un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Erori dubioase prin serviciile Windows

10 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Fază ciudată la calculator. De fapt două faze ciudate. Prima fază ciudată este că a doua fază ciudată se întâmplă pe calculatorul tatălui meu, unde întotdeauna se întâmplă lucruri ciudate și se strică “singure” programele. La al meu n-am mai robotit nimic de vreo doi ani, toate programele merg perfect.

Faza ciudată principală este că i se tot întrerupea conexiunea wireless. Are un desktop și, ca să nu mai tragă cablu, i-am luat un adaptor wireless pe USB și se conectează așa la routerul casei.

Conexiunea pica periodic și uneori revenea singură, dar după 2-3 minute. Am tot presupun că o fi de la router, care e vechi de când dinozaurii, dar m-am convins că routerul funcționează fără probleme în timp ce desktopul e deconectat. Nu i-am dat de cap niște după reinstalări de driver, actualizări, modificarea setărilor avansate ale adaptorului, analizat log-ul routerului, schimbat standardele wifi șamd.

Știți cum am rezolvat-o? Am apăsat la un moment dat butonul Diagnose când conexiunea era picată, o opțiune din zone de Status. Iar troubleshooter-ul acela, care de obicei nu rezolvă niciodată nimic, îmi zice prompt “serviciul Wireless LAN nu funcționează”, îl pornește și conexiunea se activează instantaneu.

diagnose

WTF?, îmi zic. Intru în Services (Start > scrieți “services.msc”) și găsesc acolo serviciul WLAN AutoConfig (un alt nume pentru cel nominalizat mai sus) și care acum era pornit și pus pe lansare automată.

Trec câteva secunde și conexiunea pică din nou. Intru la loc în Services și găsesc serviciul oprit. Îl pornesc din nou și conexiunea se reactivează.

Cine l-a oprit? Ce se întâmplă?

Cu un pic de săpat în Event Viewer găsesc că, la un moment dat, vreo 8 servicii de Windows picau unul după altul în aceeași secundă. Nu știu ce provoca asta, n-am găsit nici un indiciu în toate informațiile de pe acolo. După reactivare trec vreo două minute și pică iar. În total ceva-l făcea să se oprească de trei ori și doar atât

Acum uitați faza cea mai dubioasă. În tab-ul Recovery din cadrul serviciului WLAN AutoConfig opțiunile default sunt să se repornească la primele două erori, iar la a treia să nu mai facă nimic. De asemenea, între eroare și repornire așteaptă 2 minute. De asta conexiunea pica, revenea după ceea ce mie mi se părea un timp aleator, iar la un moment dat dispărea de tot.

WLAN AutoConfig Properties

Am modificat în zona Recovery setările și l-am pus pe repornire de câte ori pică, iar întârzierea să fie de 0 minute. Am repornit calculatorul și în continuare ceva închide acel serviciu de trei ori la rând, cam o dată la 3 minute, dar doar de trei ori, nu și a patra oară. Serviciul repornește pe loc, pentru conexiune aproape că nu se vede acest scurt moment de “slăbiciune”.

Misterioase sunt căile Windowsului. Tot nu știu ce duce la picarea tuturor acelor servicii, am tratat efectul, nu cauza, dar măcar merge. Am scris toate acestea ca să vă dau idei pentru data viitoare când vă confruntați cu fenomene paranormale.

    24 comentarii

  1. instaleaza wingozul din nou si ai rezolvat problema !!

      (Citează)

  2. Te-ai uitat in Event viewer in log sa vezi ce error code ai si eventual ce aplicatie pune pe stop serviciul?

    Eventual incearca un update de drivere pentru adaptorul wireless. Posibil sa fie problema de hardware nu de Windows.

      (Citează)

  3. Nu cumva are activat USB Selective Suspend?

      (Citează)

  4. Tot din zona paranormalelor la un moment dat nu mai pornea antivirusul. (acum vreo 6-7, eset pe win xp). incercat de toate, reinstalat program, etc… nimic. Zic sa reinstalez windowsu. Ghinion, probleme la reinstalare. Pana la urma am gasit buba, una bucata placuta RAM. Schimbat si a mai mers inca 4 ani dupa care l-am vandut.

      (Citează)

  5. Oxizi pe usb sau – mai nasol- defectarea vreunei componente interne/tranzistor?
    Nu prea e loc de paranormal unde..Interrupt req, virgula mobila, Ghz, microni…

      (Citează)

  6. acum cateva luni Avast se speria de ceva .dll de prin Windows, de care depindea sunetul. ii dadeai sa il treaca cu vederea si dupa restart nu mai aveai sunet. si nu mai pornea nici serviciul de Audio. :)

    ieri am descoperit ca Intel Rapid Storage face mai mult rau decat bine. pur si simplu limiteaza viteza HDD-ului. incercam sa instalez un Adobe Premiere si zicea ca dureaza 120 de minute. dupa ce am scos IRS s-a facut in 10 minute.

      (Citează)

  7. De obicei o problema care se intampla asa repetat si cu regularitate este data de hardware.

      (Citează)

  8. Andreas Scotch

    10/11/2015 la 12:22 PM

    Bag si eu un offtopic :”Credeti ca viteza pe Wifi poate fi mai mare daca ai schimbat un hdd cu`n ssd?”:)
    Eu am observat o chestie,acum cineva sa ma lumineze,mi se pare mie,prind fluturi sau e ceva la mijloc?

      (Citează)

    • Nu are vreo legătură. Totul depinde de placa ta wireless. De exemplu, eu am un Lenovo mai slăbuț. I-am pus un ssd, totul era mult mai rapid. Dar din cauza ca nu am o placa wireless performanta, viteza maxima de download pe Wi-Fi este de 5 MB/s. Cea pe cablu urca cat ii permite rețeaua (cel mai mult am ajuns la 24 MB/s).

        (Citează)

    • Andreas Scotch: Ca sa fac o analogie: o sosea care da in autorstrada are capacitate mai mare decat o alee care da in bulevard, Chiar daca soseaua si aleea au aceeasi latime si tot o singura banda.

        (Citează)

  9. La un moment dat am avut probleme cu wifi pe un laptop, până la urmă vinovat fiind driverul. Practic, fie pica de tot conexiunea, fie rămânea conectat la rețea, doar că fără net. Tot așa, căutând una alta, am dat peste tot felul de setări legate de power management pentru diverse componente, unele chiar pentru porturile usb. Eu m-am asigurat că nu intră în standby/sleep/hibernate etc., dar, cel puțin teoretic, puteai rămâne fără placa de rețea sau porturi usb.

    Poate era mai indicată o placă de rețea ieftină în locul adaptorului.

      (Citează)

  10. 1′ uninstall si install driverii de retea (si wired si wireless) din device manager. probabil celalate servicii care pica tot de retea tin.
    2′ cauta os version default services reg. ceva genul : http://www.blackviper.com/2008/06/16/windows-xp-service-pack-3-services-registry-files/ si baga importa regul.

      (Citează)

  11. Caută în setările de power management și debifează de acolo „Allow Windows to turn off this device to save power”.

      (Citează)

  12. Tot din seria paranormale, la munca nu se vad tot timpul calculatoarele in retea intre ele in Network, desi toate au aceeasi clasa si acelasi Workgroup. Nu i-am dat de cap…. Raspund la ping fara probleme. Le gasesc doar dupa ip, daca il tastez eu gen ” \192.168.0.5 “. Banuiesc ca e din cauza unui serviciu care face figuri, insa nu am dat de vinovat.

      (Citează)

    • Păi vezi prin Event Viewer dacă nu pică ceva pe calculatoarele care dispar. Aia cu workgroup-ul a cam fost eliminată, poți încerca să le pui în același Homegroup sau să verifici setările de Discovery, file și printer sharing, opțiunile de share, cum au setată rețeaua (Home, Public, Work).

        (Citează)

  13. Andreas Scotch

    10/11/2015 la 5:24 PM

    tudor:
    Andreas Scotch: Ca sa fac o analogie: o sosea care da in autorstrada are capacitate mai mare decat o alee care da in bulevard, Chiar daca soseaua si aleea au aceeasi latime si tot o singura banda.

    Good point:)Buna analogie:)

      (Citează)

  14. Si eu am avut problema asta si am incercat cam tot ce s-a scris prin comentarii si tot nu s-a rezolvat problema pana cand am schimbat canalul din router. Nici canalul vechi nu era “aglomerat”, desi erau vreo 6-7 routere in zona, insa dupa ce am schimbat pe un alt canal nu mi-a mai picat conexiunea.

      (Citează)

    • Da, dar mie nu-mi pica conexiunea, pica un service de Windows care gestionează partea de conexiuni și acela tăia adaptorul. Routerul funcționa normal, ba chiar telefonul sau un laptop conectat la el mergeau fără probleme în acest timp.

      Și eu am crezut că e de la router, că-i vechi, dar așa m-am convins că e de la PC și am căutat mai bine în Event Viewer.

        (Citează)

  15. Poate ca tu ai o alta problema de Windows/drivere/hardware, însă la mine nu reusea sa se conecteze, se repornea “serviciul” de nu stiu cate ori, dupa care nu mai repornea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus