un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre linkuri, surse, autori și furt de materiale

25 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Cei de la TraficTube filmează un accident spectaculos la Fântâna Miorița (și din fericire fără victime), iar alte site-uri se dau peste cap să-l copieze, ca de obicei. Iată mai jos clipul, dar sunt sigur că deja l-ați văzut.

Acum, evident, problema furtului. Răzvan Baciu, fondator TraficTube, face o listă a hoților care au preluat clipul și are tot dreptul să facă asta. Este omul cel mai “cinstit” pe care-l cunosc dpdv al proprietății intelectuale, are toate licențele necesare, plătește chiar și drepturile de autor pentru sunetele sau muzica pe care o pune pe fundalul unor clipuri făcute de el, a investit masiv în echipamente și tehnică de lucru.

Clipul cu accidentul a fost preluat (termenul corect este copiat) de televiziuni și presă. Uitându-mă însă peste articolele și știrile generate, sunt (un pic) bucuros să văd că s-au mai făcut ceva pași înainte în domeniul “citării surselor”. Nu-i perfect, nu-i nici măcar rezonabil, dar este un pas înainte.

Țin minte că acum câțiva ani clipurile TraficTube erau copiate de pe contul lor, se tăia watermarkul prin crop sau se blura ca să fie de nerecunoscut și se urcau pe contul publicației. La televizor, în știri, sursa fie nu era niciodată precizată, fie era “YouTube”. Cuvântul TraficTube aproape că nu apărea deloc, iar de link nu putea fi vorba.

În acest caz lucrurile stau mult mai bine. Iată o scurtă recapitulare:

Gândul – au copiat clipul de pe YouTube și l-au pus pe contul lor de Facebook, dar au păstrat watermarkul. Pe site știrea este cu embed de pe YouTube și include un link către homepage-ul TraficTube, nu către acel clip în particular.

Antena 3 – articolul online nu include nici un link, iar TraficTube nu este pomenit. Tot online nu au pus un embed al clipului YouTube original, ci al știrii de la televizor despre acesta, iar în știre peste watermarkul TraficTube apare burtiera și sigla Antena 3. În colțul din dreapta sus au pomenit, însă, un “sursa: trafictube.ro”+

antena3_accident

ProTV – link către site în articol. Articolul are două embed-uri, unul cu Andreea Esca prezentând știrea, altul chiar cu clipul YouTube original. În știrea ce-a rulat la televizor se vedea atât watermarkul TraficTube cât și o mențiune a lor că aceea este sursa.

protv_accident

B1 – fără link, fără numele TraficTube în articol, dar cu embed al clipului original.

Vedeți, e totuși o situație mai bună decât acum unul sau doi ani. Or fi învățat că precizarea sursei, a autorului, nu cheamă Apocalipsa, nu distruge cerul și nici traficul.

Mai există apoi o discuție despre cum trebuie precizată sursa. De exemplu YouTube are un buton de share care generează un cod de embed. Dacă pui acel cod e suficient? Trebuie și un link separat către autor? Poți afla mai multe din acel embed, mergând pe YouTube, dar alte site-uri, precum Instagram sau Facebook sau Wikipedia sau Vimeo au un embed ceva mai complex, cu tot cu link către sursă și contul articolului.

Altfel spus, este ok să folosești doar embed-ul YouTube, codul oficial nemodificat, sau trebuie ceva mai mult? Dacă trebuie mai mult, către cine se dă link? Dacă un ziar fură clipul, îi taie watermarkul și-l dau ca și cum ar fi al lor, pe cine fură, pe TraficTube sau pe omul care a filmat totul și a pus clipul pe contul său, situație în care inclusiv TraficTube poate fi privit ca fiind doar “primul dintre embedderi”, chit că autorul a pus sigla lor și pentru ei s-a chinuit să editeze clipul?

Putem merge mai în detaliu cu astfel de întrebări: dacă o fotografie are watermark pe ea, pus acolo pentru a se vedea cine-i este autorul, mai trebuie citat autorul cu link sau este suficient?

Mi se pare incredibil că acum, în 2015 și cu un Internet destul de dezvoltat, nu avem un răspuns clar la astfel de întrebări. Ce trebuie să faci pentru a prelua, echitabil, creația altcuiva? (întreb din perspectivă generală, că cei care au pornit cu Internetul au deja niște idei despre fair play, fair usage și de ce un link este important).

Situația se complică dacă o analizăm în detaliu. De exemplu pe site-ul TraficTube scrie jos că preluarea este interzisă fără acordul lor. În practică, cei de mai sus se vor apăra spunând că ei au preluat un clip de pe YouTube, de pe contul personal al autorului, chit că de fapt au aflat de acel clip de pe TraficTube.

Totuși, cum spuneam la început, este un pas în față relativ la ce se întâmpla acum 2-3 ani. Peste încă 2-3 ani putem spera, oare, la o normalitate? Bine, presa română încă anunță comete și distrugerea iminentă a planetei, așa că normalitate e cam mult spus.

 

La capitolul furt, Cancan a câștigat premiul de această dată. Au scos secvențe din clip, dar au tăiat watermarkul, apoi au aplicat unul masiv de-al lor peste imagini. Au pus în articol și clipul original cu embed și au precizat sursa trafictube.ro fără link, dar atunci ce rost mai au imaginile modificate?

cancan_accident

 

    13 comentarii

  1. S-au chinuit atat sa isi monteze niste imagini furate cei de la Cancan? Jeeeez!!!

      (Citează)

  2. Eu cred ca daca filmele sunt postate pe youtube, se aplica drepturile specificate de youtube. Degeaba spune trafictube ca preluarea se face doar cu acordul lor pentru ca nu ei au autoritatea sa decida acest lucru, iar embedding-ul probabil ca e permis de youtube fara nici o limitare.

    Trafictube ar trebui sa-si faca propriul server de stocare filme pentru a stabili ce copyright se aplica filmarilor.

      (Citează)

    • ai o viziune originala asupra drepturilor de autor, din fericire nu e aia legala.

        (Citează)

    • sunt de acord cu zippo la capitolul asta, din pacate in Romania viziunea asupra drepturilor de autor este una foarte speciala, se fura la greu si nimeni nu pare preocupat de asta.

      plus-urile de la prostia spusa de thundermar sprijina teoria asta.

        (Citează)

    • Se pare ca nu am fost eu clar. Faceam referire doar la embedding – cata vreme autorul permite acest lucru prin setarea pe care o face pe youtube, el isi da automat permisiunea pentru embedding precum si alte utilizari permise in mod special de youtube. https://www.youtube.com/t/terms

      Intr-adevar, redarea filmelor pe TV, copierea si editarea cu unelte non-youtube este, probabil, o incalcare a copyright-ului.

      In plus Traffictube nu este proprietarul filmelor. El are doar dreptul de a le utiliza conform termenilor de pe site: “Autorii şi utilizatorii acordă Site-ului şi administratorilor acestuia dreptul de a publica şi utiliza în orice mod conţinutul ridicat şi comentariile postate, inclusiv, dar fără a se limita la scopuri de promovare. ” Proprietarul filmelor ramane cel care le-a filmat.

        (Citează)

  3. Atunci cand postezi un film pe youtube ai optiunea simpla de disable embed.. sau allow embed doar pe anumite site`uri.

      (Citează)

  4. O alta mostra de jurnalism romanesc, cu o filmare de acum cateva saptamani bune, urcata pe trafictube acum 2 zile.
    Si dand de inteles tuturor cititorilor/telespectatorilor ca este un eveniment recent.
    Polemica din comentarii cu probabilul autor al accidentului (spectaculos si cu mare potential de a se transforma intr-o tragedie) este deosebita:
    http://www.trafictube.ro/accident-live-miorita/

      (Citează)

  5. Hai sa îți spun asa simplu/ sau nu:
    Trafictube probabil ca are un rol important dacă ne gândim numai la simplul fapt ca asigura o platforma unde astfel de evenimente sunt făcute cunoscute publicului. Prin urmare, materialele muncite de ei e normal sa fie protejate conform politicii lor, în limitele legii. Dar atât timp cât conținutul nu e filmat de Trafictube, ci de altcineva, nu ei dețin drepturile asupra originalului. Dacă nu cumva le-au cumpărat.

    Deci nu pot avea pretenții de drepturi de autor decât pe editul lor.

    Spre exemplu, eu am văzut asta la ei, pe telefon. Am încercat sa dau share pe Facebookul personal de la ei de pe site folosind calculatorul. Am văzut ca nu ma lasă pentru ca am Adblock. Foarte bine, e siteul lor, e dreptul lor, oricum nu vreau sa dau share la ceva cu acces conditionat. Am iesit si am cautat sursa pe Youtube și am găsit clipul original, căruia i-am dat share din YouTube.

    Tu poți sa îmi spui ca am ajuns acolo folosind Trafictube, de fapt eu îți spun că am ajuns folosind zelist, trebuia sa citez și zelist? Se numește research.

    Altfel spus, dacă vad întâmplător un cover / remake al unei melodii oricare, caut originalul și decid sa fac share, sunt dator sa fac de fapt share la cover, ca de acolo știu eu melodia originala?
    Mnu prea. N-are cum.
    De fapt, dacă folosesc butoanele din YouTube, pot face share la orice conținut de acolo, cui nu-i convine se cearta cu YouTube, respectiv cu publisherul materialului la care dau eu share.

    Mi se pare oarecum și amuzant sa fii Trafictube și sa te oftici dacă publica unii aceeași sursa pe care tu ai folosit-o sa îți prelucrezi materialul publicat, cu excepția cazului în care ei au cumpărat sursa ( drepturile în exclusivitate), caz în care au sa se certe cu autorul materialului din YouTube, ca încalcă exclusivitatea.

    Atât timp cât eu pun embed sau link cu YouTube – ura și la gară, n-am văzut, n-am auzit.

      (Citează)

  6. daca vor citare sursa, drepturi de autor sa inceapa sa plateasca oamenii care le pun gratuit filmulete

    ei nici macar de un server de fisiere nu s-au ingrijit, iar calitatea scade de ceva ani, inca putin si o sa fie pe 0

    doar injuraturi si frustrati gasesti pe trafictube daca te uiti la 90% din clipuri

      (Citează)

  7. Lol, e amuzant cum din discutia asta lipseste un protagonist. Adica acel individ care si-a cumparat o camera si care a filmat acel clip. Basca poate l-a si editat. A facut toate astea gratuit, din pasiune, pentru ca face parte dintr-o comunitate. Dar nah, astea-s detalii neimportante.

      (Citează)

  8. Băiatu asta se lauda ca produce conținut de calitate dar, în fapt, el nu produce. Alții îl produc, el doar promovează. Și face și figuri, zicând ca site-ul lui e de neînlocuit. Surpriza, exista și failtrafic.ro unde este permis adblock.
    Cum și-a răsplătit autorul pentru traficul adus și implicit banii generați din afisarea reclamelor?

      (Citează)

  9. thundermar:
    Se pare ca nu am fost eu clar.Faceam referire doar la embedding – cata vreme autorul permite acest lucru prin setarea pe care o face pe youtube, el isi da automat permisiunea pentru embedding precum si alte utilizari permise in mod special de youtube.

    sa ma exprim mai simplu – faptul ca vizitezi un muzeu nu iti da drept de proprietate asupra lucrarilor de acolo. exista ’embedding’ ca ai un telefon ce si filmeaza si pozeaza, ai platit si un bilet sa ai acces.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus