un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ați trecut la Windows 10? Cum merge?

6 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

73 comentarii

windows_10_notificariWindows 10 a fost lansat de deja o săptămână și deja este instalat pe 14 milioane de computere. Îndrăznesc să spun că mișcarea MIcrosoft de a oferi upgrade-ul gratuit în primul an a fost o mișcare de geniu – în face pe oameni să treacă la noul sistem de operare fără a se simți forțați să facă asta, ci pentru că simt că profită de o ofertă specială.

După ce-am făcut toate update-urile posibile, mi-a apărut și mie butonul de upgrade la Windows 10. Încă n-am făcut upgrade-ul din lipsă de timp, trebuie să mă conving că toate programele mele obscure vor funcționa, că sunt drivere șamd. Îl voi face, însă, cât de curând; dacă nu zilele astea, cu siguranță în acest an, pentru că oferta e prea bună.

Am înțeles, citind pe net diverse, că trebuie făcut întâi un upgrade la 10 pentru a-l activa și valida, iar apoi pot formata totul și pune de la zero Windows 10. Instalarea mea ar avea nevoie de asta, pe desktop n-am reinstalat niciodată Windows 7 de când l-am pus prima oară și de-a lungul timpului probabil s-a adunat mult bloatware sub formă de programe, drivere și alte chestii ce nu pot fi ușor șterse.

Dacă sunteți în căutare de informații despre Windows 10, există două site-uri românești foarte bune: Windows Fără Limite și 7 Tutoriale. Găsiți acolo toate informațiile necesare și eu acolo m-aș duce pentru a afla una-alta.

Articolul acesta nu-i însă despre mine, ci despre voi. Ați făcut upgrade-ul? Cum se mișcă Windows 10? Ce vă place, ce nu? Eu, de exemplu, sunt fan nu doar al noului meniu de Start, ci și al modului de desktop-uri multiple și al noului meniu de notificări, ce acum sunt mai mari, mai clare, mai bine aranjate. A mers bine upgrade-ul? Răspundeți în comentarii.

Dacă nu aveți licență, puteți cumpăra una OEM (legată de un singur PC, după instalare) sau Retail (a voastră pe viață, o puteți transfera pe alte PC-uri) de la eMAG sau PC Garage. 1% dintre vizitatorii acestui blog folosesc Windows 10.

windows_10_start_menu

    73 comentarii

  1. El Capitan prin septembrie sper să apară.

      (Citează)

    • iMac 27″ 2012, client multumit total 100% de update-urile gratuite ale MacOS din ultimii 3 ani. Si eu il astept!

        (Citează)

    • Azi dim pe cel de munca. ~20 min upgrade, cat am baut o cafea + diverse.

      Arata decent, se misca bine, compatibilitate 100%.

      Astept sa vad cum e pe workstation de acasa, fiind Dell si cu componente mai dubioase ma astept la distractie cu driverele.

        (Citează)

    • Andrei:
      iMac 27″ 2012, client multumit total 100% de update-urile gratuite ale MacOS din ultimii 3 ani. Si eu il astept!

      PC i5 display 24”, client multumit total 140% de update-urile gratuite ale Linuxului dintotdeauna. Si eu il astept!

        (Citează)

  2. Imi place, se misca excelent, consuma parca mai putine resurse decat anterioarele W. Pare un 8,1 imbunatatit si mult mai atent finisat. Edge se misca rapid, fara blocaje, Cortana e un asistent destul de bun. Numai de bine, deocamdata. :)

      (Citează)

  3. Singura problema pe care am intalnit-o a fost cu placa de sunet (folosesc un varf de gama de la Creative de prin 2005, placa inca e geniala insa e cam nasol cu driverele). I-am dat de cap in cele din urma iar acuma totul este aproape ok. Mari imbunatatiri ca si performanta la mine personal nu se simt (3570k, 16gb ram), interfata arata ok, insa ma omoara chenarul alb la explorer/programe/etc.
    Pe laptop n-am intalnit nici o problema, a mers totul din start.

      (Citează)

    • a, si e iritant ca nu ai optiunea de a fi anuntat cand sunt updates insa sa le descarci cand si daca vrei. iar foarte peste mana este modul in care se pot dezactiva updates pentru diverse componente/periferice.

        (Citează)

    • Si eu am avut aceeasi problema cu placa de sunet Creative. Tot un varf de gama putin mai vechi. Sunetul merge in continuare, dar cand pornesc aplicatia de configurare imi zice ca nu e suportata placa de sunet. Tind sa cred ca sunt driverele prost facute. Am avut mici probleme cu ele si in Windows 8.
      Am cautat pe net si ei zic ca vor scoate noi drivere in 1-2 luni. Cam tarziu avand in vedere cat timp au avut, dar asta e. Asta e raspunsul oficial: http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=126331

      A doua problema: nu mai pot scana cu imprimanta. Desi este o imprimanta recent achizitionata (Epson L550), programul lor de scanare direct prin retea nu mai este compatibil.

      A treia problema: nu pot customiza scurtaturile ce apar in meniul de start. Sunt obisnuit sa apas tasta de Windows si apoi sa tastez numele programului, dar acum nu mai functioneaza sa adaug eu ce programe vreau in meniul de start. Erau unele trucuri sa adaugi in Technical Preview din ce am citit, dar nu mai functioneaza.

      In rest, sunt multumit de noua versiune. Sper sa se elimine neajunsurile in viitorul SP1.

        (Citează)

  4. Andrei: El Capitan

    Superb, contribuția voastră este exact zero. Mulțumim!

      (Citează)

  5. Instalat chiar în ziua lansării pe laptopul personal, nicio incompatibilitate majoră cum era de altfel de așteptat, vine curând primul SP1 :D

      (Citează)

  6. Pe mine ma mancanca rau de tot orice Windows nou :)

    Am facut upgrade in prima zi si peste 24 de ore nu mai pornea deloc, asa ca am revenit la Windows 7. A treia zi l-am instalat pe curat si m-am oprit la instalarea driverului placii video Nvidia. Am revenit imediat la Windows 7.

    L-am instalat pe curat la inceputul saptamanii si l-am configurat cu toate setarile si programele mele in 6-7 ore. De atunci merge brici si sunt multumit de el. Nu cred ca ma voi mai intoarce la Windows 7.

    Parerea mea este ca momentan Windows 10 e work in progress. Sunt destul de multe chestii mici care nu merg cum trebuie, insa in lunile urmatoare cred ca va fi pus la punct, mai ales ca acum ai optiunea de a trimite feedback direct din OS, fara prea mari duderi de cap.

      (Citează)

  7. Făcut update de la Windowd 7. Mers bine, drivere ok. Apoi reinstalat pe curat. Mers bine, drivere ok. Mișcat bine. Bootat super bine. Nu blocat. Mulțumit pana acum.

      (Citează)

  8. Mihai:
    insa ma omoara chenarul alb la explorer/programe/etc.
    .

    Salut. Arunca o privire aici: http://www.howtogeek.com/222831/how-to-get-colored-window-title-bars-on-windows-10-instead-of-white/
    La mine a mers.

      (Citează)

  9. Fata de windows 8 (8.1) este categoric un plus. Fata de windows 7 are atat plus-uri cat si minusuri. Cel mai mult ma deranjeaza ca Microsoft tinde sa ne forteze ca sa folosim exclusiv apps-uri iar pentru asta a convertit multe aplicatii utile care erau scrise in cod C sau C++ nativ in apps-uri ce folosesc un interpreter, lucru ce aduce o oarecare latenta. Acum spre exemplu daca deschid app-ul “Calculator” prima data am de asteptat vre-o 2 secunde. Inainte aplicatia de deschidea instant chiar daca procesa ceva in acelasi timp. Totodata au ravasit multe setari care stiam foarte bine unde se aflau, acum unele le-au mutat in “Setari”, altele au ramas tot in control panel si tot asa. Lucrurile pro sunt la interfata si timpul de startup. Nu am observat o performanta mai bunala procesare, iar masurand cantitatea de ram libera nu pot spune ca aici s-a facut vre-un progress. Multi spun ca se misca mai bine, insa cred ca este doar efectul Placebo, mereu cand reinstalezi windowsul se misca mai bine.

      (Citează)

    • Și eu am aceeași problemă cu calculatorul. Se deschide cam în 1.5 sec și de multe ori trebuie să îl reselectez ca să pot introduce în el ceea ce vreau să calculez.

      Durează mai mult și când dau un click dreaptă pe o fereastră deschisă

        (Citează)

  10. E ok. Eu-l am de pe la prima versiune. Buguri au fost cateva la inceput, incompatibilitati probabil ca mai sunt cu producatorii lenesi.
    De exemplu nVIDIA. Daca fac upgrade la driverul propus de ei nu functioneaza ok, in schimb daca il folosesc pe cel care mi-l ofera prin Windwos Update totul e ok. Probabil ca vor fixa in curand si asta.
    Recomand, acolo unde se poate, instalarea pe “curat”.

      (Citează)

  11. Și mie îmi dă mâncărimi orice versiune nouă de Windows. Mă abțin cu greu să nu pornesc instalarea, fiind la țară, pe o conexiune de 10 Mbps. Da’ și când oi ajunge în București…

      (Citează)

  12. N-am trecut si nici nu cred c-o voi face prea curand.Eu sunt de moda veche, ador oldies-urile si iubesc Windows 7.Daca mi-aduc bine aminte si nu m-a lasat memoria, am.renuntat la Windows XP acum dupa aproape un deceniu de utilizare.A urmat o perioada in care am folosit Linux, apoi am sarit peste Vista direct la Windows 7.
    N- am testat nici Win8/8.1 si nu ma.tenteaza sa testez nici Win 10.
    Poate peste cativa ani, chiar un deceniu, iti voi spune parerea vis-vis de Win 10.
    Pana atunci bucurati-va voi de noile facilitati oferite de MS.

      (Citează)

  13. alxzen:
    Azi dim pe cel de munca. ~20 min upgrade, cat am baut o cafea + diverse.

    Arata decent, se misca bine, compatibilitate 100%.

    Astept sa vad cum e pe workstation de acasa, fiind Dell si cu componente mai dubioase ma astept la distractie cu driverele.

    Pe Dell Optiplex 3020 n-am probleme.

      (Citează)

  14. Daca faceti upgrade de windows, noua licenta de W10 va fi OEM, deci nu va mai putea fi transferata pe un PC nou sau chiar pe cel vechi daca ii schimbi ceva important gen placa de baza, chiar daca licenta anterioara de windows era retail.

    Asadar inca nu fac upgrade si astept Black Friday sa-mi ugradez intai computerul.

      (Citează)

  15. speedy.gonzales

    06/08/2015 la 12:07 PM

    cred ca in curand o sa trec si eu in tabara linux.

    pe calculatorul parintilor mei aveam Windows XP si cam la cateva luni il virusau ca intrau pe site-uril obscure de jocuri online. de fiecare data imi petreceam cateva ore sa il devirusez sau chiar sa instalez windows-ul de la zero. am incercat sa ii pun un antivirus, dar din pacate manca atat de multe resurse si consuma atat de mult CPU ca sa scaneze de fiecare data, incat facea calculatorul aproape inutilizabil.

    m-am saturat asa ca le-am spus ca le pun Linux, ca ala se viruseaza mai greu.
    au carait putin, dar le-am spus ca lor oricum le trebuie doar internet.
    asa ca le-am instalat un Ubuntu 14.10 Desktop. le-am aratat cum se porneste mozilla, unde gasesc fisierele downloadate (poze, PDF-uri, diverse pagini salvate) si pana la urma s-au descurcat.

    dupa cateva luni de utilizare Linux nu au mai avut probleme cu blocare desktop sau cu virusi.

      (Citează)

  16. Upgrade din prima zi.
    Se mișcă, parcă, o idee mai bine.
    Am avut o singură problema: mouse-ului R.A.T.M Wireless nu îi funcționa nici un alt buton în afară de click stânga, dreapta și mijloc. Reinstall driver + software și totul e ok.
    Ocazional, de două ori adică, mi-a dat ecranul albastru cu VIDEO_TDR_FAILURE.

    Aaaa, și fii atent: dacă ai nevoie de setări avansate la clientul default de VPN, nu ai acces la ele. Deocamdată.

      (Citează)

  17. La mine au existat mici probleme pentru că nu au apărut toate driverele pentru win 10 și astfel după 2-3 zile nu mai mergea netul. Am trecut înapoi la 8.1 însă voi reveni cu siguranță la 10.

      (Citează)

  18. Merge bine. Problema intalnita la mine este ca timpul de pornite este mai mare decat pe win 8.1. Nu stiu de ce ca l-am instalat si pe curat si tot asa se comporta.

      (Citează)

    • Si eu am aceeasi problema. TImp de boot-are foarte mare: 4m:30s pana sa apara toate iconitele (desktop + taskbar).
      Am facut upgrade de la 8.1 cu licenta, 8.1 care mergea impecabil.

      De cand am trecut la Windows 10 conexiunea WiFi cade mai des decat pe 8.1 (e de la chipset-ul wireless al laptop-ului), Chrome-ul deschide paginile mai greu.

      Cam astea sunt problemele intampinate pe un laptop Asus TP500LN pe care nu-l recomand nimanui.

        (Citează)

  19. Cum adica?
    Eu nu vad nici o diferenta la setarile pt vpn.

    Adrian:

    Aaaa, și fii atent: dacă ai nevoie de setări avansate la clientul default de VPN, nu ai acces la ele. Deocamdată.

      (Citează)

    • Nu poti modifica setaile pentru TCP/IP la o conexiune VPN – butonul “Properties” nu functioneaza. De exeplu daca vrei sa faci un “split tunnel” trebuie sa editezi un fisier de configurate pentru VPN sau sa folosesti comenzi PowerShell in loc de 2-3 clickuri in GUI.

        (Citează)

  20. Am renuntat la windows 8 pentru ca imi tot dadea crash-uri si am instalat 7.

    Acum am facut upgrade la 10 si am selectat optiunea sa stearga tot.

    Pana acum merge foarte bine, se incarca repede, nu am avut niciun crush.

    Au fost 2 momente in care nu a vrut sa se restarteze, s-a blocat si a trebuit sa-l inchid manual, dar in rest nu au fost incidente.

    Inca n-am reusit sa-l explorez prea mult, dar imi place cum arata/cum se misca si ramane doar sa descopar ce setari noi are :)

      (Citează)

  21. Salut.
    La mine functioneaza foarte bine, sunt multumit de tot ce tine de noul OS.
    Am facut upgrade de la 8.1 la 10 pe un laptop Lenovo cu I5 si nu am intampinat nici o problema. Dupa mine nota 10/10 , este cam cel mai bun Windows dupa XP si sigur va deveni popular.
    Interfata este gandita bine, meniurile si notificarile au tot ce trebuie si sunt oarecum personalizate in stilul actual pt mobile, ferestrele si toata grafica sunt minimaliste si de bun gust iar browserul Edge chiar e foarte rapid desi nu am renuntat la Chrome.
    Nu am primit erori cu nici un soft, Bitdefender si-a facut un update si ok, clientul de torrent Deluge merge bine, etc.

      (Citează)

  22. Merge acceptabil.E parca un pic mai sprinten ca 8.1. Mi se blocheaza uneori dar parca e mai bun ca 8. Parerea mea.

      (Citează)

  23. Poti sa iti faci upgrade linistit… merg si programe mai obscure si sunt drivere pentru aproape toate dispozitivele. Singurul lucru pe care l-am observat a fost la driverul video. La upgrade trebuie sa bifezi clean installation in Nvidia experience, daca nu iti strica fonturile din toate programele instalate

      (Citează)

  24. Bine bine, dar linkuri catre a stopa metodele totalmente aberante si invazive prin care Microsoft considera ca are drepturi totale asupra aplicatiilor si documentelor tale?

    http://www.howtogeek.com/224616/30-ways-windows-10-phones-home/

    http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/windows-10-doesnt-offer-much-privacy-by-default-heres-how-to-fix-it/

    Sa mai adaugam si aceste lucruri:

    „The BitLocker recovery key for the user’s device is automatically backed up online in the Microsoft OneDrive account.”

    „We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services.”

    Mirobolant. Microsoft face o copie dupa cheile de criptare si ti le tine ostatice pe serverul lor, numai bune sa le fie inmanate direct oricui vrea sa abuzeze de legi [NSA. GCHQ, etc.] dar si celor care dau indeajuns de multi bani [advertiseri].

    Da stiu, omu de rand se bucura, windows gratis, etc etc? E gratis doar pentru cei ce au deja licenta platita ori banii mei pe licenta de windows 7 NU s-au dus in buzunarele lor DOAR pentru a face pipi cu bolta pe confidenitalitatea clientilor lor, inclusiv eu. Pe langa asta ei au considerat OK sa implementeze keyloggerul[redenumit telemetry acuma] si pe W7 si W8.1. E de pe porc sa-ti violezi inclusiv clientii care au ramas pe vechiul sistem de operare doar pentru ca vrei tu sa vinzi date personale la advertiseri.

    Daca ar fi ales o schema de genul cei care primesc gratis SO devin marfa pentru advertiseri iar cei care dau banii pe licenta scapa de metodele invazive, sa zicem ca intrau in aceeasi categorie ca si cei care cer “subscription” ca sa nu iti mai arate reclame. Mai putin diabolici fata de ce sunt acuma, dar tot diabolici. Insa la ora actuala chiar si cei care ajung sa plateasca 170+ euro pe o licenta noua de W10 sunt considerati “marfa” pentru advertisingul lor. NOT OK!

    Cei care considera ca este “normal” ceea ce face Microsoft si care sustin sus si tare imbecilitatea cu “n-am nimic de ascuns”, uitati-va la cat de bine isi apara intimitatea si confidentialitatea patronii serviciilor pe care le folositi[Google, Facebook, etc.] si apoi sa va ganditi cat de confortabil v-ati simti sa-mi dati mie sau altor necunoscuti acces la tot ce faceti/scrieti voi.

      (Citează)

    • Microsoft a “sarit gardul”, asa cum multi ii cereau intempestiv (OS gratis, Office gratis, spatiu in cloud gratis, gasiti voi alte metoda sa faceti bani, ca altii cum pot). Ei, uite ca si MS a putut.. Nu sunt prea fericit cu chestia asta (e deja penal sa vezi Solitare ca aplicatie freemium). Dar nici nu e cazul sa devenim paranoici.

      Aici e o analiza pas cu pas a fiecarei probleme mai delicate din punct de vedere “privacy” la Window 10 si a setarilor aferente:

      http://lifehacker.com/what-windows-10s-privacy-nightmare-settings-actually-1722267229

      On-topic: inca nu am instalat, mai astept probabil inca o luna.

        (Citează)

  25. Am făcut upgrade de la 7. Mi-a preluat cele mai multe setări, inclusiv iconurile şi desktop background-ul. Merg toate programele, am o singură problemă cu Word 2013 care nu mai deschide anumite fişiere (pe altele da). Poate voi reinstala word-ul.

    Ca lucru negativ, eu am şi word 2003 şi 2013, varianta 2003 merge f. bine dacă îl pornesc manual, dar la file associations pur şi simplu nu mă lasă să asociez .doc cu varianta 2003 (nici nu mi-o arată în listă), am de ales doar între word 2013 şi să caut în store ??? WTF, e un program instalat care apare în lista de programe, de ce să nu mă lase să-l folosesc pt fişierele native ?

    De văzut, nu am văzut nici o chestie în plus faţă de win 7. Nu zic că nu e nimic “sub capotă” dar efectiv în utilizare normală de cîteva zile nu am văzut nimic. Există asistentul personal Cortana dar nu e genul meu, l-am dezactivat (scrie pe net că e unul din programele care îţi colectează cele mai multe date personale, sînt nişte articole despre asta).

      (Citează)

  26. Pe tableta merita cel mai mult, alegi modul tableta si se misca si arata foarte bine, muuult mai bine decat win8.

    Pe desktop depinde, de la win8 merita trecut sigur, dar de la win7 e chestie de gust mai mult, pt ca imbunatatiri nu sunt chiar asa multe care sa merite pt un user obisnuit, nici timpul de boot nu e prea schimbat daca ai SSD, se va misca aproape la fel. Dar daca vrei o interfata fresh, nu e niciun alt motiv serios sa nu faci upgrade.

    Ma enerveaza ca nu-si face singur refresh la app de mail, tre sa deschid eu din cand in cand sa vad mailurile de yahoo, deci nu primesc nici notificari cum face android, si aplicatiile lui default sunt cam penale, le-as dezinstala daca as putea, nu prea sunt optimizate/configurabile. Si uneori se blocheaza cand deschid unele foldere, zice loading si sta asa mult si bine…

      (Citează)

  27. N-am facut upgrade pentru ca in vreo 2-3 luni vreau sa imi iau alt PC si nu stiu daca merge sa pun direct 10 pe el. Ceva idei?

      (Citează)

  28. Am upgradat pe PC şi laptop în ziua zero, fără probleme pe fiecare. Pe PC a trebuit un extra restart ca să meargă driverii video (restart cerut de el, fără să reinstalez eu driverii), merge tot ce e de mers.

    Dacă foloseşti MediaTool-ul de la MS (http://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10) poţi alege înainte de upgrade dacă vrei clean install sau pus peste.

      (Citează)

  29. Am făcut și eu upgrade pe un Sony Vaio de la W8.1 care era cu probleme – folosea aproape tot timpul disk-ul la 100%. Nu știu de ce, am căutat procese, task-uri, l-am resetat la setările din fabrică (partiția recovery) și degeaba. Astfel, în W10 aceleași probleme.

    Foarte bun MediaTool-ul de la MS de care zice ovi sîrb, mai ales că poți crea foarte ușor un usb bootabil cu iso-ul. Eu am trecut prin upgrade, deci nu știu dacă se putea instala direct pe curat, deși asta a urmat.

    Legat de drivere, cu Nvidia am reușit (e un 640 M), dar am văzut probleme cu trackpad-ul – la un moment dat nu mai răspunde deloc. Anumite drivere încă lipsesc (de exemplu cititorul de amprente), așa că mă aștept și la alte astfel de probleme. Am un coleg care nu a găsit încă driverul pentru vide-ul integrat la un Vaio mai vechi, lucru care îi ține ecranul la o luminozitate foarte scăzută.

    În rest, W10 arată bine, e mai finisat, e cool, cum zic tinerii. Mi se pare un SO modern, cu ceva aplicații utile preinstalate și cu un aspect plăcut. Eu ca utilizator de W7 și OSX sunt într-un fel atras de el, parcă simt nevoia să mă joc cu el. Nu am înțeles în schimb de ce Edge, care se mișcă chiar bine, trebuie suportat cu bing. Păcat, am și instalat Chrome. Mă sperie totuși faptul că, în spatele unei interfețe noi și moderne, se ascund multe alte lucruri la care trebuie să fii atent. Sunt multe procese care îți pot crea probleme, sunt multe update-uri în timp real care îți vor mânca resursele și așa mai departe. Poate e mai bine față de W8, dar eu sunt încă circumspect.

      (Citează)

  30. Instalat vineri. Am avut probleme mari cu placa video (GTX 460). Driver-ul plăcii nu voia să se instaleze și îmi dădea o eroare generală. Făcut update la Win, căutat pe forumuri și până la urmă a mers..
    Mulțumit de el, în general.

      (Citează)

  31. Eu stiu doar de noul browser Edge care din cate am inteles e la fel de prost ca Internet Explorer.

    Exemplu: http://i.imgur.com/CS1mBq3.jpg

      (Citează)

    • Thumbs down? De ce? E bun browser-ul? Eu am auzit numai chestii de rau despre el…

      Eu nu am facut upgrade si nici nu cred ca o sa fac. Mi-a zis un prieten ca nu merge Traktor 2. Il mai las cateva luni.

        (Citează)

  32. Daca vrei sa faci upgrade, instalarea trebuie facuta folosind utilitarul de pe site-ul Microsoft, acesta are un pas important in plus fata de notificarea aceea din tray: cauta actualizari de Windows si de driveri inainte de a incepe upgrade-ul. Aplicatia din tray ia doar kitul standard si il lasa asa, ignora patchurile.

    De asemenea trebuie sa iei actulizarile deja disponibile dupa instalare, sunt patchuri de vreo 300 de mega pe care Microsoft le-a publicat ieri si aduc tot felul de imbunatatiri. Este rezolvat de exemplu un bug major – care nu afecta pe nimeni probabil – care cauza crash-ul browserului Edge pe sisteme cu video sau APU AMD de generatie mai veche.

    Pe moment sunt satisfacut de cum merge Windows 10 pe cele 2 laptopuri ale mele.

      (Citează)

  33. Functioneaza perfect pe un Asus UX31A. Am facut upgrade nu instalare curata… Incredibil cat de bine merge chiar si cu upgrade…

      (Citează)

  34. S-a făcut update-ul, nu mi-a plăcut. După două zile i-am dat eu clean install, versiune descărcată de pe filelist. S-a activat datorită faptului că m-am conectat cu mailul de insider. Merge foarte bine, nu mă pot plânge. Aștept cu nerăbdare următoarele update-uri care vor rezolva unele probleme minore, dar per total sunt mulțumit

      (Citează)

  35. Am facut update pe un Lenovo ideapad Y510P si adio internet (probleme cu driverele). Revenit la Windows 8.1 si mu** Microsoft :)
    Pe alt laptop de la serviciu (tot Lenovo), dupa update a mers bine vreo 2 zile, dupa care a crapat ceva… si adio net. Revenit si acolo pe Windows 8.1 si mu** Microsoft.

    Iar pe telefon inca astept sa repare bugurile grave de genul touch blocat (pe Lumia 930) care nu se rezolva decat cu restart. Am fugit de Android din cauza erorilor de rahao, am zis ca am dat de dumnezeu pe windows phone, dar de cand mi-am pus 10le (dev preview), mi-am blestemat zilele…

      (Citează)

  36. speedy.gonzales:
    cred ca in curand o sa trec si eu in tabara linux.

    pe calculatorul parintilor mei aveam Windows XP si cam la cateva luni il virusau ca intrau pe site-uril obscure de jocuri online. de fiecare data imi petreceam cateva ore sa il devirusez sau chiar sa instalez windows-ul de la zero. am incercat sa ii pun un antivirus, dar din pacate manca atat de multe resurse si consuma atat de mult CPU ca sa scaneze de fiecare data, incat facea calculatorul aproape inutilizabil.

    m-am saturat asa ca le-am spus ca le pun Linux, ca ala se viruseaza mai greu.
    au carait putin, dar le-am spus ca lor oricum le trebuie doar internet.
    asa ca le-am instalat un Ubuntu 14.10 Desktop. le-am aratat cum se porneste mozilla, unde gasesc fisierele downloadate (poze, PDF-uri, diverse pagini salvate) si pana la urma s-au descurcat.

    dupa cateva luni de utilizare Linux nu au mai avut probleme cu blocare desktop sau cu virusi.

    Incearca openSuSE (pe cand o sa treci in tabara linux).

      (Citează)

  37. Salutare

    Aseara am facut upgrade pe PC-ul de acasa (slabut, dual-core).
    A mers perfect, prin Win Update.
    Singurul lucru la care nu am gasit driver este portul serial.

      (Citează)

  38. Eu pe desktop am Ubuntu, iar pe Laptop am Linux Mint. Nu am probleme cu ele (cel putin Linux Mint mi se pare incantator si foarte apropiat de Windows). Astept sa vad ce zice lumea, astept sa se mai corecteze din erori si-mi iau un Windows 10 (dual boot pe laptop cu Linux Mint).
    Sunt un vechi utilizator de Windows (de fapt, am inceput cu MS DOS si am ajuns pana la Windows 7, apoi am trecut la Ubuntu).
    Citesc cu interes tot ce scrieti, o sa-mi foloseasca atunci cand o sa-mi pun Win 10.

      (Citează)

  39. Instalat si eu din primele zile dupa lansare. Update de la 8.1. Totul a mers impecabil.
    Nicio problema majora de raportat.
    Poate mi se pare mie, dar parca merge un pic mai lent decat 8.1. Si da, am SSD, ca sa nu fie discutii pe tema asta.
    Daca ar fi dupa mine, as trece la loc la 8.1. Dar, mi-e prea lene :) Asa ca, o sa raman pe 10.

      (Citează)

  40. Win 7 inca merge bine. Pentru Win 10 mai trebuie sa treaca 6 luni sa vedem ca merge bine fara probleme.

      (Citează)

  41. salut,incercat instalat w10 (de 3 ori) cu unealta aia smekera.se bloca la 40% instalare.revenit la w7

      (Citează)

  42. Pe desktop nu stie sa porneasca driverele SteelSeries, trebuie reinstalate. Dupa driverul de placa video a trebuit sa ii dau hard reset pentru ca nu a stiut sa reporneasca singur. Pe moment nu are drivere pentru placa de sunet Creative, nu sunt disponibile inca, nu am idee de ce dureaza atat de mult.

    Pentru un sistem care a trecut printr-un hard disk si acum este la al doilea SSD, nu e asa rau.

      (Citează)

  43. Aveti grija cu BitDefender. Am facut ieri upgrade la Win10, am trecut si la versiunea noua de BitDefender si azi din senin mi-a picat net-ul. Vreo 3h mi-am batut capul pana cand am dezinstalat BitDefender si a functionat din nou.

      (Citează)

  44. Pus Windows 10 curat, nu reuseam sa instalez driverele pentru mouse si joystick MadCatz. Facut update de la W8.1, totul merge struna, n-am treaba cu nimic.

      (Citează)

  45. Am făcut ieri dimineața upgrade-ul. Pe un Acer fără pretenții (i5 3240) și fără dotări speciale a durat cam 2 ore și, până acum nu am descoperit nicio problemă.
    Toate programele cu care lucrez (“la serviciu” cum ar veni) funcționează ca înainte.
    Per total, sistemul pare că merge mai fluid, mai rapid.

    Citeam chiar ieri un comentariu pe undeva: “Am instalat, ce porcărie, l-am dat jos după o jumătate de oră”. N-am stat să văd ce vârstă avea persoana.

    Eu am învățat asta de pe vremea XP-ului, după instalare, las computerul pornit, fără să fac nimic, câteva ore (sau până a doua zi, dacă m-a apucat seara). Să-și facă indexări, defragmentări, scanări și ce mai face el în background, operații care se fac la diverse intervale, dar (bănuiesc) după instalare vrea să să le facă pe toate deodată. Eu am observat că treaba asta dă rezultate.

    Deci, până acum, da.

      (Citează)

  46. SteelSeries Sensei foloseste Engine 2 pentru setarile si functiile avansate, care nu merge de nici un fel pe Windows 10.
    SoundBlaster Audigy care-l am eu nu are driver de la Creative si ce vine cu Windows-ul functioneaza mai mult pe banca de rezerve.

    Doua chestii care nu merg, prea mult, inapoi la Windows 7 pe desktop. Pe laptopuri am lasat 10-le, pare OK, nu am nevoie de prea mult de la ele.

      (Citează)

  47. Gaelex: SoundBlaster Audigy care-l am eu nu are driver de la Creative si ce vine cu Windows-ul functioneaza mai mult pe banca de rezerve.

    Cu Sound Blaster (bineinteles ceva mai vechi) am avut si eu probleme cand am trecut de la XP la Windows 7. Nu s-au rezolvat niciodata oficial ci prin niste drivere “artizanale”. Creative a avut alta treaba.

      (Citează)

    • Am renunțat la placa Creative și o folosesc pe cea onboard, care măcar funcționează bine și are setarea care-mi trebuie mie, adică LFE pass.

        (Citează)

  48. Am făcut upgrade-ul de la 8.1 la 10, dar nu am fost mulțumit.
    Mi-au fost de ajuns câteva ore pentru a decide să fac downgrade. Designul nu este tocmai pe placul meu, în plus nici pe partea de consum de resurse nu prea excelează, din punctul meu de vedere. :)

      (Citează)

  49. Daca erau destepti cei de la Microsoft geseau o solutie sa faca la orice versiune de Windows upgrade la 10, si fara prea multe complicatii. Cred ca ar fi dat lovitura. Adevarul e ca, cine vrea sau e nevoit sa schimbe geamurile, tot la 10 o sa ajunga, cu toate install-urile adiacente. Inca nu l-am incercat, dar cu siguranta voi ajunge sa il butonez, din ce vad, aveti cuvinte ok despre el.

      (Citează)

  50. Am instalat Windows 10 la 3 zile de la lansare. Pe un sistem cu i3, 12GB de memorie si SSD de 120GB functioneaza perfect, mult mai putine hibe ca pe Windows 7, mult mai placut de utilizat si la capitoul productivitate a crescut foarte mult. Cu programele nu am avut probleme, toate au functionat asa cum ar trebui (folosesc foarte mult suita Adobe, Office si JetBrains pentru development, toate functioneaza la capacitate maxima).

      (Citează)

  51. L-am instalat a mers foarte bine dar dupa 5,6 incercari mi-a dat crack ca Meniul Stare si Cortana nu functioneaza.Mi se jice ca o vor repara la urmatoarea redeschidere a Windowsului dar nu vrea .Cum sa o eu repar sau cat mai am de asteptat pana o repara ei.

      (Citează)

  52. Cica cea mai misto chestie e ca celebrul ecran albastru BSOD e acum disponibil în mai multe culori!

      (Citează)

  53. Sistemul de operare e ok, dar Microsoft a evoluat mult ca si logica de business… Parerea mea: http://becausebrains.wordpress.com/2015/08/26/windows-10-prima-impresie/

      (Citează)

  54. Am mai făcut o instalare (update), a doua, de data asta pe un laptop mai vechi (2009, Core 2 Duo T6400, 3GB RAM). Nicio problemă. Totul merge uns. Mi se pare deja prea frumos.

      (Citează)

  55. Adrian:
    Am mai făcut o instalare (update), a doua, de data asta pe un laptop mai vechi (2009, Core 2 Duo T6400, 3GB RAM). Nicio problemă. Totul merge uns. Mi se pare deja prea frumos.

    Mda, ăsta săracu, cam gâfâie uneori. Plus că am dat peste o problemă pe care n-am mai avut-o niciodată. Am vrut să-i pun mai mult RAM (adică 2+2 în loc de 2+1). Am un SODIMM identic cu cel de 2 existent, l-am pus în locul celui de 1, dar laptopul n-a mai pornit neam. Rămâne în ecranul de boot (geamul și biluțele rotitoare).
    Am încercat să bootez cu F8, pentru un safe mode. Apare ecranul de boot cu mesajul “Autorepair”, apoi afișează un mesaj referitor la o eroare “page_fault in non paged area” și zice că va reporni. După repornire rămâne din nou în ecranul de boot.
    Am pornit laptopul de pe un stick linux și am testat memoria – e bună.
    Oare ce-aș putea să mai încerc, în afară de o reinstalare pe curat ?

    Mulțam.

      (Citează)

  56. sal. am instalat si eu win 10 doar ca dupa cca 1 luna, tasta start nu mai functioneaza. stie cineva de ce si cum se poate remedia?
    multumesc

      (Citează)

  57. Am instalat wind.10 pe p.c-ul meu,dupa actualizarea din Noiembrie merge excelent.Am instalat Google chrome( ma enerva Cortana cu reclamele fff multe),player video care l-am avut pe wind.7 Ultimate etc.Totul a mers fara probleme.L-am avut instalat si dezinsralat de trei ori revenind la Wind 7 Ult. de care nu imi venea sa ma despart,ba am avut ultima data dual boot-Wind 7 -Linux Mint(vers.17.2 care mi sa partut net superioara vers.UBUNTU,parerea mea).Acum sant multumit de Wind.10 pro.

      (Citează)

  58. In general merge foarte bine, numai ca sunt zile cand frecvent cade wireless si u pot rezolva problema. Poate ma ajutati dv.

      (Citează)

  59. Cel mai prost Windows posibil de la Windows Millenium incoace, nu il recomand! Am facut testul pe un laptop inca de actualitate, un Compaq cu 2GB RAM si procesor Dual Core, care se misca excelent pe Win 7 cu toate update-urile la zi. Am fost surprins inca din primele minute de latenta cu care se misca sistemul, cat si de aiureala si dezorganizarea aranjarii setarilor si aplicatiilor (vad ca mai sunt si alti utilizatori care au observat asta). Prin urmare, am revenit la vechiul Windows7 si nu am de gand sa renunt la el prea curand!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus