un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Câteva gânduri despre solidaritate

15 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Câteva gânduri rapide după atentatul din Paris.

În mesajul de revendicare ISIS, se spune că au țintit clubul “le Bataclan ou etaient rassembles des centaines d’idolatres dans une fete de perversite“, adică, pentru nevorbitori “unde erau adunați sute de adoratori într-o sărbătoare a perversiunii“.

Așa motivează ISIS. Îmi aduc aminte că, după incendiul din Colectiv, au fost și la noi voci care au spus “păi vezi, dacă ascultau rock și sărbătoreau halloweenul”. Mișto de văzut cine ca cine gândește, nu?

Apropo de muzica rock, la finalul articolului sunt mai multe detalii despre “perversitatea” ce avea loc acolo.


Imaginile cu Parisul gol în dimineața de după atentate? False toate, luate dintr-un film mai vechi, unde astfel de imagini au fost trucate din expuneri multiple. E mișto tehnica, nu știam că se poate face și pe video, eu o aplic doar pe fotografii pentru a elimina câte un om sau vreo mașină ce-mi apare în cadru.

Așa că nu le ai dați share, nu arată nimic. Ba chiar, aș spune, orașul este din nou plin de viață pentru că francezii sunt puternici și-și văd de viața lor, așa cum au făcut și după Charlie Hebdo. Parisul va fi gol când va muri ultimul om de pe Pământ.

 


Pe principiul “eu sunt contra la orice”, am văzut oameni zicând “dar când 224 de ruși au murit după ce o bombă le-a distrus avionul, de ce n-ați zis nimic pe Facebook și nu v-ați pus steagul Rusiei la profil?”.

Avionul acela rusesc a căzut în Egipt sâmbătă pe la ora 11, atunci când oamenii încă se trezeau și descopereau că în noaptea respectivă zeci de tineri muriseră în cel mai mare accident al vremurilor moderne din România. Era o goană după știri, după nume, după a vedea dacă știi pe cineva rănit sau decedat acolo, de a descoperi cum s-a întâmplat și de conștientizat cum s-a ajuns la o asemenea tragedie.

Cred că lumea avea și altele pe cap decât rușii morți în altă parte, nu?


Apoi vine o categorie de deștepți de Facebook, cei care spun “dar francezii și-au pus steagul românesc la profil, după tragedia din Colectiv?”

Îmi imaginez că nu. Știu, însă, ce-au făcut francezii. Au trimis aici niște doctori specialiști despre care se pune că au muncit cot la cot cu cei români, fără pauză, până la epuizare. Iar niște răniți au fost trimiși în Franța cu avionul pentru a avea parte de tratament mai bun. Noi vom face ceva la fel de dificil: ne vom modifica fotografia de profil!

Bulangii de “franțuji” nu și-au pus și steagul nostru la profil. Propun să nu-i iertăm niciodată pentru asta!

Plus că, în acest caz, Facebook îți dă posibilitatea să-ți pui steagul cu un singur click. E o opțiune de la ei, activată acum.

facebook_steag_franta


Ceea ce, bineînțeles, naște următoarea întrebare “de ce n-a făcut Facebook așa ceva și pentru români?”.

Nu știu. Eu m-aș întreba și de ce n-au făcut asta și pentru rușii din avion. Sau pentru miile de irakieni sau sirieni morți anual, deși aceia nu merită atenția noastră că n-au făcut nimic pentru românii morți în Colectiv.

Oricum, urât din partea Facebook. Au dreptate cei care semnalează această importantă scăpare a rețelei sociale, ba chiar o jignire la adresa noastră, și eu îi încurajez ca, în semn de protest, să nu mai utilizeze Facebook. Ștergeți-vă contul chiar acum!


Am zis ieri că acesta e secolul terorismului, început chiar din primul său an cu un atentat uriaș. Este, însă, fără nici o îndoială și secolul în care oricine-și poate spune părerea în public și împrejurările te silesc să i-o citești, chit că apoi dai ochii peste cap, te gândești “doamne…de unde îi scoți pe toți aceștia” și treci mai departe.

Tot pierzi, însă, câteva secunde, iar poate trei mesaje ce merită citite nu-ți apar pe wall pentru că au fost înlocuite cu trei mesaje idiotice. Sunt pentru conceptul de net neutrality, în sensul că orice serviciu Internet trebuie să fie egal ca prioritate în față celor ce-l accesează, dar aș susține un concept opus despre cum Internetul n-ar trebui să fie egal în fața oricărui utilizator. Un fel de test de inteligentă, o declarație de intenție, ceva. “Ce vrei, să le spui tuturor cum dacii au fondat de fapt China? Nu, n-ai voie. Îți permitem doar câte un mesaj pe zi, iar dacă te porți bine primești mai multe”.


Vă promisesem ceva despre rock satanic. ISIS a făcut un atentat la clubul Bataclan pentru a opri sărbătorirea unei perversități.

Eagles of Death Metal este trupa ce cânta acolo în respectiva seară, o trupă americană. După nume, mă aștept să invoce prin muzica lor reptilienii și să atace psihotronic toți oamenii prin mișcări repetate de cap în față și-n spate, folosindu-și părul ca niște tentacule ce s-ar putea înfige în sufletele privitorilor inocenți, smulgându-le și înlocuindu-le cu demoni veniți din, desigur, iad.

Eagles of Death Metal cântă blues rock. Știu, numele este înșelător. E ca și cum ai cunoaște o femeie numită Candy și, surprinzător, n-ar fi stripteuză.

Blues rock e un stil ceva mai liniștit de rock. Sună a balade clasice, a rock clasic. E un gen apărut prin anii 1960 și care a influențat mult ceea ce noi acum numim “oldies but goldies” din rock-ul mondial, trupe reprezentative fiind Fleetwood Mac sau ZZ Top (ascultați melodii celebre precum Rough Boy, Sharp Dressed Man sau Gimme All Your Lovin’). Eric Clapton, Joe Cocker, Lynyrd Skynyrd, chiar și Aerosmith, Guns’n’Roses sau Rolling Stones au cântat blues rock.

Iată câteva melodii Eagles of Death Metal. Cântă bine oamenii; găsiți mai multe pe YouTube.

sursa foto: Amazon.com, care a pus-o pe prima pagină. N-au făcut asta și pentru români.

  15 comentarii

 1. De ce te miri? Cele mai multe dintre vocile care la noi îi condamnau pe cei care merseseră la concertul rock erau ale unor fanatici religioși creștini, în timp ce atentatele de la Paris au fost revendicate de organizația ISIS, plină cu fanatici religioși musulmani. Ce așteptări poți avea de la niște fanatici?

    (Citează)

 2. Decât rugăciuni sau profile albastrite… Mai bine pus mâna pe bâtă și mers la colindat de membri Isis.

  Prea multe mărunțișuri ne preocupă, în loc stârpim pe cei care cauzează și revendică nenorocirile.

    (Citează)

 3. Incendiu in club romanesc, 400 de oameni, busculada, calcat in picioare etc.
  Atentate cu bomba, explozii, arme cu foc automat, stadion francez cu 80.000 de spectatori evacuat ordonat cu marseilleza inainte.

  Diferente, diferente…

    (Citează)

  • Cica e putin mai greu mergi in plimbare cand sinti foc la ceafa si nu poti respira. Dar na…pe unii ii doare si cand incearca sa gandeasca.

     (Citează)

 4. Ce s-a intamplat la Paris e mult mult mai tragic decat ce-a fost la noi. La noi a fost un accident stupid si nefericit, acolo a fost un macel organizat de niste nebuni.
  Nu-i chiar una si aceeasi chestie.

    (Citează)

 5. Gaelex:
  Incendiu in club romanesc, 400 de oameni, busculada, calcat in picioare etc.
  Atentate cu bomba, explozii, arme cu foc automat, stadion francez cu 80.000 de spectatori evacuat ordonat cu marseilleza inainte.

  Diferente, diferente…

  Diferente: o singura iesire, fum, foc, etc…
  Comparam mere cu pere.

    (Citează)

 6. Diferente?
  Vineri seara, orele 22.30, concert trupa rock

    (Citează)

 7. noi ne controlam fanaticii imediat ce o iau razna.

  muslimii ii finanteaza si le cumpara kalasnikoave.

    (Citează)

 8. Studiul asta spune multe despre unde ne aflam cu conceptiile despre libertate, viata, religie etc. in raport cu alte tari de pe glob:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Inglehart%E2%80%93Welzel_cultural_map_of_the_world
  Respectiv langa Irak.

    (Citează)

 9. “și eu îi încurajez ca, în semn de protest, să nu mai utilizeze Facebook. Ștergeți-vă contul chiar acum!”

  Tu l-ai sters? :)

    (Citează)

 10. aha, deci asta cu francejii care nu si-au pus steagul nostru la profil a plecat tot de la “extrema dreapta”, sportiv vorbind, Mirel Palada?
  ala care in alte postari inspirate îi plange pe cei mai saraci dintre romani si cum noi, imbuibatii care am fost in piata, suntem niste nesimtiti egoisti ca li l-am rapit pe domnul Ponta.
  altfel, discutie sterila, daca vrei sa-ti schimbi poza cu steagul Frantei, fa-o, daca nu, nu. evident nu e nicio obligatie, si nimeni nu poate fi condamnat intr-un sens sau altul.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus