un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ai cumpărat aur de Black Friday? Felicitări, ești pe profit!

8 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Ai cumpărat aur de Black Friday, când a fost acea ofertă specială la eMAG? Dacă da, tocmai ai făcut 15% profit, iar acesta este în creștere.

Pe 20 noiembrie 2015 aurul costa 144 de lei gramul. Acum costă 166 de lei/gram, 15% mai mult, iar experții spun că vom asista în continuare la o creștere, deoarece pe fondul unei mici crize economice lumea se întoarce la aur ca investiție sigură.

Așa că da, felicitări pentru achiziție.

Apropo, cele de mai sus sunt cotațiile oficiale BNR. Ca să vezi mai bine creșterea, de Black Friday aurul s-a vândut cu 153 lei/gram (un preț redus pentru Black Friday la eMAG față de oferta standard a băncii ce-l vindea atunci, Piraeus, care la ghișeu în aceeași zi îl cota la 167 lei), iar acum costă 188 lei/gram tot la ei. Asta e o creștere de 23% pentru cotația băncii.

Iată screenshot-ul de atunci, scos din arhiva mea secretă:

emag_aur

Am spus atunci de Black Friday că investiția în aur este una de termen lung, iar în următorii ani nu se așteaptă creșteri mari. O creștere iată că totuși a fost, chiar dacă suntem departe de recordul ultimilor ani, adică o cotație de 202 lei/gram la BNR, cât a fost pe 5 octombrie 2012 (și a stat bine tot anul 2012), dar și de valoarea minimă, 125 de lei/gram în 30 decembrie 2013. Cotația din prezent este asemănătoare cu cea din februarie 2015.

Iată graficul evoluției din ultimii ani:

cotatie_aur_3_ani

    21 comentarii

  1. Daca vrei sa vinzi aurul probabil ca-l poti vinde pe la 150 lei/g (https://www.bcr.ro/content/dam/ro/bcr/www_bcr_ro/Aur/Cotatii_Aur.pdf). deci fii bucuros, pe moment esti pe break-even, si asta doar ca urmare a discount-ului de BF.

    Costurile mari de tranzactionare fac din aur o varianta riscanta de investitie daca esti mic investitor.

      (Citează)

  2. Poate nu fac eu calculul cum trebuie, dar l`am cumparat cu 153 si acu piraeus mi`l cumpara inapoi cu 148 right? chiar daca mi l`ar vinde acum cu 187. unde`i profitu?

      (Citează)

  3. Pentru profit ai nevoie și de un cumpărător la prețul ăla.

    Acum a ajuns la nivelul din 2012. Profit adevărat ai avea dacă l-ai fi luat în 2000-2001. :)

      (Citează)

  4. eMag vinde aur?! habar n-am avut!

      (Citează)

  5. dragi copii, se zice ca nu cumperi aur ca sa devii bogat, ci cumperi aur ca sa ramai bogat – e un lucru pe care trebuie sa-l aveti in minte cand va ganditi sa cumparati aur.

    aurul este singura investitie care nu aduce nici un randament implicit el insusi (adica poti beneficia doar de cresteri ale pretului), in schimb are costuri mari de tranzactionare (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare al celor care il ofera) si mai are si costuri mari de stocare.

    deci noi, oamenii normali, il folosim doar ca sa ne pastram averea, nu ca sa facem bani din cresterea pretului.

    si mai trebuie sa stiti ceva despre aur: aurul este bani.
    de fapt, este singura forma de bani care nu depinde de cuvantul cuiva, restul formelor de bani fiind ceea ce se cheama “fiat money”, adica bani care sunt bani doar pentru ca toata lumea are incredere in cuvantul Bancilor Centrale, ca ele emit bani, si nu pentru ca ar avea vreo valoare in sine.

    acum, dupa 7-8 ani de printat bani din astia intr-o veselie, lucru care a dus la umflarea incredibila si fara nici o baza a preturilor activelor financiare si la acumularea unei cantitati enorme de datorie de catre firme si state si in general toata lumea, Bancile centrale nu prea mai au ce face ca sa stopeze criza cataclismica care va veni.

    dar ce mai pot totusi face e sa avem dobanzi negative, ceea se intampla deja.

    adica vei plati ca sa iti tii banii la banca.

    lucrurile devin si mai interesante in continuare: pentru ca dobanzile negative sa aiba o sansa, lumea trebuie sa isi tina banii la banca.

    adica sa nu ii tina in cash, acasa la saltea, ca lumea asta va face daca va vedea ca banca iti ia dobanda pentru depozit in loc sa plateasca.

    acum poate intelegeti de ce ati vazut in ultima vreme tot felul de stiri in care se discuta despre eliminarea bancnotelor de denominatie mare.

    argumentul ar fi ca asta va impiedica spalarea de bani, dar asta e doar un cover pentru faptul ca bancile centrale vor sa ia oamenilor posibilitatea sa-si tina banii cash acasa si sa faca inutila politica de dobanzi negative. Ca una e sa tii acasa niste bani in bancnote de 500 si alta e sa le tii in bancnote de 100 sau mai mici.

    veti vedea si la noi razboiul asta impotriva cash-ului, de altfel Radu deja face reclama la mastercard si asemenea.

    ideea e ca da, cam e momentul sa cumparati aur.
    ca sa va pastrati banii, nu ca sa faceti bani, dupa cum ziceam la inceput.

    daca sistemul financiar global colapseaza, e adevarat ca n-o sa fie usor sa cumparati paine cu aur, dar oricum veti fi intr-o pozitie mai buna decat aia care au totii banii sub forma de bani electronici.

      (Citează)

    • Wow,
      Dupa primele doua rânduri m-am dat bătut. ?
      Cred ca e tare comentariul tău ??

        (Citează)

    •   (Citează)

    • Robo,

      Sunt de acord cu tine intr-o singura privinta: faptul ca aurul are o valoare intrinseca, spre deosebire de bancnote, care sunt, intr-un final, doar o bucata de hartie.

      In privinta acestei “conspiratii” impotriva cash-ului, nu exista un scop in a-i convinge pe oameni sa isi tina banii in banca. De altfel, majoritatea o fac deja. La dobanzi negative s-a ajuns ca urmare a razboiului valutar dintre UE si SUA, pe langa care asista si China din pozitia de bufon. Lupta aceasta pentru devalorizarea valutara are un singur scop: reluarea cresterii economice sanatoase.

      Pentru ca baitezii astia destepti care conduc economiile tarilor dezvoltate nu au reusit sa gaseasca nici o idee alternativa mai convenabila taierii pe viu a raului din sistem (de altfel, singura cale de insanatosire a acestuia), au venit cu ideea de a forta o moneda slaba, pentru a incuraja exporturile. Pe scurt, o moneda mai slaba inseamna ca pretul pe care il ceri este mai mic. Iar daca moneda ta e mai slaba ca a competitorului, ai un argument in plus in a-i lua din cota de piata. Doar ca nici europenii, nici americanii nu sunt fraieri. Asa ca au luat-o pe sistemul “ba a mea” si acum fac concurs care are moneda mai slaba. Asa s-a ajuns la dobanzi negative, BCE incercand totodata sa-i forteze pe investitorii europeni sa nu mai stea cu cash-ul in banci, ci sa-l puna la lucru, sa genereze locuri de munca, business, consum. Pe scurt, crestere economica.

      Este adevarat, sistemul financial global nu e departe de colaps dar, daca prin stiu eu ce hazard va fi lasat sa cada, eu v-as recomanda ca, in loc de aur, sa aveti stocate alimente. Pentru ca aurul nu tine de foame iar eu, personal, in atare situatie nu v-as da nici o bucatica din painea mea pentru tot aurul vostru. Din simplu motiv ca nu voi avea ce sa fac cu el…

        (Citează)

  6. Hai sa stabilim cateva aspecte clare:

    1. Aurul este un “safe heaven”, adica un activ in care investitorii se refugiaza atunci cand sunt corectii pe pietele financiare. Pe scurt, daca ai criza, la nivel mondial, pretul aurului creste, pentru ca investitorii fug din actiuni (care sunt mai riscante) si cumpara aur. Daca economia mondiala merge bine, pretul aurului scade, deoarece se intampla fenomenul invers.
    2. Daca vrei sa cumperi aur, nu trebuie sa il detii fizic. Nici nu ar fi recomandat. Ideea este sa investesti intr-un produs pe care sa il poti trazactiona pe pietele reglementate. Asadar, fie cumperi un CFD (Contract for Difference), fie un produs structurat sau o alta forma de produs investitional.
    3. Ar trebui sa stii ca aurul tranzactionat pe marile piete nu este cel in forma fizica, ravnit de toti, ci un produs care, in unele cazuri, nici macar nu exista. Ca sa intelegeti exact ideea, cantitatea de aur tranzactionata la nivel mondial este de cateva sute sau chiar mii de ori mai mare decat cantitatea fizica de aur, existenta in natura.

    In concluzie, daca vreti sa castigati din aur, nu trebuie niciodata sa il achizitionati fizic. Nu acolo se fac banii din metalul pretios, ci pe Bursele de valori, unde poti gasi foarte usor contraparte, atat la cumparare, cat si la vanzare. Daca aveti o suma rezonabila pe care doriti sa o investiti, propunerea mea este sa achizitionati un imobil pe care sa il folositi fie ca sa obtineti o chirie lunara, fie sa il utilizati in scop turistic. Veti avea un Return of Investment mult mai bun si mai sigur.

      (Citează)

    • “Ca sa intelegeti exact ideea, cantitatea de aur tranzactionata la nivel mondial este de cateva sute sau chiar mii de ori mai mare decat cantitatea fizica de aur, existenta in natura.”

      Poti sa imi explici cum este posibila chestia asta si de ce este legala ? Nu este o intrebare retorica, pur si simplu nu inteleg, nu ma pricep…

        (Citează)

    • Ok, sa zicem ca am aur si dispar banii, atat fizic cat si din cont. Va trebui sa fac troc, sa dau aur pe mancare? Cine stabileste cotatia aur-mancare?

        (Citează)

  7. Serban Cristian

    08/03/2016 la 6:23 PM

    Mircea a pus punctul pe i. Ai doua variante de a “face bani” cu aurul, fie tranzactii bursiere unde diferentele de cotatii conteaza, fie sa il cumperi fizic si sa il ingropi pentru 20 de ani. Cu speranta ca va fi mai scump in 2036 :)

    Oscilatia valorilor pe gram/uncie este frectie la picior de lemn, nu ai unde sa vinzi aurul fizic nicaieri la vre un pret apropiat de cel oficial. AI cumparat de BF de la emag? Felicitari, il poti vinde chiar azi in pierdere desi, oficial, ar fi crescut cu 23% valoarea :)

      (Citează)

  8. Cu fiecare servita dinasta penibila nu faci decat sa-ti erodezi credibilitatea creata pe baza muncii tale din ultimii ani.

    Hai sa vedem care sunt conditiile de pastrare ale acelor lingouri, la ce nivel sunt comisioanele si cine garanteaza ca daca pretul aurului va exploda profitul “investitorilor” nu va fi decimat de comisioane nesimtite.

      (Citează)

    • Nici eu nu inteleg de ce trebuie sa scrie Radu despre orice prostie doar ca sa fie acolo.

      Radu, ti-am mai zis asta si la articolul cu undele gravitationale.

      Adica na… pana la urma e ideea ‘nu iti convine pleci, dar lasa ca mai vin 10 sau 100 altii care sunt curiosi’. Trist totusi, calitatea inseamna exclusivism, nu sa tai frunza la orice.

      Stiu, te deranjeaza atunci de ce intri ca e usor sa intri in alta parte, dar cateodata si publicul vrea sa isi educe sursa. Care sursa, promitea pe vremuri.

      On topic, zdranganeala aia de metal pretios, colorat si ironic care ia ochii coloratilor, in afara de calitatile recunoscute in uzul industrial, faptul ca “afirma statutul social” e o penibilitate si o dovada de incultura umana dupa cateva milenii bune. Milenii.

      Si mai on topic, articolul e tot asa sa fie acolo… cati crezi ca au cumparat tocmai de la eMag lingouri incat sa scoata profit?

      In articolul in care le faceai reclama ca vand lingouri o doamna sau domnisoara descria ca in povesti ca aurul e pretios fiindca e. Si uite asa ramai masca, mai exista multi la fel si inca 10 sau 100 care vin sa se uite.

      Dar, calitatea?

        (Citează)

  9. eu zic Trombon…

    pentru ca nimeni nu a luat o cantitate atat de mare de aur incat orice variatie de pret sa ofere recompense de milioane. Cu 15 centi sau 23 centi in plus nu cumperi vila.

    nu mai spunem ca exista atat comision de “stocare” cat si valoarea de cumparare impusa de pireuzzz (pret vanzare difera de cel de cumparare).
    Practic banca a castigat de 2 ori indiferent de fluctuatia aurului.

      (Citează)

    • Tot n-a castigat suficient pireuzzz de vreme ce isi cam fac bagajele si se tot duc..
      Data viitoare nu va mai imbulziti la SSD-uri, bagati tare pe lingouri ca doar nu vrem sa ne paraseasca dragele de banci!

        (Citează)

  10. eh, n-are rost sa pornim aici o disputa.
    zic doar ca din pacate eu nu pot stoca alimente pentru toata familia pe o perioada suficient de mare de timp incat sa conteze.
    nu cred ca pot stoca alimente nici macar pentru 1 luna, darmite pentru 6 luni – 1 an cat ar fi probabil nevoie in caz de colaps total al societatii.

    o idee ar fi sa cumperi pamant, dar si acolo e dificil sa poti trai de pe urma lui.

    astea sunt riscuri pe care pur si simplu nu le pot acoperi – daca dispar toate supermarketurile, pur si simplu sunt mort in maxim 1 luna si asta e :))

    pe de alta parte, in situatii de criza totala tot timpul se gasesc intreprinzatori (se numesc speculanti).
    de asta e bine sa ai ceva ce acei speculanti vor dori, iar in caz de colaps financiar acel ceva va fi aurul.

      (Citează)

  11. Ciprian,

    Nu cunosc exact aspectele legale ale tranzactionarii cu aur. Ce trebuie sa intelegi este ca, cotatia aurului la Bursa nu are legatura cu rezerva propriu-zisa de aur. Am avut exact aceeasi reactie ca si tine atunci cand am aflat acest aspect. Poti sa iti dau raspunsul pe care l-am primit de la un broker, pe aceasta tema: Aurul care se tranzactioneaza in pietele financiare nu este efectiv materialul pretios ci un produs financiar. Fiind un produs financiar, market makerii il pot arunca in piata ca pe orice alt produs virtual. Desigur, banuiesc ca exista o serie de reglementari si proceduri dar, dupa cum vezi, nu tin cont de o cantitate finita, fizica.

    Marian,

    O sa iti dau un raspuns cinic: In cazul extrem in care banii vor disparea si mancarea va fi noua valuta, singura moneda de care vei avea nevoie este o arma buna si multa dibacie in manuirea ei.

    Dar stai linistit, banii nu vor disparea, cel putin nu in esenta. Foarte posibil sa dispara hartia fizica, dar o forma de moneda va fi disponibila. Altfel, ar insemna sa ne intoarcem in Epoca Preistorica…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus