un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Educatoarea nebună din Timiș: nu e vina ei, ci a sistemului

29 Feb 2016  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Eu o înțeleg pe educatoarea din Timiș care făcea crize de nervi în timpul programului de grădiniță și urla cât putea la copii. Nu o scuz, dar o înțeleg.

De exemplu un copil îi spune “mie mi-e sete” și ea îi răspunde “păi du-te și bea apă”. Altul îi spune “am o idee…” și apoi tace misterios. Sau na, poate ar fi continuat, dar nu apucă pentru că educatoarea îi spune “Ce idei ai? N-ai nici o idee, că tu nu ai idei în capul ăla, tu ai tărâțe!”, ratând un motiv perfect să-i spună unui copil de 4 ani vechea glumă cu “oamenii cu idei se numesc idioți”

Clipul în sine, cu femeia aia urlând cât o țin plămânii în fața unor copilași, ar fi amuzant dacă n-ar fi tragic, pentru că un copil la acea vârstă este foarte ușor influențabil și sechelele pot rămâne pentru mulți ani. Citiți despre cum a fost descoperită problema, părinții au sesizat că unii copii se tem de grădiniță, începeau să se apere doar dacă ridicai mâna spre ei șamd. Una e să urli la niște liceeni și alta la niște copilași ce abia știu ce pe lume se află și pe care-i poți traumatiza pe viață.

După cum vă spuneam, o înțeleg pe femeia aia. Să-ți spună de două ori pe zi câte 30 de copii că le este sete și să te întrebe ce să facă îți poate strica nervii, dacă nu ești făcut pentru asta, iar aceea femeie pur și simplu nu este făcută pentru a îngriji copii zi de zi, an după an.

Vina însă nu este a ei, ci a sistemului care a pus-o acolo. Nu se fac niște teste psihologice? Nu se fac niște inspecții, niște mici interviuri cu acei copii în care să fie întrebați cum se poartă educatoarea cu ei? Aia urla acolo ca William Wallace în bătălie, nu o auzea nimeni din restul grădiniței?

Întreaga poveste doar arată că în sistemul educațional încă este nevoie de multe reforme și, de asemenea, de eliminarea nepăsării. E imposibil ca nimeni dintre colegii ei de acolo să nu fi știut cum se comportă acea educatoare, dar toți au tăcut, că nu-i treaba lor. Iar copiii tratați astfel ajung să fie și ei violenți, reci, “bullies”, timizi, neadaptați și multe alte combinații. E ca și cum s-ar da startul într-o cursă, dar după primul metru unor concurenți le dă cineva cu o bâtă peste genunchi. Mai revino acum în cursă, dacă poți!

Până la reforma sistemului, controale periodice și analiza grădinițelor, Ministerul ar putea face un lucru de bază: să monteze camere video în toate sălile grădinițelor. Au făcut asta pentru sălile în care se dă examen de bacalaureat cu rezultate foarte bune, ar merge și la grădiniță, ca să intre părinții de la distanță și să vadă cum sunt tratați copiii lor. Nu de alta, dar in acest caz problema a fost descoperită după ce un părinte a ascuns un reportofon în geanta copilului, că altfel nu putea ști ce se întâmplă acolo.

    34 comentarii

  1. Femeie nebuna, ii este greu sa nu dau drumul unui suvoi de injuraturi la adresa ei.
    Se vede in ochii ei cand vorbeste cu jurnalistii ca e dusa, are “the crazy eyes”.

    Lasand asta la o parte, mi se pare inadmisibil asa ceva, al meu are aproape 2 ani si inca nu-i la gradinita; sa aflu ca este tratat in halul asta, nu cred ca as reactiona foarte legal.

    Tu il cresti cu grija si il inconjori cu iubire si apoi sa vina o nebuna din asta sa zbiere din toti rarunchii la el si sa-si bage p# in inocenta lui… pfoai, nici nu vreau sa ma gandesc :|

      (Citează)

    • Poate dacă v-ati ocupa putin si de educatia lor in timp ce ii inconjurati cu iubire si le ocrotiti inocența nu ar fi atât de rău “în sistem”. Am copil, nu încercați replica aia, si unul e pe drum. Prin prisma serviciului am contact cu mai multe școli și grădinițe și ce văd acolo mă ingrozeste mai tare decat doamna asta care urlă. Nu as accepta niciodată ca al meu sa se comporte cum ii văd pe majoritatea că o fac, dar părintii nu fac nimic sa le protejeze inocenta.

        (Citează)

    • Am dat click pe play pentru “the crazy eyes”. Nu am fost dezamagit.

        (Citează)

  2. Pyro:
    Femeie nebuna, ii este greu sa nu dau drumul unui suvoi de injuraturi la adresa ei.
    Se vede in ochii ei cand vorbeste cu jurnalistii ca e dusa, are “the crazy eyes”.

    Lasand asta la o parte, mi se pare inadmisibil asa ceva, al meu are aproape 2 ani si inca nu-i la gradinita; sa aflu ca este tratat in halul asta, nu cred ca as reactiona foarte legal.

    Tu il cresti cu grija si il inconjori cu iubire si apoi sa vina o nebuna din asta sa zbiere din toti rarunchii la el si sa-si bage p# in inocenta lui… pfoai, nici nu vreau sa ma gandesc :|

    *”imi este greu”, nu “ii este”

      (Citează)

  3. Wake up sheeple!

      (Citează)

  4. asa se face educatia, va place sau nu. asa ati fost si voi tratati la gradinita, lasati sistemul asta de pe internet cu revoltatul aiurea.
    nu poti lucra in conditii ‘normale’ cu 20 de animale mici, care nu asculta si sunt rasfatati pana peste cap acasa.
    puteti veni voi cu idei si sugestii, dar asta e adevarul pana la urma

      (Citează)

    • Nu ai copii, este?

        (Citează)

    • Nu stiu unde ai crescut tu dar unde am facut eu camin/gradinita nu am avut parte de specimene de genul.

      Cat despre termenul “animale”, se vede ce-i de capul tau si gradul de maturitate.

        (Citează)

    • micu:
      asa se face educatia, va place sau nu. asa ati fost si voi tratati la gradinita, lasati sistemul asta de pe internet cu revoltatul aiurea.
      nu poti lucra in conditii ‘normale’ cu 20 de animale mici, care nu asculta si sunt rasfatati pana peste cap acasa.
      puteti veni voi cu idei si sugestii, dar asta e adevarul pana la urma

      Nici eu n-am fost tratat așa la grădinița.

      De fapt, afirmația ta este exact modul în care copii abuzați își justifică la rândul lor abuzul mai târziu în viață, considerând că asta e normalitatea. Soluția nu este să zici “nu poți lucra altfel cu animalele”, din moment ce multe alte sisteme educaționale demonstrează că se poate.

        (Citează)

    • nici eu nu`mi aduc aminte sa fi avut asa atmosfera la gradinita. era un loc placut si educatoarea era normala, ne citea povesti, cantam, ne jucam, etc.
      micu: nu e normal sa se intample ca in video si nu e normal nici sa crezi ca`i normal.

        (Citează)

    • @micu
      nu imi place sa insult aiurea si fara sa argumentez, dar la asemenea comentariu pot doar sa iti spun ca esti prost si traiesti degeaba daca gandesti asa

        (Citează)

  5. Afirmi niste jumatatei de adevar, Radu. Probabil ca sa starnesti niste discutii, nu stiu. O fi si vina sistemului, dar femeia aia nu are niciun drept sa urle in halul ala la copii. Am copil de 3 ani, e la gradinita tot in Timis, in alt sat. Pana acum nu s-a intamplat asa ceva aici, insa astfel de stiri ma revolta la maxim! Daca nu ai copii inca, nu poti intelege 100%. Femeia aia ar trebui sa nu mai aiba ce cauta in invatamant cat traieste!

      (Citează)

    • Chestia cu “daca nu ai copii nu poti intelege 100%” e..o expresie atat de inapoiata cultural si atat de utilizata , asa, doar de dragul de a te simti superior ca nu are sens sa mai discut despre asta..eu cred ca BUNUL SIMT e cel mai bun educator . Cel mai bun..si-ti spune ce sa faci si in cazul in care ai copii si in cazul in care nu ai..e foarte usor sa “trantim” o expresie din asta cu “daca nu ai copii..etc” si gata..Am vazut parinti atat de NESIMTITI ..si am vazut persoane fara copii cu un bun simt fara cusur !

        (Citează)

  6. Încă aştept ziua în care vom intra şi noi în normalitate ca ţară şi vor avea şi ăştia mici voie să se ducă cu arma la şcoală, ca în America.

      (Citează)

  7. Colegii educatoarei cel mai probabil fac la fel. Chiar credeți că doar ea face asa cu copiii?

      (Citează)

  8. @nwradu: si eu te inteleg, dar nu te scuz …

      (Citează)

    • De ce? Femeia e nebună, să zicem, deși e un termen foarte larg. E greu să dai vina pe un nebun în astfel de situații. Vorba aia, până și de crimă scapi pe motiv de nebunie.

      Vina principală o poartă sistemul care permite acestor tipuri de persoane să lucreze cu copiii.

        (Citează)

    • NW, ti_am mai spus sa nu te aprinzi..
      Sunt 100% de acord cu tot ceea ce ai scris si nu cred ca suntem putini cei care cred la fel si nu au lasat nici… un comentariu..
      Lasa_l pe zoo in pace daca tot l.ai lasat sa comenteze aici. Si DACA ar avea vreo dunga pe buletin, nu ai avea de unde sa stii.

        (Citează)

  9. Man, stiu ca vrei un blog divers, dar te rog eu, te implor chiar, lasa psihologia si filosofia pentru cei care se pricep la asa ceva, si da-ne articole cu tehnica si mancare buna si calatorii, ca pentru asta intram pe blogul tau. Nu incerc deloc sa fiu rau, pur si simplu e un domeniu pe care il stapanesti. Nu ai spus absolut nimic din ce nu stiam deja.

      (Citează)

    • Cu tehnologia nu faci cine stie ce valva. E nevoie de “senzationale” :))
      Ca dovata s-a si vazut zilele trecute cand Radu a publicat doar noutati de prin Barcelona ce liniste se lasase pe aici. Deci se cerea un subiect care sa scoata ura din noi.

        (Citează)

  10. NW, tu cand te pui pe făcut copii? Asa, sa comentezi fără a-i avea e ca si cum ai discuta despre cofetării pe un blog de tehnologie…

      (Citează)

    • @nashu_mare
      Eu cred ca psihologia si stiinta plus experienta oricui din copilarie conteaza mai mult decat ideile unei categorii de parinti limitati.

      Si argumentul tau e stupid.
      Daca eu cred ca nu e etic sa fii violent fata de copii si stiinta spune ca asta duce la scaderea IQ-ului si alte traume, iar acei copii nu sunt izolati, ci vor interactiona cu restul lumii si vor deveni adulti, cred ca e si treaba mea si imi pot da cu parerea cand vad comportamente negative.

      Si oricine are argumente, chiar si fara a fi parinte, poate sa exprime pareri valide. Mai grav e cand un parinte dobitoc propaga idei dobitoace.

        (Citează)

    • 1. https://imgflip.com/i/102tb8 Asa suna raspunsul tau
      2. daca era ironie ajuta un pic sa fie si funny

        (Citează)

  11. nwradu:
    De ce? Femeia e nebună, să zicem, deși e un termen foarte larg. E greu să dai vina pe un nebun în astfel de situații. Vorba aia, până și de crimă scapi pe motiv de nebunie.

    Vina principală o poartă sistemul care permite acestor tipuri de persoane să lucreze cu copiii.

    Da, incadrarea e generala. Dar sistemul e facut din oameni iar nebunia nu cred ca poate fi invocata. Acasa, cand se intoarce in familie, mai e nebuna educatoarea?

      (Citează)

  12. Băi Nwradule, cum vine aia că o înțelegi și e vina sistemului ? a fost cumva OBLIGATĂ să intre în acel sistem ? ar fi trebuit să faci și tu armata, măcar învățai diferența dintre obligație și voluntariat !!!

    Ultimul lucru pe care l-aș face eu ar fi să mă angajez să lucrez cu copii mici (grădiniță, școală primară….). Nici cu cei mai mari nu cred că aș vrea, dar cu ăștia mici, CLAR NU !!! pt că orice om cu măcar 2 neuroni înțelege că dacă nu ai chemare pt asta, n-ai ce căuta, pt ca e chiar dificil, e o meserie care cere foarte multă răbdare și talent pedagogic !

    Deci vina e 100% a ei !!! sau hai, 99.9% și doar 0,01 a “sistemului” care tot din oameni e format !

      (Citează)

  13. Din păcate nu este singura în țara asta. Te întrebi mai nou de ce toată lumea începe să opteze pentru privatizări, samd. Dar.. nu toată lumea își permite să își dea copilul la o astfel de instituție și atunci ce… rămâne permanent terorizat? Nu stiu daca doamna aceasta trebuie scuzata. Să spui unui copilas de cativa ani ca are tarate in cap… mie mi se pare putin deplasat.

      (Citează)

  14. Zdupes: Te întrebi mai nou de ce toată lumea începe să opteze pentru privatizări, samd.

    Văcăroiu, tu ești?

      (Citează)

  15. “Nu se fac niște teste psihologice? Nu se fac niște inspecții, niște mici interviuri cu acei copii în care să fie întrebați cum se poartă educatoarea cu ei?”

    Esti inocent Radule! Testele psihologice sunt niste glume: “Ai simtit nevoia sa ucizi pe cineva? -NUUUU!” Si in gand: “- Doar de 50 de ori pe zi cand ma scot din minti plozii aia dementi pe care trebuie sa-i suport 4 ore si sa-i sterg de muci si rahat!”
    Si cand apar parintii – “Ooo ce Martisor frumos! Dar vai, chiar nu trebuia!”
    Inspectia anuntata? “Dragi copilasi, azi avem inspectie, adica vine o tanti sa vada cat de cuminti si frumosi sunteti voi. Daca unul scoate un sunet, VA IA MAMA DRACULUI PE TOTI! INTELES? Bravo copilasi!”
    Normal ca urletele dementei se auzeau in toata gradinita, dar “asa vorbeste ea, mai tare”! Plus ca probabil stia sa imparta foarte bine spaga primita de la parinti cu… directoarea. Chiar ma mira ca parintii s-au coalizat si nu au facut ca in alte cazuri, “doamna e mai severa asa, dar si tineretul din ziua de azi…”
    In rest, ce ai vazut la televizor, e doar o parte din discursul mizerabil al educatoarei care tocmai si-a dat demisia.
    Sper doar ca parintii sa nu se opreasca aici, si sa-i faca si o plangere penala pentru abuz si rele tratamente aplicate minorului.

      (Citează)

  16. ” E imposibil ca nimeni dintre colegii ei de acolo să nu fi știut cum se comportă acea educatoare, dar toți au tăcut, că nu-i treaba lor”.
    Toata intamplarea are loc in Iohanisfeld, localitate cu 756 de locuitori. Tinand cont de natalitatea in scadere, sansele sa fie mai mult de o grupa la acea gradinita sunt cam nule. De unde colege?

      (Citează)

  17. Stiinta spune ca lovitul copiilor le scade IQ-ul.
    Dar e prea greu de inteles de oamenii ce au metalitatea “daca nu esti parinte nu poti sa intelegi”.
    http://www.unh.edu/news/cj_nr/2009/sept/lw25straus.cfm

      (Citează)

  18. Eu o înțeleg pe educatoarea din Timiș care făcea crize de nervi în timpul programului de grădiniță și urla cât putea la copii.

    Nope. Nu e vina sistemului. Daca eu ma enervez ca e trafic macabru in Bucuresti si intr-un access de nebunie calc accelereatia si curat vreo 10 pietoni de pe o trecere , nu e vina sistemului ca m-a pus intr-un trafic infect. AM ALES ASTA. poate din lipsa de optiuni mai bune, dar am ales.

    Sigur in ansamblu poti concluziona ca e un sistem care favorizeaza astfel de situatii, dar pana una alta e vina indivizilor si de cum ies la suprafata trebuie eliminati , ca sistemul e construit si sustinut pe umerii indivizilor , nu in aer.

    Ca om care a trecut printr-un astfel de sistem , nu inteleg nimic si nu tolerez nimic,

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus