un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Vonino iMart QSL – tabletă cu Windows 10 și 3G

15 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

vonino_imart_qsl_26

Am primit o tabletă Vonino la test și, spre surprinderea mea, s-a dovedit a fi una cu Windows 10 și comunicație 3G integrată. E o tabletă bună și a doua surpriză a venit când am aflat prețul ei: 900 de lei la Orange, mai puțin dacă o iei și cu abonament de date. Iată toate detaliile.

Specificații Vonino iMart QSL:

  • ecran 10,1 inchi, rezoluție 1280 x 800 pixeli
  • procesor quad-core Intel Atom Z3735F la 1,3 GHz cu boost automat spre 1,8 GHz
  • 2 GB memorie RAM
  • stocare internă 32 GB și slot microSD maxim 128 Gb
  • 3G la maxim 21 Mbps downlink, Wifi 802.11b/g/n, Bluetooth, GPS
  • cameră foto spate 5 Mpx, cameră frontală 2 Mpx
  • port USB, microUSB, miniHDMI, jack audio
  • baterie 6500 mAh
  • dimensiune 260 x 161 x 9,5 mm, greutate 510 grame
  • Windows 10 Home Edition 32 biți

Preț: o vinde Orange cu 199 euro (~900 lei) la liber sau o primești gratuit cu abonament Orange Net 18. Pe site-ul Vonino o puteți lua cu 1099 lei cu tot cu tastatură.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Tableta a venit în cutia ei albastră însoțită de un adaptor de la microUSB la USB normal de tip mamă, astfel încât să poți conecta un stick de memorie sau orice alt dispozitiv USB vrei tu.

Alimentatorul este unul de 5V și 2A și unul dintre dezavantajele tabletei, încărcarea făcându-se printr-o mufă rotundă, ca-n vechime, nu pe un mult mai popular microUSB. Asta înseamnă nu doar un port suplimentar pe tabletă, ci dependența chiar de acest încărcător livrat în pachet.

Am primit cu tableta și tastatura M-Fly 10. Este un model deja clasic pentru tablete, adică o husă flip-case ce îmbracă tableta, iar partea de peste monitor se poate plia într-un stand. Husa include taste și un touchpad cu două butoane de mouse sub el. Mai multe detalii găsiți mai jos, în secțiunea ei separată, împreună cu fotografiile de rigoare.
vonino_imart_qsl_22

CONSTRUCȚIE

Vonino iMart QSL e chiar bine făcută. Partea frontală are un aspect clasic, adică un buton capacitiv sub ecranul IPS de 10,1 inchi și o cameră web frontală deasupra lui. Partea din spate este dintr-un plastic cu aspect cauciucat și cu găurele în el, iar în partea de sus puteți observa camera principală.

vonino_imart_qsl_24

 

vonino_imart_qsl_07

Acest material de pe spate asigură o priză foarte bună în mână și o senzație destul de plăcută în mână. Sigla Vonino este “săpată” în el, iar în partea de jos, spre laterale, observați cele două difuzoare. Nu vă pot promite că acest material este și o idee bună pe termen lung, când praful începe să se acumuleze în acele găurele, dar măcar îi dă tabletei o rezistență suplimentară la lovituri ușoare și la zgârieturi.
vonino_imart_qsl_08vonino_imart_qsl_09

În partea de sus se află singurele butoane fizice, un On/Off mic și un buton comun de volum. Sunt solide și simți declanșarea microîntrerupătorului atunci când le apeși, chiar dacă au o cursă destul de mică.
vonino_imart_qsl_12

Pe partea stângă sunt toate porturile tabletei. În ordine mai jos puteți vedea capacul sub care se află SIM-ul și slotul microSD (inscripționat TP, așa cum pun de obicei chinezii), portul microUSB, portul miniHDMI, un port USB, cel de alimentare și jack-ul audio.
vonino_imart_qsl_11
vonino_imart_qsl_10

În partea de jos se află cele două locuri în care se prinde husa-tabletă, cu niște piciorușe magnetice, iar comunicația se face prin acei 5 pini aurii pe care-i vedeți acolo.
vonino_imart_qsl_19

Carcasa este solidă, bine închegată, ecranul este bine integrat în ea, nu-i pot reproșa nimic la acest capitol. Se simte ca și cum ar fi o tabletă ceva mai scumpă decât cei 900 de lei cu care o puteți cumpăra la Orange.

TASTATURA M-FLY 10

Tastatura, achiziționată separat, este făcută dintr-un material textil cu întărituri pe dedesubt și protejează întreaga tabletă, nu doar ecranul. Are o închidere magnetică atunci când o pui în jurul tabletei.

Devine o tastatură atunci când pliezi protecția spate și, foarte rapid cu o prindere magnetică, devine un suport. Așezi tableta pe el și aceasta se prinde aproape singură în piciorușele magnetice de pe husă, un mic sunet anunțând conexiunea.

Tastatura nu are nevoie de alimentare, o folosește pe cea a tabletei pentru a alimenta touchpad-ul. Că veni vorba, e bine făcută, tastele au o cursă suficientă și sunt destul de spațiate între ele pentru a-ți permite să tastezi într-un ritm decent. Touchpad-ul funcționează fără probleme, la fel și butoanele de sub el. E o husă chiar bună, n-aș luat tableta fără ea.

vonino_imart_qsl_26

Are și ea o problemă. Tastatura stă conectată doar în unghiul la care o ține suportul ei, plus-minus o mică toleranță, altfel conexiunea asigurată de acei pini se întrerupe. N-am reușit să folosesc tableta cu tastatură în poală, de exemplu, când suportul alunecă un pic în spate. Nu-i vreo mare problemă, tastatura este în general gândită doar pentru utilizare pe suprafețe tari, dar cred că un sistem mai solid de prindere ar fi rezolvat și această treabă.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul este de bună calitate, culorile sunt vii și luminozitatea este satisfăcătoare. Tehnologia IPS asigură o experiență plăcută dpdv vizual, iar rezoluția 1200 x 800 pixeli mi s-a părut mai multe decât suficientă. Luminozitatea poate fi reglată în doar patru niveluri (25%, 50%, 75%, 100%), ceea ce-i un pic ciudat, dar nu foarte deranjant. Nu-i vreo mare deosebire între ele, la urma urmei.

vonino_imart_qsl_lumi_0vonino_imart_qsl_lumi_100

Procesorul Intel își face treaba bine. Este un model cu patru nuclee, Intel Atom Z735F rulând în general la 1333 MHz cu posibilitate de overclocking automat la 1833 MHz, iar acceleratorul grafic este integrat, un model HD Graphics. Sistemul rulează cu 2 GB memorie RAM (atât poate duce procesorul, oricum) și Windows 10 Home Edition pe 32 de biți.

Am lăsat un stress test să funcționeze și temperatura procesorului a urcat până spre un maxim de 65 de grade Celsius, moment când sistemul a început să aplice singur o limitare spre 1500 MHz și temperatura a rămas constantă la acea valoare în următoarele minute. Mai mult de atât nu se încălzește. Simți căldura la mână, pe spatele tabletei, dar nu cât să te deranjeze.

Am rulat un film 1080p codat Dolby Digital cu 5.1 canale fără probleme, imaginile erau fluente, fără nici o scăpare. Același lucru l-am observat și cu un film Ultra HD rulat de pe stick, din nou, fără probleme, lucru destul de impresionant și la care nu mă așteptam. YouTube 1080p a funcționat fără probleme în browserul Edge. Pe total, procesorul își face bine treaba.

Conectivitatea 3G este marele avantaj al tabletei, pe lângă preț. Mai exist, integrează un modem 3G HSDPA(21.4Mbps), HSUPA, WCDMA 2100/900 și 2G EDGE(384-473kbps) și GPRS(171.1kbps) ce-ți poate oferi conexiune la net oriunde ai fi tu, chiar și în vârf de munte, dependența de o rețea wireless fiind eliminată. Luați-o împreună cu un abonament sau o cartelă Orange (sau asociați un SIM secundar abonamentului vostru, cei de la Orange oferă astfel de soluții flexibile) și bucurați-vă de Internet oriunde. Fiind și o tabletă cu Windows, această conectivitate vă asigură accesul la informații și în scenarii legate de muncă/office/productivitate, cum vreți să-i spuneți, devenind un laptop portabil de 10 inchi.

Sunetul nu-i punctul forte al tabletei (vezi mobilitate și Windows 10 pentru asta), probabil din cauza difuzoarelor destul de mici. Se aude destul de lipsit de viață, așa că pentru muzică vă recomand să utilizați căști.

Autonomia este de aproximativ 6-7 ore pe wireless și browsing. Încărcarea se face destul de lent, tot cam atât timp ia.

Rețeaua wireless? În testele pe speedtest, am prins maxim 50 MB/sec download și upload, o valoare bună pentru o tabletă de 900 de lei ce include o singură antenă 1×1. În mod dubios, nu m-am putut conecta cu tableta la o rețea 802.11n/ac pe frecvența 5,2 GHz, tableta nu o vedea. În Windows, adaptorul este identificat ca un Realtek RTL8723BS 802.11b/g/n, în timp ce specificațiile oficiale menționează și un 802.11ac pe care eu nu l-am găsit în practică (pe alte magazine descrierea este corectă).
screenshot_vonino_imart_qsl_42

Stocarea internă este de 32 GB și o poți extinde cu un microSD de maxim 128 GB. I-am testat viteza copiind de pe un stick super-rapid de memorie fișiere în tabletă și înapoi. Am calculat viteza medie împărțind dimensiunea totală la numărul de secunde pentru a obține rezultatele de mai jos. Am utilizat trei tipuri de transferuri:

  • Test A: 1 fișier de 4060 MB, simulând transferul unui film.
  • Test B: 199 de fișiere, 362 MB, simulând transferul de fotografii de dimensiuni normale
  • Test C: 152 de fișiere, 676 MB, simulând transferul a mai multe albume de muzică

Urmăriți literele A, B, și C în graficul de mai jos.
viteza_transfer_vonino_imart

Rezultatele sunt după cum mă așteptam, un pic mai mari pentru transferul unui singur fișier mare. Având în vedere că vorbim despre copierea printr-un USB 2.0 de pe o tabletă, rezultatele mi se par bune, în câteva minute poți copia filme și muzică în toată memoria ei internă.

Iată și un rezultat CrystalDiskMark pentru stocarea internă, în caz că vreți să comparați cu ce aveți voi.

La început, cam 8,8 GB din cei 32 GB sunt deja ocupați cu Windows.
screenshot_vonino_imart_qsl_08

Pe total, rezultatele sunt bune. Nu mă aștept la minuni de la o tabletă, mai ales una la acest preț, dar rezultatele au fost bune. Te poți uita la filme, browsing-ul merge bine, poți rula programe uzuale de Windows cât de cât normal. Sigur, nu mă aștept să editez în Photoshop sau să randez filme sau să deschid 15 tab-uri complexe, dar este o tabletă și funcționează bine în scopul în care a fost creată, mai ales, repet, la acest preț.

WINDOWS

Un capitol mic, că sunt sigur că știți deja ce-i nou în Windows 10, așa că nu voi insista prea tare. Important este de reținut că această Vonino iMart QSL vă permite să rulați nu doar aplicații clasice de entertainment de pe tablete cu Android și iOS (fotografii, youtube, muzică, jocuri, facebook și ce se mai întâmplă pe acolo în majoritatea cazurilor), ci și aplicații specializate de Windows, exact ca pe un PC sau laptop.

De fapt, este un laptop de 10 inchi, mai ales cu acea tastatură pe care v-o recomand. Și dacă iei în considerare că este una dintre puținele tablete cu conectivitate 3G de pe piață, rezultă un laptop mereu conectat, dar portabil, un laptop pe care-ți ia 10 secunde să-l despachetezi din husă, să o îndoi pe aceasta în formă de suport și să-i aprinzi ecranul, gata de lucru oriunde este nevoie să răspunzi la un email, să te uiți la calendar, să editeze fișiere Office.

Evident, partea de business/productivitate nu se oprește la programele Office, care încet-încet ajung în forță și pe alte sisteme de operare, ci la orice altceva folosești în Windows sau te obligă compania să folosești pentru autentificări, ERP, vânzări, management de documente șamd. Îți place IrfanView? Folosește-l și pe Vonino iMart QSL, că de asta rulează Windows. Total Commander? WinAmp clasic?  Acrobat? K-Lite Codec Pack? Photomatix? Notepad++? Sigur, de ce nu.

Dincolo de asta, Windows 10 pare un pas uriaș în față pe tablete dacă-l compar cu Windows 8. Meniul de Start și programele uzuale de Windows sunt ușor de utilizat chiar și pe touchscreen, iar tastatura virtuală este simplu de utilizat. Mai mult, față de Windows 8 îți dă impresia că ai un laptop în mână, nu o tabletă. Mi s-a părut că, inclusiv folosind doar degetul pe ecran, cei de la Microsoft au reușit să ofere o experiență plăcută în Windows 10, indiferent de modul de utilizare.

Dacă vrei ceva mai mult, există chiar și un Tablet Mode ce poate fi activat pentru a mări interfața. Meniul de Start trece atunci practic pe tot ecranul, nu mai ai acces la un desktop clasic, se simte mai mult ca Windows 8, dar este util când faci doar 1-2 chestii. Există un meniu de notificări bine făcut, butoane rapid pentru pornit sau oprit funcții precum bluetooth șamd. Cine-a gândit Windows 10 a făcut-o suficient de bine astfel încât experiența de utilizare pe laptop, dar și pe tabletă, să fie lipsită de frustrări și să te concentrezi pe ce ai de muncă sau de bârfit pe Facebook.

 

CE E BINE

CE E RĂU

  • Preț foarte bun pentru o tabletă cu Windows 10 și comunicație 3G.
  • Performanță satisfăcătoare, chiar bună când iei în considerare prețul și câștigul de mobilitate.
  • Tastatura este un accesoriu util, vi-l recomand.
  • încărcător cu conector nestandard.
  • vă recomand să folosiți căști pentru muzică.

CONCLUZIE

Vonino iMart QSL s-a dovedit o surpriză plăcută pe frontul tabletelor Windows. Are un preț foarte bun, mai ales având în vedere că include comunicație 3G, și nu dezamăgește prin nimic semnificativ. Dacă vă gândiți să achiziționați o tabletă cu Windows, luați în calcul și acest model, s-ar putea să descoperiți că-i cea mai bună afacere acum.

Preț: o vinde Orange cu 199 euro (~900 lei) la liber sau o primești gratuit cu abonament Orange Net 18. Pe site-ul Vonino o puteți lua cu 1099 lei cu tot cu tastatură.

    9 comentarii

  1. Doar ca fapt divers.. Vonino astia, se mai dau companie americana?

      (Citează)

  2. corny:
    Doar ca fapt divers.. Vonino astia, se mai dau companie americana?

    Da, spun în continuare că sunt produse de SUA dar în cartierul chinez.

      (Citează)

  3. Cui îi pasă? De asta e review-ul, ca să vezi ce face tableta, nu ce zic producătorii despre ea.

    Nu cred că zic că-i făcută în SUA, ci doar că au și birou acolo. Vonino din România o vinde de ani buni prin operatori, deci dacă au intrat acolo înseamnă că au trecut de toate verificările lor.

      (Citează)

  4. Mi-ar fi placut un dual boot cu Windows si Android.

      (Citează)

  5. Iancu Cosmin Alexandru

    06/04/2016 la 9:15 PM

    Luni imi vine si mie. Am refacut un abonament la Orange deci o iau gratis plus ca ma astept sa mi se faca si reduceri la abonament. In Bucuresti, Vonino are service pe Mihai Bravu . Am avut mai demult o problema cu o tableta (mai mult din cauza idiotilor de la Youtube) si baietii din service m-au ajutat cum au putut mai bine. Chiar mi-au oferit si un firmware car nu era oficial pe site-ul vonino. Sint baieti de treaba. Trebuie doar sa stii sa fii politicos si sa stii sa vorbesti cu lumea. Asa ca ar trebui sa fiti mai putin sarcastici cu Vonino. Despre tableta nu pot sa am decat cuvinte de lauda chir daca nu o am inca. Dupa acest review, bine facut as adauga, si dupa ce vad pe net, o tableta ca asta cu windows 10(versiunea desktop atentie) la pretul asta e cam greu de invins . Singurul neajuns pentru mine – prin Orange nu se ofera si tastatura care aparent , la liber ce-i drept, este oferita gratis. Pretul ei este de 250 ron parca pe site-ul Vonino dar Orange are in oferta inca o tastatura compatibila Imart QSL dar care nu are si trackpad, in schimb este bluetooth. Aceasta costa la ei 42 Euro si sint mai incantat de ea pentru bateria ei si pentru portabilitate_ pare mai ‘lap friendly’ .

      (Citează)

  6. Iancu Cosmin Alexandru

    06/04/2016 la 9:18 PM

    Iancu Cosmin Alexandru:
    Luni imi vine si mie. Am refacut un abonament la Orange deci o iau gratis plus ca ma astept sa mi se faca si reduceri la abonament. In Bucuresti, Vonino are service pe Mihai Bravu . Am avut mai demult o problema cu o tableta (mai mult din cauza idiotilor de la Youtube) si baietii din service m-au ajutat cum au putut mai bine. Chiar mi-au oferit si un firmware car nu era oficial pe site-ul vonino. Sint baieti de treaba. Trebuie doar sa stii sa fii politicos si sa stii sa vorbesti cu lumea. Asa ca ar trebui sa fiti mai putin sarcasticicu Vonino. Despre tableta nu pot sa am decat cuvinte de lauda chir daca nu o am inca. Dupa acest review, bine facut as adauga, si dupa ce vad pe net, o tableta ca asta cu windows 10(versiunea desktop atentie)la pretul asta e cam greu de invins . Singurul neajuns pentru mine – prin Orange nu se ofera si tastatura care aparent , la liber ce-i drept, este oferita gratis. Pretul ei este de 250 ron parca pe site-ul Vonino dar Orange are in oferta inca o tastatura compatibila Imart QSL dar care nu are si trackpad, in schimb este bluetooth. Aceasta costa la ei 42 Euro si sint mai incantat de ea pentru bateria ei si pentru portabilitate_ pare mai ‘lap friendly’ .

    * la liber ce-i drept am vrut sa spun la alte magazine nu la Orange. Nu stiu daca Orange o da cu tot cu tastatura la liber.

      (Citează)

  7. Salutare tuturor
    am tableta de la inceputul anului 2016 de la orange
    performante sunt multumit dar am un ghinion incredibil
    in primele 2 luni mi sa resoftat SO de 3 ori, o data mi sa schimbat si placa de baza si de fiecare data nu am avut licenta pe sistem de operare
    intr-un final primesc alta tableta cu licenta, toate bune si frumoase, acum dupa cu tableta schimbata pateac ca in 10-20 đe minute mi se incinge tableta, licare becu rosu si mi se opresta tableta. Cu toate ca baterie mai am 81%
    Nu mai zic ca carcasa are mici scartaituri ( ambele tablete la fel)
    Pentru a putea folosi sim-ul de inteenet de preferat sa se scoata pin-ul cu ajutoeul unui telefon ca astfel nui dai de xap decat cu un soft pentru sim
    cu stima

    vreau si eu o tableta functionala, atat cer

      (Citează)

    • am uitat sa specific. nu ma pot inregistra pe vonino.com pentru download de drivere. zice ca nu exista

        (Citează)

    • Fix aceste probele le am si eu.
      Dupa ce am luato de la reparatie stau cu ea doar in priza ca altfel se stinge la 80%.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus