un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În curând va trebui să alegem: intimitate sau securitate?

29 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

60 comentarii

Se apropie cu pași repezi acest moment ce poate fi privit ca unul de cotitură în evoluția unei societăți: vom accepta mai multă supraveghere, indiferent de forma ei, pentru a fi mai în siguranță?

Subiectul privacy versus security este dezbătut în întreaga lume și nu are o soluție ideală, fiind o balanță ce înclină într-o parte sau alta în funcție de situația de moment, de ceea ce vezi la știri, ba chiar și de cuvintele celui ce-ți explică lucrurile. Important este, zic eu, ca discuția să aibă loc, ca o dezbatere cuprinzătoare să abordeze toate aspectele și noi, ca societate, să decidem ce vrem după ce suntem bine informați de implicațiile deciziilor: vrem o lume monitorizată, dar mai sigură, sau sentimentul de libertate deplină ce aduce la pachet dezavantajul că aceeași libertate poate fi o pavăză pentru răufăcători?

Un prim punct de pornire este acesta cu cartelele prepay ce-ar trebui cumpărate numai după ce arăți buletinul. Premierul Dacian Cioloș a spus recent că atacatorii din Bruxelles au folosit cartele prepay românești – cumpărate fără nici o metodă de identificare, activate în roaming, foarte dificil de urmărit de serviciile secrete belgiene sau franceze. Chiar dacă omul este sub supraveghere, telefonul său este dificil de interceptat atunci când folosește 5 cartele al căror număr nu-l știi.

Tot ce se cere este obligativitatea arătării unui buletin atunci când se cumpără o cartelă preplătită. Nu văd care ar fi dezavantajul, chiar îmi este imposibil să găsesc vreunul, în schimb avantajele sunt multe și importante.

Cea mai bună analogie se poate face cu înmatricularea autovehiculelor. Cum ar fi să nu figureze nicăieri cine este proprietarul unui autovehicul? Dacă un pieton este lovit de o mașină și șoferul fuge de la locul faptei, cum l-ai mai prinde? Pentru că, în prezent, niște martori sau camere de supraveghere îi filmează numărul de înmatriculare, se află astfel proprietarul și-i sună poliția la ușă. Iar dacă n-a condus proprietarul, foarte bine, să spună cui a dat mașina pentru a se continua ancheta!

Cu ce ți-ar fi încălcată intimitatea dacă s-ar nota undeva și numele și seria de buletin a celui care a cumpărat o cartelă preplătită? Nu știu!

Hai să-i întrebăm pe cei ce se opun acestei legi.

Nici ei nu știu. N-am auzit nici un argument logic. “Ne interceptează”. Este o paranoia generalizată că cineva te interceptează. O spun de la puști care în cel mai rău caz ar putea fi interceptați de părinți că fumează pe ascuns și până la oameni în toată firea a căror viață se învârte în jurul ratelor la bancă și a salariului de mâine, dar ei se preocupă de interceptări. Cine și de ce ai impresia că face asta?

Aceiași oameni care sunt împotriva unei evidențe a cartelelor preplătite n-au însă nici o problemă să-și dea numele, CNP-ul și adresa de acasă pe orice magazin online de la care cumpără ceva. Sună curierul la ușă? Îi dai seria de buletin cu plăcere. Cumperi “offline”? Și dacă ți se face o factură în magazin ți se cer astfel de date. Se face un concurs în hipermarket și premiul este un televizor? Îți dai toate datele pe talonul de concurs, apoi suni părinții ca să completezi niște taloane și cu datele lor, să fie mai multe șanse!

Dar dacă-ți spui numele și CNP-ul când cumperi o cartelă preplătită e de rău, te va intercepta SRI-ul. Nu contează că asta trebuie făcut cu mandat și că un scandal recent a arătat cât de dificil de luat este o astfel de decizie sau că abia sunt suficienți oameni pentru a intercepta marii corupți ai țării. SRI-ul te va intercepta pe tine și asta e o certitudine!

Să o scriu mare și lat: dacă va trebui să prezinți buletinul atunci când cumperi o cartelă preplătită, nu înseamnă automat că vei fi și ascultat sau supravegheat, nici pe departe! Nu are nici o legătură una cu alta!

Știți care este teoria mea? Că toată teama asta de “înregistrarea cartelelor” a fost stârnită de niște oameni care vor să se ascundă. Genul acesta de lege ar trebui votată de Parlament, dar parlamentarii sunt, “per capita”, cea mai coruptă categorie socială din România, așa că au tot interesul să nu aprobe o astfel de inițiativă. Mai lansezi pe undeva un zvon despre interceptări, o sperii pe Cristiana Anghel că-i va intercepta SRI-ul balivernele și-i dai o bombonică pentru a vocifera iarăși în plen, comanzi trei editoriale pe câteva ziare și gata, amâni din nou și din nou discuția.

Tehnologia comunicațiilor a trecut de mult de etapa clasică a telefoniei fixe, când lucrurile erau simple. Acum poți vorbi de oriunde, poți folosi criptare pe telefon, poți coordona atentate, grupări criminale, trafic de toate felurile și ce mai vrei tu doar cu un telefon mobil. Iar când acesta devine o unealtă la fel de periculoasă precum o armă neînregistrată sau o mașină cu numere false, de ce permitem asta?

Un exemplu rapid: primarul Apostu de la Cluj avea 17 telefoane mobile la care schimba des cartelele telefonice. Bănuiesc că nu cu abonamente le schimba, nu? Între timp, Apostu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru corupție. La un moment dat declarase “Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.” Pe aceștia îi apără în primul rând actuala situație.

Un alt exemplu simplu este Germania, unde niște date găsite de mine zic că este necesar un act de identitate la achiziționarea unei cartele preplătite. Asta mă surprinde, Germania este țara europeană ce pune cel mai mare accent pe protejarea intimității, acolo nici măcar nu ai voie să pui pe net clipuri video filmate cu o cameră din bordul mașinii, indiferent ce surprind ele. Totul are diverse motive istorice, întâi pentru că mulți nemți erau cam naziști, iar după război n-au vrut să le fie răscolite opiniile anterioare, apoi teama de poliția secretă și spionajul rușilor. Dar dacă și Germania cere buletin…

Cum e la noi?

Generalul SRI Dumitru Dumbrava a sustinut, miercuri, la Comisia de IT din Camera Deputatilor, ca partenerii din UE critica Romania pentru faptul ca devine exportator de vulnerabilitate in Uniune din cauza faptului ca permite achizitionarea de mijloace de comunicare nenominale, scrie Mediafax.

“Suntem criticati de parteneri ca Romania devine un exportator de vulnerabilitati in UE, adica s-a dus vestea printre baietii rai ca in Romania pot fi achizitionate mijloace de comunicare la liber, fara a-ti declara identitatea, si baietii rai le iau si le utilizeaza in scopuri malefice, antisociale, in UE. Parteneri din UE ma intreaba cine e in spatele cartelei suspecte si nu pot da raspuns util”, a spus Dumbrava.

El a aratat ca sustine fara echivoc necesitatea adoptarii unui proiect de act normativ prin care achizitionarea de cartelele prepay trebuie facuta numai in baza unui act de identitate. “E o chestiune stringenta de securitate nationala, cu atat mai mult in actualitate tinand cont de ultimele evolutii vizavi de frontiera externa a UE”, a spus Dumbrava.

El a aratat ca problema cartelelor preplatite a aparut prima data in Romania in 2008, odata cu pregatirile pentru summitul NATO. “Au trecut atata timp, trei proiecte de acte normative, doua hotarari CSAT, o hotarare de Guvern, multe acte normative, si suntem exact in acest punct, cand 67% din piata utilizatorilor de telefonie mobila din Romania e ocupata de aceste cartele care sunt anonime, anonimizate, folosite de fiecare cum vrea in scopuri benefice, dar si malefice”, a spus Dumbrava, care s-a intrebat, retoric, daca nu exista vointa politica adoptarii unei astfel de reglementari. (sursa: Hotnews, iunie 2014)

DIFICULTATEA PRINCIPALĂ

Un singur hop trebuie trecut, anume cum vor fi preluate aceste informații de la cumpărători. Cartelele preplătite se pot cumpăra din multe locuri, dar dacă toți vânzătorii încep să ceară buletinul, aceștia trebuie să se înregistreze ca procesatori de date cu caracter personal, ceea ce înseamnă niște acte în plus.

Apoi, cum anume dă un vânzător de la un chioșc de cartier datele tale către operatorii telecom? Le spune prin telefon, le transmite o dată pe lună citindu-le din caietul în care le notează, le introduce într-o interfață anume? Doamna care vinde aici la un chioșc din cartierul meu are probleme cu cântarul electronic, până la Internet și baze de date e cale lungă.

O soluție ar fi vânzarea cartelelor preplătite doar prin anumite magazine mai mari din rețeaua de dealeri a operatorilor (NU, nu poșta română). Atenția, vânzarea de cartele, nu reîncărcarea lor, aia se poate face în continuare oriunde. În funcție de cât câștigă micii buticari vânzând cartele telecom, probabil nu foarte mult, ar putea fi cea mai simplă soluție.


balanta_shutterstock_179115335

Și discuția se poate extinde. Vrem mai multe camere video în oraș? Se tot spune “sistemul Big Brother” într-un sens peiorativ și cei ce sunt împotriva supravegherii video spun răspicat “de ce să vadă cineva pe unde umblu eu, cum trec strada și cu cine?”, de parcă ei ar fi centrul universului și cineva din centrul de monitorizare îi urmărește cu pasiune.

Trăgând linie, însă, cred că pe total supravegherea video a făcut mai mult bine decât rău. Uită-te chiar la cazul Bruxelles, camerele video au arătat că a mai fost încă un terorist ce-a fugit din aeroport, așa că acum este căutat de poliție. Grădinița din București: fără o cameră video ar mai fi văzut-o cineva pe directoare cum bătea și arunca copiii pe scări? Trafictube: ar mai fi fost un șofer cercetat penal pentru o șicanare în trafic dacă n-ar fi fost camere video?

Discuția poate continua. Acum 10 ani m-am jucat cu un soft israelian de video-analytics: detecta pachete suspecte și bagaje nesupravegheate, trăgeai o linie virtuală pe imagine și te alerta dacă o depășea cineva (de exemplu dacă cineva intra în curte), aveai tot felul de funcții de monitorizare șamd. Englezii au de ani buni camere video prin oraș, câte una pentru fiecare bandă de circulație, și dau o grămadă de amenzi pe baza lor. Ai văzut însă vreun abuz făcut prin ele, ai auzit de cineva filmat pe ascuns?

Cum spuneam, este o balanță delicată între intimitate și securitate, două nevoi umane de bază. Părerea mea este că nu trebuie să fie un subiect tabu, ci o discuție permanentă, adaptată la realitățile cotidiene, și însoțită de măsuri adoptate sau eliminate în ritm rapid, că dacă dezbaterile durează câte 3-4 ani, degeaba le mai purtăm.

Sunt curios să aud opinia ta bine argumentată, desigur.

sursă foto: symbolic scales of stone de pe Shutterstock.

    60 comentarii

  1. ne cacam pe noi pt cartelele prepaid, dar dam toate datele promoteritelor de la tigari, pentru un pachet moka

      (Citează)

    • Uite ca eu nu! Si daca nu , poate nu as vrea nici ca firmele de retail, fie si operatorii de telefonie care au angajati platiti cu 3 lei , care chiar dau datele lor si ale clientilor la promoterite pe un pachet de tigari sa intre in posesia datelor mele.

      Si nu e vorba de protectia si intimitatea in fata organelor statului. In Romania se asculta telefoane in investigatiile infractiunilor ce Nu tin de siguranta nationala de mai bine de 15 ani. Da, da, statul stie deja cine esti atunci cand are nevoie, nu conteaza ca nu ti-ai inregistrat cartela la operator.

      Problema e ca orice stalker de soi va putea sa ia datele oricui din sisteme, la fel cum IFNurile care stalkeresc datornici pleaca de la numarul de telefon inregistrat la banca sau institutia de credit al urmaritului si “fac rost” de numerele de abonament sau inregistrate la banci ale cercului lui de cunoscuti. Nu e un “poate” sunt lucruri care se intampla deja.

      Diferenta va fi ca acum daca vrei sa iti protejezi intimitatea in fata unor indivizi rau intentionati e oarecum “graties” si legal, in viitor va costa mai mult si va fi mai dificil si posibil mai putin legal.

        (Citează)

  2. E foarte ok sa ai date de identificare pentru cartele pre-pay. Dar ce te faci cand toata lumea comunica prin sisteme end to end encrypted? (din cate stiu si whatsapp e end to end encrypted, pe android)
    ‘geaba ai tu mandat de interceptare ca n-ai ce sa faci cu el in cazul asta.

      (Citează)

  3. Nu zice nimeni nimic despre abuzarea sistemului 112? Despre escrocheriile care se fac prin telefon (Accidentul)? Toate astea pot fi reduse prin înregistrarea cartelelor telefonice. E o măsură simplă și care poate fi implementată destul de rapid și cu costuri rezonabile.

      (Citează)

  4. Nu stiu cand a mai cumparat cineva o cartela cu numar, dar eu anul trecut cand am dorit sa cumpar una de la portocalii pentru o persoana mi s-a cerut buletinul.
    Asa ca nu stiu de ce se face asa caz cu treaba asta.
    Eu sunt de acord cu legea asta, macar asa nu vor mai suna toti “desteptii” la 112 de distractie.
    In rest teroristi nu cred ca vor avea probleme sa faca niste buletine false pentru niste cartele. Sa fim seriosi, erau unii care infiintau firme pe buletinele unor oameni ai strazi si spalau milioane de euro prin ele.

      (Citează)

  5. Chiar daca dai cartele cu buletinul sunt n metode sa treci peste. Daca cineva doreste sa faca un astfel de rau chiar crezi ca nu iau in considerare metode sa evite controlul asta ?

    Numai in Romania pot sa afli CNP-uri si nume fara probleme. Ce te opreste sa faci niste Buletine false cu care sa cumperi N cartele ? Sa vezi ce frumos cand te cheama la parchet sa dai cu subsemnatul ca CNP-ul tau a fost folosit. Exista deja cazuri cu amenzi / credite luate cu buletine false sa vezi cate cazuri o sa apara.

    Iei oameni amarati / de pe strada le dai 5 lei sa se duca sa cumpere 5 cartele de la fiecare operator / magazin.

    Acelasi argument e si in lupta cu NSA, le dai acces la Whatsup de exemplu restul se muta pe Telegram si n-ai rezolvat nimic doar probleme pentru cetatenii care respecta legea.

    Mi se pare o lege inutila care n-o sa-i afecteze cu adevarat pe teroristi doar o sa produca n probleme pentru cetatenii de rand.

    PS: Poti sa suni la 112 si fara cartela in telefon.

      (Citează)

    • O sa caute acul in roaba cu fan, nu il vor mai cauta in carul cu fan, macar. Legea nu e inutila, dar nici nu va rezolva toate problemele.

        (Citează)

    • Bipbip:
      O sa caute acul in roaba cu fan, nu il vor mai cauta in carul cu fan, macar. Legea nu e inutila, dar nici nu va rezolva toate problemele.

      Explica-mi cum cauta in roaba in loc de car ? Tu crezi ca Teroristul cumpara cartela pe numele lui sau pe un nume de arab ? Cumpara pe numele lui Vasile / Ion etc

      Sa-ti reamintesc cati cetateni morti se regasesc pe listele de votare ?

        (Citează)

  6. mai amuzanti sunt aia care urla ca nu vor sa dea datele, dar platesc cu cardul.

      (Citează)

  7. Ok, cumpar o cartela prepay cu buletinul. Apoi ma duc si o vand in targ.
    Ma intreaba politia ce am facut cu ea, zic ca am vandut-o sau ca am pierdut-o.
    What next ?
    Inca ceva: urmarirea sau ascultarea unei persoane obisnuite nu are nicio valoare, insa daca faci lucrul asta cu cateva mii-zeci de mii sau mai mult, atunci informatiile sunt foarte pretioase, deci sa o lasam mai moale ca nu ne intereseaza ca suntem urmariti, ca nu suntem pesoane importante.
    In al 3lea rand, am motive sa cred ca suntem mult mai monitorizati decat ne dam seama si asta fara sa ne ducem in teoria conspiratiei.

      (Citează)

  8. De ce sa alegem intre intimitate si securitate ? Poate ca le putem avea pe amandoua.
    Serviciile secrete au avut mari lacune in functionare, lacune care au permis sa se intample ce s-a intamplat.
    S-au bazat f mult pe tehnologie, dar tehnologia ( de comunicare ) poate fi evitata sau folosita la minimum in pregatirea unui atentat.

      (Citează)

  9. Asta e un mic pas care trebuia facut de mult timp.
    Mai naspa e ca exista comunicare nedectabila care poate fi foarte usor implementata.Toate astea duc la complicarea sistemului de urmarire a raufacatorilor pt ca ei se vor adapta mut mai repede decat milioane de oameni din tari diferite care trebuie sa voteze si sa adopte in comun un plan.
    La noi in tara nici macar nu functioneaza baza de date cu telefoanele furate pt ca operatorii nu vor sa o implementeze(costuri si pana si telefoanele furate fac trafic=bani)

      (Citează)

  10. Cartela prepay doar cu buletinul nu e mare chestie. (Aia care au abonament n-au o problema ca e pe numele lor, milioane de abuzuri 112 taiate din start, diverse infractiuni comune).

    E al dracului de enervant cand se baga pe gat faza cu cartelele in combaterea terorismului insa. La atacurile din Boston au avut informatii de la rusi. Acum au avut de la turci. Problema e ca n-au fost in stare sa foloseasca informatile pe care le aveau nu ca nu reusisera sa le obtina.
    Asta ca sa nu mai zicem ca teroristii n-o sa stea in cartelele alea. Vor gasi taspe alte metode sa comunice

      (Citează)

  11. https://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_to_hide_argument
    (vezi partea de dezavantaje)
    Nu e vorba doar de paranoia, ca “ne urmareeesc”, cat de faptul ca e bine sa existe totusi ceva privacy, just in case ca va fi nevoie, pt ca nu stii cand va fi nevoie.

    Also, comparatia masina/telefon nu prea isi are locul. Cum zicea cineva la un moment dat, ce-l impiedica pe X sa ii dea bani lui Y (posibil sarac/homeless) sa ii cumpere treizeci de cartele si gata. Sa nu mai vorbim de telefoane furate etc.

    Eu nu sunt impotriva ideii, dar din punctul meu de vedere e inca o chestie care sa-i incomodeze pe aia corecti si pe care nici n-or s-o observe raufacatorii adevarati. Macar or sa-i prinda pe pustii care suna aiurea la 112, teoretic.

    Ce e bizar e ca nu toate tarile din UE cer act cand cumperi cartela, asa ca nu mi-e clar deloc ce vrea a zice nenea ala cu Romania = exportator de vulnerabilitati in UE. Nu e ca si cum a ramas Romania ultima de pe lista, si gata securitatea lui UE e compromisa pt ca nu ni se cere noua buletinul cand cumpara careva telefon.

      (Citează)

  12. Mai e o problema sa nu uitam ca suntem in Romania si astfel de sisteme sunt foarte prost implementate din diverse motive ( contracte date pe spaga, contractori inepti etc).

    Sa va reamintesc cate cazuri de amenzi platite care iti apar la sfarsit de an pe factura de impozite ? Dabia am scapat de una , a durat doar 3 ani sa nu mai apara.

    Sa va reamintesc de n cazuri cand iti este furat telefonul si chiar daca te duci cu optiunea find my phone la politie dureaza luni de zile pana ti-l recuperezi.

    Sa vezi abuzuri acum cu CNP-uri furate.

      (Citează)

  13. Treaba asta este o campanie organizata/platita de sri? Vad subiectul asta aparand in fiecare zi pe cate un blog. Asta e al 5-lea.

      (Citează)

    • Cu siguranta asta e ordinul de zi pe unitate. Tot articolul este aberant, ne spune ce a afirmat Ciolos, dar uita sa ne spuna ca Ciolos a vorbit iar fara ca sa stie (ceva normal in guvernul asta). SRI a declarat ca nu au nici o informatie despre persoanele care folosesc cartelele respective si ca pot fi romani ce s-au deplasat in Siria sau Irak (jurnalisti, etc), dar poate Ciolos stie mai bine…. In momentul de fata noi avem o mare problema cu serviciile secrete din tara asta, au capatat puteri foarte mari, controleaza tot cu acoperiti in presa, justitie si nu numai, nu-i controleaza nimeni, au propria agenda si se pare ca fac tot posibilul pentru a avea puteri si mai mari. Cred ca Radu e total de acord cu ministrul justitie care a spus ca drepturile omului sunt un lux.

        (Citează)

    • Ai vrea sa puna (P) la ordinul de zi de pe unitate?

        (Citează)

  14. Chestia asta cu prezentarea CI la cumpăratea unui prepaid este împotriva dreptului la intimitate și al dreptului la anonimat. În fiecare zi apare altceva care ni se ia: ba chestia cu cartelele preplătite, ba posibilitatea de a crea un cont de email fără a furniza un număr de telefon, ba dreptul de a nu vota. Pe de altă parte suntem furați de cei de la putere, suntem otrăviți cu alimente pline de chimicale, economia ne este distrusă de mafia importurilor, benzinarii și supermarketurile fac cartel împotriva noastră, polițiștii ne pândesc cu radarul, Apa Nova ne fură la apă, și culmea culmilor tot nouă ni se refuză dreptul la intimitate.

      (Citează)

  15. “Create the problem offer the solution”, cam asa functioneaza capitalismul.

    Nu stiu care e media de varsta a celor care intra pe aici dar eu unul imi aminesc ca una dintre problemele majore pe vremea Republicii Socialiste Romania era lipsa de intimitate, a faptului ca securitatea isi baga nasul peste tot, aceasta fiind unul dintre motivele pentru care in decembrie 89 primul lucru care s-a scandat pe strazile Romaniei a fost “Libertate!”. Acum cu oare care stupoare observ ca romanii sunt gata sa renunte de buna voie la libertate si implicit la intimitate, lasandu-se prostiti de niste basme trambitate de aceeasi Securitate.
    Pe langa faptul ca problema Belgiei sau a Frantei nu este si problema Romaniei, inregistrarea cartelelor prepay nu va rezolva buba cu terorismul. Sau mai pe romaneste, va fi o frectie la piciorul de lemn.

      (Citează)

    • Nu, chiar nu pot sa cred ca va fi o frectie la picior de lemn. Eu sunt convinsa ca teroristii sustinuti cu bani proveniti din petrolul isis, cumparat de turcia, sustinuti nu chiar indirect de catre arabia saudita, pupata in fund de toti, vor fi contracarati puternic cu treaba asta cu cartelele. Vor ramane cu gura cascata exact cum au ramas in fata eficientei masurilor de securitate franceze si belgiene.

      Daca nu, va trebui sa ne bagam toti un cip in fund ca sa contracaram si mai puternic teroristii sustinuti din ceva cumparat de un alt stat nato.

      O sa ajungem sa avem o mufa usb in fund cu care ne conectam peste tot ca sa stie statul unde suntem si ce facem si o sa fim fericiti ca nu am bubuit noi la ultimul atentat. Ca ele vor continua orice am face cat timp nimeni nu are curajul sa rupa pisica in doua.

        (Citează)

  16. Inca o chestie , odata ce se pune in vighoare legea crezi ca lumea o sa continue sa faca ilegalitati de pe cartele ?

    Primarul Apostol din exemplul tau, si-ar fi schimbat dialogul pe o aplicatie criptata gen Whatsup , aplicatie folosita de 1 miliard de oameni.

    Mare impact ar fi avut legea in cazul lui.

      (Citează)

  17. In calitate de abonat la telefonie mobila, platitor de cumparatori cu cardul si pentru chestii minuscule, nu prea pricep despre ce e toata tevatura asta.

    Cu siguranta cel putin jumatate din cei care au cartela in clipa de fata pot fi identificati prin faptul ca le-au incarcat din abonamentul unei rude/prieten, sau au platit cu cardul la incarcare electronica. Da, e ceva mai mult de lucru, dar se poate face asta foarte usor.

    In afara de paranoia eu nu vad un motiv impotriva acestui demers, mai ales ca datele vor fi la operatorii de telefonie nu la autoritati si vor putea fi verificate doar in baza unui mandat sau protocol de securitate. Daca cineva se gandeste ca SRI-ul va face 30 de milioane de interogari ca sa afle toate numerele.. inseamna ca avem o parere foarte proasta de cei care lucreaza acolo.

    De acord: Poate nu se vor reduce riscurile atentatelor! Irak si Siria au alte probleme decat cartelele prepay din Romania, aia se omoara pe strada si nu o fac cu cartele prepay se omoara cu arme…

    Dar sincer, prefer sa imi flutur CI-ul cand iau o cartela decat sa ma trezesc ca UE, o sa zica.. ok, din clipa asta, nici o cartela din Romania nu mai acceseaza Roaming in UE daca nu are un nume legat de ea. Si asta se poate face daca devenim cu adevarat o problema pentru securitatea UE. Ar trebui sa pierdem bataliile mici ca sa castigam razboiul cel mare.

    Efortul asta de a ne opune tuturor ideilor ar fi mai bine orientat catre toate firmele care suna sa te intrebe cate tipuri de cafea bei si care e pasta de dinti preferata, impotriva firmelor de recuperari credite care suna vecini si prieteni si parinti ca sa isi plateasca nu stiu cine rata si tot asa.

    Si apropo, orice tanti de la ANAF poate sa afle daca ti-ai cumparat guma cu cardul. Pentru ca parlamentul a considerat asta safe. Oare cat de safe e ca o tanti cu nici un fel de constrangere poate vedea salariul unui oras intreg? De asta nu s-a suparat nimeni…

      (Citează)

    • Deocamdata nu exista nici o propunere sau zvon cu privire la sanctiuni al cartelelor in UE.

      Sunt mult mai stresat de faptul ca in Romania astfel de sisteme sunt implementate extrem de prost si o sa-ti dea tie, cetatean corect batai extraordinare de cap.

      Daca pentru o amarat de amenda platita trebuie sa faci ceva drumuri sa-ti dovedesti nevinovatia imagineaza-ti ca iti apare CNP-ul pe o cartela folosita fraudulos.

        (Citează)

    • Nu m-ar mira sa fi folosit si cartele cumparate din tari arabe si cu roaming activat. Le-au cumparat din romania pentru comoditate, probabil.

      Dupa ce nu va mai fi posibila cumpararea unei cartele fara ci in toata europa, vor folosi cartele cumparate din alte tari. Abia astept sa vad cum vor explica tarilor arabe ca trebuie si ele sa ceara buletinul. Apoi tarilor africane sau sud-americane.

      Cand nu va mai fi posibila cumpararea unei cartele fara buletin in nicio tara din lumea asta, se va gasi cineva dispus pentru 2 lei sa cumpere una.

      Nu vreau sa mai pomenesc de acte de identitate false si alte solutii care nici nu imi trec prin minte.

      Cred ca problema cartelelor este cea mai mica din moment ce in europa pot fi introduse arme si explozibili.

        (Citează)

  18. La prima vedere, nu ma deranjează condiționarea buletinului, însă as vrea să aud si părerile unor adversari.

    Pe fond, am mari rezerve referitor la afirmația dlui Cioloș. Ma întreb de ce nu puteau sa utilizeze teroristii cartele PAYG belgiene? Din cate stiu, nici ei nu solicita buletin la cumparare.

    Imi vin in minte inițiative legislative venite din zona securitatii nationale, care au avut ca scop identificarea utilizatorilor de servicii de comunicatii, initiative intoarse de Curtea Constituțională. Declaratia PM-ului mi se pare un hei-rup venit din aceiasi zona.

      (Citează)

  19. razorsbk:
    https://www.eff.org/secure-messaging-scorecard?1=1

    Daca vrei end to end encryption folosesti secret chat in Telegram sau Signal/Silent.

    De asta instituțiile de profil au cerut prin SEAP soft de decriptare pentru whatsapp si telegram

      (Citează)

  20. Mama ce ne-ai luminat. Am fi murit prosti fara sa ne dai tu o aplicatie fita, WhatsApp e prea mainstream…

      (Citează)

  21. Se doreste de ceva timp inregistrarea cartelelor pre pay in Romania si asta mi se pare doar un pretext. Nu am cautat in Google dar ma indoiesc ca suntem singura tara din Europa in care poti cumpara o cartela pre pay fara sa ti se ceara acte.
    Nu sunt de acord cu inregistrarea cartelelor pre pay si va spun logica mea. In ultimii 16 ani am folosit doar cartele pre pay si telefoane cumparate cu banii jos. Nu am nici o fobie ca`s urmarita si acest comportament al meu vine ca o reactie la toate facturile lunare si actele pe care trebuie sa le prezint cand fac orice.
    In plus, nu ma prea suna nimeni cu oferte tembele de la comanii de asigurari, clinica aia din Cluj care te intreaba daca ai cancer sau probleme cu inima si alte spam`uri telefonice.

      (Citează)

    • La ce clinica ai facut operatia cu laser?

        (Citează)

    • haha dulce ironie, mi`as da un minus la comentariul de mai sus daca as putea.

      azi a trebuit sa`mi iau nano sim pt. telefonul nou, m`am dus la Orange cu vechea cartela (micro sim), mi`a cerut buletinul, l`am dat, am primit noua cartela.

      in concluzie, cartelele sim mari pre pay merg doar in telefoane vechi, daca ai smartphone sau ceva mai nou iti trebuie nano sau micro sim, pe care il obtii de la operatori, prezentand buletinul.

      imi retrag parerea de mai sus, care nu mai e valabila acum.

        (Citează)

  22. CNP gasesti pe tichtele de masa.

      (Citează)

  23. cleo:
    La ce clinica ai facut operatia cu laser?

    La ochi. Sper sa nu te confund.

      (Citează)

    • nu m`ai confundat :) ma mir ca`si mai aduce aminte cineva de cand aveam blog :)
      Clinica Vista din Timisoara, str. Romulus.

        (Citează)

  24. Cred ca titlul corect era “drepturile omului vs iluzia securitatii”. In Franta si chiar Belgia sunt legi Bigbrother, insa autoritatile nu au fost in stare sa previna atentatele. Am impresia ca sistemul profita mult in ultimul timp de pe urma teroristilor.

      (Citează)

  25. în Germania doar unii operatori cer ID la cumpărarea cartelelor prepay. unii nu îți dau nici cu pașaportul, trebuie să fii înregistrat la o primărie. totuși, în benzinării poți cumpăra cartele preplătite si deja încărcate fără documente. e drept că înainte de prima utilizare tre să îți faci un cont pt site ul lor dar poți introduce ce date vrei.

      (Citează)

  26. Mulți care nu sunt de acord cu buletinul pt SIM poate nu știu că oricum ți se cere buletinul dacă ți se duce cartela și vrei alta. Și ele oricum nu țin decât câțiva ani. Deci ca user normal oricum o să dai datele.

      (Citează)

    • Multi suntem constienti ca oricum datele de CNP sunt usor accesibile, in principiu nu ne deranjeaza sa prezentam un buletin cand luam o cartela.

      Ce ne eneveaza e maniera in care ni se serveste aceasta lege salvatoare cand aproape orice argument prezentat e inutil.

      Iar can media / unele bloguri prezinta argumentele anti lege , le expun pe cele mai idioate in loc de cele normale. Uite un exemplu bun e pe blogul lui Zoso unde prezinta agumentele unor inapti de sunasera la radio.

        (Citează)

  27. Spui ca vrei o discutie in comentarii bazata pe argumente, si totusi tu pornesti cu articolul de la niste declaratii nefericite de ale lui Ciolos. Declaratii care nu doar ca n-au fost confirmate de autoritati din alte tari, dar n-au fost confirmare nici macar de catre SRI. SRI-ul in comunicatul de ieri a spus ca se folosesc cartele prepay cumparate din Romania in Sirya si Iraq. Sigur, daca am avea mai mult de doua circumvolutiuni nu ne-am stresa sa interzicem sau sa ingradim accesul la aceste cartele, ci pur si simplu ne-am astepta ca SRI-ul sa-si faca treaba si sa afle cine, cum, cand si de ce cumpara acele cartele. Au metode sa faca asta. Dar sigur, e mai simplu sa stai prin birouri si sa-ncerci sa asculti telefoane.

    Pe de alta parte discutia mi se pare absolut inepta. Pot intelege restrictia cumpararii de cartele prepay datorita unor infractiuni reale, cum sunt tepele prin telefon, gen, nu datorita unor chestii inchipuite nascocite de-un serviciu care-si doreste si mai multa putere. Nu, serios, trebuie sa fii cu probleme grave sa crezi ca terorismul se combate prin o lege conform careia cartelele prepay se pot cumpara doar cu buletinul. Nu, serios, baietii aia fac rost de explozibil, fac rost de arme de foc, niste chestii la care ai acces mult mai greu decat la niste cartele prepay. Si acolo ar trebui sa actioneze serviciile. Ca degeaba stai la telefon si planuiesti un atentat, daca n-ai de niciunele, nici bombe nici arme. Asadar pista pe care v-ati lansat toti e falsa. E falsa si manipulatorie. De ce? Pentru ca asta poate fi inceputul. Pe logica cartelelor prepay ma astept sa vina cineva cu ideea ca orice aliment sa nu mai fie vandut de niciun magazin fara un act de identitate. De ce? Pai e simplu. Ori infractor/terorist are nevoie sa manance, nu? Sa se hidrateze. Ca atare, ca statul sa identifice mult mai usor anumiti indivizi care s-ar putea sa se ascunda in negura societatii de servicii, i-ar fi mult mai usor sa indentifice anumiti indivizi in functie de locurile in care-si cumpara hrana. Si pana la urma nu vad nicio problema pentru cetatenii onesti, ce problema ai avea daca la coada la Kaufland ti-ar scana inainte sa cumperi ceva si CI-ul. Doar tu esti onest, esti cinstit, n-ai nimic de ascuns, nu? :)

    Pana la urma nu e vorba de inconvenientul produs cetatenilor onesti, in cazul de fata, e vorba de un principiu simplu. De legea asta vor fi afectati doar cetatenii onesti, caci ceilalti, cei pusi pe nasoale vor continua sa gaseasca portite pentru a fenta sistemul. Ori treaba serviciilor si-a statului e sa-si faca treaba astfel incat sa-i prinda pe acei cetateni nasoi fara a afecta viata celorlalti onesti.

      (Citează)

  28. Radu, am un comentariu in moderare, cand ai timp te-as ruga sa-l aprobi si sa-l stergi pe asta. Thanks.

      (Citează)

  29. In U.K. de exemplu nu iti cere CI/pasaport cand iti cumperi o cartela prepay si nu am auzit sa fie vreo veriga slaba a securitatii.

      (Citează)

  30. Cumpăr cartele prepay pentru terți.
    Comision avantajos.
    Toți teroriștii și corupții să apeleze la mine!

      (Citează)

  31. Multe dintre comentariile la articolul asta sunt halucinante! Ce facem daca un boschetar cumpara 30 de cartele sa le vindem? Scriem 5 linii de cod si programul de stocare emite o alerta: Atentie! Gheorghe din Poplaca a cumparat pana acum 30 de cartele, astea sunt numerele …

    Faci niste areale speciale. Va dati seama ca daca o cartela vanduta de Gheorghe este identificata in arealul puscariei Jilava nu o sa fie folosita la giuguleli cu nepotii. Il astepti pe ala sa vorbeasca ce nu trebuie, ii mai dai 5 cu executare, il cauti acasa pe Gheorghe si ii trantesti un dosar penal si ii dai vreo doi cu suspendare, sa vezi cum dispar cartelele de pe OLX.

    Una e sa ai 100.000 de cartele cu ID fals sau necunoscut, alta e sa ai 4 milioane. E suficient ca intr-un grup de teroristi unul dintre ei sa comunice cu un prieten, care prieten sa apeleze o singura data o cartela dinasta inregistrata pe bune si ala sa-l poata identifica.

    Iar in cele din urma nu inteleg de unde atata inteligenta atribuita unor fanatici religiosi. Or fi ei doi mai destepti, dar aia de langa ei majoritatea sunt niste retarzi mintali spalati pe creier gata sa-si lege o bomba de gat cu gandul ca primesc 77 de virgine. In BCCO de care m-am lovit sunt oameni doxa de carte, adevarati experti in comunicatii, internet, etc, cel mai probabil in servicii sunt si mai buni. Eu cred ca de multe ori teroristii sunt cunoscuti dar legile astea de panselute ofensate date de europeni in ultimii ani ii acorda nenorocitului ala de terorist prezumtie de nevinovatie.

    De ce sa-l arunci pe om intr-un beci in Siberia daca doar a cautata cum se face o bomba si a inceput sa-si comande unele din substantele chimice necesare de pe net? Pai nu?

    Apoi mai sunt apelurile false la 112 …

      (Citează)

    • Floo poate imi explici si mie de ce ar folosi un terorist o cartela luata cu buletinul.

      Ori o foloseste in numar limitat, 1-2 cartele sa nu arunce suspiciuni , ori foloseste altceva sa comunice gen aplicatii criptate de mesagerie.

      Apelurile false la 112 se pot da si fara cartela in telefon.

        (Citează)

  32. http://www.aktual24.ro/confirmare-din-belgia-nu-s-a-folosit-cartele-prepay-romanesti-de-catre-teroristi/
    deci nu s-au folosit cartele prepay din Ro ( intre noi fie vorba ala e spam site si nu are nicio relevanta in 90% din cazuri dar mi-a fost lene sa caut stirea si pe alte site-uri)

    @Adrian Enache – tepele prin telefon daca s-ar vrea ar fi stopate imediat, orice comvorbire este inregistrata ca si punct de pornire – localizare / durata / final – localizare. s-a dat o teapa si cineva se duce la politie dureaza 24 de ore sa primeasca datele respective, din cate am citit majoritatea se fac din puscarii cu sageti dintre rude care se duc sa recolteze banii. gasesti localizare apel inchisoarea X – trimis control acolo + verificari la toate celulele pana se gasesc telefoanele, pedepse pentru neglijenta in serviciu la toti gardienii de pe turele respective, seful de inchisoare dat afara si e o chestie de maxim 1 luna sa dispara problema. aia din libertate o sa se calmeze si ei si gata problema. dar nu se doreste chestia asta din cate observ

    @andreiexe – explica okay cum se pot obtine cartele pentru oamenii care chiar vor sa traga tepe, singurii care o sa aiba probleme sunt cei care vor sa fie cinstiti.

    problema din punctul meu nu este ca dai CNP etc, dar in momentul in care firma la care ai dat CNP-ul pentru cartela are un server spart ( si sunt zeci lunar) si toate datele persoanele sunt peste tot – atunci devine o problema reala

    ps. snowden a zis o chestie interesanta “toate conversatiile sunt inregistrate” as adauga ca asta se intampla cel putin din 2013 si este worldwide. totul fiind stocat in momentul in care apare un fir dubios doar se scot de la naftalina inregistrarile si e urmarita o persoana ani intregi in urma, asa ca asta cu cnp-urile/ prepay-urile e praf in ochii

      (Citează)

  33. cu buletinul si cu timbru fiscsal de 31 de bani.

      (Citează)

  34. Romanul clasic, se pricepe la toate. la’ scoate tu cartela din telefon si vezi daca merge sa vorbesti la 112. Merge ‘au ba?

    Cumpararea cartelelor cu buletinul nu va starpi infractorii, dar va mai reduce din infractiunile facute cu telefonul mobil care din pacate la noi in tara sunt intr-un numar destul de mare.

      (Citează)

  35. Radu – cateva lucruri punctuale.
    1. cartelele nu erau romanesti – a fost intoxicatie
    2. atacatorii au intrat in Austria cu documente false, deci ce i-ar opri sa ia cartelele la fel
    3. nu cumva este foarte usor sa folosesc chei de criptare cu acele cartele? Vezi cazul thepiratebay – daca tin bine minte. In care autoritatile au reusit sa-i prinda doar in momentul in care au trimis din greseala un email fara cheie de criptare.
    4. sunteti naivi daca credeti ca atacurile puteau fi oprite daca cartelele acelea erau cumparate cu documente de identitate
    5. toate intoxicarile astea mascheaza incompetenta autoritatilor, dupa cum am scris pe blog. Daca un sistem da prea multe “false positives” si nu are rezultate, cauti altul
    6. autoritatile stiau din 2013 despre atacatori
    7. unul dintre cei de la Paris a fost prin Romania si avea flag in sistemul international. Dar autoritatile nu au verificat, deci zi-mi te rog cum ar fi ajutat inca niste informatii in plus, daca autoritatile nu le folosesc.

    In rest, astept cu interes urmatoarea problema de securitate, dupa ce trece legea, ca sa-mi puteti explica (tu si Dan Dragomir) cum ne-a ajutat treaba asta cu cartelele.

      (Citează)

  36. am uitat sa precizez, am cartela pre-pay si datele declarate. Nu am o problema cu a declara informatiile, ma astept insa sa le declar pentru un scop anume, cu rezultate, nu doar ca sa marim cantitatea de informatii colectate.

      (Citează)

  37. Ai văzut însă vreun abuz făcut prin ele, ai auzit de cineva filmat pe ascuns? Da

      (Citează)

  38. andreiexe: Explica-mi cum cauta in roaba in loc de car ? Tu crezi ca Teroristul cumpara cartela pe numele lui sau pe un nume de arab ? Cumparape numele lui Vasile / Ion etc

    Corect, dar macar politia poate porni cercetarea de la acel Vasile care poate da detalii asupra cine/cand l-a acostat pentru acest serviciu. Apoi cu o camera video, o cercetare suplimentara, poti construi un start bunicel fata de nimic.

    Iar ne invartim in jurul cozii, mai toate statele au aplicat deja normele astea, noi suntem mai cu mot, ziceam ca nu e bine domnule, oricum nu ajuta la nimic !

      (Citează)

  39. Ioni/Vasili exista si in tari in care se pot cumpara cartele pre-pay numai cu un act de identitate. De ce au luat tocmai de unde se pot cumpara ca o sticla de Cola sau o saorma?
    Nu zice nimeni ca nu poti fura cartele pre-pay sau clonezi si atunci esti complet acoperit. Poa’ sa il cerceteze pe ala caruia i-a furat teroristu’ telefonu si 100 de waterboardinguri ca nu afla nici pe dracu.
    Dar uite, ca tot e mai simplu sa te duci la kiosk si sa iei 1000 de cartele din Vaslui si apoi sa le folosesti cum vrea sufletelu’ tau.
    Apoi, te plangi de lipsa de intimitate cand pui pe facebook poze in tanga roz bombon cu bancnote de 500 euro si ai in lista 500 de prieteni/e care stiu mereu unde esti ca dai check in si la coada la Mega Image.
    Nu, nu e problema sa afle “guvernul” unde esti in orice moment daca chiar vrea ca probabil cartela aia pe care o ai de 10 ani are 200 de incarcari la activ, problema e ca aia mai inteligenti cu ganduri rele se bucura de intimitate, tu nu oricum.

      (Citează)

    • Paul:
      Ioni/Vasili exista si in tari in care se pot cumpara cartele pre-pay numai cu un act de identitate. De ce au luat tocmai de unde se pot cumpara ca o sticla de Cola sau o saorma?

      Ziceau cativa mai sus ca stirea cu prepay-urile luate din Romania a fost o intoxicatie, dar nu importă. Cum era vorba aia? “Mai rasfirati baieti, mai rasfirati”.

        (Citează)

  40. La fel de pertinenta analiza ca o compunere de clasa a IV-a… Trist

      (Citează)

  41. cnp-l e public: pe bonuri de masa, pe bonuri cadou, pe etc. Daca vreau intimitate ca ma fura unu sigur si musai cu un plan marsav, atunci las job, inchid conturi, inchid toate facturile, mobil, declar ca m-am mutat in alta tara si ma mut intr-un sat ca tiganii ( circa 100 mii sunt estimati ca traiesc prin Ro ca acum sute de ani, nascuti acasa, fara cnp, fara buletin, le fac buletin cand ajung la puscarie; pe vremuri fugeau de frica armatei, acum o tin tot asa de fericire).

    In rest, cred ca fricile astea ca sigur si musai unul are un plan marsav cu cnp-um meu ma vor distruge fix pe mine, si creierasul meu instabil.

    Mai bie beau o bere belgiana.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus