mâinile unor antrenori mult mai capabili, de exemplu… sau Pițurcă, și să facem o reconstrucție

    Pana sa ajung la Piturca credeam ca esti serios, apoi mi-am dat seama ca faci caterinca… A reconstruit Piturca de vreo 3 vile si 2 luni in casino, e normal sa-i mai dam o șansă :-D

    Cam nasol totusi sa minimizezi realizarile celei mai bune generatii din fotbal tinand cont ca datorita lor ai asteptarile astea mari din pozitia de suporter. Si asteptarile astea oricum nu le inteleg, ca ultima data cand am verificat nu suntem vreo nationala cu “traditie” la prezenta in semifinale/finale.

    Mi se pare o atitudine foarte ok sa stergem pe jos cu Iordanescu (juma’ din bloggeri zici ca sunt minim Mourinho prin cunostinte si aroganta) si sa fim zeflemitori cu generatia de aur dar sa plangem de mila sponsorilor si a alora de au facut saracii reclame la pizza și la bere. Foarte ok zic.

      (Citează)

  7. Pesemne că aia a lu Iordănescu cu ”vai, au luat cina la ora 10 seara” s-a vrut să mai acopere din penibilul cu icoanele. Și a și reușit. Cum să spui așa ceva, cînd tu nu ai meci la 7 dimineața ci fix taman peste 24 de ore?!
    Iar legat de părerea cu ”Cred că este timpul să lase echipa națională în mâinile unor antrenori mult mai capabili, de exemplu Ienei sau Pițurcă, și să facem o reconstrucție!” sper că e doar un trolling fin. Că dacă nu, înseamnă că tre să schimbi televizorul.

      (Citează)

  8. Gresesti!
    Toti cei care au investit pana acum in fotbal au obtinut niste profituri uriase din diverse tranzactii legale si fara a avea vreun plan pe termen lung pentru performanta. Asta pentru ca nu i-a dus capul. Sa luam ca exemplu Steaua: este un club foarte profitabil, jucatori vanduti pe zeci de milioane, incasari de milioane de euro din bilete la un singur meci, incasari din difuzari tv si din reclame/sponsori se alte zeci de milioan de euro. Daca mai participi si un EL sau UCL mai vin alte zeci de milioane. Totul e sa ai o strategie pe termen lung. Dar, vedeti si voi, Becali nu poate mai mult. Astept ziua cand acest club va ajunge pe mana unor oameni inteligenti.

    Combo:
    Ce rezultate a mai avut România au venit dintr-un sistem comunist care organiza altfel sportul. Și încă ceva ani a mai mers din inerție. E gata.

    Toată lumea ar vrea rezultate, dar pe cat posibil să plătească alții. Ăia care ar fi vrut să plătească sunt/au fost prin pușcării, alții ar trebui să fie tâmpiți să se mai implice. Și fără bani nu se întâmplă nimic.

    Ca primar de vreun oraș mare trebuie să fii în moarte cerebrală să faci drumuri pe la dna să explici de ce ai dat nu știu câte miliarde pe echipa de fotbal, gimnastică baschet sau orice altceva.

    Banii din publicitate or să fie din ce în ce mai puțini, că rezultate nema.

    Poate la vreun campionat de stat pe Facebook/comentat pe bloguri să avem vreo performanță, că altceva mare minune.

      (Citează)

  9. Am fost în Franța, la meciul cu Elveția. Și nu-mi pare rău! Atmosfera în Paris este senzațională în perioada asta. Însă la capitolul fotbal, am fost jos de tot, poate mai jos chiar decât în anii în care nu ne calificam la turneele finale.

      (Citează)

  10. Am mai auzit si scuza ca vreo 8 jucatori nu au contracte, altii sint rezerve si nu prea joaca. Dar la albanezi ma intreb oare cum o fi? Ca am inteles ca doar unul joaca la o echipa importanta. Poate o fi si o alta viziune de antrenor, ca un antrenor de nationala nu poate fi doar un simplu selectioner, poate mai trebuie sa cunoasca si altceva in afara de a alege 15 jucatori pentru care oricum nu poate fi contestat.
    Si serios, doar Piturca, Jenei si Iordanescu? Sau ai spus la misto? Jenei citi ani are? Ca ma gindeam ca si Iordanescu tre sa aiba citiva, de moment ce era antrenor (deci peste 45 de ani ma gindesc) in urma cu 22 de ani…
    Daca nu se baga niciun roman capabil (Lucescu?), atunci poate gasim un italian, poate vrea italianul albanezilor, ca oricum jocul lor a fost mult mai legat decit al nostru.
    Si apropo, se mai joaca in ziua de azi cu driblinguri insistente, sa arati ca “ai valoare”? Numai la noi am vazut din astea… Macar de ne ieseau.

      (Citează)

    • “Dar la albanezi ma intreb oare cum o fi? Ca am inteles ca doar unul joaca la o echipa importanta.”

      Si ti s-a parut mare diferenta intre noi si ei? Ca daca suta Andone cu 5 cm mai jos, plecam acasa impreuna:) Tot o nationala modesta au si ei si o sa se vada in meciul urmator, daca se califica.

        (Citează)

  11. Semifinala ? HAHAHHAHAHA

    Piturca ? Vorbesti serios ?

      (Citează)

  12. @Silicon: Sincer mi s-a parut mai taioasa. Din 3 pase au ajuns la poarta noastra, pase, nu driblinguri. Actiunile lor, putine, multe, cite or fi fost, imi pareau mai periculoase, ale noastre… multe la “Da Doamne” poate iese, multe incilcite, urite. Faza lui Andone nu am mai prins-o, dar nu vad cum un moment din acel meci ar fi schimbat ceva din concluzii.
    Si sincer, vorbim de albania, da? Un egal cu Albania (sau o infringere cum a fost) nu schimba descrierea unui dezastru pe toate nivelele. Daca salvarea noastra e de la Piturca si de la aceiasi jucatori (cum a spus Mircea Sandu), pe mine sa nu contati. O sa incerc sa vad cum e sa tin cu alte nationale, sau de ce nu, cu alte sporturi, ca asta s-a fumat…

      (Citează)

  13. N-avem echipa de fotbal, doar niste primadone si dive care vor sa fie in centrul atentiei. Echipele care castiga au jucatori in stare sa construiasca un atac, o aparare, sa se ajute intre ei, sa planifice o faza dupa alta.

    La noi “sut, bara, gooool!!”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus