un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Genul meu de PC modding

30 May 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Dacă-i vorba de PC modding, mie îmi plac acele proiecte ce transformă carcasa clasică a unui PC într-o formă utilă, nu doar spectaculoasă. Am văzut modding în care PC-ul arăta ca un manechin sau ca o chitară, am văzut și carcase mari, cu multe lumini și sticlă prin care să vezi componentele, dar le apreciez și mai mult pe cele unde unitatea centrală nu-ți consumă de pomană volumul camerei sau spațiul de pe birou.

Două modele mi-au atras recent atenția. Prima este a lui Alexandru Coman, care a transformat unitatea centrală într-o masă. Așa ar trebui să fie toate PC-urile, dacă mă întrebi pe mine, iar ca să fie totul bine pus la punct, structura metalică pare vopsită electrostatic, iar partea superioară este din sticlă, prin care poți vedea componentele frumos aranjate sub ea. Aspectul de bibelou vine și de la răcirea pe apă cu lichid de culoare bleu (se folosește colorant, poți face ce culoare vrei tu).

masa_pc_1

masa_pc_2

masa_pc_5

De ce să pui unitatea centrală pe masă dacă o poți integra în masă? Dacă aș fi în locul său, aș începe să produc, în serie mică, astfel de mese, vânzându-le împreună cu accesoriile necesare (tot felul de prelungitoare de porturi, că de exemplu placa video nu mai stă înfiptă în cea de bază, ci lângă ea, atașată printr-un soi de prelungitor de PCI-Express). Mă gândesc că răcirea cu apă este opțională dacă asiguri un flux bun de aer.

O soluție mai simplă am văzut direct la Asus, la aniversarea a 10 ani de gamă ROG pe piață. Componentele erau puse pe o placă mare, puteți vedea placa de bază în stânga sus, cea video mai jos, ceva ventilatoare pentru răcit lichidul, o sursă, un SSD. Toate cablurile sunt trase prin spate. Folosește un Maximus VIII Formula cu o placă 980 Ti și memorie Avexir Red Tesla.

Dacă vă uitați cu atenție, memoria RAM are din fabrică în partea de sus niște tuburi luminoase care se aprind în roșu și simulează descărcări electrice ca în lămpile cu plasmă. Sunt componente gândite și pentru aspect și show.

asus_rog_tablou_1

asus_rog_modding

Ce-mi place la acesta este că-l poți monta pe perete, ca pe un tablou. Trebuie să ascunzi pe undeva cablul general de alimentare, dar cablul video ar putea fi înlocuit cu niște transmițătoare wireless HDMI, la fel și mouse-ul și tastatura. Practic ai putea ține unitatea centrală pe perete și monitorul oriunde în cameră, poate chiar și în altă cameră. De ce-ai vrea un astfel de tablou? Pentru că-i inedit și cool și totodată util.

Sper să văd mai multe astfel de proiecte la noua ediție Modding Cup organizată de Asus. Perioada de înscriere cred că se termină astăzi, dar cei pasionați de modding sigur au aflat deja. Să vedem ce iese. Și apropo de Asus, derulează acum o campanie prin care, dacă achiziționezi un laptop de gaming GX700VO-GC009T, primești garantat o excursie de 2 persoane la Paris, Roma sau Barcelona. Sigur, laptopul costă 18.000 de lei (eMAG, PC Garage), vi l-am arătat aici. Culmea, dacă achiziționezi modelul GC012T, care costă 25.000 de lei, nu iei excursie.

    16 comentarii

  1. Alex Sendroni

    30/05/2016 la 3:14 PM

    Din cate am vazut Lian Li produce o astfel de carcasa tip birou (vezi canalul de YT LinusTechTips).
    Nu cred ca se aduce pe canale oficiale in Romania dar daca esti interesat ai putea intreba.

      (Citează)

  2. “Pentru că-i inedit și cool și totodată util.”

    Cool poate, dar util in nici un caz, mai mult hipstereala.

      (Citează)

  3. buna idea cu masa dar structura picioarelor e overkill. se putea face cu de vreo 3 ori mai putin material si fara pliul ala inutil de la picioare. ai impresia ca au desenat o masa din lemn si au realizat-o din metal.

      (Citează)

  4. Lumina aia ar putea fi deranjanta in timp.

      (Citează)

  5. Lian Li a anunțat așa ceva acu ceva timp. Problema? Vreo $1500…

      (Citează)

  6. Pe langa aspect e si foarte util. Cand e tip masa o stergi de praf mai usor :) Acum mai toti stau cu sursele pe langa birou si in timp se umplu de praf.

      (Citează)

  7. A transformat sau a cumparat direct o carcasa Lian Li? Se gaseste se prin Romania, pe PC Garage. Nu e chiar intotdeauna pe stoc, costa cat un sistem puternic, dar pentru cine are paparude pe creier se gaseste.

      (Citează)

    • Chiar nu contează, e genul de construcție metalică pe care orice atelier de prelucrare o poate face foarte ușor cu sculele necesare. Avantajul este că așa o faci “la comandă”, pe înălțimea și mai ales lățimea pe care o vrei. Eu am birou de 140cm, că mai fac și altele pe el, nu țin doar monitorul.

        (Citează)

  8. mi se pare foarte misto ideea cu masa. Nu inteleg de ce e asa scump. Are nevoie de o structura ff solida sau ce?

      (Citează)

    • Probabil 70-80 % din pret reprezinta proiectare si asamblare. Lian Li oricum are preturi ridicate si pentru carcase “normale”. Ca sa fiu carcotas (deh, vulpea…) nu imi place faptul ca aluminiu vosit se zgaraie ff usor, deci trebuie sa ai mare grija la intretinere

        (Citează)

  9. Ai primi aprobare pentru tablou de la seful casei?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus