un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parrot va lansa o dronă ce arată ca un avion

5 Jan 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

feat_parrot_disco_drona
Domeniul dronelor cu siguranță va începe să fie strict reglementat, având în vedere că echipamente tot mai complexe sunt disponibile publicului, la liber. Gândiți-vă de unde a început totul, de la niște drone mici și firave gen Parrot AR.drone, și iată unde s-a ajuns acum.

Parrot a arătat la CES drona Disco, un model fixed-wing. După cum vedeți în fotografiile și filmul de mai jos, asta înseamnă că va arăta și funcționa ca un avion cu aripi, nu ca un elicopter cu elice în plan orizontal. Disco are autonomie 45 de minute și poate zbura cu până la 80 km/h, are cameră integrată și stabilizată de 14 megapixeli și sisteme automate de control.

Seamănă foarte mult cu UAV-urile utilizate de profesioniști, inclusiv de armată, dar m-aș îngrijora un pic pentru că poate fi cumpărată de oricine. Dacă zboară cu 80 km/h poate cauza ceva stricăciuni în caz de impact, în ciuda greutății reduse, și poate fi utilizată pentru cine știe ce aplicații periculoase sau te poate spiona printr-un fly-by în viteză. În același timp, deschide noi posibilități celor care fac filmări cu drone, fiind capabilă să parcurgă mult mai repede suprafețele deschise.

Disco pare bine gândită. Are o elice de 8 inchi în coadă, doar 700 de grame greutate, iar lansarea se face activând motorul și aruncând drona în aer, moment în care automat se va înălța și va zbura în cerc deasupra ta, așteptând comenzile. Asta este, de fapt, o metodă uzuală de lansare a dronelor de astfel de dimensiuni, cealaltă metodă necesitând un soi de catapultă, ceea ce nu vrei să aduci în zona consumer.

O poți pilota direct, dar ești limitat de acoperirea rețele wifi pe care o generează, așa că software-ul permite și să stabilești un plan de zbor, iar Disco îl va urma automat. Are GPS, tuburi Pitot, barometru și tot ce are nevoie pentru a sta singură în aer. Aterizarea este momentul cheie, trebuie să o aduci jos pe o suprafață moale, precum în iarbă, și să speri că nu se rupe elicea, pe lângă faptul că ar putea fi pietre ascunse pe acolo. Nu s-a zis prețul, apare la final de 2016.

    9 comentarii

  1. interesant, deschide noi drumuri si pentru terorism

      (Citează)

  2. ar fi bune pentru cei de la mega image să facă livrări ușoare și pe distanțe scurte :)

      (Citează)

  3. Albert Manuel

    05/01/2016 la 4:46 PM

    Nu’s impotriva tehnologiei si a progresului da vorba lui Cristi, deschidem si portile terorismului..

      (Citează)

  4. Ionescu MIhai

    05/01/2016 la 7:49 PM

    O sa fie folosita mai mult de armata americana.

      (Citează)

  5. De cativa ani dronele au devenit tot mai sofisticate, stiu ca acum ceva timp mi-am cumparat si eu una, e destul de greu de controlat iar anul trecut m-am uitat din nou pe la cateva magazine sa vad cu ce s-au mai imbunatatit, ghici ce? Am vazut drone care aveau camere full hd / 4k si zburau pana la sute de metri, insa toate aceiasi problema baterie mica care se descarca in foarte scurt timp 7-10 minute.. sa speram ca Disco sa aiba chiar autonomia pe care ai precizat-o si mai exact 45 de minute, desi mie greu sa cred asta.

      (Citează)

  6. compania Parrot are o traditie in a prezenta produse la CES care nu mai ajung ulterior pe piata, nu as fi foarte entuziasmat.

      (Citează)

  7. ”Domeniul dronelor cu siguranță va începe să fie strict reglementat, …”

    Bineînțeles că urmează să se facă și pe bătrânul continent din moment ce în US deja s-a făcut. Dar gândindu-mă la birocrația UE mă cuprinde groaza. Pe principiul siguranței naționale România o să mai adauge legislativ și alte prevederi, astfel încât sunt sigur că totul se va face complicat, greoi, îți vor cere seria ventilelor de la roțile dronei, o să existe un impozit pe calea de rulare, se va implementa un nou soft la poliție pentru un nou formular de cazier, ANAF o să … etc

    La americani este simplu:
    https://www.youtube.com/watch?v=ole20sdecb4

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus