un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încep să vină amenzi celor ce au pariat pe site-uri fără licență

21 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Ai pariat pe un site fără licență pentru România? Poți fi amendat, chiar dacă nu știai nimic despre licențe. O primă amendă a fost arătată de un cetățean care a primit acasă procesul verbal al amenzii de 5.000 de lei și o găsiți pe GSP.

Vă reamintesc cum a pornit totul. Oficiul Național Pentru Jocuri de Noroc solicită site-urilor de pariuri, naționale sau internaționale, o taxă pentru a-și putea oferi serviciile și românilor. Foarte multe nu plătesc această taxă, ceea ce este o mârlănie, având în vedere că rulează foarte mulți bani.

O mârlănie mai mare are loc la noi. Conform legii, tu, pariorul, trebuie să verifici că un site are licență pentru România, altfel ești pasibil de amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru că ai jucat într-un loc nelicențiat. Iar după cum vedeți, amenzile încep să curgă.

Exagerez un pic când spun că e o mârlănie. Legea veche spunea că participarea la jocuri de noroc ilegale este infracțiune și se pedepsește cu până la 2 ani de închisoare. O lege mai nou, din vara acestui an, transformă asta în contravenție cu amendă 5.000-10.000 lei, adică “(6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă, aşa cum sunt definite la art. 10 alin. (1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N.”

Altfel spus, acum e mai bine decât era până în mai 2015, când s-a dat legea 124 care aprobă OUG 92/2014 care modifică OUG 77/2009. Le găsiți aici.

Mai rău este că pe lista neagră actualizată de ONJN se regăsesc și bwin și bet365, site-uri mari, cu renume. Eu am cont și câțiva lei băgați pe ambele. Acum mi-e teamă să intru și ca să le închid.

Inițial, ONJN a anunțat că va amenda doar acei pariori care au rulat peste 5000 de lei în perioada 10-30 septembrie. Dacă ai pus 10 lei pe un meci de Champions League sau o cursă de Formula 1 n-ar fi trebuit să pățești ceva. Apoi, ONJN s-a răzgândit și a spus că-i va amenda pe toți, indiferent de suma jucată.

Iată un comentariu bun lăsat la primul articol de Robert referitor la bet365:

Bet365 are licenta de operare din data de 7 septembrie, dar potrivit legii acesta opereaza incepand cu data de 1 a lunii urmatoare. Deci acestia intrau in legalitate practic incepand cu data de 1 Octombrie. Din pacate, din diferite considerente, au contunuat sa ofere serviciul si in perioada 11-30 Septembrie, comitand, teoretic, cel putin o infractiune. Faza nasoala este ca la solicitarea autoritatilor se pare ca au furnizat celor de la ONJN o lista de aproximativ 30 k de jucatori care au efectuat pariuri in perioada incriminata. De ce? probabil pentru a negocia o sanctiune mai blanda. O cacanarie, din punctul meu de vedere, pentru ca jucatorii, marea lor majoritate, probabil sunt recreationali si habar nu au de legea sufletului, pentru ca ONJN nu a facut nimic pentru a aduce la cunostinta publicului ca e ilegal sa joci pe o platforma care nu detine licenta de operare in Romania.

Situația n-a stat chiar așa, pe 13 octombrie ONJN a anunțat suspendarea licenței pentru B365. Motivul? Între 10 septembrie 2015, când Bet365 a obținut licență pentru România, și 1 octombrie 2015, când licența respectivă intra în vigoare, aceștia au permis în continuare accesul jucătorilor români, împotriva recomandărilor ONJN. Așa că, pe 13 octombrie, ONJN le-a dat direct în cap.

Vă informăm că prin decizia nr. 2723/13.10.2015 se anulează dreptul de operare al companiilor HILLSIDE GAMING LP si HILLSIDE SPORTS LP care oferă în comun servicii de jocuri de noroc prin platforma de jocuri accesibilă prin intermediul site-ului bet365.com Compania a fost atenționată să nu mai permită jocul jucătorilor care accesează site-ul de pe ip-uri de România sau jucătorilor români conform dispozițiilor legale și să remită jucătorilor banii existenți in contul de joc.

Jucătorii au 30 de zile timp să-și retragă banii de pe bet365.

Consultați aici lista celor aprobate și aici lista neagră. Observați că Bet365 nu apare în nici una, dar este o mențiune în lista neagră, în coloana din dreapta, sub forma informării de mai sus. Dacă acesta este sistemul prin care ONJN îți permite să te informezi despre cine are sau nu licență, e o mare prostie.


Apropo de pariuri, am tot văzut reclama asta prin oraș. Femei, sâni, fotbal – un clișeu mai mare putea fi doar dacă ținea și o cutie de bere între sâni.
reclama_pariu

sursa: GSP via RazvanBB.

    21 comentarii

  1. legea asta este una tipica guvernantilor romaniei. adica stupiditate dusa spre penibil. utilizatorul trebuie sa verifice licente, statul roman capata acces la date personale doar pentru ca vrea si pentru ca poate, casele de pariuri se incurca in combinatii si aranjamente s.a.m.d.
    una peste alta, de cand cu mediatizarea excesiva a acestei legi, campaniile de promovare a caselor de pariuri au crescut semnificativ.

      (Citează)

  2. Si eu am cont pe bwin, mai mult tin minte ca acum cateva luni am intrat sa pun un bilet, aveam 10 lei ramasi acolo. Ce frumos ar fi ca astia sa mareasca perioada, au inceput cu septembrie-octombrie dar sa se duca spre vara.

      (Citează)

  3. Ipotetic vorbind, in cazul in care un magazin ar vinde droguri nu ar fi si vina clientului care ar cumpara?

      (Citează)

    • Nu cred ca o situatie identica. Pariurile nu sunt ilegale. Asa te poti trezi ca mergi sa cumperi o bere in Pub, care nu si-a platit licenta pentru comercializat alcool (sau nu are deloc licenta) si tu esti vinovat ca nu l-ai verificat.

      In curand o sa se ocupe cetatenii de treaba guvernului, politiei, anaf samd…

        (Citează)

  4. licente, licente, dar O.N.J.N. ce face de banii aia? verifica ei ceva in sistemele alora? ce garanteaza?

    ca daca nimic, atunci e doar taxa de protectie.

      (Citează)

    • Cum ce face? Statul roman, datorita senzationalului sistem de educatie, livreaza milioane de tampiti perfecti de clienti pentru site-urile alea. E ca un fel de sistem de afiliere.

        (Citează)

  5. Chiar am auzit-o la radio la inceputul saptamanii pe directoarea ONJN care spunea ca cei care au bani in conturile site-urilor care apar pe lista neagra au la dispozitie 30 de zile sa-si scoata banii de acolo fara a risca sanctiuni contraventionale. Acum, nu stiu din ce moment curge acest termen, insa cred ca cel mai bine ar fi sa faceti (cei care aveti conturi si jucati pe site-urile neautorizate in Romania) o adresa in care sa solicitati un raspuns clar cu privire la aceasta situatie. Si daca primiti astfel de sanctiuni contestati-le imediat in instanta!

      (Citează)

  6. un mafiot adevarat pariaza numai in cazinou. si pierde.

      (Citează)

  7. Probabil cei care vor da in judecata statul, mergand pana la CEDO daca este nevoie, vor castiga si isi vor recupera banii plus cheltuielile de judecata, acoperite din buget, adica de toti platitorii de impozit.

    Ani si bani pierduti din cauza legilor de doi lei.

      (Citează)

  8. andrew:
    Ipotetic vorbind, in cazul in care un magazin ar vinde droguri nu ar fi si vina clientului care ar cumpara?

    Cu drogurile e clara treaba. Sunt ilegale indiferent cum si de unde le cumperi.

    Cum ar fi sa opreasca Politia autocarul (sau poate fi masina prietenului) cu care de deplasezi din punctul A in B si sa amendeze calatorii pentru ca masina are ITP-ul expirat?

      (Citează)

  9. gigi popa:
    Cum ce face? Statul roman, datorita senzationalului sistem de educatie, livreaza milioane de tampiti perfecti de clienti pentru site-urile alea. E ca un fel de sistem de afiliere.

    adica aia care baga la pariuri sunt tampiti?

      (Citează)

  10. Ionut Popa:
    Nu cred ca o situatie identica. Pariurile nu sunt ilegale. Asa te poti trezi ca mergi sa cumperi o bere in Pub, care nu si-a platit licenta pentru comercializat alcool (sau nu are deloc licenta) si tu esti vinovat ca nu l-ai verificat.

    In curand o sa se ocupe cetatenii de treaba guvernului, politiei, anaf samd…

    Tocmai ti-a explicat Radu ca jocurile de pariuri sunt ilegale chiar si pentru participanti in mod general cu exceptia celor autorizate de stat. E ilegal sa faci pariu si in spatele blocului la Giani, nu doar online. E ilegal sa consumi si droguri cu exceptia unor droguri sub forma de medicamente care pot fi procurate pe baza de retete. In schimb consumul de alcool este permis in mod general cu anumite exceptii. Intelegi diferenta dintre pariuri/droguri pe de o parte si alcool pe de alta ?

      (Citează)

  11. In mailul primit de la bet 365 este indicata data de 15 octombrie
    “Regretam sa va informam ca, in urma unei decizii emise in data de 15 octombrie de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc din Romania, trebuie sa suspendam serviciile noastre de pariuri si jocuri pentru clientii cu resedinta in Romania. ”
    Pe de alta parte, bet365 nu a aparut niciodata pe lista neagra d epe onjcn plm.

      (Citează)

  12. Teniescu: adica aia care baga la pariuri sunt tampiti?

    Bingo !

      (Citează)

  13. In spatele scoaterii b365 e sebastian ghita, printre altele proprietarul winmasters, unul din putinele siteuri legale din romania. N as vrea sa fiu in pielea niciunui rival de al lui, ca face cam tot ce poate pentru a fi no 1. Somi are multe resurse la dispozitie
    Ps e finut totusi trollingul cu bonus oferit de winmasters
    http://www.slamdunk.ro/images/winmasters.bmp

      (Citează)

  14. Wait, wait. Nu Guvernul Romaniei a hotarat prin maretul Ponta sa nu mai impoziteze casele de pariuri si jocurile de noroc pentru ca…DRUMROLL…nu pot afla exact cat se castiga?

    Apropo, nu eram noi pe super crestere economica de tot EU e invidios pe noi? Oare de unde vine cresterea aia, clar nu din taxe si amenzi abuzive. OH WAIT!

      (Citează)

  15. Radu, legea in sine e buna, chiar foarte buna, as zice, probabil una dintre cele mai ok din toata comunitatea.

    Problema este ca este aplicata prost. De ce ONJN nu a procedat altfel, cum de altfel ar fi fost corect:

    Am avut 10 Septembrie cutoff. Buun. Ce i-a impiedicat pe ai nostri ca brazii sa blocheze direct accesul la siteurile nelicentiate? Era asa greu? Bineinteles ca nu. Aveau la indemana toate parghiile legale.

    Nu au facut asta, iar cei care au pariat sunt buni de plata, ca vezi doamne au jucat pe un site nelicentiat. E frumos? evident ca nu, dar trebuie sa plateasca cineva pentru incompetenta unuia sau altuia. Ca asa e romaneste…

    Inteleg, daca intram de pe un vpn, cu intentia vadita de a fenta restrictia, erau indreptatiti domnii de la ONJN sa imi ciocane la usa si sa imi fluture amenda maxima pe sub nas. Dar asa … Poate se sesizeaza naibii cineva si pune stop circului asta de doi bani ca e jenant.

      (Citează)

  16. Casele offline pierdeau teren văzând cu ochiul liber si on plus corupții noștri nu mai aveau de unde sa fure si au intrat și pe acest teren…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus