un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Distracție pentru oameni mari: la festivalul de bere din Erlangen, cel mai vechi din Germania

5 Jun 2015  ·

TURISM  ·

6 comentarii

Parcul de distracții este pentru copii, adulții se distrează lângă Nuremberg la cel mai vechi festival al berii din Germania, numit Bergkirchweih, ținut în orașul (satul?) Erlangen de lângă Nuremberg. Festivalul a avut loc pentru prima oară în 1755, așa că acum am participat la a 260-a ediție.

Din păcate, festivalul din Erlangen a avut loc între 21 mai și 1 iunie și abia la anul se va repeta, dar ideea generală rămâne următoarea: când mergeți în Germania, căutați un festival al berii, vă veți simți excelent, garantăm eu și berea nefiltrată pentru asta.

Aici la Erlangen erau organizate mai multe terase, de obicei fiecare aparținând unui producător de bere sau de altceva din zonă, așa numitele Keller (pivnițe). Noi am luat loc la Entla’s Keller și ne-am pus pe băut și pe mâncat.

Berea e ceva mai scumpă, 8,5 euro litrul, plus că mai dai 5 euro garanția pe halbă, bani pe care-i recuperezi la final, dacă o duci înapoi intactă. Nefiltrate la jumătate de litru era 5 euro, dar s-au uitat dubios la noi când am cerut așa puțină bere.

De mâncat, la Entla’s Keller era pe bază de rață la rotisor. Un sfert a costat 11 euro, o jumătate 19 euro și vine servită alături de varză roșie făcută cu sos de mere și niște găluști specifice zonei Franconia, despre care habar n-am din ce sunt făcute, dar seamănă ca textură cu o mămăligă mai moale.
erlangen_festival_bergkirchweih_14

erlangen_festival_bergkirchweih_17

Am luat și 2 bratwursti cu varză (asta a fost acră rău, celelalte doar un pic acre) la 8 euro.

Știți cum volanului de la mașini i se zice uneori covrig? Asta e pentru că aici am găsit covrigi mari cât craniul meu și mai mult, la 5 euro. E bun în loc de pâine.
erlangen_festival_bergkirchweih_05

În fotografia de mai jos puteți identifica o bătrână cu o halbă de un litru în fața ei. Mi-a plăcut foarte mult imaginea asta.
erlangen_festival_bergkirchweih_16

Fanfara a cântat câteva melodii nemțești “de festival”, dar și coveruri după Abba și alte formații celebre, în aplauzele tuturor. Atmosfera excelentă este completată și de faptul că majoritatea nemților vin aici în costumele lor tradiționale, bărbații în pantaloni scurți de piele și cămăsi în carouri, femeile în rochii lungi cu carouri, de-i puteam vedea așa la tot pasul. Cu plăcere am descoperit că nu doar tinerii aleg astfel de ținute, ci și oameni de 40-50 de ani veneau la fel îmbrăcați tocmai pentru a-și respecta tradițiile.

Am parcurs și restul festivalului. Aglomerație, fiecare terasă mare avea propria sa orchestră sau formație, se dansa, se cânta, oamenii dădeau noroc inclusiv cu cei de la mesele din preajmă, deși nu-i cunoșteau, cu toții aplaudau fetele care dansau, iar apoi începea zona de distracție.

Aici la festivalul din Erlangen se aduce cea mai mare roată Ferris transportabilă din lume; are 55 de metri înălțime și am dat 6 euro pentru vreo 4-5 ture în ea, dar am făcut-o pentru a vedea de sus toată zona și festivalul berii (care s-a dovedit ascuns de copaci, dar mi-a plăcut oricum).
erlangen_festival_bergkirchweih_27

Dincolo de roată distracția continua ca la orice bălci. Copiii aruncau săgeți de darts în niște baloane și câștigau premii, te puteai da în “ceșcuțe” (după 2-3 beri și un sfert de rață și doi cârnați am preferat să le evit), se vindeau langoși acoperite cu brânză, iar la dulciuri în principal fructe trase în ciocolată. Am dat 2 euro pe vreo 5 fructe de zmeură trase în ciocolată neagră.

Ca o cifră de pe site-ul oficial, aici la Erlangen vin anual cam un milion de vizitatori. Oktoberfest-ul din Munchen are 6,5 milioane de vizitatori, dar e celebru în toată lumea și ține mai mult, deși nemții spun că a devenit prea aglomerat și e foarte dificil să obții o masă și să-ți priască festivalul în aglomerația de acolo.

Citiți toate articolele despre Nuremberg și Coburg sub tagul Nuremberg.

    6 comentarii

  1. Carnatii aia sunt cam arsi, in rest foarte fain.

      (Citează)

  2. Hai, ba, de aia vrei sa vizitam Germania? Ce, n-avem si noi festivaluri de bere in Piata Constitutiei?

      (Citează)

  3. nashu_mare:
    Hai, ba, de aia vrei sa vizitam Germania? Ce, n-avem si noi festivaluri de bere in Piata Constitutiei?

    Ba da, dar fără rață și fără halbe reale.

      (Citează)

  4. Da, bă, dar micul bate carnatul!

      (Citează)

  5. :) găluștele alea sunt făcute din cartofi, ou și ceva făină. Și mă bucur că nu sunt singura care îi aseamănă cu un fel de mămăligă. Eu am fost la Munchen, și chiar e aglomerat rău acolo. Pare mai fain in orașul Erlangen. ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus