un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei motive pentru care cumpăr haine și încălțăminte

7 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Mereu am considerat că eu sunt mai ciudat când vine vorba de cumpărat haine și pantofi, în sensul că aveam impresia că-mi cumpăr ceva nou doar când ceva veche se destramă. E drept, am crescut și într-o perioadă când era considerat acceptabil să te îmbraci în treining sport în fiecare zi, cu adidași în picioare, chit că nu aveai nici o treabă cu sportul.

Cred că schimbarea importantă de mentalitate a venit ulterior, la muncă, unde am descoperit că e mișto și să te îmbraci ceva mai elegant. Da, poți purta în fiecare zi cămăși, ba chiar mă simțeam bine punând și un sacou peste ele. Da, e bine să știi ce culoare de curea merge bine cu ce culoare de pantofi, merge și un pulover cu nasturi pe mijloc în locul unui hanorac. O fi și din cauză că, întâlnindu-mă des cu clienți sau furnizori, trebuia să fiu atent și la asta.

Un studiu recent, făcut chiar de Google printre cumpărătorii de haine și pantofi, a găsit motive foarte asemănătoare cu ale mele atunci când e vorba de cumpărături. Se pare că sunt, totuși, normal. Iată cele trei motive principale pentru care merg acum cu plăcere la shopping și mă uit des prin magazine:

1. Înlocuirea hainelor vechi.

Spre deosebire de ce se spune din popor, hainele nu trebuie să te țină o viață. Pur și simplu mă satur de unele și vreau altele, chiar dacă haine curente sunt încă în stare bună sau cu o uzură mică. Am tricouri ce cândva îmi plăceau foarte mult, dar acum le-am tras pe linie moartă și dorm cu ele.

Am haine bune pe care, mai ales acum după renovare, când le-am scos pe toate la lumină, mi-am spus “nu, pe asta nu l-am mai purtat de mai mult de un an, vreau ceva nou” și multe dintre ele le-am donat sau dat de pomană. E un om al străzii pe aici prin cartier care se plimbă cu o bluză Trussardi ce-a fost cândva a mea; într-un (mic) fel e chiar amuzant.

Așa că am început să mai cumpăr haine noi strict pentru asta, că sunt noi și m-am săturat de cele vechi.

2. Promoții și oferte speciale.

Eu abia aștept Black Friday pentru haine, ca să o zic direct. Și eu și Matilda am cam devenit victimele reducerilor. Întrucât nu avem nevoie urgentă de ceva haine, că avem ce asorta și lua pentru orice ocazie, ne permitem să așteptăm perioadele de reduceri și să cumpărăm atunci mai multe.

Am fost primii în magazine pe 15 ianuarie, când a început perioada oficială de soldare. Un portbagaj plin mai târziu, am mai cumpărat și online diverse chestii (precum niște ghete pe care le voi purta abia la anul), doar pentru că erau la reduceri.

Hainele, spre deosebire de electro-IT, sunt mereu de interes la reduceri. O plită pe gaz degeaba apare acum la 50% reducere de preț, că am deja o plită de gaz și nu caut alta. O cămașă însă… știți cum se spune: două bătăi strică, două cămăși nu.

3. Completarea ținutelor.

O consecință a primelor două idei este că trebuie apoi să cumperi tot felul de lucruri suplimentare care să se asorteze. Matilda are o listă de vreo 5 tipuri de pantofi de care are nevoie, pe principiul “unii să meargă cu rochia aia, alții pentru ieșit prin parc, pe soare, alții pentru parc, dar când e înnorat” șamd. Eu am luat niște pantofi mai solizi și am avut nevoie apoi de o curea ceva mai groasă, maronie, iar pentru puloverul acela cărămiziu găsit ieftin la M&S îmi trebuie acum o cămașă “compatibilă”. Sigur, merge și cu altele, dar ca și la zodii, fiecare element are un altul cu care se potrivește cel mai bine; e scris în stele asta.

Două lucruri nu fac din studiile citite: nu cumpăr pentru a fi la modă și nu pentru a mă recompensa. Moda… e cam dubioasă. Mie îmi place stilul clasic, cel “timeless” cum se zice. Iar pentru a mă recompensa… nu simt că fac asta. Noi ne recompensăm mai degrabă mergând la un restaurant bun sau cu vreo extravaganță în concedii, nu prin haine. O haină frumoasă, bine făcută, îți aduce ea recompense.

Bănuiesc că și la voi e cam la fel.

ceas_edoxAsta apropo de lansarea eMAG Fashion, ocazie cu care magazinul online face probabil cel mai mare pas pentru a fi considerat un mall online, nu un magazin electro-IT. M-am uitat aproape zilnic prin ea, că sunt multe de explorat, și sunt cel mai încântat de categoria Accesorii bărbați. Au acolo ceasuri chiar mișto, inclusiv unele Edox foarte elegante, și curele de piele pentru ele, au ochelari Ray-Ban, Polaroid și Avanglion (anul acesta trebuie să iau o pereche nouă cu polarizare, că cei vechi s-au nasolit), toate culorile de curele de piele, poșete masculine și borsete.

La încălțăminte au Clarks, Bata, Geox, Otter și Stonefly, unde mereu aș putea găsi ceva de luat, la blugi au Jack & Jones, Levi’s și altele, la tricouri sunt și unele ieftine (inclusiv cu Yoda), dar și Lacoste. E un start foarte bun. La îmbrăcăminte și încălțăminte femei nu mă pricep, le explorați voi.

Sfat: când vă uitați la un produs, dați click pe logo-ul brandului, în partea de dreapta sus a paginii, deasupra prețului, și veți vedea toate produsele acelei mărci, indiferent de categoria din care fac parte.

emag_fashion

    12 comentarii

  1. era frumos daca puneai un (P) la inceput. cam asa se face.
    da in fine, ne facem ca nu ne-am prins.

      (Citează)

  2. pe mine nu m-ai nimerit deloc cu filozofia asta. tocmai ce devin tot mai minimalist si imi place.

      (Citează)

  3. gogu:
    era frumos daca puneai un (P) la inceput. cam asa se face.da in fine, ne facem ca nu ne-am prins.

    Eu folosesc tag-ul Publicitate la final. Toate articolele ce fac parte din campanii plătite sunt astfel marcate, că nu am de ce să le ascund.

      (Citează)

  4. gogu:
    pe mine nu m-ai nimerit deloc cu filozofia asta. tocmai ce devin tot mai minimalist si imi place.

    Păi stai. Minimalist poate însemna multe lucruri. Te îmbraci doar în alb sau negru? Nu porți accesorii? (nici eu, tot încearcă Matilda să mă convingă că am nevoie de o eșarfă ceva)

    Minimalist ca existență, adică nu ai nevoie de multe lucruri, îți ajung trei tricouri? Sau minimalist ca design, în sensul că alegi linii clare, culori simple și fără, eu știu, modele imprimate sau chestii complexe?

      (Citează)

  5. eu am luat de la kultho un ceas din asta maurice. dar la pretul din magazin de 8000 de lei am mai primit 10% reducere.

      (Citează)

  6. Eu sunt de parere ca hainele si accesoriile ar trebui sa le iei din magazin, nu din online. Stii cumva daca emag are si aceste produse in magazin fizic ?

      (Citează)

  7. Hainele si accesoriile nu prea se cumpara online, pt ca ceva ce arata bine in poze nu e neparat sa arate bine si pe tine. Doar sa probezi in magazin si sa iei online pt pretul mai bun, altfel e riscant. Plus ca marimile nu sunt la fel la toti producatorii, am patit asta cu adidasi si tricouri.

      (Citează)

  8. Catalin:
    Eu sunt de parere ca hainele si accesoriile ar trebui sa le iei din magazin, nu din online. Stii cumva daca emag are si aceste produse in magazin fizic ?

    Nu cred că le au.

    Eu ziceam ca tine legat de televizoare, pe astea trebuie să le vezi cu ochii tăi, apoi am luat vreo 3 online.

    La haine am luat deja de multe ori online, când am încredere în magazin și în faptul că-mi acceptă returul, dacă nu-i mărimea bună. Nu am avut niciodată probleme.

      (Citează)

  9. Off topic: mor pe astia care nu mai pot ei de publicitatea vietii, de parca nu mai pot respira pentru ca n-ai scris P mare de la prost in titlu.
    On topic: nici nu stiu cand a fost ultima data cand am luat ceva dintr-un magazin fizic. Mi-e mult mai simplu sa-mi cumpar ceva din 2 clickuri, decat sa alerg ca nebuna prin mall-uri, si sa nu gasesc ce vreau. Recunosc ca sunt mare fan Miniprix si Asos, uneori chiar si Ebay (dar doar la accesorii), dar e interesant de urmarit miscarea noua de la Emag.

      (Citează)

  10. Daca as putea sa cumpar totul online, asa as face. Sunt cea mai fericita acum ca pot sa evit si supermarketurile de cand poti comanda online si la Cora si la Carrefour si la Mega. Iar haine cumparam online demult. Mai complicat mi se pare intr-adevar la incaltari, dar asta pentru ca sunt undeva intre masuri.

      (Citează)

  11. In cazul in care iti doresti sa-ti reinoiesti garderoba, cea mai buna solutie ar in acest caz ar fi sa apelezi la magazinele online, deoarece produsele sunt foarte variate, ofertele sunt destul de avantajoase, poti sa dai comanda la orice ora. de exemplu daca vrei sa-ti cumperi un hanorac, sunt oferte foarte avantajoase in magazinele online.

      (Citează)

  12. Nu prea cred ca e bine sa-ti iei imbracaminte online, mai ales daca iti place sa fie o imbracaminte fixa pe tine, sa nu fie prea mare sau prea mica. Nu am cumparat niciodata haine online din acest motiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus