un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 10 se lansează oficial astăzi, este deja în magazine

29 Jul 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

29 iulie este ziua lansării oficiale a Windows 10. Este a 7-a versiune de Windows pe care o voi folosi, primul meu calculator rulând MS-DOS 6.22 cu Windows 3.11 instalat peste el. Suntem la ani-lumină distanță de acel Windows sub toate aspectele posibile și nu pot decât să sper că Windows 10 va lua tot ce-i bun în Windows 7 și-l va completa cu atâtea funcții noi și utile încât update-ul va fi necesar și dorit.

Pentru prima oară văd și prețurile Windows 10 și puteți deja comanda sistemul de operare de la PC Garage. Din nou sistemul de licențiere este complicat, așa că avem nu mai puțin de 14 licențe disponibile, dar importante sunt cele de mai jos:

Windows 10 Home OEM 64 biți – 549 lei. Același preț și pentru varianta 32 bit, indiferent că alegi engleză sau română. Variantele OEM se vând împreună cu calculatoare noi, adică trebuie cumpărate cu un laptop fără licentă, cu componentele unui PC șamd, dar majoritatea magazinelor v-o pot vinde și direct. Termenii unei licențe OEM spun însă că o veți instala pe un calculator și acolo rămâne, legată de acel calculator, neputând să o transferați după niște ani pe un altul.

Windows 10 Pro OEM 64 biți – 780 de lei. Același lucru, dar versiunea Pro. Estimez că pentru utilizare acasă nu aveți nevoie de Pro, care include niște funcții și soluții destinate companiilor.

Windows 10 Home Retail – 570 lei. Licența Retail este cea uzuală, adică primești o cutie (probabil fără program în ea, trebuie descărcat de pe net) și licența este a ta pe viață. Din câte știu o poți muta pe orice PC câtă vreme este instalată pe un singur PC la un moment dat, dar sper să nu mă înșel. Mă miră prețul ei, de obicei o licentă retail este de două ori mai scumpă decât una OEM.

Windows 10 Pro Retail – 1110 lei. Varianta Pro a licenței Retail.

DESCOPERĂ TOATE VARIANTELE DE LICENȚE

Vă sfătuiesc să cumpărați licențe. Sistemul de operare este baza calculatorului, temelia pe care lucrați orice faceți acolo la PC. E important să aveți un sistem de operare licențiat, pe care sa faceți oricând nu doar update-urile de securitate, ci și cele ce aduc noutăți și îmbunătățiri, unul cu care să nu vă bateți capul. Gândiți-vă că un sistem de operare poate fi folosit 5 ani; este 100 de lei pe an prea mult?

Nu uitați că dacă ați cumpărat un PC cu Windows 7 sau 8 puteți face update gratuit la Windows 10 timp de un an. Detalii aici.

    40 comentarii

  1. linkul pus de tine pentru upgrade gratuit duce la -> We are sorry, the page you requested cannot be found.

      (Citează)

  2. Dragos:
    linkul pus de tine pentru upgrade gratuit duce la -> We are sorry, the page you requested cannot be found.

    ciudat. Din primul click nu a vrut dar dupa ce am postat am mai dat odata si a mers. Tare ciudat situl MS azi

      (Citează)

  3. Parcă era vorba că o să fie gratuit și pentru cei care au versiuni mai vechi piratate. Se lăudau că oferă ocazia utilizatorilor să intre în legalitate, bla, bla, bla. Sau n-am înțeles eu bine?

      (Citează)

  4. da prea mult 100 de lei pe an ! promit ca il descarc oficial de pe torent !

      (Citează)

  5. Astept sa ma anunte ca pot face update-ul gratuit pe sistemele de acasa. Pentru cei interesati, gasiti un tabel care compara versiunile de Windows 10 intre ele aici; https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions

      (Citează)

  6. “Familiar, Dar mai bun decat oricand
    Aduce inapoi meniul START atît de cunoscut si indrăgit,
    intr-o forma ilnbunatatită”

    Ce mă distrează pe mine propaganda asta… pe primul loc la marile realizări, “aduce înapoi meniul start”, de parcă nu… tot ei l-au scos ? Ai o variantă de meniu în windows 7, apoi… dispare în windows 8, apoi o aduc înapoi în windows 10, şi anunţă asta ca o mare realizare.

    Nu sînt cîrcotaş şi anti-windows, dar mi se pare total exagerat tot acest marketing, cît şi modul în care îl susţii… cu ce grozavă e fiecare versiune de windows nouă, cumpăraţi-vă neapărat licenţe etc…

      (Citează)

    • Sunt multe imbunatatiri in OS, asta cu butonul de start e doar o chestie relativ minora. Care era insa o probema de imagine majora.

        (Citează)

  7. Am rezervat win10 pentru update, astept sa inceapa procesul si la mine. Totusi as dori instalare de la 0, windows-ul actual il am de ceva timp si are mici probleme.
    Stie careva cum se poate instala clean, de la zero ?

      (Citează)

  8. am tinut win 10 pro pe calculator din beta pana ieri, cand m-am intors inapoi la win 8.1 + wmc. nu este suficient de bun pentru mine, win 8.1 functioneaza mai bine. si inca nu pot “trai” fara wmc.

      (Citează)

  9. mai bine-l cumperi din burkina faso in engleza. e mai ieftin probabil :D

      (Citează)

  10. Leo:
    Parcă era vorba că o să fie gratuit și pentru cei care au versiuni mai vechi piratate. Se lăudau că oferă ocazia utilizatorilor să intre în legalitate, bla, bla, bla. Sau n-am înțeles eu bine?

    Da, asa au spus initial, parca prin martie. Dar au revenit la cateva zile mai detaliat si nu e valabila chestia.

    http://arstechnica.com/information-technology/2015/03/windows-10-will-be-a-free-upgrade-for-genuine-and-non-genuine-users/

      (Citează)

  11. toni:
    Am rezervat win10 pentru update, astept sa inceapa procesul si la mine.Totusi as dori instalare de la 0, windows-ul actual il am de ceva timp si are mici probleme.
    Stie careva cum se poate instala clean, de la zero ?

    Presupun ca ai win7/8 nepiratat. Dupa ce faci upgrade poti reinstala de la zero si skip cand iti cere key. Windows ramane licentiat. Trebuie doar sa ai grija sa upgrade la versiunea potrivita adica nu poti upgrade de la versiune home la pro. Etc.

      (Citează)

  12. Downloading in progress…

      (Citează)

  13. Ceva oferte pt cei care au deja 8.1 cu licenta ?

      (Citează)

  14. eBogdan:
    Ceva oferte pt cei care au deja 8.1 cu licenta ?

    Citeste articolul pana la sfarsit. Adica pana la ultima propozitie.

      (Citează)

  15. Toate prostiile astea cu miile de tipuri de licente tin de distribuitorii idioti din tara/afara. Microsoft a mai redus din numarul de versiuni: a concatenat Ultimate si Pro in Pro, si in plus mai ai editia standard Home. Cu restul, orice user normal nu ar trebui sa interactioneze: Enterprise si Education. Dar ca idee, recomand sa mai asteptati 1-2 luni pana faceti upgrade. :) O sa fie probleme de compatibilitati la inceput, pentru ca s-a schimbat destul de mult in spate, pe partea de drivere, in special in cazul antivirusilor. :)

      (Citează)

    • Pe site-ul MSFT e totul clar, dar în magazine e șoc și groază, sunt la vânzare zeci de variante și nimeni nu explică bine mecanismul de licențiere ca să afli de ce ai nevoie.

      Le-am zis și celor de la MSFT asta, dar nu pot controla ce pune fiecare magazin în pagina produsului.

      Părerea mea este că ar crește vânzările dacă ar explica frumos ce-i un OEM și ce-i un Retail, dar când te ia cu variante în engleză si română, FPP, keyless, 64 bit, 32 bit și bla bla, mori acolo, te duci pe torrente și iei “ultimate edition cu de toate” și gata. Chit că-ți instalează 5 GB de prostii de care nu ai nevoie.

        (Citează)

  16. Eu sunt vechi utilizator de Windows (piratat, apoi cumparat), acum (de circa 1…2 ani folosesc Linux, Ubuntu).
    Si eu recomand Windows cumparat in locul celui piratat.
    Poate spun eu prostii, dar mi s-a parut ca sunt diferente vizibile intre ele (cel putin asta a fost in cazul meu).

      (Citează)

    • Tota lumea stie ca windows-ul piratat e facut de chinezi si ala original chiar de Microsoft, prin urmare e normal sa vezi “diferente vizibile”

        (Citează)

    • Sunt diferente vizibile daca iei Black xp, sau alte variante de genul, in loc de versiunea originala, nemodificata. Si asta se explica in pagina de dl. Dar e greu sa citesti si sa cauti ceva. E mai usor sa dai vina pe altii, sau sa arati cu degetul.

        (Citează)

  17. Din cate stiu varianta retail vine cu un stick USB bootabil in loc de disc, nu cutie goala cu descarcare online (exista si varianta asta, dar e pusa separat pe PCG).

    Mai exista si varianta sa cumparati de pe reddit la 45$ licenta de Win 10 Pro, dar pe propria raspundere. Totul pare a fi OK (din comentarii si feedback + vanzatori verificati) si cred ca o sa recurg si eu la aceasta varianta. Momentan sunt in programul de beta (Insider) si nu vad un stimulent pentru a cumpara licenta (poate doar unde imi baga pe gat update de driver Nvidia).

      (Citează)

  18. nwradu:
    Pe site-ul MSFT e totul clar, dar în magazine e șoc și groază, sunt la vânzare zeci de variante și nimeni nu explică bine mecanismul de licențiere ca să afli de ce ai nevoie.

    Le-am zis și celor de la MSFT asta, dar nu pot controla ce pune fiecare magazin în pagina produsului.

    Părerea mea este că ar crește vânzările dacă ar explica frumos ce-i un OEM și ce-i un Retail, dar când te ia cu variante în engleză si română, FPP, keyless, 64 bit, 32 bit și bla bla, mori acolo, te duci pe torrente și iei “ultimate edition cu de toate” și gata. Chit că-ți instalează 5 GB de prostii de care nu ai nevoie.

    Complet de acord cu tine. Eu am cumparat pana la urma cheia de licenta online si am scapat de bataia de cap cu asta. Daca as fi in locul lor as pune doar editiile la vanzare, cu pretul de la cea mai ieftine si apoi cand intri pe pagina produsului, ex Windows 10 Home sa ai un dropdown in care iti alegi diversele optiuni, daca vrei, dar in mod normal sa fie selectata cea mai normala.

      (Citează)

  19. Eu am cumparat pana la urma cheia de licenta online si am scapat de bataia de cap cu asta.

    De unde ai cumparat-o?

      (Citează)

    • Nu la Windows 10 ma refeream, ci la cea veche de Windows 8. Am luat una de Windows Upgrade, cu 15$, la oferta din primele luni dupa ce a aparut Win 8. Atunci a fost cumparat direct de pe Microsoft.com din ce vad acum in mailul cu licenta de upgrade.

        (Citează)

  20. Leo: Parcă era vorba că o să fie gratuit și pentru cei care au versiuni mai vechi piratate. Se lăudau că oferă ocazia utilizatorilor să intre în legalitate, bla, bla, bla. Sau n-am înțeles eu bine?

    Nu, nu au promis niciodata asta, a zis unul o vorba cam cetoasa acum multe luni in urma si au sarit toti sa creada. MS a clarificat asta acum multa luni in urma: actualizare gratuita doar pt cei cu licente 7, 8 si 8.1. Si nu licente Enterprise.

    Deal-ul cu piratii e asa: ai voie sa actualizezi la Win 10, chiar daca ai o copie piratata. Dar tot te omoara dupa aia cu mesaje, iconuri galbene, sfaturi sa cumperi licenta, bootarea grea, lipsa de acces la functii noi, etc

      (Citează)

  21. nwradu:
    Nu e o conspirație, prima declarație a fost o vorbă spună de cineva

    Si preluata de multi.

      (Citează)

    • Păi când a spus-o, s-a crezut că e o poziție oficială. Dacă apoi a apărut ăla și a zis “m-am exprimat greșit”, s-a dat și retractarea.

      N-au preluat-o chiar toți. Mie mi s-a părut ridicol de atunci că cei ce piratează vor primi o licență validă, era sigur glumă. Chiar am vrut să scriu atunci un articol de genul “băi, cum puteți crede asta?”

        (Citează)

  22. Am instalat, iar dupa o zi, cu parere de rau a trebuit sa fac restore la windows 7. Pare ca incercand sa respecte termenul propus au lansat un windows prematur ce inca are o multime de buguri. Din ce am observat si citit pe anumite forumuri sunt probleme de performanta mai ales cu ssd-urile unde s-au constatat scaderi ale ratelor de transfer. Totodata windows 10 pare ca foloseasca cu 400 – 500 MB mai mult RAM, lasand cu un oarecare handicap dispozitivele mai vechi ce au doar 2GB de memorie ram.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus